December 2019
ZET JE VERLANGEN OP ‘AAN’
Geen mens is zonder verlangens. Verlangens zijn de motor van ons bestaan. Verlangen naar een geliefde, verlangen naar vroeger of naar een beter leven. Verlangen is de vitale kracht is die ervoor zorgt dat je jezelf kunt overstijgen en die voor een diepe verbondenheid zorgt met alles en iedereen. Is dit laatste niet waar we allemaal naar verlangen? Zet je verlangen dus maar op ‘aan’! Het is je zó gegund!
Tip 1:
De wet van aantrekking is simpel: schud je verlangen wakker! Wees je verlangen! Verlangen komt als eerste. Je kunt alles in je leven bereiken en ervan houden als je kunt genieten van het verlangen zelf.
Tip 2:
Je kunt niet oogsten wat je niet hebt gezaaid. Natuurlijk groeit niet ieder zaadje even snel, maar dat zaaien moet wel gebeuren! Ook al kost het oogsten soms veel inzet en tijd. Je kunt niet naar het zaadje kijken en het direct zien groeien. Kortom: doe er iets voor. Of beter: doe er veel voor, blijf verlangen en heb geduld.
Tip 3:
Verlangen is energie: bouw een lichaam vol energie zodat je jouw verlangen kúnt waarmaken. Hoe je het wendt of keert, je bereikt je diepste verlangen alleen maar door in contact met je diepste Bron te zijn. En het (ontspannen) voertuig is jouw eigen lichaam. Zorg er dus goed voor. Gooi je stressniveau omlaag en je effectiviteit schiet omhoog.
Tip 4:
‘Als je de berg niet beklimt, kun je niet van het uitzicht genieten’. – Chinees gezegde
Misschien denk je nu: ‘Oké, om mijn verlangen vorm te geven heb ik dus iets te doen’. Ja, dat klopt. Je verlangen ZIJN. Ernaar handelen. Niet een half uurtje per dag, maar áltijd gepassioneerd ZIJN en blijven.
Tip 5:
De massa gelooft dat je niet gelukkig mag zijn, dat je niet je dromen kunt leven, dat je geen verlangens mag hebben… Durf jij het wel aan om je hart te volgen en op die diepste Bron in je te vertrouwen?
Tip 6:
In het ontwikkelen van een verlangen is het belangrijk dat je je verbonden voelt met datgene wat je verlangt. Hiermee bedoel ik dat alles één – en gelijkwaardig is. Zet je jezelf of de ander/het andere hoger of lager dan ben je met een oordeel bezig en schep je ongelijkwaardigheid. Gelijkwaardigheid doet de liefde stromen, ongelijkwaardigheid snijd je daarvan af.
Tip 7:
Zuiver verlangen bewerkstelligen werkt vanuit hartenergie. Dit is de hoogste en zuiverste trilling die je kunt voortbrengen. Wanneer je vanuit je denken je verlangen aanzet, creëer je altijd dualiteit. Wanneer je bijvoorbeeld naar vrede verlangt – vanuit je denken – , krijg je vrede én oorlog. Dit kun je precies zien in de wereld van vandaag. Miljoenen mensen willen – en bidden voor – vrede; we hebben gebieden waar vrede is en gebieden waar oorlog is. Hartenergie kent geen dualiteit, enkel éénheid. Ga naar je hart, denk via je hart en handel via je hart. Daar begint het!
Tip 8:
Je leeft nu. En als je weet wat je wilt – waarom zou je dan wachten? Wat maak je jezelf wijs? Waarom blijf je je verlangen uitstellen? Waarom verzin je steeds uitvluchten? Omdat je bang bent. Bang om te falen of beter gezegd: bang om te slagen. Omdat je jezelf niet kwetsbaar durft op te stellen. Omdat je gelooft dat je het niet verdient. Omdat je niet kunt omgaan met de onzekerheden, de spanning, de uitdagingen. Houd daar toch mee op!
https://www.carmendehaan.nl
November 2019
LOSLATEN IS L(I)EFHEBBEN
Wat hou je allemaal vast? Je houdt vast wat je lief is en wie je lief is, waar je je betrokken bij voelt, waar je hart naar uitgaat, wat je graag doet of wat je niet wilt missen. Niets mis mee. De overtreffende trap van vasthouden is vastklampen. Je kunt je vastklampen omdat je het beslist niet kwijt wilt, omdat je controle wilt houden of omdat je gedreven wordt door angst om te verliezen. Daar zit de knoop. Dat maakt loslaten ook zo lastig. Omdat het je raakt, het treft je in je hart! Maar als je loslaat geeft dit veel ruimte en dat is weer een daad van liefde, liefde voor jezelf, voor de ander en het leven. En dit is je zó gegund!
Tip 1:
Leven en laten leven is een andere manier van loslaten. Door dit regelmatig tegen jezelf te zeggen activeer je de kunst van het aanvaarden zoals het is. Probeer niet iemand anders zijn leven te leven. Jij leeft jouw leven en je kan nooit bepalen hoe een ander dat moet doen
Tip 2:
Zorg voor een plan B! Ik noem een simpel voorbeeld: je hebt vrienden te gast en je wilt lekker kokkerellen. Tijdens het bereiden merk je dat je een belangrijk ingrediënt mist. De winkels zijn al dicht. Wat nu? Je buren vragen of die het in huis hebben, of anders overgaan op kliekjes, of iets te eten bestellen. De vriendschap zal er niet minder om worden. Zo kan je jezelf ook oefenen met grotere issues. Maak een topsport van flexibel denken: het is wat is, en voel dan de trots en de ruimte die dit je geeft!
Tip 3:
Gekmakende angst gevende gedachten? Schiet niet in de slachtofferrol, want daarmee kom je geen stap verder. Besteed tijd om erachter te komen hoe je ervan af kunt komen. Probeer eens de volgende aanpak. Kijk naar je emoties als een ware detective. En stel jezelf de volgende vragen: – Welke emotie neemt de overhand? – Welk feit raakt mij het allermeest? – Wat zegt dat over mij? – Wat zou ik tegen een geliefde zeggen als die hiermee zou zitten?
Tip 4:
Gebruik een denkbeeldige zeepbel. Neem datgene wat je niet kunt loslaten waar. Wat voel je? Woede, frustraties, angst, jaloezie, verdriet of gevoelens van wrok? Realiseer je dat je deze gevoelens ervaart, maar dat je deze gevoelens niet bent. Je hébt gevoelens en emoties, maar je bént ze niet! Plaats datgene wat je dwarszit in een denkbeeldige zeepbel. Stel je voor dat deze zeepbel ergens voor je in de lucht zweeft. Prik ‘m nu door: poeffff. Hѐ, dat lucht op!
