Tips nieuwsbrieven Carmen de Haan 2020

Juni 2020

COMFORTABEL BIJ HET ONCOMFORTABELE

Alles is anders tegenwoordig. Ik weet niet hoe het jou vergaat Diana, maar sinds de Corona uitbraak en de daarbij behorende maatregelen is er bij mij een groot ‘niet weten’ binnengeslopen. Als er één ding de boventoon voort deze tijd, is het dat niemand weet hoe het nu verder gaat. Werk? Vrijheid? Die heerlijke hug? Sport? Cultuur? Vervoer? Gezondheid? Wordt het ooit weer iets vanzelfsprekends? Ik weet het niet. Socrates zag het al glashelder: ‘Het enige dat ik zeker weet is dat ik het niet weet’. Een wijs man. Ik weet het óók niet en ben – net als jij – grootgebracht in een maatschappij waar ‘het’ weten belangrijk is. Dan lijkt alles zo lekker onder controle allemaal. Maar dat telt nu even niet. We hebben te onderhandelen met het oncomfortabele. Hoe meer ik hierover nadenk, hoe meer ik het zinnetje ‘ik weet het niet’ op grote waarde ga schatten. Het brengt ruimte en nieuwsgierigheid met zich mee. Soms zeg ik het in mezelf en moet glimlachen, maar ook steeds meer hardop. Heerlijk. Wanneer je het niet weet kan de ervaring het antwoord geven. Dat is weer eens een nieuwe manier van ontdekken. Wie weet brengt het jou ook op een nieuw denkspoor. Het is je zó gegund!

Tip 1:
Hardop ‘ik weet het niet’ zeggen schept ruimte en mildheid. In de eerste plaats voor jezelf: je mag ontdekken, je mag van mening veranderen, je mag twijfelen. Het is oké. Morgen weer een dag. Die anderen doen ook maar wat. Ja, echt. We doen allemaal maar wat. Laten we daar eens om lachen en het onbekende vieren in plaats van het als ‘moeilijk’ te betitelen.

Tip 2:
Als je blijft wachten op de ideale omstandigheden, blijf je je hele leven wachten.
Wachten is een veilige manier van ‘nee’ zeggen:
• Nee tegen mogelijkheden.
• Nee tegen je maximale vermogen.
• Nee tegen een buitengewoon leven.

Tip 3:
Als je je oncomfortabel voelt, vraag jezelf dan af: ‘wat levert het op’? Dat maakt het vaak een stuk makkelijker. Twee opties:
1. Je stopt met datgene wat je zo oncomfortabel laat voelen en dus stopt je groei (dat doen de meeste mensen)
2. Je gaat er vanuit dat het oncomfortabele na verloop van tijd het nieuwe comfortabele wordt en je gaat door.

Tip 4:
Sta jezelf toe je ellendig te voelen. Het is soms heerlijk om eens een flinke portie zelfmedelijden te hebben. Het helpt je om jezelf serieus te nemen, toe te geven dat je het niet weer weet. Je geeft jezelf de vrijheid om te voelen wat je voelt. Besef dat alles komt en gaat, ook het sombere gevoel verdwijnt weer. Zo gaat dat met gevoelens, ze komen en gaan.

Tip 5:
Als je de realiteit kunt zien, precies zoals die is; als je hier toch niets aan kunt veranderen… Als je dit allemaal zo laat zijn en er niet voor wegloopt, inclusief al het ongemak dat daarmee gepaard gaat, dan voltrekt de verandering die je zo vurig wenst. De weerstand verdwijnt, het geworstel verdwijnt, de spanning verdwijnt en daarvoor in de plaats komt rust en ruimte. En iedere keer kun je je weer verbazen hoe de buitenwereld vervolgens mee verandert. Er gebeurt steevast iets aan die andere kant. En die beweging is altijd positief. Hoe fascinerend toch weer!

