Tips nieuwsbrieven Carmen de Haan 2016

December 2016 Zin om even te luisteren…….

Tip 1:
Ontdek hoe leuk het is om te luisteren. Het is uiteindelijk veel leuker dan over jezelf praten. Door te luisteren leer je meer, creёer je meer waardevolle momenten en wordt je wereld veel rijker. Je zult natuurlijk ook mensen tegenkomen die beter luisteren dan jij, waardoor je plotseling veel over jezelf zult praten. Allemaal prima. Het is vooral waardevol om je bewust te worden van je luister-skills, en ze stap voor stap te ontwikkelen.

Tip 2:
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen elkaar vaak al binnen 17 seconden onderbreken. Iemand spreekt dus en de ander kapt dat zomaar af door zelf te gaan vertellen. Funest voor de gang van het gesprek, want zo belemmer je de ander met door te gaan of hij of zij denkt ‘laat maar’. En er zijn meer valkuilen. Goed luisteren, betekent namelijk ook dat je geen advies gaat geven. Iemand die iets vertelt, wil vaak gewoon zijn verhaal kwijt en zit hélemaal niet te wachten op goede raad.
Ook geruststellen werkt niet. Of zeggen dat het allemaal wel meevalt.
Het valt voor die ander helemaal niet mee, anders vertelt hij of zij er niet over.

Tip 3:
Luisteren is aandacht geven. Hier is een oefening van de Dalai Lama.
Oefen in een meditatie om je liefdevolle vriendelijkheid, warmte en licht naar een persoon uit te laten gaan.
Oefen deze meditatie dagelijks. Eerst op mensen die dicht bij je staan en waar je liefde voor voelt. Wanneer je zover bent, kies dan voor personen die verder van je af staan en voor mensen die je als je tegenpolen ervaart.
Uiteindelijk straal je liefde uit naar alle personen die je tegenkomt.

Tip 4:
Wanneer luisteren mensen niet echt meer goed naar elkaar? Als de frustraties en oordelen al zo hoog zijn opgelopen dat een echt gesprek er niet meer in zit. Terwijl dat wel het enige is wat de relatie nog kan redden. Probeer aan te horen wat de ander zegt en doe net alsof het de eerste keer is dat je de ander ontmoet.
Laat al je kennis en ervaring met de ander even voor wat hij is en probeer totaal blanco naar de ander te luisteren. Alleen op die manier kan er weer wat positiefs uitkomen.
Als je leert naar elkaar te luisteren, zijn vaak de grootste problemen ook verdwenen.

Tip 5:
Dingen die je niet moet doen als je wilt dat anderen naar je luisteren is negatief gedrag tonen. De grootste valkuil is negatief praten. Als je veel negatief praat, luisteren mensen minder naar je. Ze hebben namelijk het gevoel dat je energie kost en dat ze somber van je worden. Ze sluiten zich dan af voor je verhaal en luisteren dus niet meer. Natuurlijk mag je vertellen dat je niet lekker in je vel zit en dat het even allemaal niet lukt, maar blijf er niet over doorgaan en overdrijf niet. Je hart luchten is iets anders dan in een klaagspiraal geraken waarbij het allemaal niet meer goed komt, het nooit meer zal lukken en alles fout is.

Tip 6:
Durf een OEN te zijn!
– open
– eerlijk
– nieuwsgierig
En laat OMA thuis:
– oordelen
– meningen en
– adviezen
dan ben je al behoorlijk op de goede weg.
Echt luisteren is eigenlijk niet zo moeilijk. In plaats van er veel voor te doen, is het meer de kunst om veel te laten.

http://carmendehaan.nl/
http://carmendehaan.nl/pages/tips-uit-nieuwsbrieven.html

Ho’oponopono

Een bijzondere manier van verzoening en vergeving.

Zoek je naar een eenvoudige, liefdevolle en vreedzame manier om te vergeven?
Kom dan kennismaken met de eeuwenoude Hawaïaanse helingsmanier met de grappige naam: Ho’oponopono.
Huh, wat betekent dat? Ho’oponopono ‘dingen goed maken’ of ‘een fout of storing rechtzetten’. Dit doe je door middel van het opzeggen van vier zinnetjes:
*Ik hou van jou
*het spijt me
*vergeef me alsjeblieft
*dank je wel
Deze vier simpele zinnetjes vormen de sleutels om oude pijn, angst, verdriet, teleurstelling en andere nare gevoelens los te laten. We vervangen de ongewenste emoties door veilige gevoelens van troost, begrip en vrede! .
Ho’oponopono gaat er van uit dat jij 100% verantwoordelijk bent voor elke situatie in jouw leven.

Grapje: is het je nooit opgevallen dat altijd als er een probleem is, jij in de buurt bent?

Zodra jij je bewust wordt van een ongewenste situatie, ben jij aan zet om deze te veranderen. Overigens moet ‘verantwoordelijk’ niet met ‘schuldig’ worden verward. We hebben het helemaal niet over goed of kwaad, maar over een situatie die door jou kan worden rechtgezet!

Datum:
donderdag 29 december van 14:00 – 16:30 uur
of
zondag 26 februari 2017 van 10:00 – 12:30 uur

Locatie:
Praktijk voor Communicatie
Centrum voor Innerlijke Vrede
Hagelingerweg 74
2071 CK Santpoort-Noord
Trainer:
Carmen de Haan
Bijdrage:
€ 35,00, inclusief duidelijk lesmateriaal
Aanmelden:
Per e-mail info@carmendehaan.nl of 023-5261144 óf meld je direct aan http://www.carmendehaan.nl/formulierbestanden/inschrijven-activiteit.html

November 2016 Wat bezielt je?

Tip 1:
In je middelpunt staan houdt in dat je de dingen doet die bij je passen, die je kunt en waar je in gelooft, kortom dat je vrede hebt met jezelf óók als je nog steeds geen vrede ervaart. Dat je je niet laat afleiden door stoorzenders en/of aan het wankelen gebracht wordt door meningen van anderen. Je mag natuurlijk twijfels hebben, maar laat deze niet de overhand krijgen en moffel ze ook niet weg. In je middelpunt staan is uitgaan van jezelf. Met je hele hebben en houden. Het verleden laten voor wat het is, ook niet in de toekomst wegdromen, maar bewust in het moment zijn. Hiervoor is ‘mijmeren’ een uitstekende oefening. Neem iets waar je vrede mee wilt krijgen. Begin zoals bij een meditatie met ontspanning en maak je hoofd leeg. En dan nu: waar gaat het om? Begin met de vraag: ‘als ik hier vrede mee heb, dan……’ en herhaal steeds deze zin en schrijf de woorden op die spontaan opkomen. Verrassend!

