Tips nieuwsbrieven Carmen de Haan 2021

December 2021

Als je verlangt naar een betere versie van jezelf.
Als dat wat je altijd deed niet meer werkt.
Als dat wat je als vanzelfsprekend aannam, ineens op losse schroeven staat.
Als dat wat je dacht, helemaal niet waar blijkt te zijn.
Als onmacht, frustratie, wantrouwen, je niet gehoord voelen, de overhand krijgt.
Dan wordt het tijd jezelf opnieuw uit te vinden.
Dan wordt het tijd om het anders te doen. Niemand bepaalt dat je hetzelfde moet blijven.
Je hoeft echt je oude zelf écht niet helemaal te vervangen.
Jij weet diep vanbinnen precies wat je wilt. Ga daarvoor.
Dan zal morgen anders worden dan gisteren. En dat is je zó gegund!

Hart-groet
Carmen de Haan

Tip 1
De kriebel begint. Je twijfelt steeds meer aan de huidige manier van doen. Het klopt niet meer bij je echt bent. Het is oude verschrompelde huid die begint te irriteren en krap te zitten. Je wilt het anders gaan doen. Maar hoe vind je jezelf opnieuw uit? Een absoluut belangrijk punt is het herstellen van je energie. Slapen, bewegen, gezond eten. De volgende stap is om bij ieder nieuw initiatief jezelf af te vragen, werkt dit wel voor me? Of niet? En beslis daarop wat je wilt houden en wat je wilt veranderen.

Tip 2
Als de Corona je belemmert en je compleet uit je routine en comfortzone haalt, dan word je teruggeworpen op jezelf. Dit wordt wel ‘De Klop’ genoemd. Grote vragen doemen op: wat vind ik belangrijk in mijn leven? Wat is de moeite waard om voor te gaan? Wie zijn de mensen in mijn leven? Een uitnodiging om jezelf opnieuw te gaan ontdekken en aan te pakken. Een nieuwe leefstijl? Prikkel je creativiteit en gebruik bijvoorbeeld de affirmatie: ‘Het antwoord is mij duidelijk’. Vertrouw dan dat het juiste teken om actie te ontketenen vanzelf komt.

Tip 3
Hoe vind je nu een balans tussen aan de ene kant jouw behoefte aan veiligheid en aan de andere kant je behoefte aan iets nieuws? Hoe neem je persoonlijk leiderschap? Ontwikkel meerdere ideeën over je nieuwe zelf. In plaats van te focussen op één beeld is het beter om meer beelden te creëren. Jezelf opnieuw uitvinden is geen lineair proces maar eerder vaag en een beetje chaotisch. Al die verschillende mogelijkheden geven je de kans om te experimenteren en te testen. Daarna weet je wat afvalt en welke ideeën je verder wilt verkennen.

Tip 4
Zoek je naar een nieuwe ‘jij’? Dan is het echt niet nodig om je dag te beginnen op een meditatiekussen met als voornemen ‘vanaf nu dwing ik mezelf iedere ochtend te mediteren’. Onzin. Je kunt ook ’s morgens opstaan, even een paar keer diep ademhalen en een paar rondjes gaan fietsen. Of de tuin aanharken, of een kast opruimen. Zolang je maar niets moet. Vertrouw dat nieuwe inspiratie vanzelf komt zodra je jezelf ‘los laat’ en bereid bent het anders te gaan doen.

Tip 5
Als je zo uit je evenwicht bent, op zoek naar je nieuwe ik, leef je tijdelijk in een tussentijd. Dit kan heel lastig voor je voelen. Je neemt afscheid van het oude en het nieuwe is er nog niet. Je balanceert tussen vasthouden en loslaten. Stap niet te snel in iets nieuws om van dit ongemakkelijke gevoel van deze tussentijd af te zijn. Voel je niet schuldig dat je op dit moment in je leven niet zo productief bent. Voor de buitenwereld althans. Want in jouw binnenwereld ben je keihard aan het werk om je nieuwe toekomst te vormen.

Tip 6
Als het nu voor jou de tijd is om jezelf opnieuw uit te vinden dan moet je nu op pad gaan. Maar in je eentje zoeken leidt al gauw tot een eenzaam en moeizaam proces en kan je het gevoel geven van uitzichtloosheid. Spreek je gedachten, gevoelens en inzichten hardop uit in een gesprek met iemand die met je meeleeft, antwoordt, vragen stelt en eigen ervaringen deelt. Het simpele feit dat je jouw verhaal deelt over wie je wilt zijn, wat je wilt veranderen, geeft vaak al zoveel duidelijkheid. Je hoort het jezelf zeggen.

Tip 7
Begin vanaf vandaag jezelf een nieuw verhaal te vertellen! Het verhaal van de toekomstige jij die je wilt zijn! Wees trots op jezelf dat je er bewust voor kiest om uit de slachtofferrol te komen en de touwtjes in handen te nemen. Dat is heel dapper en moedig. Het gevoel dat je hebt als je aan een nieuwe toekomst denkt is erg belangrijk. Hoe beter je het nieuwe verhaal voor je ziet, hoe meer jouw onderbewustzijn je leven in die richting stuurt. Houd vol! Blijf je nieuwe verhaal aan jezelf vertellen en je zult snel genoeg een verschil gaan merken. Don’t give up!

