November 2020
Heb jij dat ook de laatste tijd? Alsof ‘er iets in de lucht hangt’ maar je weet niet wat. Natuurlijk, we leven in een vreemde tijd met de Coronapandemie, waardoor we allemaal wel een beetje uit ons doen zijn, maar dat hoeft niet als excuus gebruikt te worden.
Neem het waar, en laat het daar. Het leven – jouw leven – wil geleefd worden. Daarom is het belangrijk om je goed te voelen. Je hoeft niet meteen in een halleluja stemming te zijn, tuurlijk niet, als je maar voor ogen houdt dat iedereen(!) een gelukkiger en zinvoller leven wil. Dat is onze natuur. Betere gedachten, scheppen betere gevoelens en helpen je omhoog te klimmen uit een dal. Ik heb een favoriete zin die ik graag gebruik in ongewenste situaties. Ik geef ‘m je: Vraag je af: ‘Wat zou liefde hier nu doen?’. Deze ‘toverspreuk’ duwt je meteen in de goede richting. Mooi hé! Je goed voelen, is iets wat ik je zó gun!
Tip 1:
Een handig trucje om meer toeschouwer van je gedachten te worden is door heel goed te letten op je ademhaling. Je kunt namelijk niet bewust ademhalen en denken tegelijk. Zo kun je even rustig kijken naar de gedachten die opkomen. Onderschat die bemoeial in je hoofd niet, want die wil de hele tijd tegen je praten. In een fractie van een seconde kan je weer meegesleept worden. Ga dan rustig terug naar je ademhaling, en je bent weer toeschouwer. Leuk om te oefenen!
Tip 2:
Stop met jezelf ongelukkig te denken. Je denkt misschien dat dit komt door de omstandigheden, maar dat is niet zo. Het komt puur en alleen door de gedachten die jij over de omstandigheden hebt. Jij gelooft die gedachten en je maakt ze nog erger door erin te investeren. Houd ermee op jezelf zoveel pijn te doen!
Tip 3:
Als iedereen je leuk moet vinden, heb je ‘het lieve-meisjes-syndroom’. Vraag je eens af voor wie je leeft. Het gaat wel om jouw leven. Aan het eind ervan ben jij de enige die kan bepalen of het de moeite waard is geweest. Niemand anders kan dat! Op nummer één van de dingen waar mensen het meeste spijt van hebben als ze op hun sterfbed liggen: dat ze hun leven niet naar eigen wens hebben ingericht. Besluit NU dat je jouw eigen leven leidt. Wees jezelf, ongeacht wat anderen daarvan vinden!
Tip 4:
Wie ben je?
Ben je iemand die slachtoffer is van wat anderen doen of van dingen die gebeuren. Nee toch? Je kunt nooit slachtoffer zijn van iets of iemand als je dat zelf niet wilt! Gooi het roer om! Neem de touwtjes weer in handen en neem het besluit je leven zelf in te richten. Corona of niet, je bent vrij in je hoofd. Ik verzeker je dat het resultaat een leven is waar je enorm blij van wordt. Stop met die afhankelijke houding. Tover een lach op je gezicht (die lachrimpeltjes boven dat mondkapje staan je goed!) en wees bovenal 100% jezelf in je eigen hoofd.
Tip 5:
Eigenlijk is ‘t simpel. Ben je het eens dat wat je kunt waarnemen jij niet kan zijn? Omdat jij de waarnemer bent van dat wat je ziet. Dus de tekst waar je nu naar kijkt, ben jij niet, jij bent de waarnemer van dat wat je leest. Snap je? Dat kun je ook op je gedachtes toepassen. Sluit je ogen maar en ga waarnemen wat je denkt. Je zult merken dat je dat kunt want je praat continue in je hoofd tegen jezelf. Degene die stil is en luistert, dat is de waarnemer, dat ben JIJ, maar die praatzieke dat ben je niet. Je bent je gedachten niet. Wat een bevrijding. Je hoeft er ook niets mee.