Tip 5:
Maak het niet groter dan dat het is. Soms focus je zo erg op een negatief iets, dat dat het enige is wat je nog ziet en waar je aan kan denken. Daardoor lijkt het veel groter dan dat het werkelijk is. Maak het eens kleiner. Op het moment dat je voelt dat je steeds gefrustreerder raakt, onderbreek dan je gedachtegang even. Waar gaat het hier nu precies om? En wat is daar nu precies zo erg aan? Is dit mijn frustratie waard?
Tip 6:
Ken je de monkey-trap? Een aap ziet een banaan in een fles en raakt erdoor geobsedeerd. Hij wil die banaan hebben. Nu! Gretig graait hij met zijn hand in de fles en grijpt zijn buit. Als hij vervolgens merkt dat hij vastzit, wordt hij onrustiger en gefrustreerd. Hij zit in zijn eigen val, omdat hij niet wil loslaten. De vuist van de aap dient als metafoor voor je alle situaties waarin je beklemd zit. En je zult niet eerder vrij zijn dan wanneer je de dingen die je in de greep houden, loslaat.
Tip 7:
Veel van wat je overkomt, gebeurt zonder dat je daar grip op hebt. Het heeft geen zin energie te stoppen in iets wat je niet kunt veranderen. Je hebt het te accepteren en dat is niet hetzelfde als opgeven. Geef toe dat je het niet in de hand hebt. Wanneer je blijft geloven dat jij in de hand hebt wat er gebeurt bij dingen waar je eigenlijk geen invloed op hebt, verandert er niks in je leven. Realiseer je goed dat je zelf geen invloed hebt op deze dingen. Wanneer je dat doet zal je merken dat de last ook langzaam van je schouders zal vallen.
Oktober 2019
PLEISTERS OP JE MOND
We komen in ons leven allemaal personen tegen en lopen tegen situaties aan, waarin we geraakt worden, getriggerd zoals dat genoemd wordt. En niet zelden komen daarbij verwachtingen en teleurstellingen om de hoek kijken. Als je niet oppast, wordt het gedrag van een ander of een situatie allesoverheersend, waardoor je malende gedachten hierover niet meer te stuiten zijn. Soms is dat zo heftig dat je er maanden een slecht gevoel over kunt hebben. ‘Strijden’ om je innerlijke vrijheid terug te nemen is spannend en zeer de moeite waard! Deze nieuwsbrief zet je alvast op een spoor. Voor allesomvattende vrijheid, want dat is wat ik je zó gun!
Tip 1:
Luisteren is niet iets dat jij hoeft te leren. Je kunt het al. Al bij je geboorte was je een en al sensor. Nog beter leren luisteren betekent werken aan jezelf. Hier is de eerste les: KOP DICHT!
Het valt lang niet altijd mee om je mond te houden. Maar het helpt wel. Als jij je mond houdt gaat de ander praten. Je geeft ruimte. Dat is nog niet hetzelfde als luisteren. Voor luisteren is het nodig dat je – terwijl je ruimte geeft – ook met je aandacht bij de ander bent. Toch is ‘Kop dicht!’ een heel goed begin.
Tip 2:
Bemoei jij je ook graag overal een beetje mee? Of stiekem misschien heel veel? Want gaat het anders wel goed? Hoe zou het zijn als jij je er eens wat minder mee bemoeide. Wat meer pleisters op je mond. Wat zou dat jou en de ander dat brengen? Ik denk een heel goed gevoel. Je geeft de ander het gevoel dat je hem/haar vertrouwt door adviezen en tips voor je te houden.
Tip 3:
Je wordt soms onbewust betrokken bij privégesprekken, levens en problemen van anderen. Het tussenbeide komen of verstrikt raken in persoonlijke drama’s die niet direct met jou te maken hebben, kan nutteloos en schadelijk zijn voor de ander en voor je eigen geestelijke gezondheid. Je zult gelukkiger zijn en meer respect oogsten als je leert hoe je je niet mengt in andermans zaken, zonder je te onttrekken aan verantwoording en mededogen. Dan wéét je eenvoudig wanneer het beter is om pleisters op je mond te plakken.
Tip 4:
Elk moment stroomt er een ongekend aantallen energie- of gedachtetrillingen door je heen. Het is een onmogelijkheid om al die gedachtetrillingen te controleren op juistheid. Wat je wel kunt doen is nagaan wat je uitspreekt. Hoe zorgvuldiger je hierin wordt, hoe rustiger en vriendelijker je leeft.
Tip 5:
Accepteer mensen met een moeilijk gedrag in wie ze zijn. In plaats van er veel energie in te steken om ze te overtuigen dat een ander gedrag ze meer helpt, kun je beter accepteren dat je de ander niet kunt dwingen te veranderen. Leer jezelf het zinnetje ‘typisch ……..(naam)’ aan. Met dit zinnetje zet je het begin van aanvaarding in werking. Goed voor jou, goed voor de ander.
Tip 6:
Laat de verantwoordelijkheid waar hij hoort. Als de ander waar je moeite mee hebt je iets in de schoenen probeert te schuiven, dan heb je grofweg twee keuzes. Of je trekt de schoen aan of je geeft hem terug. Je hoeft hem niet aan te trekken. Beter is het om als een spiegel naar de ander te zijn. Spiegels laten zich niet verwikkeld raken in om het even wat voor reactie: of het nu om beschuldigingen, verwijten, kritiek, gezeur, eisen of wat dan ook van de ander gaat. Spiegels blijven gewoon spiegels.
Tip 7:
Iedereen heeft wel van die momenten waarop we onze gevoelens niet meer onder controle hebben. Je voelt je op dat soort momenten overweldigd. Soms is er een golf van verdriet en wanhoop, of een opwelling van paniek, woede of angst. In staat zijn om op dat moment snel rustig te worden klinkt misschien moeilijk, maar er is een goede oefening voor. Trek in gedachten een grote cirkel om je heen en ‘bezem deze schoon’. Alles wat je beklemt zet je buiten je cirkel. Vul hierna de cirkel met een gouden licht en houdt dit bij je zolang het nodig is.
September 2019
Inspiratie, een woord dat blije gevoelens oproept. Letterlijk betekent het ‘inademing’. Je zou kunnen zeggen dat inspiratie de inademing van de geest is. Het maakt enthousiast, deurtjes gaan innerlijk open en je laat je raken. Op inspiratie volgt creatie. Zo gaat het altijd, mooi hé? Laat het maar gebeuren, stel je maar open, word maar heerlijk enthousiast. Dit is wat ik je zó gun!
Tip 1:
Je hoofd heeft ruimte nodig om inspiratie toe te laten. Het is vaak te vol. Niet alleen van informatie en to-dootjes, maar ook van gedachten over dingen die je (nog) niet los kunt laten. Alles bij elkaar krijg je een soort ruis op je harde schijf. Herkenbaar? Hoe je het gaat opruimen maakt niet uit, als je maar OPRUIMT, dan pas kan je inspiratie kunt toelaten!