Tip 8
Soms weet je het even niet meer. Je haalt geen voldoening meer uit je dagelijkse werk, je hobby is niet meer zo leuk en je snakt naar het gevoel dat jij de regie weer terug hebt, krachtig, vrij en blij. Doe dan eerst een stap achteruit en bekijk je situatie van een afstandje. Stel jezelf een aantal kritische vragen en begin met de vraag waarom je deze regie zo graag wilt. Waarom voel je je niet gelukkig? Ligt het aan het werk wat je doet? Aan je privéleven? De mensen om je heen? Is het ons land, je huis, alle verwachtingen die anderen van je hebben of misschien zelfs het weer? En wat zijn de achterliggende factoren die maken dat sommige zaken zo slecht voelen? Als je in kaart hebt gebracht welke factoren je zo ontevreden maken, kijk dan naar hoe je daar verandering in kunt brengen. Hoe kun je daar iets in veranderen met kleine of misschien toch drastische stappen?

https://www.carmendehaan.nl/

Oktober 2021

Herfst.
Bomen verliezen hun blad omdat ze niet willen uitdrogen.
De oude bladeren nemen en verdampen anders teveel van hun kostbare voeding. Een boom wil graag zijn sapstroom gezond houden en zorg dragen om de reeds aanwezige jonge knopen te voeden.
Net zoals een boom voor zijn welzijn zorgt, verdient het aandacht om de weg die je gaat regelmatig te onderzoeken op struikelblokken, valkuilen of alsmaar terugkerende irritaties. Niets is beter dan regelmatig op een gezonde manier terugkijken op alles wat je hebt meegemaakt. De ervaringen die je hebt opgedaan, hebben reacties opgeroepen, reacties hebben tot keuzes geleid. De optelsom van dit alles hebben jou gemaakt tot de persoon die je nu bent. En er valt altijd wel iets op te ruimen en los te laten. Resoluut, standvastig en oprecht. Doe dit en je behoudt je veerkracht en prikkelt je nieuwsgierigheid in hoe je verder gaat.

Een zinvol, zorgeloos leven, dat is wat ik je zó gun!

Hart-groet
Carmen de Haan

Tip 1
De eerste stap naar een vrij leven is dat je kunt vergeven. Dat is iets heel anders dan vergeten. Als je dat doet heb je wellicht niets geleerd van wat er gebeurd is. Vergeven betekent jouw negatieve gevoelens loskoppelen van de kwetsende of pijnlijke gebeurtenis. Dan blijft hetgeen er gebeurd is wel een feit, maar jij bent geen slachtoffer meer in deze situatie; je wordt weer regisseur over je eigen leven. Een van de meest bevrijdende manieren om je dit eigen te maken is het toepassen van een eeuwenoude Hawaïaanse methode met de naam Ho’oponopono. Verderop in deze nieuwsbrief lees je er meer over. Haal de bezem door je frustraties en geef jezelf de vrijheid terug!

Tip 2
Is je ‘harde schijf’ te vol? Niet alleen met informatie, maar ook met veel ‘moetens’ en frustraties waar je nog geen afscheid van hebt genomen: een blunder die je jezelf eigenlijk nog niet hebt vergeven of
iets wat je hebt laten verslonzen en nu spijt van hebt of een stap die je nog niet heb durven zetten waardoor het nu nog spannender is? Een simpele manier om de bezem erdoorheen te halen is jezelf anders te programmeren. Visualiseer dit soort situaties in een nieuw scenario: een rustig hoofd, opgeruimde frustraties en een mens vol zelfvertrouwen die gemakkelijk de gewenste stappen zet……. Kijk dagelijks een paar minuten naar dit nieuwe filmpje en jouw innerlijke zelf gaat er zeker mee aan de slag!

Tip 3
Hoe jij in het leven staat wordt mede gevormd door de contacten die je hebt. Reden te meer om hier goed mee om te gaan. En daar waar je denkt geen keuze te hebben, kun je altijd zelf bepalen hoeveel tijd je ermee doorbrengt. Ook vriendschappen die al langere tijd aan het uitdrogen zijn verdienen helderheid. Elke vriendschap hoort een waardevolle aanvulling te zijn. Ervaar je het niet meer zo? Wees dan eerlijk en liefdevol. Leg uit dat de weg die jullie gaan zich onbewust aan het opsplitsen is en dat dit een compliment is voor ieders groei. Je kunt liefde voor elkaar voelen, zonder bij elkaar te komen. Vraag of de ander hiermee eens is. (Meestal wel!). Wees zorgvuldig en ruim de hindernissen op je weg op. Je bent vrij!

Tip 4
Je leven weer op de rails krijgen is niet eenvoudig als je er net een stevige bezem doorheen hebt gehaald. Je bent wellicht wagonladingen ballast kwijt geraakt en er zijn wagons afgehaakt, maar het is wel wennen aan je nieuwe situatie. Je voelt je misschien nu leeg en bedroefd, maar weet dat het ook een groot compliment waard is. Jij zet jouw leven weer eens goed op de rails, je werkt aan een beter leven, dat is wat je doet. Chapeau!

Tip 5
Struikelblokken of frustraties opruimen is niet makkelijk. Je neemt immers afscheid van zaken die je lang hebt meegedragen, en die voor je gevoel misschien wel echt bij je horen. Als je mentaal gaat opruimen, vraag jezelf dan af welke overtuigingen en meningen nog bijdragen in je huidige leven. Welke mogen er weg? Daar ben ik veel te oud voor – ik kan niet kiezen – ik moet perfect zijn – niemand wil mij hebben – ik durf geen risico’s te lopen ik ben niet goed genoeg – ik mag er niet zijn. Natuurlijk zijn de klagende, zeurende, boze, berispende stemmetjes in je hoofd dan niet ineens weg. Hoe minder waarde je eraan hecht, hoe sneller ze naar de achtergrond verdwijnen.