Tip 6:
Zou je jezelf gelukkig zou kunnen denken? Jazeker. Als je geen prut gedachten meer toelaat. Dan bewandel je met gemak je levenspad. Als je in een auto met slechte schokbrekers over een hobbelige weg rijdt, word je flink door elkaar geschud. Rijd je dezelfde weg in een auto met goede schokbrekers, dan merk je er niet zo gek veel van. M.a.w.: je negatieve gedachten maken jouw leven oervervelend. Heb je je gedachten wel onder controle dan zul je de hobbels op je pad met gemak doorstaan. De weg kan je niet van tevoren bepalen, maar je kunt wél zorgen hoe je schokbrekers functioneren.
Tip 7:
Neem het waar, en laat het daar. Waarom is mijn baas zo chagrijnig? Staat deze trui mij wel? Waarom laat mijn zus niets van zich horen? Zijn ze teleurgesteld als ik zeg dat ik een andere baan heb gevonden? Het zijn echt geen unieke gedachten: uit angst voor afwijzing lopen we allemaal geregeld op onze mentale tenen. Zonder dat we dat door hebben, want ‘erbij willen horen’ is zo ongeveer één van de sterkste overlevingsmechanismen die er zijn. Tot je ermee stopt en je van jezelf jouw levensproject maakt. Jij bent uniek. Er zijn er geen twee van, écht niet. Dus heb jezelf lief, precies zoals je bent. Je bent een topper! Knoop dat maar goed in je oren.
Tip 8:
Durf de controle los te laten. Je denkt dat je alle touwtjes van je leven in je handen hebt. Dat jij de macht hebt over jouw leven, dat je altijd sterk moet zijn om jezelf te bewijzen. Het kan zo fijn zijn om los te laten en je over te geven aan de stroom van het leven. Hoe graag jij ook wilt dat de dingen gebeuren op de momenten dat jij dit wilt, het leven kent zijn eigen weg. Je leven wordt makkelijker als je je laat meevoeren door de golven in plaats van te proberen ze te verslaan.
Tip 9:
Wie je écht bent, is allemachtig prachtig en het zou mooi zijn als je dit onbekommerd durft te laten zien. Dat lukt als je ermee ophoud andere mensen te veroordelen over wat zij wel of niet moeten denken of doen. Mensen doen soms de raarste dingen. Je kunt niet in hun hoofd kijken, dus je weet ook niet het waarom van iets. Zo gaat dat. Wees trots op waar jij voor staat en laat de ander in zijn eigen waarde. Wanneer jij weet dat wat jij doet zuiver en goed is, mag je dat best laten zien. En de ander? De één vindt het niets, de ander vindt het prachtig. Het maakt niet uit.
https://www.carmendehaan.nl/
September 2020
NIETS DOEN IS GEEN OPTIE
Word je ook zo moe van al dat gedoe over Corona en de voorspelling dat we nog een lange adem nodig hebben? Tja, het is niet anders, …maar niets doen is ook geen optie!
‘Gedachte + daad maken resultaat.’ Met deze gedachte ben ik ooit mijn Praktijk gestart. Met deze gedachte kan iedereen een gelukkiger leven herstarten. ‘Gedachte + daad maken resultaat.’ Dat is iets wat ik jou ook zó gun!
Tip 1:
Hoe vaak mopper in je zelf? Heb je in de gaten hoe dat je naar beneden haalt? Af en toe op de resetknop drukken is leerzaam hoor! We zeulen meestal teveel mee. Onzichtbare, veel te zware tassen vol ballast: boosheid, schuldgevoelens en verwijten. Koffers vol niet-goed-genoeg. Voelt het niet beter als je dit soort verwijten achterwege laat? Je kunt het verleden toch niet overdoen, maar jouw toekomst vraagt wel om jouw liefde. Liefde voor jezelf. Gedachte + daad = resultaat!