Tip 2:
Veerkracht heb je nodig! Veerkracht is het weer opveren en herstellen na een aangrijpende en stressvolle gebeurtenis. De één doet dit eerder dan de ander. Geef jezelf de kans om de draad weer op te pakken en het zal je loei-sterk maken! Je wordt bewuster van jouw persoonlijke kracht en gaat wellicht het leven ná een crisis nog meer waarderen. Die persoonlijke kracht ontstaat mede door de wisselwerking met anderen. Star en stug vasthouden aan jouw eigen mening levert al snel tunnelvisie op. Dus naast vertrouwen in jezelf is vertrouwen in de het verloop van iets en de ander ook essentieel. Het helpt je tevens om los te komen van je oordelen. Vraag jezelf af: ‘wie ben ik om te weten wat goed is voor de ander of voor deze situatie’?

Tip 3:
De mensen die jij om jou heen verzameld hebt, compenseren vaak datgene wat jij in jouw fundament mist. Zo houden we elkaar staande. Deze afhankelijkheid uit zich in de onbewuste uitspraken die je maakt m.b.t. de aanwezigheid van de ander in jou leven. Hier een paar voorbeelden:
– Mijn vrouw en kinderen vormen mijn fundament van waaruit ik succesvol kan zijn.
– Door jou voel ik me blij en gelukkig.
– Met jou kan ik mij pas ontspannen.
– Door jou voel ik mij goed.
Veranderen gaat niet vanzelf. Je zult er iets voor moeten doen. Je kunt pas echt iets loslaten wanneer je de – innerlijke – strijd en weerstand tegen je afhankelijkheid opgeeft en wanneer je het – ook onbewust – niet meer wilt vasthouden. Daarin zit jou uitdaging, les, kans en tevens de oplossing. Stop met strijden en weerstand bieden tegen je afhankelijk zijn. Pas dan ontspan je en kun je vanuit deze houding in beweging komen! Pak het roer!

Tip 4:
Tijd voor jezelf vrijmaken, me-time, is goed. Het helpt je stoom af te blazen, je hoofd leeg te maken, je batterij weer op te laden en in balans te komen. Een moment helemaal voor jezelf. Waarin je niets moet, niets hoeft. Doen wat jij fijn vindt en aan niemand verantwoording af te hoeven leggen. Neem je zo nu en dan geen tijd voor jezelf? Dan loop je het risico dat je na verloop van tijd vastloopt en de dagelijkse hectiek van je bestaan niet meer aankunt. Om het minste of geringste boos wordt of in tranen uitbarst. Me-time is belangrijk! Je hebt het echt nodig zodat je weer fris, uitgerust en energiek het leven tegemoet treedt.

Tip 5:
Ben je uit je middelpunt en betrap je jezelf steeds weer op te weinig concentratie en de herhaling van telkens weer foutjes maken? Begin dan om tegen jezelf te zeggen, dat het is zoals het is. Ga niet graven naar het hoe en waarom van je uit-balans-zijn, maar accepteer. Begin dan het woord fouten simpelweg te vervangen door resultaten. Alles wat je doet leidt tot resultaten. Resultaten zijn niet goed of slecht, maar afhankelijk van je doel kun je ze wel wenselijk of onwenselijk noemen. Het maken van een fout is geen waardeoordeel over wie jij bent en wat je kunt. Het is slechts een ongewenst resultaat dat voortvloeit uit jouw handelen. Je leert ervan en je maakt de weg terug naar jouw middelpunt makkelijker.

http://carmendehaan.nl/
http://carmendehaan.nl/pages/tips-uit-nieuwsbrieven.html

Oktober 2016 JA, IK WIL!

Tip 1:
‘Ja’-zeggen betekent NIET instemmen of goedkeuren! Je kan zeer goed ja zeggen tegen wat is, en tegelijk ja zeggen tegen je verlangen dat het anders zou zijn.
Bijvoorbeeld ja-zeggen tegen ziek zijn en ja- zeggen tegen je verlangen om weer gezond te zijn.
Ja-zeggen tegen de onvriendelijkheid van je collega en ja-zeggen tegen je wens dat het anders zou zijn.
Dit is immers precies zoals het is en brengt je dichter bij je verlangen. Het betekent dat je niet doet alsof je iets wil wat je eigenlijk niet wil. Dit samenvallen met wat is, activeert ’n hoop energie.

Tip 2:
Osho: ‘onthoud dit: nee is egovervullend, ja is de methode om het zelf te ontdekken. Nee versterkt het ego; ja vernietigt het.
Probeer eens vierentwintig uur op alles met ja te beginnen. Je zult er moeite mee hebben, omdat je dan pas gaat inzien dat het nee onmiddellijk voorop gaat. Dat is de gewoonte geworden. Gebruik het niet; gebruik ja, en merk hoe het ja je ontspanning geeft. Neem een instelling van ja zeggen aan. En als het echt onmogelijk is, zeg dan pas nee. Je vindt niet veel dingen om nee op te zeggen, als je met ja begint. Als je begint met nee, vind je echter niet veel aanleiding meer om ja te zeggen. Je begin kleurt alles, zelfs de uitkomst.’

Tip 3:
Als je (nog) niet ‘ja’ kunt zeggen …
Zeg ook daar dan ja tegen! Als je probeert te accepteren, ben je eigenlijk nog aan het verzetten. Laat het dan gewoon waar zijn dat je (nog) niet helemaal ja kunt zeggen, zeg daar ja tegen!
Elk ja-zeggen brengt je immers onmiddellijk dichter bij een houding van ja! Jezelf afkeuren leidt alleen maar tot nog meer nee!

Tip 4:
Iederéén ergert zich eraan, maar desondanks komt het op grote schaal voor: het niet nakomen van gemaakte afspraken. En iederéén maakt zich hier wel eens schuldig aan: ‘ja- zeggen’ en ‘nee-doen’. Vaak zonder bewust te beseffen welke schade je daarmee bij jezelf aanricht.
‘Ja-zeggen’ en ‘ja-doen’ of anders simpelweg ‘nee’ durven zeggen, valt allebei niet mee, maar is wél aan te leren. En het leuke is: je krijgt er meer energie van! Als je je afspraken nakomt, waarderen mensen dat enorm. Op lange termijn geeft dat zoveel vertrouwen dat mensen graag met je willen werken en je dingen gunnen. Je kunt dan de leukste babbel hebben, het leukste werk en de hipste kleding, maar mensen komen liever bij mensen die hun afspraken nakomen.