https://www.carmendehaan.nl/

Maart 2020

VOLG JE INNERLIJKE LEIDING

Wij zijn grootgebracht in een wereld die liefde niet op de eerste plaats stelt. Wij zijn grootgebracht in een wereld waar het zogenaamde ‘gezonde verstand’ de hoofdrol speelt. En juist dát brengt ons in verwarring, omdat we dan aan onze innerlijke wijsgeer voorbij gaan. Die wijsgeer heet ‘liefde’. Heeft niets te maken met iets softs, of zweverig. Liefde is de intuïtieve kennis van het hart, waar we allemaal in het geheim naar verlangen. Hoe je contact maakt met je innerlijke leiding, daar gaan de tips en initiatieven over in deze nieuwsbrief. Als je er iets mee gaat doen, gegarandeerd dat je dan wijsheid, vrede, voorspoed, verbondenheid en nog een heleboel meer gaat ervaren. Waar wacht je nog op Diana? Het is je allemaal zó gegund!

Tip 1:
Wist je dat er maar twee menselijke emoties zijn? Liefde en angst. We kiezen doorlopend voor een van beide. Liefde schept verbondenheid, angst schept verwijdering. Bijzondere gedachte, dat angst in wezen een vraag om liefde is. Vind je ook niet?

Tip 2:
Winnen of verliezen, is iets wat het ego gecreëerd heeft. Het gaat erom dat je je best doet wanneer nodig. Het is niet mogelijk om altijd te winnen, er zijn altijd mensen die sneller, slimmer of sterker zijn. Voor liefde is er enkel gelijkheid. Hoeveel niet-liefde ben je dan als je nijdig wordt omdat je niet kan winnen?

Tip 3:
Heb je eenmaal het besluit hebt genomen om liefde jouw hoogste prioriteit te laten zijn, dan zal het ego in de weerstand gaan door je van dit voornemen af te leiden. Dit kan lichamelijke pijn geven, gevoelens van angst en lelijke gedachten. Het zijn normale reacties, omdat je bent grootgebracht met het ego – zoals ieder van ons! Wanneer je dit eenmaal doorziet, hoef je je niet langer druk te maken om de verschijnselen, want je weet nu dat het maar ego is.

Tip 4:
Wanneer je je aangevallen voelt is je ego aan het werk. Je aangevallen voelen creëert negatieve energie. Hou je deze negativiteit bij je, dan kom je in een negatieve en destructieve situatie en dit leidt je weer weg van je verbinding met je innerlijke leiding. Wat ’n gedoe!

Tip 5:
Neem een moment om stil te worden. Stel je dan een prachtig licht in je voor. Ga voorbij storende gedachten, concentreer je enkel op dit licht. Voel je het? Zeg dan in jezelf dat je volledig bereid bent je innerlijke leiding (of hoe je dit ook wilt noemen) tot je hoogste prioriteit te maken. Dat is het. Herhaal dit iedere dag. Heb je een vraag om hulp? Ga naar dit licht, stel je vraag en je zult verrast worden.

Tip 6:
Stop met klagen. Dat is alleen maar egowerk. Je schiet er niets mee op en je creëert een negatieve sfeer waardoor je vibratie daalt en je ook weer vervelende dingen aantrekt. Probeer het, ga ervoor om een week niet te klagen en je niet druk te maken over dingen waar je geen controle over hebt. Zie hoe je leven een andere wending neemt en je gedachten veranderen.

Tip 7:
Wat helpt je om je innerlijke leiding te volgen?
• Je hoeft de toekomst niet te weten om de volgende stap van je hart te zetten.
• Het leven zit vol verrassingen als je durft te vertrouwen op wat zich aandient.
• Wat zich aandient, is dienstbaar aan jou, (ook al vind je het soms moeilijk!)
• Er is altijd hulp op de momenten dat je het werkelijk nodig hebt.
• Vier het leven, laat los wat je niet nodig hebt en lach!