Tip 2:
Niets doen is geen optie, Corona of niet. Denk eens buiten je vertrouwde grenzen, in plaats van alles te willen houden zoals het was. Wanneer de tijd komt dat je deze planeet en je lichaam moet verlaten, heb je geen keus. Dan moet je wel. Loslaten. Waarom zou je daarop wachten? De mooiste avonturen beleef je als je je handen vrij hebt en openstaat voor de nieuwe ervaringen die elke dag brengt.
Tip 3:
Het Coronavirus zorgt er ook voor dat je steeds meer gaat nadenken over de zin van je leven. Hoe je er nu voorstaat. En dat heeft weinig te maken met geld, status en bezit. Bij zingeving gaat het om dingen ondernemen die ertoe doen, die van betekenis zijn. De bedoeling van het leven begrijpen. Als je op zoek gaat naar zingeving, hoef je niet direct rigoureus je hele leefstijl om te gooien. Begin klein en investeer in aardige mensen, die kunnen je positieve energie geven.
Tip 4:
Gebruik je gevoelens als wegwijzer. Merk op, welke negatieve gevoelens bij jou ontstaan en regelmatig terugkeren in je leven. Denk daarbij aan irritatie, onvrede, leegte enz. Het zijn de waarschuwingslampjes op jouw dashboard. Zij geven het signaal af dat je je passie niet leeft. Ieder negatief gevoel verwijst naar een behoefte van jou dat niet vervuld is. Bijvoorbeeld: respect, plezier en onafhankelijkheid. Ieder mens streeft naar vervulling. Neem je behoeften serieus, schipper daar niet mee, kom tot actie. Gedachte + daad = resultaat!
Tip 5:
Als je op dit moment in je leven beheerst wordt door een ongemakkelijk gevoel, probeer dan je gedrag te analyseren. Met wie trek je graag op? Waarschijnlijk omdat die relatie die geen inspanning kost. Hoe gedragen de mensen zich bij wie je je volledig op je gemak voelt? Wat is het verschil tussen jouw gedrag en dat van hen? Welke bezigheden blijven je voldoening schenken? Kijk naar wat je van nature onderneemt en wat je positieve energie geeft. Het is deze energie die je de weg naar zingeving zal wijzen.
Tip 6:
Laat je leven niet langer door anderen bepalen. Ook niet door de Coronaverlamming. Heb de moed om je eigen weg te gaan, ondanks de bezwaren van anderen. Je krijgt daarmee pas echt betekenis voor de mensen om je heen. Zij krijgen jou en jouw unieke eigenheid. En wat is er mooier dan dat? Dan ben jij een inspiratiebron voor anderen. Zet jezelf op de kaart!
Tip 7:
Bijzonder toch dat we als kind erg veel plezier ervaren over alles wat we op dat moment doen. Doordat we het vooral leuk vinden om te spelen. Gevolg? Dat het ons niet zoveel uitmaakt wat we doen, we het maar leuk is. Gek genoeg op het moment dat we volwassen worden, beginnen we het leven zo serieus te nemen. Dan besteden we voornamelijk energie aan alle ‘moetens’die gedaan moeten worden. Moraal van dit verhaal: kijk weer als door de ogen van een kind en maak van je leven een spel.
Tip 8:
Heb geen spijt van de dingen die je hebt gedaan. Dat was jouw keuze op dat moment. Wanneer je ergens spijt van hebt, zit je met je aandacht in het verleden. Dat slurpt energie. Accepteer de keuzes die je hebt gemaakt in het verleden en berust in de gevolgen van die keuzes. Je maakt op elk moment van je leven de beste keuzes die je voor handen hebt. Als je toen beter had geweten, had je het wellicht anders gedaan. Maar dat wist je toen nog niet.
Tip 9:
Zonder zelfliefde overwin je deze Coronacrisis – of welke crisis dan ook – niet. Zelfliefde heeft iedereen nodig. Het leven is leuker als je er van kunt genieten. We weten het allemaal: lachen is gezond! Maar doe je het wel genoeg? Zodra je zelfliefde heel serieus gaat nemen, ben je bezig met jezelf per se te willen verbeteren. Dat is geen liefde, dat is kritiek. Kennelijk is het dan op dit moment nog niet goed genoeg, dus kan je jezelf niet volledig accepteren zoals je bent. Zelfliefde gaat er vanuit dat alles goed is zoals het is.