Tip 5:
De houding van ‘nee’-zeggen is er altijd een van verzet. Dit is een verzet tegen wat is. Uit gewoonte: nee-zeggen wordt vaak niet als verzet benoemd en wordt als normaal beschouwd! De nee-houding zit als het ware ingepakt in negatieve woorden als ongeluk, tegenslag, ramp, verlies, laten vallen, in de steek gelaten, onaanvaardbaar, onverdraaglijk, onleefbaar … Deze woorden worden vaak automatisch en onnadenkend gebruikt om gebeurtenissen te ‘beschrijven’. Men beseft vaak niet dat dit geen beschrijving maar een oordeel is. Káppen ermee!

Tip 6:
Voordelen van ‘ja’ zeggen? Jazeker! Als je ja zegt, zeg je dat tegen het leven en tegen jezelf en ontstaat er innerlijke vrede. Het opent de deur naar ontvankelijkheid, verandering en creativiteit.
Je kunt de ander laten zijn wie hij is, je hebt geen behoefte om te manipuleren: je ziet immers af van etiketten en oordelen. Het geeft je nieuwe inzichten, oriëntatie, sturing en kracht. En het helpt je om te komen waar je wilt zijn. Waar wacht je nog op…….

Tip 7:
Hoe vaak zeggen we niet tegen elkaar: “als je me nodig hebt, dan hoor ik het wel!” of “Bel me als ik iets voor je kan doen.” Je voelt hem al aankomen hè? Zeg gewoon eens ja en grijp de aangeboden hulp met beide handen aan. Wees niet trots en schaam je niet – je kunt altijd een beetje hulp teruggeven, op een moment dat dit goed uitkomt voor de ander. Dat is waar het in vriendschappen, relaties en families om zou moeten gaan.
Vaker ja zeggen tegen dingen – hoe klein of groot ook – kan werelden van mogelijkheden openen. Er kunnen mooie dingen opbloeien en je kunt van alles te weten komen. Over jezelf, over anderen of over het leven in het algemeen. Hoe vaak zeg jij ja tegen nieuwe dingen of mensen? En denk jij dat je vaker ja zou willen zeggen?

Tip 8:
Waarom uit je comfortzone?
Je hoort vaak dat het ‘outside your comfort zone‘ is ‘where the magic happens.‘ Ik geloof niet dat je per se buiten je comfortzone hoeft te gaan om mooie dingen mee te maken. Als jij je lekker voelt ín je comfortzone en daar gelukkig bent, waarom zou je daar dan per se erbuiten moeten gaan? Soms is er niks lekkerder dan gewoon in je eigen vertrouwde omgeving blijven, met de mensen die je kent met de patronen en gewoonten die je gewend bent. Toch denk ik ook dat ja zeggen tegen (kleine) nieuwe dingen, heel interessant kan. Als je maar dicht bij jezelf kunt blijven.

Tip 9:
Door je open te stellen voor anderen en toe te laten dat mensen toenadering tot je zoeken, zeg je in feite: ‘ja, je bent welkom.’ Dat kan best wel een beetje eng zijn, maar vaak blijkt dat het erg de moeite waard is geweest om deze stap toch te zetten. Mooie dingen tussen mensen beginnen met een eenvoudig ‘ja.’ Soms zijn we geneigd om te denken dat de mensen met wie we omgaan op ons moeten lijken. Ze moeten ongeveer even oud zijn, ongeveer hetzelfde in het leven staan en een beetje van dezelfde dingen houden. Heb je wel eens gemerkt hoe verfrissend het kan zijn om juist eens om te gaan met iemand die totaal anders in het leven staat – of een andere leeftijd heeft dan jij? Omgaan met mensen is altijd interessant en er is altijd iets te leren – hoe oud of hoe jong deze mensen ook zijn.

September 2016 INSPIRATIE

Tip 1:
Voldoende slaap is van invloed op je inspiratie en zelfs levensduur. Het heeft meer invloed dan gezonde eetgewoontes, genoeg bewegen en erfelijkheid. Altijd moe zijn, kan zorgen voor nerveuze en zelfs angstige gevoelens, afhankelijk van hoeveel moeite je hebt om dagelijkse stress het hoofd te bieden. Je hoeft echt niet per se 8 uur lang in één ruk te slapen om de volgende dag fris en monter te zijn. Meestal slaap je in twee blokken, met daartussen een pauze van grofweg een uur. Wakker liggen hoort er dus deels bij. Tegen jezelf zeggen: ‘Ik moet nu slapen!’ werkt averechts. Denk liever: ‘dit is wel vaker gebeurd, ik overleef het wel’. Of denk: ‘barst, wat kan het mij ook schelen!’ Dat werkt vaak opvallend bevrijdend.

Tip 2:
Van mijn ‘toverkol’ – mijn acupuncturist – heb ik een snelle manier geleerd om mijn geest te laten ademen. Hierbij tel ik. Dit is de oefening: 1. Visualiseer dat je kruinchakra zich opent; 2. Visualiseer dat je voorhoofdchakra, of derde oogchakra, zich opent; 3. Visualiseer dat je keelchakra zich opent; 4. Visualiseer dat je hartchakra zich opent; 5. Visualiseer dat je navelchakra, of zonnevlechtchakra, zich opent; 6. Visualiseer dat je sacraal chakra, of heiligbeenchakra, zich opent; 7. Visualiseer dat je stuitchakra zich opent.
Verbeeld je nu dat er een gouden licht door je chakra’s stroomt en spreek je wens/intentie uit. Deze oefening kan je in 1 minuut doen.

Tip 3:
Rommel in je hoofd. Je hoofd heeft ruimte nodig om inspiratie toe te laten. Het is te vol. Niet alleen van informatie, to-dootjes en niet afgehandelde acties. Maar je hoofd is ook vol van gedachtenspinsels voor de toekomst, frustraties of irritaties die je eigenlijk nog niet naast je neer hebt gelegd, een antwoord wat je iemand niet hebt gegeven om welke reden dan ook, een blunder die je jezelf eigenlijk nog niet hebt vergeven en stappen die je niet hebt durven zetten dit jaar waardoor het nu nog lastiger is geworden.
Het is dus niet alleen de fysieke ‘rommel’, het is ook je eigen harde schijf waar nog losse flodders rondzwermen. Ze belemmeren je om bij de harde schijf te komen, bij je kwaliteiten en de dingen die er echt toe doen. Het is een soort ruis op je interne lijn. Herkenbaar? Hoe je het gaat doen maakt niet uit, als je maar OPRUIMT en je je geest weer laat ademen!

Tip 4:
Inspiratie laat zich niet afdwingen. Goede ideeën liggen niet voor het oprapen. Is het je weleens opgevallen dat je vaak de beste ideeën krijgt wanneer je onder de douche staat, terwijl je hardloopt of vlak voordat je in slaap valt? Inspiratie krijgen is volkomen natuurlijk. Goede ideeën zijn niet schaars. Het enige wat je doet is je eigen creativiteit belemmeren, door je druk te maken over de dagelijkse beslommeringen en door te tijd niet te nemen het ultieme idee ook tot je te nemen. Mijn ervaring is dat, op het moment dat ik het krampachtig zoeken opgeef, en ik het ‘in de lucht gooi’, binnen luttele minuten het juiste idee naar mij toekomt. Probeer het maar!

http://carmendehaan.nl/pages/tips-uit-nieuwsbrieven.html

Juli 2016 ZiEZóZOMER!