Tip 6
Je nieuwe leefstijl heeft tijd en lef nodig. Je zal meermaals getest worden op je doorzettingsvermogen en tegen muren oplopen. Ook je lichaam heeft tijd nodig te wennen aan je nieuwe gewoontes. Uiteindelijk zal dit resulteren in een kalmere omgeving waar je in alle rust kunt nadenken en focussen op de toekomst. Het vergt moed om je leven om te gooien, maar het lef hebben om het daadwerkelijk te doen is nog een heel ander verhaal. Nu doorzetten!

Tip 7
We doen allemaal pijnlijke ervaringen op; moeilijke momenten waarop je jezelf tegenkomt: een verbroken relatie van lang geleden. Eenzame herinneringen uit je kindertijd. Een onzekerheid waarvan je weet dat het niets te maken heeft met het hier en nu. Rationeel is het klaar, en toch voelt het alsof je er nog steeds met onzichtbare koorden aan vastzit. Een filosofische methode uit het oude China zegt dan dat je moet beginnen op te ruimen in je huis. Je huis is een reflectie van je grotendeels onbewuste innerlijke wereld. Wat zegt het over jou dat je het schuurtje hebt volgepropt? Waarom wordt de helft van je kledingkast in beslag genomen door items waar je niet blij van wordt?

September 2021

Soms gaat er van alles mis. Goed mis. Je voelt je niet thuis in je werk, er zijn spanningen in je en in je omgeving, je gezondheid glijdt af en je krijgt als extraatje ook nog een groot verlies te verwerken. Pfff, wat heftig allemaal! Het lijkt alsof ‘Murphy’s Law’ volop in actie is. De puinhoop in je hoofd groeit tot een onoverzichtelijke wanorde en je strest maar door waarbij het je totaal ontgaat dat dit allemaal niet helpt.

Hoe krijg je weer invloed op je leven en op hoe je je voelt? Met de talloze tips uit deze nieuwsbrief hoop ik je een zetje te kunnen geven.

Dit is je zó gegund!

Hart-groet
Carmen de Haan

Tip 1
Er gebeuren dingen in je leven die moeilijk voor je zijn. Dingen die je een flinke dreun bezorgen. Een eerste (troost) stap kan dan zijn te beseffen dat jij zeker invloed hebt op je leven en op hoe je je voelt. Je kunt niet alles naar je hand zetten, maar er is wel een belangrijk inzicht en dat is dat er altijd iets is dat je kunt doen. Dit zal je steunen. Vraag jezelf af: ‘wat is een kleine stap die ik nu kan zetten om de situatie beter te maken?’ Ga dat doen.

Tip 2
Raar, maar waar: dit las ik onlangs in een wetenschappelijk toegankelijk tijdschrift: hoe diep je ook in de narigheid zit: glimlach. Een glimlach, (hoe klein ook) zorgt ervoor dat je ruimte krijgt in je
hoofd en geeft je lucht, waardoor je rustiger met je problemen om kunt gaan.

Tip 3
Weet dat tegenslag, verdriet en ellende voorbij gaat. Op het moment van je grootste misère geloof je hier natuurlijk niets van. Je denkt eerder dat je nooit meer gelukkig kunt zijn. Niets is minder waar. Alles is tijdelijk, ook tegenslagen, intens verdriet, stress en moeilijke momenten.
Deze bewustwording kan ervoor zorgen dat je net wat beter om kunt gaan met de situatie waar je inzit.
Ja, het is nu hopeloos, maar onthoud dat het niet voor altijd zal duren. Ook in jouw leven komt er weer glans.

Tip 4
Accepteer dat je je rot voelt.
De meeste mensen zijn ontzettend bang om zich slecht te voelen.
Er heerst bijna een taboe op – hoe vaak roep jij dat het goed gaat als dat duidelijk niet het geval is? Het is ook eng om onder ogen te zien dat er iets niet goed met je gaat. Toch is eerlijk zijn naar jezelf heel belangrijk.
Neem de tijd om te rouwen of hartgrondig te balen. Schreeuw, brul, krijs, dat is nog altijd beter dan hardnekkig in je ontkenning te blijven. Dat maakt je probleem uiteindelijk alleen maar groter!

Tip 5
Waar heb je echt controle over?
Over niets. Natuurlijk zijn er zaken die je kunt beïnvloeden, maak je keuzes en doe je wat je kunt om je leven zo goed mogelijk vorm te geven… Tegelijkertijd is het een dikke aanrader om je ook bewust te blijven van het feit dat je in het leven niet alles kunt bepalen. Mensen worden ziek en gaan dood, het bedrijf waar je graag werkt gaat failliet, iemand beschadigt iets waar je veel waarde aan hecht…
Kortom: controle heb je niet. Je weet gewoon dat je altijd deuken kunt oplopen in het leven. Denk eens na over jouw eigen veerkracht. Dat heb je, absoluut! Leef je leven en neem de dingen waar je geen controle op hebt. Voel je veerkrachtig!

Tip 6
Bereid je voor op tegenslagen.
Hoe kun jij volgende keer ‘waarom overkomt mij dit nu weer’ achterwege laten? Het psychisch en lichamelijk aankunnen van tegenslagen begint bij een goede voorbereiding.
Dat is niet er tegen blijven vechten, maar aanvaarding en voorbereiding. Daarbij is het van belang dat je in gedachten houdt dat tegenslag niet te voorkomen is en daarmee bereid je jezelf mentaal al voor. Daarnaast is het goed dat jij goed voor je lijf zorgt.
Je maakt je lichaam als het ware op voor een strijd. Denk maar aan mensen die het leger in gaan,
zij moeten ook een zware (mentale) strijd aan kunnen met hun lichaam. Ongetraind, zul je de strijd verliezen.

