Wat is onvoorwaardelijke liefde

Wat is onvoorwaardelijke Liefde

In onze maatschappij zijn we gewend voorwaarden te stellen aan liefde. Deze “vorm van liefde” noemt men ook wel voorwaardelijke liefde. Je kunt pas van jezelf houden als je aan allerlei voorwaarden en verwachtingen hebt voldaan. In het ergste geval vind je jezelf nóóit goed genoeg, en kun je nooit volledig van je hele wezen houden, waardoor ook de liefde en compassie voor je medemens beperkt blijft.

Voorwaardelijke liefde is eindig en beperkt. Je vindt jezelf pas goed genoeg als je bijvoorbeeld het uiterlijk van je dromen hebt, een relatie hebt, jezelf bewezen hebt, een bepaald doel bereikt hebt, van je schulden verlost bent, mooie spullen hebt, je gewaardeerd wordt, je verleden kunt wissen etc. Jouw liefde houdt op te bestaan als door jou en anderen niet aan verwachtingen of voorwaarden wordt voldaan. Jouw liefde is dan over. Je sluit je hart af en blokkeert daarmee de stroming van liefde, wat meestal gepaard gaat met het ervaren van gevoelens van boosheid, eenzaamheid, teleurstelling, haat en wrok.

Deze gevoelens zijn niets meer dan een weerspiegeling van een gebrek aan onvoorwaardelijke liefde. Door voorwaarden te blijven stellen aan het voelen en delen van liefde, onthoud je jezelf van het ontvangen van ware liefde die jij onbeperkt verdient. Hiermee doe je jezelf en ook anderen tekort, want je kunt niet delen wat er niet is. Deze vorm van liefde is van een lagere trilling en kan zodoende niet voortbestaan in de nieuwe tijd.

Onvoorwaardelijke liefde
Onvoorwaardelijke liefde is zuivere, pure, ware liefde. Aan het ervaren van onvoorwaardelijke liefde zijn geen voorwaarden of verwachtingen verbonden. Het is altijd voelbaar en zichtbaar aanwezig, in jezelf, een glimlach, vreugde, je medemens, de natuur, in al wat is. Onvoorwaardelijk van jezelf houden betekent houden van jezelf zoals je bent. Je accepteert jezelf zoals je bent, inclusief je gebreken, beperkingen, tekortkomingen, verleden en bagage. Je omarmt je complete wezen! Er is niets uit het heden, het verleden of de toekomst dat jou belemmert om te voelen dat je onvoorwaardelijke liefde bent, dat je doorlopend liefde kunt ontvangen en delen, in het hier en nu.

Onvoorwaardelijke liefde kan enkel voortbestaan als het stroomt. Deze liefde wil vrijelijk, zonder voorwaarden, gedeeld worden. Laat zuivere liefde vanuit je hart stromen naar je medemens, je werk, je hobby´s en je dromen, en je creeërt een leven vol passie. Het gevolg zal zijn dat je steeds meer zuivere liefde gaat aantrekken in je leven.

Angst, een gebrek aan liefde
Sta nu even stil bij jezelf. Je gevoel is je belangrijkste graadmeter. Positieve gevoelens zijn gebaseerd op liefde. Negatieve gevoelens zijn gebaseerd op angst. Wat je ook voelt, zolang je het niet doorbreekt zal je er steeds meer van krijgen. Misschien heb je wel eens liefde gegeven en ervaarde je achteraf negatieve gevoelens, zoals onvrede, boosheid, jaloezie, onmacht, verdriet, leegte, frustratie etc. Deze gevoelens weerspiegelen jouw gebrek aan onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen, en jouw angst om los te laten. Ze zijn een teken van voorwaardelijke liefde.

Liefde zoeken
Als mensen hebben we de neiging om buiten onszelf naar liefde en geluk te zoeken. Je denkt liefde te vinden in relaties, sex, werk, drugs, voedsel, spullen, geld etc. Je bent afhankelijk van deze zaken om geluk en heelheid in jezelf te ervaren, een gedachte die is gebaseerd op voorwaardelijke liefde. Je vult een leegte in jezelf op met “liefde” van buitenaf.

De gevoelens van liefde en geluk die hieruit voortvloeien zijn altijd van tijdelijke aard. Ze geven je gevoelens van geluk en liefde zolang ze aan jouw verwachtingen voldoen. Echter zodra je ontwaakt uit je roes, is diezelfde leegte wederom daar, en moet je weer op zoek naar iets anders om de leegte mee op te vullen. Leegte in jezelf is enkel en alleen op te vullen met ware onvoorwaardelijke liefde voor jezelf. Zodra je jezelf liefhebt zonder voorwaarden, heb je niets meer nodig en ben je heel.

Oude jasjes
Wat jou in de weg staat om (jezelf) lief te hebben zonder voorwaarden, zijn je oude overtuigingen. Dit zijn gewoontegedachten die niet per se waar hoeven te zijn, maar die je ooit voor waar hebt aangenomen. Mensen geloven deze ‘waarheden’ over zichzelf, over andere mensen of over de maatschappij. Veel overtuigingen dragen we al sinds onze kindertijd met ons mee en hebben zich ongemerkt in ons systeem genesteld. We hebben ze opgedaan via onze ouders, omgeving en levenservaringen. Hieruit zijn allerlei beperkende gedrags- en reactiepatronen (overlevingsmechanismen) ontstaan.

Jouw vergeten oude jasjes blokkeren het voelen, ontvangen en laten stromen van pure liefde. Het is tijd om deze oude jasjes uit te trekken en jezelf te accepteren zoals je bent. Trek een nieuwe passende jas van pure liefde aan, en je zult stralen!

Handelen vanuit liefde
Zodra je je oude jasjes hebt uitgetrokken heeft dat een bijzonder mooi effect op ieder aspect van je leven. Je ontdekt dat je onder al die jasjes altijd al liefde bent geweest. Je handelt enkel nog uit pure liefde. Je zet jezelf op de eerste plaats in je leven, uit liefde voor jezelf en je medemens. Hierdoor heb je nog meer te delen, je kunt namelijk niet delen wat er niet is. Hou dus eerst van jezelf!

Je voelt liefde en compassie voor je medemens en accepteert een ieder zoals ie is. Je zal niet meer over hen oordelen, ontwikkelt begrip voor iedereen en respecteert ieders grenzen. Je gaat steeds vaker herkennen dat negatief gedrag van anderen samenhangt met hun oude jasjes en een gebrek aan liefde voor zichzelf zonder dat zij zich hiervan bewust zijn.

Nu kan je mensen met liefde loslaten, en iedereen vrij laten in het bewandelen van hun weg, zonder dat jouw liefde voor hen ophoudt te bestaan. Je deelt liefde vanuit jouw hart waar nodig.

Zodra je onvoorwaardelijke liefde door je leven laat stromen, heb je een overvloed aan liefde om te delen, met je naasten, de gemeenschap, je werk, je passies etc. Hoe meer liefde je door je leven kunt laten stromen, hoe meer liefde en vreugde je te delen hebt. Als vanzelf zal je er oneindig veel liefde en dankbaarheid voor terug ontvangen, om vervolgens weer te kunnen delen. Dat is de weg van liefde.

Een mooiere wereld begint bij jezelf!

http://www.spirituelepraktijksananda.nl/blog/?p=1690

Lotus-van-Liefde