Tip 1:
Met minder spullen heb je meer ruimte. Meer ruimte geeft verwondering, creativiteit en levenslust. Het is nu het moment waarbij je alle overbodige spullen in je huis kunt opruimen! Hoe fijn is het als je alleen die spullen in huis hebt die je ook daadwerkelijk gebruikt. Je overbodige spullen kun je verkopen, weggeven, of naar de kringloop brengen. Zo maak je er ook nog een ander blij mee.

Tip 2:
De beste manier om vrijheid te ervaren is door jouw liefde te delen met anderen. Liefde en vrijheid gaan altijd samen. Wat kun jij vandaag voor een ander betekenen? Liefde delen gaat verder dan je partner een knuffel geven. Liefde kan zich ook uiten in het delen van spullen, iemand een gemeend compliment geven, glimlachen naar een vreemde, je waardering uiten of je hulp geven aan iemand die het nodig heeft.
Door te geven zul je meer ontvangen. Hoe meer jij deelt, hoe liefdevoller en vrijer jij je gaat voelen.
Durf dus je warme spontaniteit uit te stralen naar anderen en vergeet niet jezelf te bedanken omdat je er zo van geniet.

Tip 3:
Hoe ziet je ideale leven eruit?
Neem eens de tijd om te bedenken hoe je leven eruit zou zien als (bijna) alles naar je zin zou zijn. Wat zou je doen, wie hebben er een cruciale rol in jouw leven, hoe zou je wonen? Laat je fantasie de vrije loop. Welke dingen geven je energie of een fijn gevoel als je er alleen al aan denkt?
Kijk vervolgens hoe ver je hier nog van verwijderd bent. Mogelijk kun je stapjes maken die je eigenlijk nu al kunt ervaren. Laat je inspireren door je eigen verhaal. Je bent vrij om te doen wat je zelf wilt, dus zet die eerste stap!

Tip 4:
Wist je dat de ademhaling direct verbonden is met gevoelens en gedachten? Door de oefening met de vogel te doen krijg je meer ruimte in je borstkas en waaien je gedachtes en gevoelens als wolken weg. Doe bijvoorbeeld de oefening van de vogel:
Adem lang en diep in terwijl je je benen buigt en je armen omhoog strekt. Adem dan rustig en lang uit terwijl je voorover buigt, je benen strekt en je armen en je hoofd naar beneden laat hangen. Dit doe je zo vaak je fijn vind.
Ga na deze oefening even zitten terwijl je met je aandacht je adem volgt. Voel je verschil?
Voel je meer ruimte en vrijheid in je lijf?

Tip 5:
Niks moet, alles mag. Er zijn veel meningen en dingen die voor je gevoel ‘moeten’ omdat het zo hoort. Maar je hoeft niet iets te doen omdat het zo hoort of laat staan omdat het moet. Je moet niks en alles kan zolang je er in gelooft. Je hoeft niet een nóg betere baan te vinden omdat die zo goed betaald (tenzij dat je ambitie is natuurlijk!). Nee, je moet doen wat jij leuk vindt en waar jij gelukkig van wordt.
Natuurlijk kost dit tijd en zal het je niet zomaar aankomen waaien, maar het idee dat jij alles kan en mag zal je vrijer maken in je gevoel. Ga ervoor!

Juni 2016 GROEI, GENIET EN GEEF, LACH, LAAT GAAN EN LEEF……..

Tip 1:
Soms kun je er zo druk mee zijn: leven. Het ontbreekt aan quality time. Verbaasd kun je je afvragen wat je toch niet goed doet. Vaker nee zeggen? Klinkt zo negatief! Hoe houd je alle ballen in de lucht? Door consequent de 70% regel uit de Stroomtaal toe te passen en je zult merken: dit is het beste wat je ooit overkomen is! Klik hier voor uitleg http://www.carmendehaan.nl/pages/wat-is-stroomtaal.html#zeventigprocentsregel

Tip 2:
Je hoeft niet mee in de draaimolen van onze maatschappij. Het is een keuze! Je moet je niet ontwikkelen. Je moet niet rijker, succesvoller, slanker, vlotter, socialer en liefdevoller worden. Het is écht jouw keuze. Je moet h e l e m a a l niets, je mag als je daarvoor kiest. Oefen jezelf met de zin: ‘ik moet niets, ik mag alles’. Hoe meer je dit besef verweeft in je leven, des te vrijer je je zult voelen.

Tip 3:
Als alles je even te veel wordt, dan is het tijd om je leven weer simpel en overzichtelijk te maken. Vraag je eens af wat je nu eigenlijk probeert te bereiken. Wat streef je eigenlijk na? Is het nu werkelijk nodig om hiervoor de kwaliteit van je leven op het spel te zetten? Alle dingen die je niet richting je geluk helpen leiden je af, en zijn daarom overbodig.
Er zijn doorgaans maar een paar dingen die je écht belangrijk vindt in je leven. Wat zijn die paar dingen? En welke dingen moet je doen om dit voor elkaar te krijgen?

Tip 4:
Neem je leven niet zo serieus. Neem jezelf niet zo serieus. Het merendeel van je gedachten zijn niet waar. Let maar eens op! Stel jezelf regelmatig de vraag: is dit waar (wat ik nu denk)? Is dit de absolute waarheid?
Natuurlijk, leven is een serieuze aangelegenheid. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd serieus genomen moet worden. Lach om jezelf, lach om rare situaties, lach om de fouten die je maakt. Door lekker licht in het leven te staan lijkt alles makkelijker te worden.
Alles gaat voorbij, ook je grootste problemen.

Tip 5:
Voel liefde voor ieder mens dat in je leven komt. Probeer door het gedrag heen te kijken, en te zien wat een mooi persoon het eigenlijk is. Je kunt het compleet oneens zijn met diegene en toch liefde voelen. Hoe iemand handelt en wie iemand is zijn twee verschillende dingen. Ga uit van het goede in mensen. Wanneer ze iets doen dat jou niet zint, besef dan dat ieder mens handelt naar zijn hoogste bod. M.a.w. hij handelt naar zijn beste keuze. Meer of anders zat er gewoon niet in. Op deze manier denk je jezelf (oordeel)vrij.