Tip 7
Hou het grote plaatje in gedachten.
Je zegt wel ‘alles zit tegen’, maar in werkelijkheid zit maar zelden álles tegen. Gaat je relatie uit, dan heb je nog steeds je vrienden en familie.
Word je ontslagen, dan heb je nog steeds vaardigheden waarmee je makkelijker aan de slag komt.
Word je ziek, dan heb je vaak nog steeds mensen om je heen die je er doorheen kunnen helpen.
Dat compenseert niet het probleem, maar het is wel een lichtpuntje.

Tip 8
Je ‘littekens’ zijn een symbool van je kracht! Schaam je nooit over de littekens die het leven je heeft gegeven. Een litteken betekent dat de pijn over is en dat de wond is gesloten. Het betekent dat jij je pijn hebt overwonnen, dat je een les geleerd hebt wat je sterker heeft gemaakt

Tip 9
Wees niet bang om weer op te staan, om het weer te proberen, om weer lief te hebben, om weer te leven, om weer te dromen. Laat een harde les jouw hart niet verharden. Je leert vaak het meeste van de zwaarste periodes en de grootste fouten.
Er zullen momenten zijn waarop alles fout lijkt te gaan en je het gevoel hebt helemaal vast te draaien. Geef niet op! Soms moeten dingen eerst helemaal fout gaan voordat het goed gaat.
Het leven is zwaar, maar jij bent sterker.

Tip 10
Wie bang is voor de dood is kwetsbaar. Angst is namelijk een verlammende emotie die bovendien haaks staat op datgene waar het leven om draait: liefde. Door bang te zijn voor de dood worden veel tegenslagen moeilijker. Het is onvermijdelijk dat je een keer dood gaat.
Sinds het ontstaan van deze aarde is er nog nooit een levend wezen niet dood gegaan. Iedere 120 jaar (zegt men) wordt de planeet bevolkt door een compleet nieuwe groep mensen. Zo is het gewoon. Niet alleen jouw leven is eindig, alles is tijdelijk. Niets in deze wereld is permanent.
Helemaal niets. Alles stopt. Alles.
Er is niet fysieks dat je kunt waarnemen dat er voor altijd zal zijn. Alles is tijdelijk. Niets is permanent.

Augustus 2021

Wie heeft de touwtjes in handen?
Wanneer ik deze vraag stel, word het altijd stil in mij. Het is een prachtige vraag je die naar persoonlijke vrijheid leidt, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Gewoon even in deze stilte verblijven en de vraag rustig in je laten ronddansen.
Laat die innerlijke antwoorden maar komen. Zo kom je van hoofd naar hart.
Wie heeft er de touwtjes in handen bij jou? Je hoofd met die altijd nadrukkelijke tetteraar in je, of je hart waar je innerlijk weten in huist? De tips en ideeën uit deze nieuwsbrief geven je alvast een zetje.
Leef je leven door zelf aan de touwtjes in handen te nemen.
Het is je zó gegund!

Hart-groet
Carmen de Haan

Tip 1
Word een leider. Misschien denk je nu: , wie, ik?’ Ja jij! De originele betekenis van het woord leider is letterlijk ‘padvinder’. Dus iemand die het pad vindt, die de weg weet. Vind je eigen pad. Natuurlijk kun je anderen volgen. Misschien zijn het mensen die het beter weten. Maar als het gaat om je eigen leven, ben jij de enige die werkelijk weet wat je wilt. Dat kun je dus niet aan anderen overlaten! Je eigen pad vinden is zó belangrijk!

Tip 2
Op de een of andere manier zeggen we regelmatig ‘JA’ terwijl we ‘NEE’ zouden willen zeggen. Sterker nog, dat ook zouden moeten doen. Je geeft toe om bepaalde gevoelens maar niet te hoeven voelen. Zoals schuldgevoel, angst om te kwetsen of om afgewezen te worden. Je aarzelt. Je wilt conflict vermijden. Maar dat werkt allemaal niet. Dat conflict is al in je aanwezig. Je raakt geïsoleerd. De oplossing is positief ‘NEE’ zeggen. Hoe je dat doet? De belangrijkste tip is: stop met jezelf te verdedigen en de ander te overtuigen van je gelijk. Even niets zeggen levert meer op!

Tip 3
Een gedachte heeft pas een belemmerend effect op je leven wanneer je erin gelooft en eraan hecht. Uiteindelijk komt er vanzelf een moment dat je het zo beu bent om automatisch in pijnlijke patronen te raken dat er iets in je verschuift.In feite zijn alle gedachten waar je geloof aan hecht een belemmering om de werkelijkheid te ervaren. Zelfs ook zogenaamde positieve gedachten en ideeën. Heel veel positieve ideeën zitten je alleen maar in de weg. Het kan heerlijk bevrijdend zijn om ze los te laten.

Tip 4
Als je meer naar je hart luistert en minder naar je hoofd, zul je merken dat je minder chaos in je hoofd hebt. Zeker in onze cultuur zijn we gewend geraakt aan afspraken en planningen. Als jij de behoefte aan controle meer loslaat, en dat is een besluit dat samengaat met veel oefenen, zie je dat alles gewoon soepeltjes verloopt. Dat waar je greep op wilde houden, hield jou in z’n greep.