Tip 2:
Van mijn ‘toverkol’ – een acupuncturist – heb ik een snelle manier geleerd om mijn geest te laten ademen. Hierbij tel ik. Dit is de oefening: 1. Visualiseer dat je kruinchakra zich opent; 2. Visualiseer dat je voorhoofdchakra, of derde oog zich opent; 3. Visualiseer dat je keelchakra zich opent; 4. Visualiseer dat je hartchakra zich opent; 5. Visualiseer dat je navelchakra of zonnevlecht zich opent; 6. Visualiseer dat je heiligbeenchakra zich opent; 7. Visualiseer dat je stuitchakra zich opent. Verbeeld je nu dat er een gouden licht door je chakra’s stroomt en spreek je wens/intentie uit. Deze oefening kan je in 1 minuut doen.
Tip 3:
Inspiratie laat zich niet afdwingen. Goede ideeën liggen niet voor het oprapen. Is het je weleens opgevallen dat je vaak de beste ideeën krijgt wanneer je onder de douche staat, terwijl je hardloopt of vlak voordat je in slaap valt? Goede ideeën zijn niet schaars. Je belemmert jezelf doordat je de tijd niet neemt het ultieme idee tot je te nemen. Zodra je het krampachtig zoeken opgeeft, komt het juiste idee naar je toe.
Tip 4:
Voor inspiratie hoef je niet per se in een liefdevolle stemming te zijn. Soms zorgen heftige problemen voor een enorme inspiratie, denk maar eens aan alle liedjes over liefdesverdriet, films over grote drama’s enz. Die inspiratie is er op het moment dat je dat gevoel toelaat en er laat zijn. Laat je tranen en je boosheid stromen!
Tip 5:
Kom in beweging; ga iets doen. Het maakt niet uit wát je gaat doen, als je maar in beweging komt. Je kunt dit heel letterlijk opvatten. Ga schoonmaken, dit geeft al een opgeruimd gevoel!, wandelen, sporten, schrijven. Maak geen moeilijke plannen, houd het heel simpel. Sta op, pak een emmer sop en ga de ramen lappen. Verder niets. Vind je het erg moeilijk om de stilstand in jezelf te doorbreken, gebruik dan een kookwekker en doe het minimale wat je aankunt. 5 minuten stofzuigen of hardlopen maakt al een wereld van verschil!
Tip 6:
Zorg voor chaos. Dit is namelijk een goede basis voor herordening. Haal je leven maar lekker overhoop, schuw niets, haal de beerput open, roer door je onderbewustzijn, haal de modder maar omhoog! Je wilt niet weten wat daar aan mogelijkheden liggen! Je grootste angsten zijn je grootste uitdaging. Gun je jezelf hulp? Hoe ga je het aanpakken? Maak een creatief plan! Alleen al het opschrijven zorgt voor bewustwording en zal je al op gang helpen. Het helpt je namelijk om helemaal jezelf te worden!
Tip 7:
Ga creatief om met datgene wat er is. En daarmee wordt bedoeld hoe het nu met je gaat. Maak je je zorgen? Voel je je down of onzeker? Bedenk dan hoe je dat creatief kunt oplossen. Ga brainstormen met je probleem! Alle oplossingen zitten écht al in jezelf. En door er creatief mee om te gaan neem je het heft weer in eigen handen en dat voelt goed.
Tip 8:
Doe alles wat je doet als een experiment. Zonder verwachtingen. Houd jezelf steeds voor ogen dat je aan het ontdekken bent, aan het leren, en dat alles wat je doet gewoon spelen is en niet perfect hoeft te zijn. Laat het vooral mislukken, daar leer je zoveel van dat had je niet voor mogelijk gehouden! Het maakt namelijk niet uit HOE je het doet, in hoeverre je erover nadenkt en het helemaal goed wilt doen, want het komt eruit zoals het is. Het wordt niet anders, geloof het! JUIST door al die beperkende overtuigingen los te laten kom je in de vrije val en ontdek je een wereld aan mogelijkheden!
Tip 9:
Zoek een klusje in of om huis wat je al heel lang voor je uitschuift. Neem minstens een uur de tijd en ga dat klusje met volle aandacht doen. Het gaat niet om wat je in dat uur bereikt, maar wel om de hoeveelheid aandacht die je er aan schenkt. Je zult zien dat je gedachten vanzelf gaan stromen!
Augustus 2019
De zomer is een periode waar sommige mensen heel erg naar uitkijken en anderen totaal niet. Ben je een thuisblijver – om wat voor reden dan ook? Dan herken je vast wel het gevoel van ‘leegte’: verandering in verkeer, contacten, aanbod tv programma’s enz.. Logisch, want je wordt uit je dagelijkse routine gehaald. Gewoontedieren als we zijn. In deze korte nieuwsflits een paar tips en ideetjes voor een fijn en verbonden gevoel, want dat is je zó gegund!
Tip 1:
Gebruik deze zomerperiode om weer in contact te komen met bepaalde vrienden of familieleden die je uit het oog bent verloren. Ga nog eens die oom, tante of vriendin opzoeken die je al zolang niet meer hebt gezien of nodig ze uit bij jou thuis. Het kan leuk zijn om samen herinneringen op te halen of gewoon bij te praten.
Tip 2:
Kom in beweging! In deze zomerperiode is het verleidelijk om wat langer in je te bed te blijven liggen. Dit is voeding voor het leegte-gevoel de rest van de dag. ‘Verplicht’ jezelf te gaan wandelen, fietsen, zwemmen of wat dan ook, maar zorg dat je beweegt.
Tip 3:
Wandel eens een bibliotheek binnen en ga daar de kranten en tijdschriften lezen die je aantrekken. Er hangt in een bibliotheek zo’n heerlijke relaxte sfeer met lekkere fauteuils, koffie, water o.i.d. Het is goed toeven daar.
Tip 4:
Wat kun je doen met dat gevoel van zomerleegte? Natuurlijk, er is altijd wel wat te doen en dan bedoel ik niet de dagelijkse klusjes, maar bijvoorbeeld je receptenboek herzien/bijwerken of de tijd nemen foto’s uit te laten printen en in te plakken. Geef jezelf even dat beginzetje en als je eenmaal bezig bent, krijg je zeker weer dat opgeruimde, blije gevoel van voldoening. Doen!
Juli 2019
ZOMER (ZONDER) ZORGEN
De zon schijnt uitbundig. Iedereen lijkt vrolijk. Fleurig geklede mensen gaan over straat, terrasjes stromen vol, overal is er gezelligheid. Alleen niet in jou. Jij voelt je down en ongelukkig. Niet elke dag, maar genoeg om te balen. Je snapt het niet: je hebt toch ‘alles’, en jaloersheid omdat de ander wél geniet, ken je niet. Waarom is er dan dat matte, vreugdeloze gevoel wat bijna niet uit te leggen is? Je beleeft het waarschijnlijk in stilte, uit angst voor onbegrip. Want hoe kun je nou niet vrolijk worden van de zomer? Dit rottige gevoel heeft een naam: SAD (Seasonal Affective Disorder/zomerdip en het kan iedereen treffen. Vandaar deze korte nieuwsbrief met tips en suggesties. Ook voor degenen die om een andere reden in de put zitten. Een beter gevoel is je zó gegund!