Tip 6:
Be the change. Een simpele glimlach heeft vaak meer effect op iemands dag dan je beseft. Wees minder bezig met je eigen behoeften en meer met de behoeften van de mensen om je heen. Kijk of je mensen kunt helpen. Door andere mensen te helpen, door bij te dragen, maak je je eigen leven rijker en ervaar je meer voldoening. Je kunt mensen uitstekend inspireren door te zijn wie je bent. Hierdoor zou het kunnen dat mensen besluiten te veranderen dankzij jouw input. De beste manier om mensen te inspireren, is door een inspirerend voorbeeld te zijn. En wat dit te maken heeft met vrijheid? Ga dat maar ervaren!!!!!!

Mei 2016 NOOIT, NOOIT, NOOIT OPGEVEN!

Tip 1:
Wees dapper en als je je niet zo voelt, doe dan alsof. Doorzetten is belangrijk in moeilijke tijden of wanneer je grote uitdagingen aan moet gaan. Je kunt wegvluchten of je als slachtoffer opstellen, maar dapper zijn en doorgaan is een beter idee. Soms voel je die positieve kracht niet, maar kan stoer doorzetten toch heel goed zijn. Dat gevoel komt dan met de tijd wel.

Tip 2:
Ga voor authenticiteit, niet voor perfectie. In deze snelle maatschappij zijn we geneigd om alles volgens regels en wetten te doen. Perfect en succesvol zijn, binnen de lijntjes kleuren kan je veel opleveren. Maar niet alles. Het belangrijkste in het leven is het om authentiek te zijn; zijn wie je bent. Ga op zoek naar jezelf, naar jouw mening, jouw smaak, jouw stijl en probeer dicht bij jezelf te blijven. Juist jezelf zijn maakt je uniek en mooi. Houd vol!

Tip 3:
Knip nooit door wat uit de knoop gehaald kan worden gehaald. Als je een probleem op kunt lossen, waarom zou je dan weglopen of het afkappen? Probeer conflicten of lastige situaties altijd op te lossen, zelfs als het makkelijker lijkt om gewoon op te geven. Stap niet over je problemen heen, maar ga er doorheen en los het op. Haal de veter uit de knoop in plaats van hem kapot te maken door hem door te knippen. Aanhouders winnen!

Tip 4:
Wees niet bang voor narigheid, het komt toch wel en je gaat er veel van leren.
Het leven kan pijn doen en toch kun je leren gelukkig te zijn. Juist dat proces is enorm mooi. Als je door moeilijke tijden gaat, kun je daar op twee manieren uitkomen. Je kunt verbitterd raken en de toekomst negatief gaan zien, of je kunt leren van deze moeilijke tijd en je hoop niet verliezen voor de toekomst. Er komen altijd weer betere tijden aan en wat geweest is komt nooit meer terug. Je hebt geleerd, bent sterker en hebt meer kennis.

Tip 5:
Succes komt écht vanuit jezelf! Je bent niet succesvol als je beroemd, rijk of mooi bent. En ook niet als je een goede carrière hebt, alles kan doen wat je wilt en gezond bent. Je bent pas écht succesvol als je leert om tevreden te zijn met je leven zoals het is. Als je dankbaar bent en kunt genieten van kleine dingen. Je bent succesvol als je goed voor jezelf zorgt, wilt leren van je fouten en liefde geeft aan anderen en jezelf. Succes ligt heel dicht bij je en kun je niet halen door heel veel grote dingen te doen buiten jezelf. Het kan je helpen en ervaringen laten opdoen. Succes staat of valt bij een levensinstelling van nooit, nooit, nooit opgeven!

Tip 6:
Luister goed, mogelijkheden kloppen soms zachtjes aan de deur. Ongeluk, maar ook geluk zit in een klein hoekje. Kijk en luister dus goed. Kansen kunnen zomaar voorbij komen, maar als jij ze niet ziet, lijken ze er niet te zijn. Houd je ogen en oren open en denk positief. Zo komen er meer kansen op je pad dan wanneer je er van te voren al vanuit gaat dat ze niet gaan komen. Alles is mogelijk! Wees alert en grijp ze. Ze zijn dichterbij dan je denkt.

Tip 7:
Als je aan je instelling wilt werken om niet op te geven, moet je klappen goed kunnen opvangen en veranderingen niet alleen accepteren, maar ook verwelkomen, zodat je ervan opbloeit. Natuurlijk ben je van je stuk gebracht wanneer een van je ouders overlijdt, een je vriend of vriendin je laat zitten of wanneer je gedwongen wordt je aan te passen aan een nieuwe situatie. Maak een plan om de verandering goed aan te kunnen. Zelfs als tegenslag je stevig te pakken heeft, kan de verandering beter voor je zijn. Zie verandering als een manier om nieuwe dingen te leren, nieuwe mensen te ontmoeten en te groeien als persoon. Alhoewel je nu geen positieve kanten ziet aan de nieuwe situatie, mag je trots op jezelf zijn dat je er open voor staat en doorgaat.

Tip 8:
Blijf leren. Als je een flexibele instelling wilt ontwikkelen die helpt om succes te hebben en nooit op te geven, is het belangrijk om kennis te blijven vergaren om meer over het leven in het algemeen te leren en over je situatie in het bijzonder. Als je leergierig bent en er plezier in hebt om meer over de wereld te weten te komen, merk je dat er nog zo veel te leren valt en er zo veel mogelijkheden te vinden zijn. Je kunt informatie opzoeken over waar je mee bezig bent, of het nu gaat om een toelatingsexamen, een nieuwe baan zoeken of je roman publiceren. Hoe meer je weet, hoe beter je de uitdagingen die op je pad komen aankunt. Zolang je je ervan bewust bent dat er nog veel te leren valt, kun je niet echt opgeven.

Tip 9:
‘Het gaat er niet om of je de beste bent. Het gaat er om of je beter bent dan gisteren ‘
Succesvolle mensen blijven bij hun taak tot deze is afgerond. Ze maken met zichzelf deze afspraak. Wanneer een doorzetter vastloopt, gaat hij op zoek naar manieren om het probleem op te lossen.
Paniek vertroebelt het denkvermogen en mensen in paniekomstandigheden nemen vaak slechte beslissingen. Kalm blijven is dus de boodschap, ook wanneer de nood het hoogst is.

April 2016 KWETSBAAR, DAT IS PAS STOER!

Tip 1:
Je kwetsbaar opstellen is de beste manier om af te rekenen met schaamte.
Kwetsbaarheid is zeker niet zwak . Door jezelf bloot te geven gebeurt er juist iets interessants: anderen gaan je als sterk en moedig zien! Eigenlijk is het heel raar – we zien graag de kwetsbaarheid in de ander, en tegelijkertijd willen we onszélf liever niet kwetsbaar opstellen.
Waarom doen we dat niet? Omdat we het idee hebben dat mensen niet meer van ons zullen houden als ze daadwerkelijk zouden weten hoe we in elkaar zitten. En die overtuiging is moordend. Het zet ons op een spoor van afscheiding en dat doet pijn. Als je dit erkent, kun je ook het besluit nemen om gewoon jezelf te zijn. Gewoon JEZELF.
‘Schijt aan dronken Naatje’.