Tip 5
Niet iedereen heeft het even makkelijk in het leven. De één wordt geconfronteerd met tegenslag op tegenslag, terwijl het de de ander juist voor de wind gaat. Dan lijkt het alsof het leven niet eerlijk is. Toch kan
je in geval van tegenslag slechts twee dingen doen: 1) Accepteer de situatie en 2) doe iets om de situatie te veranderen. Vaak ligt dit alleen maar in anders gaan denken.
Los je eigen problemen op. Hierdoor word je sterker, onafhankelijk en bovendien een stuk gelukkiger. Geef jezelf de liefde die je nodig hebt. Geef jezelf rust, tijd, licht en ruimte.

Tip 6
Je hebt een JA-gevoel, dat voelt goed, en je hebt een NEE-gevoel, dat belemmert. Zo simpel is het. VOLG JE GEVOEL. Je gevoel geeft veel meer antwoorden dan je ratio. Als je eenmaal dit verschil kent en je durft hiernaar te luisteren, heb je de touwtjes in handen naar je eigen vrijheid. En natuurlijk vraagt dit oefening, zoals het hele leven een oefening is. Maar het resultaat is dan ook de moeite waard.

Tip 7
Kopieer niet de meningen van anderen, maar vorm je eigen mening. Denk na! Wat vind ik zelf? Want een originele gedachte is beter dan tien kopieën.

Tip 8
Blijf altijd onafhankelijk.
Natuurlijk zijn we allemaal afhankelijk van anderen omdat we nu eenmaal samen op deze planeet zitten. Je bent financieel afhankelijk van je werkgever en emotioneel afhankelijk de mensen die je lief zijn. Maar te veel afhankelijk zijn werkt als een gevangenis die je beperkt. Te veel afhankelijk zijn gaat ten koste van je zelfvertrouwen en ondermijnt een gezond zelfbeeld.

Tip 9
Je mag best af en toe een beetje irrationeel zijn. Het gaat hier niet over egoïsme of een bord voor je hoofd. Een beetje irrationaliteit betekent: jij kiest voor wat je belangrijk vindt, ook al is het makkelijker om je aan te passen. En als je het doseert, is daar niets mis mee. Je kunt ook: ‘altijd verstandig, altijd redelijk, altijd voor het compromis gaan, je doet altijd wat anderen willen.’ Maar of jij daar gelukkig van wordt?

Tip 10
Iedere dag moet je keuzes maken, klein en groot. Het is fijn dat je de mogelijkheid hebt te kunnen kiezen, maar het maakt het leven ook moeilijker, omdat je altijd bang bent fouten te maken. Voor welke keuze je ook staat, het zal altijd gevolgen hebben. Je weet van te voren nooit waar een keuze je brengt. Je hebt wel controle over je beslissing, maar niet over het gevolg.
Daarom is een keuze vanuit je hart altijd een goede keuze. Hij hoeft niet perfect te zijn. Goed is goed genoeg. Zodra je een beslissing hebt genomen, laat het rusten.

Tip 11
Hé, jij daar: er is maar één persoon die je leven kan leiden en dat ben jij. Wees geen slachtoffer: het ligt niet aan andere mensen. Niemand doet je iets aan, (auw!) niemand dwingt je een ander leven te leiden. Je bent er zelf bij, dingen gebeuren nu eenmaal. Als slachtoffer geef je de controle uit handen en daarmee verdwijnt elk zelfinitiatief. Want als een ander het heeft gedaan, hoe kun je het dan zelf oplossen? Je kunt niet bepalen wat er op je pad komt, maar je bepaalt altijd hoe je erop reageert.

Juni/Juli 2021

Dit citaat van Godfried Bomans, schrijver en woordkunstenaar (1913-1971 ),
is met grote letters geplaatst op de fietsenstalling van het station Haarlem.
Het raakte mij terwijl ik wachtte bij het fietsersstoplicht richting centrum en het liet mij niet meer los. Wat betekent ‘thuis’ komen? Het zal zeker meer zijn dan de plek waar je nu woont. Wellicht iets vertrouwds, intiems, iets eigens.

Je bent op reis door je eigen leven. Een soort van ontdekkingsreis of zoiets vol onbekende, vaak onbegaanbare wegen, om uiteindelijk weer ergens thuis te komen. Zou het zo niet in elkaar zitten?
Je reist, doet ervaringen op – leuke en minder leuke – en dan kom je met een koffer vol herinneringen weer thuis. Ben je dan écht thuis? Thuis in jezelf?
Blij, verrijkt en geborgen? Of spoken er andere gevoelens door je heen?
Wat een citaat op het station van Haarlem niet allemaal teweeg kan brengen.
Die Godfried toch….

Een welkom thuis is je zó gegund!

Hart-groet
Carmen de Haan

Tip 1
Wie ben je als niemand kijkt? Ben je dan helemaal thuis in jezelf? Trouw aan jezelf?
Wat een mooie, filosofische vraag. En stel dat je ‘ja’ zegt: aan wát van jezelf ben je dan eigenlijk trouw? Aan je rol als vrouw, moeder, vriend, partner, zoon, dochter…. of aan degene die het liefst alleen is: de mopperende, de ambitieuze, de trotse, de idealistische, de kritische. Je ziet het al. Een leuk concept: trouw zijn aan jezelf. Tijd om dit eens te overdenken.