Tip 8:
Luisteren naar je innerlijke leiding: Laat eerst binnenkomen wat er komt. Laat het door je heen stromen. Voel de weerstand. Accepteer de weerstand; het is je angst. Verstop je niet achter valse zekerheid. Stel jezelf gerust. Je krijgt jouw aanwijzingen. Leer rustig te zijn, te midden van je eigen tumult. Dat is het einde van je eigen strijd. Het helpt je om vrede te vinden. Je wordt door liefde geleid. Vertrouw hierop!

Tip 9:
Over je innerlijke leiding: verwonder je wat er gebeurt als je verbonden bent met deze gids in je. Wie het woord verwondering langzaam in de mond neemt, proeft al dat het gaat om meer dan het gewone. Verwondering is een speciale manier van kijken en beleven. Het tilt je op uit platte alledaagsheid en het ontvouwt op een nieuwe, verrassende manier de werkelijkheid waarin je staat.

Tip 10:
Meestal is het zo dat het leven zo zijn gangetje gaat. Zelfs al is het niet zo’n fijn gangetje. Op de vraag hoe het gaat hoor je dan: ‘O, goed hoor, niets bijzonders’. En dan opeens word je wakker geschud. Dat kan door het plotselinge verlies van een geliefde, een onverwachte scheiding of een schokkende gebeurtenis in de wereld. Je leven verandert in één klap. Gebeurtenissen die plotseling je leven in een ander licht stellen en die vragen oproepen als: waar ben ik nou eigenlijk mee bezig, hoe richt ik nu mijn leven in? Waar leef ik voor? Wat is voor mij nou werkelijk van belang? Is het niet vreemd dat we dát soort dingen nodig hebben om wakker te worden?!

Tip 11:
Gooi je plannen het raam uit! Je bent waarschijnlijk zo gewend aan een plan maken, een doel volgen en aan het werk te gaan, dat je gefrustreerd kunt raken (ego) als de dingen anders lopen. Vanuit je innerlijke leiding werkt het anders. Dat vraag je te vertrouwen, ook al loopt het anders, en te blijven kiezen vanuit liefde. Dat heb je niet in een dag aangeleerd, dus gun jezelf wat tijd. Het resultaat zal je blij maken.

Tip 12:
Jij weet zelf wat goed voor jou is. Wie in jouw leven een aanvulling is en wie niet. Er zijn zoveel goeroes en experts. Maar niemand weet wat beter is voor jou dan jij zelf. Het is zo verleidelijk te luisteren naar een ander. Maar wat voor een ander werkt hoeft niet voor jou te werken. Onthoud dat jouw innerlijke leiding precies weet wat nodig is voor jou. Dat is de weg. Je zult merken dat je plezier hebt in de reis en dat het doel niet meer is dan de horizon waar je naar toe beweegt.

Februari 2020

Écht authentiek zijn is leven zoals het leven bedoeld is. Dan ben je één in je denken en doen. Je laat jezelf zien, je kent jezelf. Het leiden van een authentiek leven is niet iets wat je ‘even’ doet: Je weet wat je werkelijk van waarde vindt en laat je niet afleiden door negatieve invloeden van anderen. Je bent eigenaar en bestuurder van je eigen leven. Je bereidheid tot een voortdurende, nieuwsgierige en onbevangen levenshouding is groot. Je streeft naar écht zijn, altijd en overal. Echtheid is in. Is dit aantrekkelijk voor je? Mooi, want dan heb je wat aan de tips en andere suggesties in deze nieuwsbrief. Het is je allemaal zó gegund!

Tip 1:
NIETS en niemand is perfect. We hebben allemaal wel eens ruzie. We hebben allemaal wel eens een huilbui en inzinkingen. Slechte nachten, wallen en chagrijnig zijn, zijn onderdeel van het dagelijks leven. Je werk lukt soms gewoon niet. En je hebt geen zin om je huis schoon te maken. Dat geeft allemaal niets. Het gebeurt bij ons allemaal wel eens. En bovendien maken al die dingen gewoon jij. Alleen maar mooi, toch?