Tip 2:
Nou ja, wees eerlijk, wie wil er nou graag kwetsbaar zijn? Het is doodeng. In gezelschap volledig op slot schieten of de emoties door je lijf voelen gieren, omdat je denkt niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen. Verwachtingen die je meestal zelf gecreëerd hebt en je nu de das lijken om te doen. Ben ik wel goed genoeg? Draag ik wel genoeg bij? Wat gebeurt er als ze zien hoe ik mij vanbinnen voel?
Om kwetsbaar te zijn heb je moed en verlangen nodig. Moed als belangrijkste waarde en een intens verlangen om verbinding te maken met anderen en je visie en meningen te delen. Juist dat sterke verlangen helpt je door tegenslagen heen. Het is je houvast.

Tip 3:
We zijn kwetsbaar. Je kunt er geen verzekering voor afsluiten, het leven geeft geen garanties. Je bent kwetsbaar in de mensen van wie je houdt. Je kent het verloren gevoel als je ergens afscheid van moet nemen.
Als je je kwetsbaar durft op te stellen, weet je echter ook dat je de moeite waard bent, ook al ben je niet perfect. Je weet dat leven geen constante stroom van gelukkig zijn is. Je kent je schaduwkant, je angst, verdriet, schaamte, schuldgevoel en boosheid. Als je dat toe kunt laten, er niet van wegloopt, kun je ook de gevoelige kant in de ander zien en empathie tonen. Bezielde mensen zijn authentieke mensen.

Tip 4:
Mooie oefening om je kwetsbaarheid toe te laten: ga ontspannen zitten en sluit met een glimlach je ogen. Glimlach met liefde zoals je naar iemand kijkt waar je veel van houdt.
‘Inhaleer’ deze liefdevolle glimlach door je gesloten ogen en je derde oog, het punt tussen je wenkbrauwen. Breng je glimlach naar de plek waar je hart is en liefde woont. Voel hoe de warmte van je liefde zich verspreidt door je lichaam richting je nieren en longen, milt en maag. Transporteer nu de energie richting je voeten. Voel elke cel vibreren in je lichaam. Glimlach opnieuw vanuit je hart naar je levensomstandigheden.
Deze oefening kun je dagelijks toepassen en leert je minder bang te zijn en het mooie te zien van je gevoeligheid.

Tip 5:
Brene Brown – onderzoeker aan de University of Houston deed 6 jaar onderzoek naar de kracht van kwetsbaarheid. Zij komt tot de volgende conclusie. Mensen die kwetsbaar durven zijn, zijn het meeste in staat tot spontaan en moeiteloos contact. Zij hebben 4 eigenschappen met elkaar gemeen:
1. Ze laten zichzelf zien en hebben de moed om niet volmaakt en perfect te zijn.
2. Ze hebben compassie en zijn mild naar zichzelf en mild naar anderen.
3. Ze zijn niet bang om authentiek te zijn. Ze zijn bereid om het beeld van wie ze zouden moeten zijn te vervangen door wie ze echt zijn.
4. Ze schamen zich niet voor wat ze voelen.

Tip 6:
Krachtpatsen is passé, je kwetsbaar opstellen heeft de toekomst.
Kwetsbaarheid is de minst begrepen en meest onderschatte eigenschap in de mens.
Het wordt vaak geassocieerd met zwakte.
Je toont je zwakheden, dus je bent zwak – is de redenatie. Maar die is totaal verkeerd! Je wekt er alleen maar weerzin mee op en komt er gemaakter door over. En gemaakt of niet- authentiek zijn werkt niet. Eerlijk zijn, oprecht blijven en gewoon jezelf blijven werkt veel beter. Of beter gezegd: dat werkt wel.
Uít jezelf naar de mensen om je heen, toon je emoties, spreek je gedachten uit. Laat zien dat je gewoon een mens bent, net zoals iedereen om je heen – en ze zullen je veel eerder mogen, vertrouwen, respecteren en dingen met je delen.

Tip 7:
Veel mensen durven de controle niet los te laten. Ze zijn bang dat je zonder controle erg kwetsbaar bent. Als je ooit gekwetst bent, dan is zo’n reactie wel logisch. De uitdaging is dan ook groot om die vervelende gebeurtenis achter je te laten en je juist kwetsbaar op te stellen. Of wil je controlefreak blijven?
Kwetsbaarheid of gekwetst worden is niet hetzelfde. Als je jezelf kwetsbaar opstelt, zul je nauwelijks gekwetst worden. Het is als die oude starre boom en dat jonge, flexibele boompje: In een storm zal de oude starre boom omvallen, terwijl het jonge flexibele boompje met de wind meebuigt en weer terug veert. Welke boom ben jij?

Tip 8:
Indiaanse parabel:
Op een avond vertelt een oude Cherokee indiaan aan zijn kleinzoon bij het vuur over de innerlijke strijd die bij mensen van binnen gaande is. Hij zegt;”Mijn zoon, deze strijd is eigenlijk een strijd tussen twee wolven die binnenin ons allemaal wonen. De ene wolf is slecht, kwaad, jaloers, afgunstig en bezorgd.
Hij is hebzuchtig, arrogant, heeft vaak valse trots, voelt zich superieur en inferieur tegelijk, hij liegt en heeft een groot ego. Hij heeft geen medeleven, alleen met zichzelf. De andere wolf is goedaardig en welwillend. Hij straalt vrede, liefde, hoop, nederigheid en zachtaardigheid uit. En hij is ook vriendelijk, behulpzaam, gevoelig, genereus, rechtschapen en vol compassie.”
De kleinzoon van Cherokee zit een minuutje voor zich uit te staren, denkt na over de woorden van zijn opa. dan kijkt hij zijn opa aan en vraagt: “Wie wint er dan, opa?” waarop de oude Indiaan antwoordt:”De wolf die jij het beste voedt, jongen.”