Tip 10:
Wanneer je levenslustig bent, zit je boordevol energie. Je hebt plezier in wat je doet en voelt zingeving. Voor meer energie en om je eigenwaarde een boost te geven, kun je beginnen met jezelf een schouderklopje te geven. Naast schouderklopjes kun je nog meer doen om je levenslust en energieniveau een opkikker te geven. Zeg vaker nee. Een nee tegen een ander is JA voor jezelf. Anderen hebben er niets aan wanneer je uitgeput bent, dus zeg vaker nee. Pas goed op jezelf.
Juni 2020
COMFORTABEL BIJ HET ONCOMFORTABELE
Alles is anders tegenwoordig. Ik weet niet hoe het jou vergaat Diana, maar sinds de Corona uitbraak en de daarbij behorende maatregelen is er bij mij een groot ‘niet weten’ binnengeslopen. Als er één ding de boventoon voort deze tijd, is het dat niemand weet hoe het nu verder gaat. Werk? Vrijheid? Die heerlijke hug? Sport? Cultuur? Vervoer? Gezondheid? Wordt het ooit weer iets vanzelfsprekends? Ik weet het niet. Socrates zag het al glashelder: ‘Het enige dat ik zeker weet is dat ik het niet weet’. Een wijs man. Ik weet het óók niet en ben – net als jij – grootgebracht in een maatschappij waar ‘het’ weten belangrijk is. Dan lijkt alles zo lekker onder controle allemaal. Maar dat telt nu even niet. We hebben te onderhandelen met het oncomfortabele. Hoe meer ik hierover nadenk, hoe meer ik het zinnetje ‘ik weet het niet’ op grote waarde ga schatten. Het brengt ruimte en nieuwsgierigheid met zich mee. Soms zeg ik het in mezelf en moet glimlachen, maar ook steeds meer hardop. Heerlijk. Wanneer je het niet weet kan de ervaring het antwoord geven. Dat is weer eens een nieuwe manier van ontdekken. Wie weet brengt het jou ook op een nieuw denkspoor. Het is je zó gegund!
Tip 1:
Hardop ‘ik weet het niet’ zeggen schept ruimte en mildheid. In de eerste plaats voor jezelf: je mag ontdekken, je mag van mening veranderen, je mag twijfelen. Het is oké. Morgen weer een dag. Die anderen doen ook maar wat. Ja, echt. We doen allemaal maar wat. Laten we daar eens om lachen en het onbekende vieren in plaats van het als ‘moeilijk’ te betitelen.
Tip 2:
Als je blijft wachten op de ideale omstandigheden, blijf je je hele leven wachten.
Wachten is een veilige manier van ‘nee’ zeggen:
• Nee tegen mogelijkheden.
• Nee tegen je maximale vermogen.
• Nee tegen een buitengewoon leven.
Tip 3:
Als je je oncomfortabel voelt, vraag jezelf dan af: ‘wat levert het op’? Dat maakt het vaak een stuk makkelijker. Twee opties:
1. Je stopt met datgene wat je zo oncomfortabel laat voelen en dus stopt je groei (dat doen de meeste mensen)
2. Je gaat er vanuit dat het oncomfortabele na verloop van tijd het nieuwe comfortabele wordt en je gaat door.
Tip 4:
Sta jezelf toe je ellendig te voelen. Het is soms heerlijk om eens een flinke portie zelfmedelijden te hebben. Het helpt je om jezelf serieus te nemen, toe te geven dat je het niet weer weet. Je geeft jezelf de vrijheid om te voelen wat je voelt. Besef dat alles komt en gaat, ook het sombere gevoel verdwijnt weer. Zo gaat dat met gevoelens, ze komen en gaan.