Tip 1:
De zomer is hét seizoen bij uitstek om te genieten. Of je nu een tijdschrift openslaat, de buren hoort praten over de naderende vakantie, of te pas en te onpas hoort: ‘ga jij nog weg’? Genieten ‘moet’. De geniepige pressie die hierbij ontstaat kan je een schuldgevoel geven. Totdat…je hiermee kapt en besluit te zijn wie je bent. Iedereen heeft zijn eigen zomergevoel. Als jij je niet meer laat opzadelen met wat media en anderen vinden hoef je dat groene gras aan de overkant ook niet meer en leef met de eb en vloed van je eigen ziel.
Tip 2:
Gebruik de Gedachten Stop Techniek. Hiermee onderbreek je negatieve gedachten en richt je je aandacht op andere dingen. Als je in de gaten krijgt dat je weer in die negatieve molen zit, zeg dan heel hard ‘STOP’ tegen jezelf. Dit lijkt misschien een beetje gek, maar het is effectief. Je kunt ook zeggen: ‘Op dit moment denk ik aan … (negatieve gedachte), maar ik wil denken aan…. (nieuwe gedachte)’. Herhaal dan de nieuwe gedachte een paar keer in jezelf.
Tip 3:
Wat je niet moet doen is:
laat gaan slapen en lang uitslapen. Vermijd ook een middagdutje. Deze acties versterken je sombere gevoel.
Wat je wel moet doen is:
Je leuk aankleden met een verzorgd uiterlijk. Plus regelmaat in je leven brengen. Op tijd naar bed, voldoende slaap, op vaste tijden eten en jezelf vooral mee naar buiten nemen. Lekker gezond moe worden. Het werkt écht!
Tip 4:
Als je in een dip zit wil je het liefst op de bank liggen met een dekentje en een doos chocolade. Je wilt niet aanpakken en al helemaal geen oefeningen doen. De onderstaande tip is echter zó de moeite waard dat je je echt meteen al beter gaat voelen. Zoek op internet een lachmeditatie uit, ja écht! Je zult merken dat lachen en huilen heel dicht bij elkaar liggen. Ga maar meedoen: een stevige lach- of huilbui doet je zoveel goed!
Tip 5:
Pak een vel papier en leg het horizontaal voor je. Schrijf in het midden: ‘wat staat op dit moment mijn geluk in de weg?’ Concentreer je op deze zin en schrijf nu de eerste antwoorden die in je opkomen rondom deze zin. Denk niet te lang na. Het is een intuïtief proces. Het maakt niet uit hoe onbenullig je antwoorden in eerste instantie lijken. Laat het papier op je schrijftafel liggen en kijk er een paar keer per dag naar. Laat je onbewuste het werk doen. Dit lucht op! Geeft helderheid!
Tot slot: DE ziekte van deze tijd is dat het leven alleen maar leuk moet zijn. Het leven is niet alleen maar leuk en gezellig. Er gebeuren nu eenmaal dingen die je van je stuk kunnen brengen. Ook kleine dingen. Dat hoort erbij. Verzet je dan ook niet tegen je gevoel. Het is oké om niet oké te zijn. Duw het niet weg, ga er ook niet in hangen, maar accepteer dat het is zoals het is. Laat het los zodat het vervelende gevoel jou sneller los kan laten.
Juni 2019
NOOIT MEER JA ZEGGEN ALS JE NEE BEDOELT!
Tip 1:
Het stomme is dat je denkt dat je met pleasen bereikt wat je wilt. Helaas werkt pleasen averechts. Je vertoont namelijk ander gedrag dan daadwerkelijk bij je past. En mensen die je kennen merken dat op en kunnen zich aan je gaan ergeren en dat zal je zeker merken.
Tip 2:
Zeg jij altijd ‘ja’ op (hulp)verzoeken en uitnodigingen – alleen maar om anderen te pleasen? Ben jij degene die iedereen altijd uit de brand helpt? Of degene die altijd overal bij is, omdat je niets wilt missen? Dan wordt het tijd dat je eens nagaat of je helemaal eerlijk bent. ‘Nee’ zeggen is niet onvriendelijk. De meeste mensen worden juist blij van mensen die weten wat ze willen. Mensen die zichzelf durven zijn en hun voorkeuren uitspreken.
Tip 3:
Pleasen is niet iets wat je sinds kort doet. Neeheee, meestal doe je dit al héél lang. Het is een gewoonte geworden en dat maakt het ook zo lastig. Je bent je er niet meer van bewust. De eerste stap om dit te veranderen, is je dan ook je bewust worden. Wat zijn veel voorkomende momenten dat je ‘ja’ zegt maar ‘nee’ bedoelt? Is het bij één bepaald persoon of bij meerdere personen? Bij wie doe je het het vaakst en waarom bij die persoon? Door jezelf dit soort vragen te stellen maak je jezelf bewust van je gedrag en kun je patronen herkennen
Tip 4:
‘Nee sorry ik kan niet omdat: reden nummer 1, reden nummer 2, nummer 3, 4, 5, 6 enzovoort’. Doe jij dat wel eens? 100 argumenten aanleveren waarom je niet kunt? Excuses zoeken of excuses verzinnen om er onderuit te komen? Bang dat een ‘gewoon’ nee niet volstaat? Hoe vaak heb je nee gezegd maar gaf je uiteindelijk toch toe doordat je je onder druk gezet voelde door de ander? Juist bij die mensen die het meest opdringerig en overrompelend zijn, moet je het zo kort mogelijk houden. Zeg nee op een manier die goed voelt voor jou, maar wel op een sterke manier. Met ‘sorry, deze keer niet’ of ‘Ik kan dan niet’ is toch niets mis mee?
Tip 5:
Nee zeggen zal, zeker de eerste keer, naar voelen. Misschien voel je je schuldig. Misschien denk je dat je overdrijft, dat je prima ja had kunnen zeggen. Of je denkt dat je egoïstisch bent. Kortom: de eerste keer nee zeggen is waarschijnlijk een van de vervelendste keren. Maar daarna wordt het beter! Onthoud dat je niets verkeerd doet als je nee zegt. De ander vindt wel een andere oplossing. De wereld blijft gewoon doordraaien als jij nee zegt.