Tip 2
Geef jezelf de vrijheid!
Voel jij wrok naar mensen die je pijn hebben gedaan en je gekwetst hebben? Ben jij kampioen in emoties wegduwen? Dan is trouw zijn aan jezelf een onmogelijkheid. Je kunt je hele leven wachten op een excuus van mensen die je pijn hebben gedaan voordat je echt gaat leven, maar daarmee geef je jouw vrijheid om te leven zoals jij dat wilt aan de ander. Je geeft de ander de macht over jouw leven! Dat kan de bedoeling niet zijn. Krijs, gil, stampvoet, gooi je emoties eruit, ruim op, en neem vervolgens je eigen leven weer volledig terug.

Tip 3
Mag jij volledig mens zijn van jezelf? Mag jij imperfect zijn? Je thuis voelen in jezelf betekent jezelf accepteren inclusief al je tekortkomingen en imperfecties en niet meer de behoefte hebben hier keihard over te oordelen. Thuis zijn in jezelf betekent dat je juist in tijden van struggle, en ondanks je donkere kanten heel veel van jezelf kunt houden. Juist dit hele pallet aan mens-zijn maakt jou zo leuk en interessant.

Tip 4
Waarom verdwalen we toch steeds op onze levensreis? Te vaak zijn we in het leven niet trouw aan onszelf. Waarom? Omdat dat nou eenmaal hoort, omdat het handig is,omdat dat sociaal is, omdat de mensen om je heen dat verwachten, omdat dat bij jouw beroep hoort, omdat je iets wilt bereiken of gewoon omdat je zo vaak ontrouw aan jezelf bent geweest dat je niet eens meer weet wie je bent en waar je voor staat. Allemaal excuses die nergens op slaan.

Tip 5
Wanneer voel jij je thuis in jezelf?
Is het nodig om naar je werkelijke thuis te gaan of kun jij je overal thuis voelen? Wanneer je tevreden bent met jezelf, vertrek je al vanuit een goede basis. Die tevredenheid moet echter geen berusting inhouden. Je dient jezelf wel regelmatig uit te dagen. Gewoon door je grenzen te verleggen. Door vooral niks gek te vinden in het leven, hooguit bijzonder. Want ‘bijzondere dingen’ blijven je bij, helpen je te groeien en wil je onderzoeken. Zo de moeite waard!

Tip 6
Onbewust vergelijk je veel van je ervaringen met die van anderen. Dat iedereen echt anders is vergeten we daarbij, of willen we onbewust gewoon niet accepteren. Ik ben dat bewust geworden toen ik jaren terug voor een vakantie in Tanzania was en daar geld wilde wisselen. Ik stond in een lange rij mensen te wachten tot ik aan de beurt was. Dat ging alleen met een duimafdruk in de inkt op een groot stuk papier. Juist door dat wachten en toekijken hoe iedereen daar zijn duimafdruk afstond aan het papier, besefte ik dat er geen afdruk hetzelfde is. Jij bent jij en daar bestaat geen tweede van.
Jij bent de persoon met wie jij je leven spendeert. Laat je dus nooit iets door anderen aanpraten wat je niet wilt. Je bent uniek, je bent allemachtig prachtig en koester dat.

Tip 7
Jouw leven heeft niet alleen een doel, maar het doel ligt ook besloten ín jouw leven, in de lessen die je leert op jouw levenspad. Soms lijkt het of je op een doodlopend stuk zit en weet je niet meer wat je moet doen. Ga dan naar je hart en vraag hulp. Daar zit je innerlijke kompas. En je krijgt altijd antwoord: een eerste ingeving, een gevoel van zwaarte of lichtheid, een ‘ja’ of ‘nee’.
Vragen die je jezelf daarbij kunt stellen zijn:
• Ben ik op de juiste weg?
• Is het nodig dat ik nog langer ………doe?
• Hoe herken ik de geboden hulp?
Met de antwoorden die je krijgt kun je veel vrijer en bewuster je weg vervolgen.

Tip 8
Gevonden op internet voor jou:

Vele wegen kent het leven,
maar van al die wegen is er één die jij te gaan hebt.
Die ene is voor jou.
Die éne slechts.
En of je wilt of niet, díe weg
heb jij te gaan.
De keuze is dus niet de weg,
want die koos jou.
De keuze is de wijze hoe die weg te gaan.
Met onwil om de kuilen
en de stenen,
met verzet, omdat de zon een weg die door ravijnen gaat, haast niet bereiken kan.
Of met de wil om aan het einde van de weg milder te zijn,
en wijzer, dan aan het begin.
De weg koos jou, kies jij ook hem?

Gedicht van Dag Hammarskjold,
in de vertaling van Hans Stolp

Mei 2021

Surfend op de website van de plaatselijke bibliotheek en kwam ik terecht op een pagina vol gratis online cursussen. Nieuwsgierig scrolde ik door onderwerpen die mij altijd interesseren. Zo kwam ik bij een cursus ‘je vooroordelen de baas’. Aha, leuk! ’n opfrisser! Het eerste ‘raadsel’ wat ik te lezen kreeg is het volgende verhaaltje: Een vader en zijn zoon krijgen een ernstig auto-ongeluk. De vader overlijdt ter plekke en de zoon wordt zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht. De chirurg die hem moet opereren, kijkt naar de jongen en zegt: ‘deze jongen kan ik niet opereren’. ‘Waarom niet?’ vraagt de verpleegkundige verbaasd. De chirurg antwoordt: ‘Omdat het mijn zoon is’.
Hoe is dit mogelijk? Wie is deze chirurg?* Ik kwam er niet uit. Jij Diana?
Toen het antwoord zichtbaar werd, ontdekte ik opnieuw hoe snel ik ‘aannames’ doe. Een levenslang aandachtspuntje. Vooroordelen of aannames maken je wereld kleiner. Hoe minder van dit spul, hoe meer je jezelf de ruimte geeft open-minded te zijn. En dat is precies wat ik mezelf en zeker ook jou heel erg gun!