Tip 9:
Is het zwak meer van jezelf te laten zien?
Nee, er gaan steeds meer stemmen op dat het juist kracht uitstraalt als je op een eerlijke manier je emoties toont, ongeacht wat je raakt. Je hoeft niets weg te moffelen, zelfs niet de fouten die je als echt mens maakt. Wat vroeger als zwak en slecht werd gezien, vraagt in onze tijd -waarin het bewustzijn toeneemt- openheid en eerlijkheid. Als je eenmaal besluit dat je dit wilt, van binnen naar buiten leven, kun je ook tegengas verwachten. Er zijn nog altijd mensen die zich geen houding weten te geven en in hun onbeholpenheid stompzinnige opmerkingen of flauwe grappen maken. Troost jezelf door in te zien dat dit meer over hen zegt dan over jou. Een kwetsbare houding is dé tendens die zich nu en in de toekomst langzaam zal uitbreiden

Maart 2016 VALLEN, OPSTAAN EN WEER DOORGAAN

Tip 1:
Durf het leven zijn gang te laten gaan. Wanneer je het leven op zijn beloop laat, dan zie je dat problemen zichzelf vaak oplossen. Of dat – achteraf gezien – vervelende situaties je uiteindelijk op hele mooie plekken kunnen brengen als je er op terugkijkt. Hier heb je wel moed voor nodig. Maar niet geprobeerd, is nooit ervaren! Leef niet constant met mogelijke toekomstige situaties. Natuurlijk kunnen er allerlei vervelende dingen gebeuren, maar dan gebeuren ze toch. Waarschijnlijker is dat er helemaal niets fout gaat. Leef dus liever bij de feiten. Ontspan en geniet!

Tip 2:
Je hebt wel eens dat je op bepaalde punten je niet zo happy voelt in je leven. Ook al heb je geen idee wat de volgende dag zal brengen, zet je gedachten dan met kracht op ‘positief’ en verwacht het beste. Een positieve intentie is de beste verwachting die je uit kunt zetten. En wees ook dankbaar: Als het even ‘donker’ is in je leven is het moeilijk om dankbaar te zijn. Onthouden wat er goed gaat kan je helpen het weer in het juiste perspectief te zien. Dankbaar zijn voor je dierbare vrienden is niet zo heel moeilijk. Maar dankbaar zijn voor de ‘lastige’ mensen in je leven valt niet altijd mee. ‘De grootste tirannen in je leven geven je echter de mooiste geschenken’ schreef Wayne Dyer in een van zijn boeken. Je kunt veel van ze leren, vooral over jezelf. Als je dit snapt krijg je je hoofd weer op orde.

Tip 3:
Het is eigenlijk heel simpel. Jouw overtuigingen bepalen hoe jij de realiteit ervaart. Denk je dat je leven moeilijk is, dan ervaar je het als moeilijk. Iemand die makkelijker denkt zal het ook makkelijker hebben. Als je stopt met ‘vechten’ tegen al je lastige situaties en je gaat een paar dagen op avontuur door talloze malen de zin uit te spreken: ‘ik staak iedere vorm van verzet’ en ‘alles is mijn leven is heel, compleet en perfect’ (ook al voelt dit niet zo), gebeuren er wondertjes.

Tip 4:
Pak een vel papier en zet je probleem uiteen. Schrijf alles op wat je dwars zit, tot je niets meer weet. Begin dan opnieuw en schrijf je zinnen in adviesvorm aan een ander. Gebruik ook veel de gebiedende wijs, dus: ‘ga naar de kamer van je puberende zoon en ga je vervolgens ergeren aan de chaos die daar is. Ruim vooral niet op!’ enz. Maak er zo’n project van, dat als de ander (maakt niet uit wie) dit leest precies weet hoe hij zich moet voelen als hij dit probleem ook wil hebben. Je zult merken dat er dan heel wat te lachen valt en je meteen voelt hoe je batterij weer opgeladen wordt.

Tip 5:
Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd! Een bekende uitdrukking en waar ook. Het is een andere ingang om van je sores af te komen. Denk niet meteen aan die overvolle zolder, want dan zakt de moed meteen in je schoenen. Om jezelf in de juiste opruimmodus te krijgen, kun je beter iets kiezen waar je letterlijk iedere dag tegenaan loopt. Een projectje waar je in één, hooguit twee uur mee klaar kunt zijn: het badkamerkastje, een of twee keukenkastjes, een van de slaap- of kinderkamers. Vooral niet alles tegelijk willen, schiet niet op, werkt zelfs averechts. Als je dit iedere week een keer doet, heb je na een jaar toch 52 opruimrondjes gemaakt, bijna ongemerkt. En je hebt er zeker je vrije dagen niet aan op hoeven offeren.

Tip 6:
Hoewel iedereen (denk ik) wel weet dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk, dat het belangrijk is je eigen hart te volgen en te doen wat je gelukkig maakt, denk ik dat we er tegelijkertijd niet onderuit komen dat het leven af en toe ook datgene is wat ons onbewust overkomt. Er is karma, maar dat weet je niet. Dan voelt het als ‘het lot’, ‘iets’ dat je een levensles moet leren of gewoon ‘het leven’. Het leven is een mix van dat wat je lijkt te overkomen en dat waar je zelf voor kiest. Wat er sowieso wél is, dat je kunt kiezen is hoe je er mee omgaat. Zijn plannen maken daarmee overbodig? Nee, plannen geven richting aan je leven, laten je ontdekken wat écht belangrijk voor je is en geven je de nodige houvast. Zo af en toe komt er iets voorbij wat je pad verstoort. Soms zet het je op een totaal andere route, en andere keren zijn het slechts wat heuvels en bochten onderweg. Soms is dit een cadeautje en soms is dit een kwelling. Maar uiteindelijk komt alles altijd weer goed.

Tip 7:
Het verleden kun je niks meer aan doen. De toekomst is nog niet gebeurd. Wil je dat de toekomst anders wordt? Dan moet je nu beginnen,… in het heden.

Februari 2016 ‘OORDELEN’

Tip 1:
Kijk naar de gelijkenissen.
Mensen lijken verrassend veel op elkaar. We hebben veelal dezelfde basisbehoeften en verlangens. Misschien zien we er qua uiterlijk anders uit, maar van binnen willen we allemaal hetzelfde: we willen allemaal lachen, blij en gelukkig zijn. De focus ligt al te vaak op de verschillen. Cultureel bepaald?
Misschien wel. Toch heb je de keuze. Zodra je begint met je ervan bewust te zijn dat jij de ander niet ben. Dat wat jij denkt, de manier waarop jij voelt, wat jij belangrijk vindt, niet is wat de ander denkt, voelt of belangrijk vindt. Ieder mens heeft gelijk vanuit zijn eigen ervaring. Als je dit al in wilt zien ben je al op de goede weg……

Tip 2:
Wat ‘kost’ oordelen je?
• Oordelen drijft je uit elkaar
• Oordelen is erg vermoeiend, dus ongezond
• Oordelen beperkt je waarneming
• Als je oordeelt zet je jezelf ‘op slot’; je kunt niets meer leren of andere inzichten opdoen
• Over anderen oordelen belemmert je zelfkennis. Je hoeft ook je eigen pijn of onzekerheid niet meer te voelen.