Tip 5:
Als je de realiteit kunt zien, precies zoals die is; als je hier toch niets aan kunt veranderen… Als je dit allemaal zo laat zijn en er niet voor wegloopt, inclusief al het ongemak dat daarmee gepaard gaat, dan voltrekt de verandering die je zo vurig wenst. De weerstand verdwijnt, het geworstel verdwijnt, de spanning verdwijnt en daarvoor in de plaats komt rust en ruimte. En iedere keer kun je je weer verbazen hoe de buitenwereld vervolgens mee verandert. Er gebeurt steevast iets aan die andere kant. En die beweging is altijd positief. Hoe fascinerend toch weer!
Maart 2020
VOLG JE INNERLIJKE LEIDING
Wij zijn grootgebracht in een wereld die liefde niet op de eerste plaats stelt. Wij zijn grootgebracht in een wereld waar het zogenaamde ‘gezonde verstand’ de hoofdrol speelt. En juist dát brengt ons in verwarring, omdat we dan aan onze innerlijke wijsgeer voorbij gaan. Die wijsgeer heet ‘liefde’. Heeft niets te maken met iets softs, of zweverig. Liefde is de intuïtieve kennis van het hart, waar we allemaal in het geheim naar verlangen. Hoe je contact maakt met je innerlijke leiding, daar gaan de tips en initiatieven over in deze nieuwsbrief. Als je er iets mee gaat doen, gegarandeerd dat je dan wijsheid, vrede, voorspoed, verbondenheid en nog een heleboel meer gaat ervaren. Waar wacht je nog op Diana? Het is je allemaal zó gegund!
Tip 1:
Wist je dat er maar twee menselijke emoties zijn? Liefde en angst. We kiezen doorlopend voor een van beide. Liefde schept verbondenheid, angst schept verwijdering. Bijzondere gedachte, dat angst in wezen een vraag om liefde is. Vind je ook niet?
Tip 2:
Winnen of verliezen, is iets wat het ego gecreëerd heeft. Het gaat erom dat je je best doet wanneer nodig. Het is niet mogelijk om altijd te winnen, er zijn altijd mensen die sneller, slimmer of sterker zijn. Voor liefde is er enkel gelijkheid. Hoeveel niet-liefde ben je dan als je nijdig wordt omdat je niet kan winnen?
Tip 3:
Heb je eenmaal het besluit hebt genomen om liefde jouw hoogste prioriteit te laten zijn, dan zal het ego in de weerstand gaan door je van dit voornemen af te leiden. Dit kan lichamelijke pijn geven, gevoelens van angst en lelijke gedachten. Het zijn normale reacties, omdat je bent grootgebracht met het ego – zoals ieder van ons! Wanneer je dit eenmaal doorziet, hoef je je niet langer druk te maken om de verschijnselen, want je weet nu dat het maar ego is.
Tip 4:
Wanneer je je aangevallen voelt is je ego aan het werk. Je aangevallen voelen creëert negatieve energie. Hou je deze negativiteit bij je, dan kom je in een negatieve en destructieve situatie en dit leidt je weer weg van je verbinding met je innerlijke leiding. Wat ’n gedoe!
Tip 5:
Neem een moment om stil te worden. Stel je dan een prachtig licht in je voor. Ga voorbij storende gedachten, concentreer je enkel op dit licht. Voel je het? Zeg dan in jezelf dat je volledig bereid bent je innerlijke leiding (of hoe je dit ook wilt noemen) tot je hoogste prioriteit te maken. Dat is het. Herhaal dit iedere dag. Heb je een vraag om hulp? Ga naar dit licht, stel je vraag en je zult verrast worden.
Tip 6:
Stop met klagen. Dat is alleen maar egowerk. Je schiet er niets mee op en je creëert een negatieve sfeer waardoor je vibratie daalt en je ook weer vervelende dingen aantrekt. Probeer het, ga ervoor om een week niet te klagen en je niet druk te maken over dingen waar je geen controle over hebt. Zie hoe je leven een andere wending neemt en je gedachten veranderen.
Tip 7:
Wat helpt je om je innerlijke leiding te volgen?
• Je hoeft de toekomst niet te weten om de volgende stap van je hart te zetten.