Tip 6:
Hoewel de meeste mensen het echt geen probleem vinden als je nee zegt op iets, kan je toch te maken krijgen met teleurstelling en/of boosheid van de ander. Niet fijn natuurlijk, maar het hoort erbij. Sommige mensen zullen nooit tevreden zijn, hoe lief je het ook zegt. Realiseer je dat het niet om jou gaat. Misschien heeft iemand een rot week gehad, of speelt er iets anders wat stress oplevert. Je kunt niet weten hoe of wat de ander denkt. Hoe meer je dit beseft, hoe sneller je het kunt loslaten.
Tip 7:
Weet het verschil tussen behulpzaamheid en pleasen. Het gaat er niet om dat je nooit meer iets moet doen voor een ander waar je even geen zin in hebt. Het gaat er om dat je niet meer iets doet wat je niet wilt. Leer het verschil kennen tussen echt iets willen doen voor een ander en iets doen uit plichtsbesef, schuldgevoel of angst. Wil je iets doen voor een ander? Doe het dan vooral!
Tip 8:
Als je merkt dat je in je vriendschappen nogal de neiging hebt om te pleasen – naar wat je vrienden vragen of verwachten – is de kans groot dat je dit ook doet in je werk, je relatie of in andere sociale situaties. Maar je vrienden zijn ook bij uitstek de mensen om bij te oefenen jouw please-gedrag te veranderen. Bespreek het eens met hen. Misschien hebben ze waardevolle tips voor je.
Tip 9:
Blijf je ‘hangen’ in je please gedrag, dan is de kans groot dat mensen jou als iemand die je alles kunt vragen gaan beschouwen; iemand die toch nooit ‘nee’ zegt. En dat allemaal voor dat beetje waardering. Op korte termijn kan dit even bevredigend zijn maar op langere termijn is het een enorme energievreter. Je gaat continu over je eigen grenzen. Je doet dingen die je eigenlijk niet wilt doen, maar je kunt of durft geen nee te zeggen. Zwak hé(!)om je zo afhankelijk van de ander te maken. Als jij meer waardering voor jezelf krijgt, dan heb je de bevestiging van de buitenwereld minder nodig. Daar ligt dus de oplossing: je hebt werk te doen.
Tip 10:
Hier is een briljante oefening: Ga voor een spiegel staan en kijk jezelf goed aan. Begin dan ‘nee’ te zeggen. Eerst bijna fluisterend, dan zachtjes, dan ietsje luider, dan voluit! Schreeuw het keihard en gebruik allerlei emoties: schreeuw het dreigend, verontwaardigd, lief, boos, lachend, totdat je haast geen adem meer over hebt. Bravo! Herhaal deze oefening elke dag. Succes gegarandeerd.
Mei 2019
HET JUISTE MOMENT
Bestaat er voor iets wel een juiste moment? Ik denk van niet. Althans, die momenten zijn er in overvloed, maar die zie je pas als je in beweging komt. Je hoeft niet te weten hoe of waarmee, alleen al het besluit nemen en een stap in de richting zetten laat deuren opengaan. Ineens zie je dan waar je naar op zoek was. Vastklampen aan schijnzekerheden, wat ‘het juiste moment’ voor mij is, brengt je niet verder. In je leven stappen en tot actie komen wel. Je hebt maar één leven en dat leven vraagt om geleefd te worden. Ga het avontuur aan. Dit is wat ik je zó gun! Een nieuwsbrief vol tips!
Tip 1:
Je hebt altijd wel redenen om iets wel of niet te doen. Daarin schuilt een groot gevaar, omdat je nooit alle factoren hebt om een keuze te maken. Sterker: Op het moment dat je alle informatie over een bepaalde keuze hebt, is andere informatie alweer oud en achterhaald. Als je iets ingrijpends wilt doen, dan kun je het maar beter gewoon beginnen. Voor je het weet is je leven voorbij. Je hebt veel tijd, maar nooit zoveel tijd als je jezelf voorhoudt.
Tip 2:
Hoe ziet je ideale leven eruit? Neem eens de tijd om te bedenken hoe je leven eruit zou zien als (bijna) alles naar je zin zou zijn. Wat zou je doen, wie hebben er dan een cruciale rol in jouw leven, hoe zou je wonen? Laat je fantasie de vrije loop. Welke dingen geven je energie of een fijn gevoel als je er alleen al aan denkt? Kijk vervolgens hoe ver je hier nog van verwijderd bent. Mogelijk kun je stapjes maken die je eigenlijk nu al kunt ervaren. Laat je inspireren door je eigen verhaal. Je bent vrij om te doen wat je zelf wilt, dus zet die eerste stap!
Tip 3:
Wanneer het juiste moment? Soms helpt stilstaan om te kunnen versnellen. Want anders ga je investeren in zaken die je uiteindelijk niet verder brengen. Stel eens de vraag: waar is het nu kennelijk nog niet het juiste moment voor? Het interessante is, dat als je op die manier even stilstaat bij wat er nu eigenlijk dwars zit, de oplossing en de juiste koers zich veel gemakkelijker aandienen dan wanneer je maar direct aan het regelen gaat. Soms hoeft er niet eens veel te gebeuren, maar is het gewoon een kwestie van erkennen dat je iets over het hoofd hebt gezien en daar even aandacht aan geven. Waarna je weer vrolijk verder kunt. In een plezieriger en soms zelfs sneller tempo…
Tip 4:
Stap uit je kooi! Je kunt duizend en een wensen hebben om te doen, maar wat je werkelijk zoekt, ervaar je als je uit de tredmolen van je gewoontes stapt en ziet dat je in een kooi zat. Dan pas besef je dat het deurtje van die kooi altijd al open stond. Stap er doorheen en je ziet de echte wereld, kijk om en je ziet hoe jij aan het rondrennen was! Nu je ‘buiten’ bent in de echte wereld, ligt het leven op je te wachten. In elk moment ligt de kans te genieten, in elk moment ligt geluk besloten. Doen!
Tip 5:
Hoe weet je nu wanneer jouw innerlijke stem jou het juiste moment aanreikt? Een goed hulpmiddel is vragen om een duidelijk teken. Er zijn mensen die bijvoorbeeld vragen: ‘Als het juiste moment voor deze beslissing NU is, laat mij dan vandaag een gele vlinder ontmoeten’. Dit kan met welk symbool dan ook. Voel wat past bij jou en waar jij de klik bij voelt. Je kunt het ook open laten en enkel vragen om een duidelijk teken. Een teken waar je niet omheen kunt. Dit is een manier die heel goed kan werken.
Tip 6:
Als je wilt wachten totdat je de volledige controle hebt, kun je lang wachten. Je hebt geen controle en dat zul je nooit hebben. Dit is soms een van de moeilijkste lessen die je te leren hebt. Het is prima om een gevoel van controle op te roepen. Bijvoorbeeld door je leven georganiseerd te houden, door te plannen en vooruit te denken welke impact je keuze op je leven kan hebben. Op die manier kun je de loop van je leven een beetje beïnvloeden. Maar meer dan een gevoel van controle zul je nooit bereiken. Waar wacht je nog op????