Dit zijn maar een paar dingen, maar als je dit leest, krijg je dan ook geen zin er mee te stoppen?

Tip 3:
Je moet wel stevig in je schoenen staan om een oordeel over jou bij de ander te laten en open naar de ander te blijven kijken.
Natuurlijk wil je het liefst innerlijke rust ervaren, wat er ook maar buiten je gebeurt. Maar elk onbewust oordeel veroorzaakt onrust. Je bereikt geen beter gevoel als je de ervaring die je hebt afwijst en veroordeelt.
Probeer in te zien en te accepteren dat er in je leven ook dingen zijn die pijn, onzekerheid en angst geven.

Tip 4:
Er is een groot verschil tussen oordelen en waarnemen. Wanneer je oordeelt hebt je er in feite al een kwalificatie van ‘goed´ of ´fout´ op geplakt, terwijl je eigenlijk nog niets weet. Je weet namelijk helemaal niet waarom die ander iets doet of gedaan heeft. Maar toch heb je in je hoofd aangenomen dat het zo is zoals je denkt dat het is. Door te oefenen met waarnemen zonder oordeel leer je dingen te accepteren zoals ze zijn, zonder ze te willen veranderen.
Oordelen staat een positieve en open communicatie met de ander in de weg. Wanneer je oordeelt, schaad je eigenlijk de relatie met de ander. De ander kan zich namelijk alleen maar defensief opstellen om aan te tonen dat het niet waar is wat jij denkt of dat het anders is dan jij aangenomen hebt

Tip 5:
Het grappige met oordelen is dat het lijkt alsof je iets over iemand anders zegt, maar ondertussen zegt het juist van alles over jezelf (en zeer weinig over die ander, want die ken je vaak niet eens). Dit geldt natuurlijk ook voor de ander die over jou oordeelt!
Jullie zijn als het ware elkaars spiegel. De ander is als een spiegel voor jouw innerlijke wereld en andersom. Als je erin durft te kijken kun je een hoop te weten komen over jezelf. En het is helemaal gratis! In feite is oordelen over een ander dus prima, zolang je het gebruikt als een spiegel voor jezelf. Zie het als een constante leerschool waar je altijd gebruik van kan maken en waar je niet voor hoeft te betalen. Ideaal!

Januari 2016 ‘DE BEZEM DOOR JE LEVEN!’

Tip 1:
Bezint eer ge begint! Is een oud Nederlands talig spreekwoord. De meeste mensen willen snel beslissen, voelen zich opgejaagd in hun keuze, zijn bang een kans te missen. Gaat het hier nu om ambitie, onrust, of over wie je uiterlijk wilt zijn? Ik denk dat de situatie waarin je nu verkeert de meest inspirerende leraar is, omdat ze je precies vertelt waar je nog de bezem doorheen kunt halen.

Tip 2:
Haal de bezem door je relaties! Hoe jij in het leven staat wordt mede gevormd door de mensen waar je veel mee omgaat. Reden te meer om die mensen zorgvuldig te kiezen. Leer gelukkig te zijn wat een ander ook doet. Als je je geluk laat afhangen van wat een ander doet of niet doet, is dat een recept voor ellende! Vind de passie in je leven en ga dingen doen die je gelukkig maken. Je bent hierdoor veel minder afhankelijk van een ander.

Tip 3:
Heeft je hoofd ruimte nodig? Is je ‘harde schijf’ te vol? Niet alleen met informatie, to-do-lijstjes, maar ook met gedachtespinsels en frustraties die je nog niet naast je neer hebt gelegd, een blunder die je jezelf nog niet hebt vergeven of iets wat je hebt laten verslonzen en waar je spijt van hebt of een stap die je niet hebt durven zetten waardoor het nu nog spannender is? Een simpele manier is een nieuw scenario neer te zetten: een rustig hoofd, afgehandelde lijstjes en een persoonlijkheid vol zelfvertrouwen die gemakkelijk de gewenste stappen zet……. Kijk dagelijks een paar minuten naar dit nieuwe filmpje en jouw innerlijke zelf gaat er zeker mee aan de gang!

Tip 4:
Hou je écht van jezelf dan zal je dat uitstralen en meer relaties aantrekken en minder noodzaak zien mensen uit je leven te moeten bezemen. Het is ook een stap van zelfliefde. Je bent er niet bij gebaat als mensen je steeds naar beneden halen, klagen, roddelen en/of negatief zijn. Waarom zou je je hierdoor laten vergiftigen? Je bent uniek, je bent bijzonder en je weet dat je het waard bent.

Tip 5:
Opruimen is een kunst. Het is méér dan orde scheppen in de chaos. Je omgeving is een afspiegeling van je innerlijk. Opruimen schept ook ruimte in je hoofd. Waarom is opruimen zo moeilijk? Waarom lukt het steeds maar niet om dingen op een vaste plek neer te leggen? Het is zo eenvoudig. Doe alles met aandacht. Vaste routines creëren. Mooie stapeltjes op je bureau zodat je met één blik kunt zien wat er nog gedaan moet worden. Een opgeruimd huis leeft zoveel prettiger. De dag begint zoveel aangenamer als je sleutels gewoon liggen waar ze horen. Je houdt zeeën van tijd over als je niet zoveel tijd door hoeft te brengen met het zoeken naar je spullen.

Tip 6:
Wanneer heb jij voor het laatst je leven eens flink opgeruimd?! Ontdaan van alle oude patronen en concepten, van waarheden die allang niet meer bij jou passen? Voor veel mensen geldt: nooit. Haal de bezem door je leven! Vraag je telkens af: is het waar wat ik nu denk? En nog belangrijker: waar zijn de bewijzen? Je houdt een frisse kijk op het leven in al haar facetten en je zult zien dat je dan ook veel anderen weer kunt inspireren. Begin NU!!!!

Tip 7:
Twee derde van wat we denken is negatief, dit zit in ons menselijk systeem. Wat kun je hiermee?
• Doe één ding tegelijk.
• Train positief denken.
• Wees dankbaar!
• Eindig je dag met de positieve gebeurtenissen te beschrijven.
• Probeer ‘om te denken”, een ‘pechsituatie’ omzetten naar humor.
• Neem iedere dag tijd voor ontspanning.

Tip 8:
Je leven weer op de rails krijgen is niet eenvoudig als je net stevig hebt opgeruimd. Je bent wellicht wagonladingen ballast kwijt en er zijn wagonnetjes afgehaakt, het is en blijft wel wennen aan je nieuwe situatie. Je voelt je misschien nu leeg en bedroefd, maar weet dat je ook een groot compliment waard bent. Jij zet jouw leven weer eens goed in de rails, je werkt aan een beter leven, dat is wat je doet. Chapeau!