• Het leven zit vol verrassingen als je durft te vertrouwen op wat zich aandient.
• Wat zich aandient, is dienstbaar aan jou, (ook al vind je het soms moeilijk!)
• Er is altijd hulp op de momenten dat je het werkelijk nodig hebt.
• Vier het leven, laat los wat je niet nodig hebt en lach!
Tip 8:
Luisteren naar je innerlijke leiding: Laat eerst binnenkomen wat er komt. Laat het door je heen stromen. Voel de weerstand. Accepteer de weerstand; het is je angst. Verstop je niet achter valse zekerheid. Stel jezelf gerust. Je krijgt jouw aanwijzingen. Leer rustig te zijn, te midden van je eigen tumult. Dat is het einde van je eigen strijd. Het helpt je om vrede te vinden. Je wordt door liefde geleid. Vertrouw hierop!
Tip 9:
Over je innerlijke leiding: verwonder je wat er gebeurt als je verbonden bent met deze gids in je. Wie het woord verwondering langzaam in de mond neemt, proeft al dat het gaat om meer dan het gewone. Verwondering is een speciale manier van kijken en beleven. Het tilt je op uit platte alledaagsheid en het ontvouwt op een nieuwe, verrassende manier de werkelijkheid waarin je staat.
Tip 10:
Meestal is het zo dat het leven zo zijn gangetje gaat. Zelfs al is het niet zo’n fijn gangetje. Op de vraag hoe het gaat hoor je dan: ‘O, goed hoor, niets bijzonders’. En dan opeens word je wakker geschud. Dat kan door het plotselinge verlies van een geliefde, een onverwachte scheiding of een schokkende gebeurtenis in de wereld. Je leven verandert in één klap. Gebeurtenissen die plotseling je leven in een ander licht stellen en die vragen oproepen als: waar ben ik nou eigenlijk mee bezig, hoe richt ik nu mijn leven in? Waar leef ik voor? Wat is voor mij nou werkelijk van belang? Is het niet vreemd dat we dát soort dingen nodig hebben om wakker te worden?!
Tip 11:
Gooi je plannen het raam uit! Je bent waarschijnlijk zo gewend aan een plan maken, een doel volgen en aan het werk te gaan, dat je gefrustreerd kunt raken (ego) als de dingen anders lopen. Vanuit je innerlijke leiding werkt het anders. Dat vraag je te vertrouwen, ook al loopt het anders, en te blijven kiezen vanuit liefde. Dat heb je niet in een dag aangeleerd, dus gun jezelf wat tijd. Het resultaat zal je blij maken.
Tip 12:
Jij weet zelf wat goed voor jou is. Wie in jouw leven een aanvulling is en wie niet. Er zijn zoveel goeroes en experts. Maar niemand weet wat beter is voor jou dan jij zelf. Het is zo verleidelijk te luisteren naar een ander. Maar wat voor een ander werkt hoeft niet voor jou te werken. Onthoud dat jouw innerlijke leiding precies weet wat nodig is voor jou. Dat is de weg. Je zult merken dat je plezier hebt in de reis en dat het doel niet meer is dan de horizon waar je naar toe beweegt.
Februari 2020
Écht authentiek zijn is leven zoals het leven bedoeld is. Dan ben je één in je denken en doen. Je laat jezelf zien, je kent jezelf. Het leiden van een authentiek leven is niet iets wat je ‘even’ doet: Je weet wat je werkelijk van waarde vindt en laat je niet afleiden door negatieve invloeden van anderen. Je bent eigenaar en bestuurder van je eigen leven. Je bereidheid tot een voortdurende, nieuwsgierige en onbevangen levenshouding is groot. Je streeft naar écht zijn, altijd en overal. Echtheid is in. Is dit aantrekkelijk voor je? Mooi, want dan heb je wat aan de tips en andere suggesties in deze nieuwsbrief. Het is je allemaal zó gegund!