Tip 7:
Er zijn duizenden redenen om iets wél of juist níet te doen. Je kunt ze allemaal uitvoerig bedenken en uitdenken. De uitspraak: “Once you’re in your head, you’re dead” bevestigt die mallemolen. Het water is altijd koud vanaf de oever. Uiteindelijk is het een kwestie van gaan. En als je dan de sprong in het onbekende maakt, merk je al snel dat het water eigenlijk helemaal niet zo koud is als je vooraf gedacht had.
Tip 8:
‘Het juiste moment komt nooit’. Als je de theorie er op naslaat, lees je dat oorzaken van uitstelgedrag kunnen zijn: perfectionisme, onduidelijke doelen, angst voor het onbekende en teveel waarde toeschrijven aan het oordeel van anderen. Dat is nogal wat. Nog nooit eerder heb je met zoveel overgave over iets lopen denken en broeden en nu je het in de wereld wilt zetten blokkeer je? Bang dat het geen goede keuze is? Dat het mislukt?! Probeer in dat geval eens om om te denken en stel de vraag: maar wat als het wel lukt? Succes verzekerd!
Tip 9:
Bang om het juiste moment te bepalen heeft veel te maken met de controle willen vasthouden. En dát is vermoeiend hoor! Wanneer je verwachtingen niet kloppen met de werkelijkheid, lijd je. Je houdt je vast aan iets wat niet echt is. Onderzoeken laten zien dat controledrang gerelateerd wordt aan uitstelgedrag. Bouw liever zelfredzaamheid op! Dit doe je door dingen uit te proberen en juist…door te mislukken. Van je fouten leer je het meest! Zelfredzaamheid betekent dat je dingen doet voor jezelf. Hoe meer je voor jezelf doet, hoe beter je je voelt. Hoe beter je je voelt, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt en je minder geneigd bent om altijd maar de controle te willen vasthouden.
Tip 10:
Om het juiste moment te weten valt er veel te leren van de jacht van roofdieren op een prooi! Een roofdier dat rondrent en z’n prooi onder alle struiken en achter iedere heuvel gaat zoeken, zal waarschijnlijk niets vangen! Een beetje roofdier weet dat natuurlijk! Nee, een succesvolle jager neemt z’n tijd en wacht. Goed geconcentreerd en gefocust. Met ogen, neus en oren wijd open, dat wel, maar dan vooral zonder dat de prooi in de gaten heeft dat er op hem gejaagd wordt. Toeslaan doet hij pas op het enige juiste moment. ‘Beet hebben’ is geen garantie.
April 2019
INTUITIE
Heb je ooit een heldere ingeving ontvangen en die omgezet in daden Diana? Of een heldere droom met een duidelijke boodschap? Vaak zorgen dit soort bijzondere ingevingen voor verrassende, dankbare wendingen in je leven. En dat is precies wat ik je zo gun! Een nieuwsbrief boordevol tips.
Tip 1:
Wie wil niet zijn problemen succesvol oplossen, elegant omgaan met teleurstellingen, contact maken met zijn innerlijke kracht? Ik denk iedereen. Jij wilt ook enthousiasme voelen en leven volgens je intuïtief aangestuurde wijsheid. Zorgelozer zijn – hardop lachen en zingen. Je wilt je hart openen, je angst achter je laten en echt vrede vinden, wat er ook om je heen gebeurt. Je kunt echter nóóit gelukkig worden als je niet je ego-denken met al zijn controle wilt opgeven en luisteren naar die subtiele innerlijke stem in je. Laat je controle los!!!!! Zeg talloze keren per dag: ‘ik laat los’.
Tip 2:
Laat geen dag voorbij gaan zonder tijd vrij te maken voor die ‘geest’ in je. Dat kan je doen door een bestaand, versleuteld of zelfgemaakt gebed uit te spreken waarin je je dankbaarheid en je verwondering uit voor jouw leven en je de leiding vraagt in al je ervaringen van de komende dag. Ga consequent aan de slag! Je zult er veel plezier van hebben.
Tip 3:
Voor intuïtie geldt hetzelfde als op de 1e dag naar de kleuterschool gaan of op de 1e dag naar de universiteit: je moet eerst óver de drempel. Alle begin kan een ongemakkelijk gevoel geven. Je komt op het punt waar de dingen waaraan je je hebt vastgeklampt, zoals aan een knuffeldoekje, je niet langer van dienst zijn. Je moet klaar zijn om beperkende relaties, ideeёn en overtuigingen los te laten, zodat je kennis kunt maken met nieuwe bevrijdende inzichten. Durf te vertrouwen!
Tip 4:
Adem langzaam en diep in, en ontspan je. Word je bewust van de aanwezigheid van je intuïtieve kracht die je omhult als een zachte warme deken. Overdenk je situatie van dit moment. Op welke manieren zou je kunnen profiteren van de steun van je intuïtie? Wat zou je kunnen vragen via een gebed of direct verzoek? Maak hier een dagelijkse gewoonte van, waarin je jezelf openstelt en respectvol vraagt om alle beschikbare hulp, zodat je dagelijks kunt blijven groeien.
Tip 5:
Gelukkig staan steeds meer mensen ervoor open het idee toe te laten dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen schepping. En dat is nodig ook! Onze dierbare aarde knarst en lijdt met al ons materialistisch denken. We moeten allemaal investeren in een voortdurend contact met onze intuïtie in ons. Dit kan op maar één manier: door het tot de belangrijkste zaak van je leven te maken. Dit vraagt je om prioriteiten opnieuw in te stellen, nieuwe gewoontes en gedragingen toe te passen en je dagelijks toe te leggen op andere gedachten. Herschep jezelf.
Tip 6:
Wees alert op de signalen die je krijgt en volg ze. Als je een andere baan wilt, begin daar dan mee. Als je voor jezelf wilt gaan werken, omschrijf dan je ideale werkzaamheden. Als je hunkert naar tijd voor jezelf, neem dan de beslissing om die tijd te nemen. Als je verandering wilt, zeg dan tegen de mensen die er het meest door zullen worden geraakt, dat je aan het zoeken bent wat je kunt verschuiven in je leven.
Tip 7:
De kracht van je intuïtie ontdekken lijkt op afpellen van de lagen van een ui. Elke laag vertegenwoordigt je niet-authentieke zelf. Je buitenste laag kan bijvoorbeeld bestaan uit je boosheid of frustratie. Pel haar weg met je adem. De volgende laag is misschien je behoefte aan controle. Haal opnieuw diep adem en pel die ook weg. De volgende laag kan verwarring of angst zijn. Blijf afpellen tot je je hart bereikt waar je intuïtie huist. Welkom!