Tip 2:
Neem de werkelijkheid zoals deze is. Als het even niet gaat zoals je het zou willen, schiet dan niet in de ontkenning. Dat laat alleen maar zien hoe zwak je bent. Authentieke mensen veranderen wat ze kunnen veranderen en maken er gewoon het beste van.

Tip 3:
Roddel nooit. Eleonor Roosevelt zei ooit: ‘Briljante breinen bespreken ideeёn. Gemiddelde breinen bespreken gebeurtenissen. Zwakke breinen bespreken mensen.’ Focus je liever op de dingen die er echt toe doen.

Tip 4:
Soms krijg je een advies van een vriendin, familielid o.i.d.. Je kunt dit aannemen of niet. Bekijk altijd eerst goed of dit advies wel bij jou hoort. Zo ja, maak het je dan eigen.

Tip 5:
Sta stil bij wat je echt wilt in je leven. Weten wat je wil bereiken in je leven is een belangrijke stap in het vinden van je ware zelf. Het herkennen van je doelen en verlangens helpt je om te beseffen wie je bent en wat belangrijk is. Vraag jezelf af of je je vrij genoeg voelt om je eigen keuzes te maken. Twijfel je, dan is dit een mooi signaal om daar eerst iets aan te doen.

Tip 6:
Wees eerlijk naar jezelf, en naar anderen. Hiermee lukt het pas echt goed om jezelf te blijven. Wat voel je precies als iemand iets zegt. Benoem dit gevoel, wees eerlijk en tolerant. Als je je gevoel ontkent, ontken je jezelf. Ken je de 1/3 regel? Natuurlijk is het fijn als iedereen elkaar heel goed snapt. Echter, van de mensen die je ontmoet zul je met 1/3 een grote klik hebben. Met 1/3 voelt het ‘wel oké’ en de laatste 1/3 zijn personen waar je nauwelijks aansluiting mee zult vinden.

Tip 7:
Wees in een gesprek voor 50% bij jezelf, en voor 50% bij de ander. Hoe doe je dat? Door jezelf af te vragen: hoe voel ik me? Waar heb ik nu behoefte aan? En verwerk dit in je gesprek. Als jij je goed voelt, zal de ander zich ook goed voelen. Elke ontmoeting heeft een (hoger) doel. Uit vriendschappelijke ontmoetingen kan inspiratie volgen. Moeilijke gesprekken bieden de kans om beter met jouw uitdagingen om te gaan. Achteraf blijkt vaak dat het ergens goed voor is geweest.

Tip 8:
Authenticiteit en spontaniteit gaan prima samen. Of eigenlijk: spontaniteit versterkt authenticiteit. Door meer in het moment te leven en dingen zomaar te doen, denk je minder na over wat je zou moeten doen en doe je wat juist voelt. Waar ga je vandaag van genieten?

Januari 2020

NON-DUALITEIT = ÉÉN ZIJN

Welkom in dit nieuwe jaar

Diep in ons hart weten we allemaal dat er ‘iets meer is’. Maar wat dat ‘meer’ is, kunnen we niet of maar moeizaam benoemen. Er klinkt vaak een verlangen door, een verlangen naar rust, naar geluk; gewoon geluk zonder toestanden. Een verlangen naar ZIJN. Zonder zweverigheid of beperkende dogma’s. Ervaar je dit gevoel van ZIJN dan beleef je een ongekende vrijheid, die zich het best laat omschrijven als FLOW. Met de onderstaande tips en het januariprogramma krijg je alvast een duwtje in de rug. Ik wens je FLOW in dit uitdagende nieuwe jaar. Het is je zó gegund!