Tip 1:
NIETS en niemand is perfect. We hebben allemaal wel eens ruzie. We hebben allemaal wel eens een huilbui en inzinkingen. Slechte nachten, wallen en chagrijnig zijn, zijn onderdeel van het dagelijks leven. Je werk lukt soms gewoon niet. En je hebt geen zin om je huis schoon te maken. Dat geeft allemaal niets. Het gebeurt bij ons allemaal wel eens. En bovendien maken al die dingen gewoon jij. Alleen maar mooi, toch?
Tip 2:
Neem de werkelijkheid zoals deze is. Als het even niet gaat zoals je het zou willen, schiet dan niet in de ontkenning. Dat laat alleen maar zien hoe zwak je bent. Authentieke mensen veranderen wat ze kunnen veranderen en maken er gewoon het beste van.
Tip 3:
Roddel nooit. Eleonor Roosevelt zei ooit: ‘Briljante breinen bespreken ideeёn. Gemiddelde breinen bespreken gebeurtenissen. Zwakke breinen bespreken mensen.’ Focus je liever op de dingen die er echt toe doen.
Tip 4:
Soms krijg je een advies van een vriendin, familielid o.i.d.. Je kunt dit aannemen of niet. Bekijk altijd eerst goed of dit advies wel bij jou hoort. Zo ja, maak het je dan eigen.
Tip 5:
Sta stil bij wat je echt wilt in je leven. Weten wat je wil bereiken in je leven is een belangrijke stap in het vinden van je ware zelf. Het herkennen van je doelen en verlangens helpt je om te beseffen wie je bent en wat belangrijk is. Vraag jezelf af of je je vrij genoeg voelt om je eigen keuzes te maken. Twijfel je, dan is dit een mooi signaal om daar eerst iets aan te doen.
Tip 6:
Wees eerlijk naar jezelf, en naar anderen. Hiermee lukt het pas echt goed om jezelf te blijven. Wat voel je precies als iemand iets zegt. Benoem dit gevoel, wees eerlijk en tolerant. Als je je gevoel ontkent, ontken je jezelf. Ken je de 1/3 regel? Natuurlijk is het fijn als iedereen elkaar heel goed snapt. Echter, van de mensen die je ontmoet zul je met 1/3 een grote klik hebben. Met 1/3 voelt het ‘wel oké’ en de laatste 1/3 zijn personen waar je nauwelijks aansluiting mee zult vinden.
Tip 7:
Wees in een gesprek voor 50% bij jezelf, en voor 50% bij de ander. Hoe doe je dat? Door jezelf af te vragen: hoe voel ik me? Waar heb ik nu behoefte aan? En verwerk dit in je gesprek. Als jij je goed voelt, zal de ander zich ook goed voelen. Elke ontmoeting heeft een (hoger) doel. Uit vriendschappelijke ontmoetingen kan inspiratie volgen. Moeilijke gesprekken bieden de kans om beter met jouw uitdagingen om te gaan. Achteraf blijkt vaak dat het ergens goed voor is geweest.
Tip 8:
Authenticiteit en spontaniteit gaan prima samen. Of eigenlijk: spontaniteit versterkt authenticiteit. Door meer in het moment te leven en dingen zomaar te doen, denk je minder na over wat je zou moeten doen en doe je wat juist voelt. Waar ga je vandaag van genieten?
Januari 2020
NON-DUALITEIT = ÉÉN ZIJN
Welkom in dit nieuwe jaar
Diep in ons hart weten we allemaal dat er ‘iets meer is’. Maar wat dat ‘meer’ is, kunnen we niet of maar moeizaam benoemen. Er klinkt vaak een verlangen door, een verlangen naar rust, naar geluk; gewoon geluk zonder toestanden. Een verlangen naar ZIJN. Zonder zweverigheid of beperkende dogma’s. Ervaar je dit gevoel van ZIJN dan beleef je een ongekende vrijheid, die zich het best laat omschrijven als FLOW. Met de onderstaande tips en het januariprogramma krijg je alvast een duwtje in de rug. Ik wens je FLOW in dit uitdagende nieuwe jaar. Het is je zó gegund!