Tip 8:
Richt je aandacht naar binnen en ga naar het gebied van je hartruimte. Als je daar bent word je niet langer beperkt door tijd en ruimte, door je familie of door omstandigheden in verleden en heden. Visualiseer met elke inademing dat je alsmaar rondgaat alsof je een waterstroom bent die rond een afvoer draait. Zie met je innerlijk oog je bewustzijn op deze manier rondgaan, totdat je plotseling precies in het centrum van je hart valt en er zich een oneindige, grenzeloze wereld opent. Je weet nu wat je wilt weten.
Tip 9:
Bepaal je koers. Neem elke ochtend een paar minuten de tijd om je intenties voor de dag vast te stellen. Stel jezelf de vraag wat je graag tot stand wilt brengen. Wat is belangrijk voor je? Op welke gebieden heb je inspiratie nodig? Op wat voor manier zou je graag hulp, ideeёn en oplossingen willen krijgen? Spreek je intenties hardop uit. Je eigen stem – zeker als je met overtuiging spreekt – is een krachtige manier om je intuïtie te activeren.
Maart 2019
Een nieuwsbrief vol tips over NON-DUALITEIT
Non-dualiteit betekent éénheid. In plaats van te denken in tegenstellingen, zoals licht en donker, groot en klein, enzovoorts gaat non-dualiteit er vanuit dat er enkel en alleen ervaring is. En die ervaring is net zo goed of fout, of net zo mooi of niet-mooi als je zelf bestempeld. Zet die tegenstellingen de deur uit en je ervaart bevrijding. En deze bevrijding is iets wat ik je zó gun!
Tip 1:
Op het strand van Cadzand
was ik getuige van een misverstand
toen ik twee golven hoorde spreken,
net voordat ze zouden breken.
De eerste zei: ‘we gaan eraan, het is gedaan.
We zullen hier te pletter slaan.’
De tweede zei beslist: ‘welnee! Je bent geen
golf, je bent de zee!.’
Tip 2:
‘Morgen is een illusie en gisteren is een illusie – het zijn herinneringen of projecties. Dit is de realiteit, hier ben je. Dit is het enige wat je nu kunt beleven,’ zegt zenleraar Rients Ritskes. Hij stelt dat je, door te leven in het nu en verbinding te zoeken met anderen, een blijer mens wordt. Empathie is dan ook een belangrijk onderdeel van non-dualiteit. Dat wil niet zeggen dat je je altijd één moet voelen met iedereen, wel dat je het vermogen bezit om dat te kunnen. Als je je kunt inleven in iemand anders, voel je eenheid en verbondenheid.
Tip 3:
Het begin van eenheid ervaren is het zelfbesef, het gevoel in je lijf dat je er bent. Voel maar. Je denkt wel dat je lichaam ophoudt bij je huid, en je zelfbeeld is daarop gebaseerd, maar als je naar binnen gaat met je aandacht, kun je niet echt vaststellen dat je een losstaand wezen bent. Je kunt zelfs niet voelen dat je zelfbesef stopt bij je huid. Het vervaagt misschien, het wordt ijler, maar het stopt niet. Je kunt met je aandacht naar rechts gaan, naar links, naar voren, naar achteren, naar boven en naar beneden: nergens stuit je op een harde grens. Eigenlijk stopt je zelfbesef gewoon nergens.
Tip 4:
Sluit je ogen en kijk naar je gedachtestroom (malen in je hoofd) als naar een rijdende trein. Wanneer je merkt dat je nog in de trein zit, stap dan uit en laat de trein verder rijden. Je hoeft met uitstappen niet te wachten tot er een station is. Trek aan de noodrem en stap uit.
Tip 5:
Niet alleen voel je je mentaal beter als je meer aandacht aan non-dualistisch denken besteedt, je hebt ook minder stress en dit heeft weer invloed op je fysieke gezondheid. Non-dualisme zorgt er ook voor dat je je leven echt leeft, je accepteert alles zoals het is, ook de stommiteiten die je begaat. Als je meer kwaliteit in je leven wilt, is de beste tijd om dat te doen precies waar je nu bent, hier dus.
Tip 6:
Je bent oneindige liefde. De meeste mensen hebben er weleens een glimp van opgevangen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren als je ’s nachts naar de sterren kijkt, of op een zomerdag in het gras ligt en in de transparante blauwe hemel staart. Het kan je ook overkomen als je met intense aandacht naar een pasgeboren baby kijkt en voor je gevoel verdrinkt in die onwaarschijnlijk open ogen. Je idee van afgescheidenheid lost op – je lost zelf eigenlijk op – en je voelt je één met een groter geheel. Dat is dus non-dualiteit voelen.
Tip 7:
Dualiteit is een manier van waar-neming. Stel jezelf de vraag: ‘Heb ik nu, op dit moment, een probleem?’ Word je bewust dat je aandacht in de toekomst of het verleden was en haal deze terug naar het NU. Dit is heel behulpzaam wanneer piekeren of malen in je hoofd een hobby van je is. Non-dualisme kent geen problemen, het is gewoon je ervaring, niet goed of slecht.
Februari 2019
Een nieuwsbrief vol tips over MOED
Moed is de innerlijke kracht om met tegenslag, onzekerheid, confrontatie, angst of intimidatie om te gaan. Moed is een besluit wat je neemt. Het maakt je onafhankelijker. Moed stelt je in staat het beste uit je leven te halen. En dit is wat ik je zó gun!
Tip 1:
Bedenk eerst goed of de situatie waarvoor je moed verzamelt jouw energie waard is. Is het echt de moeite waard? Wat kan het opleveren? Is het mogelijke resultaat goed voor jou of voor iemand waarvoor jij iets wilt betekenen?
Wees heel eerlijk, zie alles onder ogen. En wat als het niet gaat zoals je wilt, hoe zou dat zijn? Wil je het dan nog steeds? Ik wil je niet ontmoedigen, ik probeer je het belang van bewust kiezen in te laten zien.
Tip 2:
Om moed te tonen heb je écht inzicht in je leven nodig. Schat je draagkracht en belastbaarheid goed in. Weet wat stress met je doet en hoe je dit kunt voorkomen of herstellen. Overschat jezelf niet. Als je jezelf goed kent weet je ook wat je nodig hebt: een helder hoofd, goede nachtrust enz.. Als je jezelf serieus neemt heb je meer veerkracht dan je voor mogelijk had gehouden.
Tip 3:
Moed nodig? Bereid je dan voor! Als je er tegenop ziet een lastig gesprek te voeren, oefen dan als je alleen bent. Bouw elke weerstand die je mogelijk kunt verwachten in. Als je een baan eng vindt, neem dan het besluit er ‘vol’ in te gaan, wees nieuwsgierig en leergierig. Als je wilt scheiden, zoek dan uit hoe je dingen kunt regelen. Kijk af bij anderen die je voorgingen. Een beetje out-of-the-box denken is dan leuk. Maak het luchtig.