*Het antwoord vind je hieronder

Hart-groet
Carmen de Haan

Tip 1
Aannames zijn van alle dag. Een aanname is iets wat je denkt of vindt zonder het zeker te weten. Vaak ontstaat er een verrassend nieuw perspectief als je je aannames verandert in ‘het niet weten’. Dan zie je meteen de realistische kant van een ervaring. Dit geeft vrijheid, rust en ruimte en werkt aanstekelijk. Als je voorzichtig bent met wat je voor waar aanneemt ontwikkel je een zachtere persoonlijkheid en straal je meer respect uit naar anderen.

Tip 2
We doen het allemaal:
blindvaren op iets wat we denken te weten. Bijvoorbeeld
als het gaat om informatie of advies van iemand die je hoog acht. Iemand waarvan je verwacht dat die van wanten weet. Je laat je leiden door je eigen interpretaties. Je denkt het te weten. Soms zit je goed. Soms zit je er faliekant naast. In plaats van blindvaren kun je ook jezelf vragen stellen: Is het waar wat ik verwacht? Hoe weet ik dat? Wat heb ik nodig om dit te weten? Weiger om mee te gaan met die altijd opdringerige babbelbox in je hoofd die je maar wat graag onder druk wil zetten. Prikkel je ‘niet weten’ en zoek net zolang tot het goed voor je voelt. Op den duur ga je vanzelf meer vertrouwen op je intuïtie.

Tip 3
We hebben de neiging om de wereld om ons heen in te delen in groepjes. We zien een man of vrouw, blank of donker, jong of oud. Het sociaal indelen van mensen maakt het voor je brein makkelijker, maar het probleem is dat we af en toe ook bepaalde eigenschappen en karaktertrekken aan mensen toewijzen.
Dit kunnen eigenschappen zijn die je uit de media hebt opgepikt,
in films, verhalen die je hebt gehoord of eigenheden die we zelf hebben ervaren hebben bij een ‘soortgelijk’ persoon. Dit zorgt voor onterechte vooroordelen.
Is het waar? Weet je het zeker? Nee? Weg ermee!

Tip 4
Heb je zelf last van de (voor)oordelen die anderen over jou hebben? Probeer dan eens de volgende tips:
Ga omdenken:
Met opzet positief begrijpen wat in eerste instantie negatief overkomt. Bemoeizucht is ook betrokkenheid, pesten is ook aandacht.
Gebruik humor:
Humor is favoriet. Het geeft de ruimte om zonder gezichtsverlies aan een ongemakkelijke situatie te ontsnappen. Lachen ontspant en maakt contact. Wees trots op wie je bent: Standaard is de maat die niemand past, wees blij met wie je bent, hoe je bent: absoluut uniek!

Tip 5
Vooroordelen zijn moeilijk te doorbreken. Als een chauffeur niet goed parkeert, gaat men ervan uit dat er een vrouw achter het stuur zit. Een vrouw die wel goed parkeert, doorbreekt het vooroordeel niet maar wordt eerder beschouwd als de uitzondering op de regel. Vooroordelen ontstaan vaak vanuit onwetendheid.
Ze zijn zeker niet altijd kwaad bedoeld. Wees je hiervan bewust en probeer ze alsnog te doorbreken door ‘de cameracheck’ te doen: Alles wat een camera kan registeren behoort tot de feiten. Alle andere interpretaties zijn invullingen vanuit je gevoel of fantasie.

Tip 6
Neem nooit iets zomaar aan. Een mooi hulpmiddel is: denk ook aan ANNA: Alles Navragen, Niets Aannemen. Als je niet wilt invullen, wat kan je dan wél doen? Zet je luistervaardigheden in, wees stil en moedig de ander aan om meer te vertellen. Wees geïnteresseerd en stel vragen, want daardoor hoef je niet eens meer in te vullen. Je vraagt gewoon om de informatie die je anders moest raden. Veel beter toch?

Tip 7
Hoe word je beter in scherp en oordeelloos waarnemen (zonder te interpreteren)? Het is bijvoorbeeld makkelijker om te communiceren als je veel beter ziet wat je ziet, beter hoort wat je hoort en beter voelt wat je voelt. Je merkt bijvoorbeeld dat het dan bijna onmogelijk is om in onbelangrijke gedachten te verzinken of om in je hoofd te gaan dromen over wat je het beste kan zeggen. Neem elke dag een aantal momenten waarop je bewust gaat zien, horen en voelen zonder daar een interpretatie aan te geven.

Tip 8
Gedachten lezen kunnen beperkend en gevaarlijk zijn.
Het komt veel te vaak voor dat we ‘denken te weten wat een ander denkt’ en er dan helemaal naast zitten, met alle gevolgen van dien. Het beste wat je kunt doen is de volgende zinnen gebruiken:
• Ik vul nu even in, en vergeef me als ik het fout heb, …..(invulling)
• Voel je vrij om af te wijzen wat ik ga zeggen als het niet van toepassing is op jou.
Ik denk……(invulling)
Zo hou je de relatie met de ander gezond.

Tip 9
Open communicatie, niet-oordelend communiceren, begint met je er van bewust te zijn dat jij de ander niet bent. Dat wat jij denkt, de manier waarop jij voelt, wat jij belangrijk vindt, niet is wat de ander denkt, voelt of belangrijk vindt. Ieder mens heeft namelijk gelijk vanuit zijn eigen ervaring. Ieder mens heeft een eigen
ervaringswereld.