Tip 1:
De eenheid waar we zo naar verlangen is in wezen nooit weg geweest. Wij leven er nog steeds in en we zullen er nooit uit vallen. De eenheid ís. We denken los te staan en onverbonden te zijn, maar dat is illusie. We denken dat we ons ‘ik’ zíjn, ook dat is niet waar! Dat is even raar als te denken dat we ons oog zíjn. Ons ‘ik’ woont in de Eenheid.
Tip 2:
Jouw intenties manifesteren zich als jij jezelf niet langer in de weg staat. Vaak heb je eigenlijk maar één probleem, dat ben jij zelf. En zolang je blijft denken in een wij tegen zij, blokkeer jij jouw flow. Zolang je weerstand, angst, overtuigingen en oordeel welig laat tieren, komen je verlangens, dromen en wensen echt niet uit. Schrap die wij-zij gedachten en ga meer in flow (eenheid) denken.
Tip 3:
Er zijn simpele stappen om een intentie van eenheidsbewustzijn te krijgen en om meer vreugde, balans en betekenis aan je leven te geven. De eerste stap is het herkennen van je levensritme. Iedereen heeft zijn eigen ritme, de een is snel, de ander chaotisch of juist heel rustig. Omarm je eigen levensritme en ga vandaaruit langzamer. Haal ± 30% van je ritme af. Verwonder je wat er dan gebeurt.
Tip 4:
Schrap het ‘ik kan het zelf wel’ syndroom! Een intentie uiten geeft aan dat jij vanuit je diepste verlangen weet wat je wilt. Hoe groot of klein jouw intentie ook is, je kunt best wat hulp gebruiken. Er is een Kracht in je die niets liever wil dan dat jij om hulp vraagt om deze intentie in de wereld neer te zetten. Ga naar je hart, uit je intentie en laat los! Vertrouw!
Tip 5:
Het universum wil altijd graag op je reageren en dat kan als je goed in het heden bent, en niet met je hoofd in de toekomst. In het nu zijn met je voeten stevig op aarde en weten wat je wilt. Als dit nog ter verbetering vatbaar is, start dan met affirmaties. Bijvoorbeeld: ‘Ik vertrouw het universum en laat alle weerstand los. Ik stem mij blijmoedig af op de stroom van het leven’. Succes verzekerd!
Tip 6:
Soms lijkt het dat dingen steeds maar niet willen lukken. Als je dan internet raadpleegt lees je veelal ‘vertrouw’, ‘laat los’ en ‘geloof dat het universum het beste voor je in petto heeft’. Allemaal heel leuk, maar dat universum betaalt je huur niet en doet geen boodschappen. Totdat je ineens de non-dualiteit van alles gaat begrijpen en inziet dat alles één is, dat we allemaal met elkaar verbonden zijn en dus eigenlijk allemaal het universum zijn. Vertrouwen op het universum is dus gewoon vertrouwen in jezelf. Uiteindelijk komt alles weer terug bij jou en alles wat in jezelf zit.
Tip 7:
Het woord dualiteit betekent tweeledigheid en laat je denken dat je moet kiezen tussen het één of het ander: goed OF kwaad, angst OF liefde, hoog OF laag, enz. Maar is dat wel zo? Voor mij is dualiteit eenheid, wat dan eigenlijk non- dualiteit heet. Weer een tegenstelling. Omarm de tweeledigheid in de eenheid. Vanuit eenheid kun je tegenstellingen anders ervaren. Als je dualiteit toelaat in je leven ontstaat er iets moois om te ervaren: dan zie je dat iets niets is en niets iets. Of te wel: alles is niets en niets is alles.
Tip 8:
Eenheidsbewustzijn is wat mij betreft een WERKwoord, je moet het DOEN. Ook als je je rot voelt. Júíst als je je niet goed voelt, want je krijgt de kans om je lichaam emoties en geest weer onder de loep te nemen. Herinner jezelf hieraan, want vaak als we echt lekker gaan met de aardse zaken, zijn we misschien minder snel geneigd om echt diepte in te gaan en stil te staan bij wat non dualiteit voor je betekent.