Tip 4:
Niet kijken óf je het kunt, maar hoe! Blijf niet te lang energie steken in de vraag óf je het kunt, dat moedige gedrag; die confrontatie aangaan, je grenzen aangeven, alleen gaan wonen, die baan. Laat het los. Bedenk liever hoé je het kunt doen. Welke eigenschappen heb je die nu van pas komen? Je kunt denken aan humor, veerkracht, doorzettingsvermogen, empathie, enz. Welke ervaringen en daaruit voortgevloeide wijsheden kun je gebruiken? Wat werkt voor jou, wat niet, wat zou kunnen werken? Je kunt het!
Tip 5:
Vraag jezelf: wie wil ik zijn? Of: hoe wil ik dat anderen mij zien? Natuurlijk ben je goed bent zoals je bent en hoef je niks te doen. Toch is de vraag goed omdat je na gaat denken over je antwoord op deze vraag. Het gaat er niet om wat een ander van jou denkt, maar hoe jij wilt dat een ander over jou denkt. Waarschijnlijk zal je antwoord zijn dat je iemand wilt zijn die helemaal zichzelf is, zonder poespas. Wanneer je dus nog niet helemaal jezelf bent kan deze vraag helder maken welke stappen je nog mag zetten om hier wel te komen. En voor deze stappen is uiteraard moed nodig.
Tip 6:
Als je moed nodig hebt is het goed om kritisch naar je angstige of nare gedachten te kijken. Het zijn geen feiten, geen waarheden. Het zijn producten van je brein, misvormde reflecties zeg maar. Gedachten zijn niet van jou, ze komen en ze gaan, hebben hun eigen geboorte en dood. Je kunt jezelf vragen of je 100 procent zeker weet dat je negatieve gedachten waar zijn. Je vindt geen bewijs. Zet je eigenwijsheid overboord, trap niet in de valkuilen van je bovenkamer!
Tip 7:
Wil je een moedig besluit nemen? Maak het in gedachten kleiner. Soms vind je het zo eng om stappen te zetten. Wat dan helpt is het om je volle aandacht bij de allereerste stap te houden. Eigenlijk is dit heel mindful. Je richt je op het hier en nu. Dat is het enige moment dat je iets kunt doen. En, niet onbelangrijk, ook het enige moment dat je leeft. Je kunt niet in de toekomst leven, dat is niet echt leven. En in het nu zijn er ook altijd mooie dingen te vinden waaruit je kracht kunt halen. Dit klinkt logisch hé! Ga maar eens opletten hoe weinig je in het nu bent.
Tip 8:
Moed vergaren is niet alleen een proces van je denken, maar ook doen. Houd je aan de ‘regel’: Ik zeg wat ik denk en doe wat ik zeg. Als je niet van plan bent het te doen, denk en zeg dan niet tegen jezelf dat je het doet. Zorg ervoor dat jouw woord jouw hoogste goed is. Iedere keer dat je doet wat je zegt, leer je jezelf dat er op je kan worden gerekend. Wanneer je dan begint te werken aan moedige stappen zetten, zal je in staat zijn deze te realiseren.
Januari 2019
HET IS NOOIT TE LAAT OM ‘HET SPIJT ME TE ZEGGEN’
Gelukkig nieuwjaar
Ik wens je liefde blijdschap vrede
en een heleboel geduld
Vriendelijkheid goedheid
trouw en kwetsbaarheid
wat jou met vertrouwen vervult
Tip 1:
Excuses aanbieden kan je beter niet te snel doen. Neem tijd voor je reactie, des te beter kun je over je zuivere woorden nadenken. Wacht ook weer niet te lang. De kunde is om de timing goed aan te voelen. Het is immers zó belangrijk dat de ander zich gehoord en begrepen voelt.
Tip 2:
Het lijkt wel of we in een sorry-crisis zitten. Er wordt zo vaak sorry gezegd, dat het niets meer met spijt te maken heeft. ‘Sorry, maar mag ik er even langs’ om vervolgens gewoon te passeren. Of nog erger: ‘sorry hoor dat ik dit nu zo zeg, maar….’ en dan vervolgens je hart te luchten. Sowieso is te snel sorry zeggen een manier om jezelf in te dekken, je hebt toch sorry gezegd? Laten we in dit nieuwe jaar eens wat meer nadenken voordat we ‘sorry’ zeggen zonder enige betekenis. Je zin wordt wellicht iets langer en maak dan ook even oogcontact….. Zó wordt alles vriendelijker. Mee eens?
Tip 3:
Belangrijke tip voor als je serieus excuses wilt maken. Excuses aanbieden doe je live. Geen mail, geen WhatsApp, geen telefoontje. Als het even kan, doe je het in levende lijve, onder vier ogen. Dan kan de ander jouw ernst van je boodschap uit je lichaamstaal aflezen; dit zal voornamelijk uit je ogen blijken.
Tip 4:
Oprecht ‘het spijt me’ te zeggen, vinden veel mensen moeilijk. Waarom? Onderzoek hierover legt dit als volg uit: ‘we zijn bang om ons kwetsbaar op te stellen. We willen het liefst perfect zijn – dat maakt excuses maken lastig’. Maar waarom ben je bang om kwetsbaar te zijn? Het maakt je juist zo zacht, oprecht en mooi. In oprecht ‘het spijt me’ kunnen zeggen ligt een enorme kracht.
Tip 5:
Hoe neem je excuses in ontvangst? Dat kan op verschillende manieren, afhankelijk van de situatie. Bedank de persoon voor de verontschuldiging en zeg bijvoorbeeld: ‘Ik waardeer je verontschuldigingen, dank je.’ Het kan ook zijn dat je de behoefte voelt om daarbij te zeggen dat het je inderdaad veel pijn heeft gedaan. Wuif het in ieder geval niet weg met een ‘oké dan’. Dat komt alleen maar slordig over, alsof het je niet interesseert.
Tip 6:
De stelregel voor oprechte excuses bevatten nooit de woorden ‘als’ en ‘maar’. ‘Het spijt me dat ik niets meer van mij heb laten horen, maar andere dingen gingen gewoon even voor’. Dit is een enorme no-go. Het klinkt logisch, maar het is banaal. ‘Als’ en ‘maar’ verpesten je excuses. De ander zal zich onbegrepen en ongehoord voelen.
Tip 7:
Het belangrijkste bij excuses maken is dat je oprecht je fout erkent en hier ook verantwoordelijkheid voor neemt. Zeg dat het jouw fout is en leg uit waar het mis is gegaan. Vraag – indien mogelijk – wat je kunt doen om de schade te herstellen.
Tip 8:
Zorg ervoor dat je controle hebt over je emoties. Oefen desnoods thuis voor de spiegel en wacht op het moment dat je voelt dat je jezelf de baas bent en een gezonde afstand hebt gecreёerd tussen je gemeende woorden en je gevoelens.