Tip 10
Elk oordeel is een of-of grens en zolang je de wereld vanuit grenzen benadert zal het en-en denken je ontgaan. Oordelen werken beklemmend, beperken je en halen je weg uit de werkelijkheid. We doen het zo snel, we doen het zo makkelijk, we ‘vinden’ vaak ergens iets van. Voor ons denken is alles zwart of wit, onder of boven. Je denkt in ‘of-of’ in plaats van ‘en-en’. Het gevolg is een vol, strak hoofd en een humeurig gedrag.

Lock down nieuwsbrief

Ga voorbij de verwachting, dan gebeurt het. Wát gebeurt er dan? Nou…. dan voel je je ontspannen, blij, vrij, mild, veilig, vrolijk, onbevangen, geliefd, stressvrij, ruim, energiek, sterk, bruisend, zelfverzekerd, succesvol, verbonden, comfortabel, dankbaar, trots, waardevol en nog veel meer…….

Tip 1:
Zit je vast in een (negatieve) verwachting? Dan is deze oefening een aanrader!
• Voel de verwachting en richt je ogen naar beneden. Doorvoel goed.
• Houd het gevoel van de verwachting vast, terwijl je je ogen nu recht vooruit richt. Er gebeurt iets.
• Houd vast, terwijl je je ogen naar boven richt. Voel de verandering die ontstaat en handel hiernaar.

Tip 2:
Je vraagt iets aan een familielid of een van je kennissen en krijgt te horen dat het niet uitkomt of zoiets. Je voelt je teleurgesteld en je vindt dat er wel wat meer inlevingsvermogen zou mogen zijn. Dat je meer voor elkaar over zou moeten hebben. Hier zit een tegenstrijdigheid in: jij vindt dat de ander iets voor jou over moet hebben en moppert over het gebrek aan empathie. Maar jij hebt kennelijk niets over voor de ander die ‘nee’ zegt. Zo wil je inlevingsvermogen, maar je krijgt verwijdering (in je hoofd): de ander moet zo denken of doen zo als jij dat vindt. En dit is weer een verwachting. Wat een gedoe toch.

Tip 3:
Je verwachtingen zorgen ervoor dat je het leven steeds op één manier benadert, namelijk de manier die aansluit bij je verwachtingen. Het hebben van verwachtingen geeft je een vals gevoel van controle. Het leven doet gewoon zijn ding en maakt zich niet druk over wat jij ervan verwacht. Zie het als die autootje in een attractiepark. Je houdt voortdurend het stuur vast in de illusie dat jij bepaalt hoe de auto rijdt. Op een bepaald moment besef je echter dat je het stuur ook los kunt laten, en dat de auto dan precies de route rijdt zoals bedoeld is dat hij rijdt. Het leven is zoals dat autootje, je mag het stuur écht loslaten.

Tip 4:
Ontmasker subtiele verwachtingen. Soms is het lastig om verwachtingen te herkennen omdat ze zo subtiel zijn. Je kunt ze ontmaskeren door op het woord ‘moeten’ te letten. Sta gedurende de dag eens stil bij wat allemaal van jezelf moet. Misschien moet je de trein van acht uur halen, moet je partner het eten klaar hebben als je thuiskomt en moeten je buren ’s avonds stil zijn. Als je van deze verwachtingen bewust bent, kun je ze makkelijker loslaten.

Tip 5:
Stop met ‘Als…, dan…’-denken. Het is verleidelijk om te denken: ‘Als ik die nieuwe baan heb, dan ben ik pas echt gelukkig’ of ‘Als ik een strakkere buik heb, dan vind ik mezelf pas echt mooi’. Deze gedachten staan je geluk in de weg. Je leeft vanuit een houding van gebrekkigheid, een tekort en soms zelfs wanhoop. En die uitstraling kan je best missen. Ja toch?

Tip 6:
De hele dag door bestempelen we situaties als negatief en positief. Denk aan de trein die voor je neus wegrijdt (negatief), een warme kop koffie (positief) en een vervelende opmerking van een collega (negatief). In plaats van alles zo zwart-wit te bekijken, kun je ook de onbewuste overtuiging: ‘alles moet zo gaan zoals ik dat wil’ veranderen in een bewuste overtuiging: ‘niets hoeft te gaan zoals ik dat wil’. Je hebt er toch geen vat op. Vooral die bewuste overtuiging hardop zeggen scheelt je een berg onnodige emoties.

Tip 7:
Verwachtingen kunnen een hoop relaties verpesten. Vooral als deze verwachtingen uitgesproken worden. Als je altijd wilt dat je partner om 18.00 uur ’s avonds thuis is omdat jij dan de maaltijd op tafel kan zetten, wordt deze verwachting vroeg of laat een frustratie voor allebei. Als je wat losser met je verwachtingen om gaat, kunnen er zinvolle gesprekken over jouw verwachting ontstaan die tot uiteindelijk tot overeenstemming leiden. De moeite waard!

Tip 8:
Omgaan met een verwachting die niet uitkomt en de teleurstelling die daarop volgt, doe je met positieve én met negatieve gedachten. Je zou verwachten dat alleen de positief ingestelde mensen mentaal sterk zijn. Dat is niet waar. Het ligt aan je flexibiliteit. Je krijgt altijd met teleurstellingen te maken in je leven, dus kun je er beter op voorbereid zijn. Alles kan anders lopen. Als je dit in jezelf opslaat is je glas altijd half vol. Dit maakt dat je ook snel weer nieuwe mogelijkheden ziet.