Tip 1:
De eenheid waar we zo naar verlangen is in wezen nooit weg geweest. Wij leven er nog steeds in en we zullen er nooit uit vallen. De eenheid ís. We denken los te staan en onverbonden te zijn, maar dat is illusie. We denken dat we ons ‘ik’ zíjn, ook dat is niet waar! Dat is even raar als te denken dat we ons oog zíjn. Ons ‘ik’ woont in de Eenheid.

Tip 2:
Jouw intenties manifesteren zich als jij jezelf niet langer in de weg staat. Vaak heb je eigenlijk maar één probleem, dat ben jij zelf. En zolang je blijft denken in een wij tegen zij, blokkeer jij jouw flow. Zolang je weerstand, angst, overtuigingen en oordeel welig laat tieren, komen je verlangens, dromen en wensen echt niet uit. Schrap die wij-zij gedachten en ga meer in flow (eenheid) denken.

Tip 3:
Er zijn simpele stappen om een intentie van eenheidsbewustzijn te krijgen en om meer vreugde, balans en betekenis aan je leven te geven. De eerste stap is het herkennen van je levensritme. Iedereen heeft zijn eigen ritme, de een is snel, de ander chaotisch of juist heel rustig. Omarm je eigen levensritme en ga vandaaruit langzamer. Haal ± 30% van je ritme af. Verwonder je wat er dan gebeurt.

Tip 4:
Schrap het ‘ik kan het zelf wel’ syndroom! Een intentie uiten geeft aan dat jij vanuit je diepste verlangen weet wat je wilt. Hoe groot of klein jouw intentie ook is, je kunt best wat hulp gebruiken. Er is een Kracht in je die niets liever wil dan dat jij om hulp vraagt om deze intentie in de wereld neer te zetten. Ga naar je hart, uit je intentie en laat los! Vertrouw!

Tip 5:
Het universum wil altijd graag op je reageren en dat kan als je goed in het heden bent, en niet met je hoofd in de toekomst. In het nu zijn met je voeten stevig op aarde en weten wat je wilt. Als dit nog ter verbetering vatbaar is, start dan met affirmaties. Bijvoorbeeld: ‘Ik vertrouw het universum en laat alle weerstand los. Ik stem mij blijmoedig af op de stroom van het leven’. Succes verzekerd!

Tip 6:
Soms lijkt het dat dingen steeds maar niet willen lukken. Als je dan internet raadpleegt lees je veelal ‘vertrouw’, ‘laat los’ en ‘geloof dat het universum het beste voor je in petto heeft’. Allemaal heel leuk, maar dat universum betaalt je huur niet en doet geen boodschappen. Totdat je ineens de non-dualiteit van alles gaat begrijpen en inziet dat alles één is, dat we allemaal met elkaar verbonden zijn en dus eigenlijk allemaal het universum zijn. Vertrouwen op het universum is dus gewoon vertrouwen in jezelf. Uiteindelijk komt alles weer terug bij jou en alles wat in jezelf zit.

Tip 7:
Het woord dualiteit betekent tweeledigheid en laat je denken dat je moet kiezen tussen het één of het ander: goed OF kwaad, angst OF liefde, hoog OF laag, enz. Maar is dat wel zo? Voor mij is dualiteit eenheid, wat dan eigenlijk non- dualiteit heet. Weer een tegenstelling. Omarm de tweeledigheid in de eenheid. Vanuit eenheid kun je tegenstellingen anders ervaren. Als je dualiteit toelaat in je leven ontstaat er iets moois om te ervaren: dan zie je dat iets niets is en niets iets. Of te wel: alles is niets en niets is alles.

Tip 8:
Eenheidsbewustzijn is wat mij betreft een WERKwoord, je moet het DOEN. Ook als je je rot voelt. Júíst als je je niet goed voelt, want je krijgt de kans om je lichaam emoties en geest weer onder de loep te nemen. Herinner jezelf hieraan, want vaak als we echt lekker gaan met de aardse zaken, zijn we misschien minder snel geneigd om echt diepte in te gaan en stil te staan bij wat non dualiteit voor je betekent.