Tips nieuwsbrieven Carmen de Haan 2019

Januari 2019

HET IS NOOIT TE LAAT OM ‘HET SPIJT ME TE ZEGGEN’

Gelukkig nieuwjaar
Ik wens je liefde blijdschap vrede
en een heleboel geduld
Vriendelijkheid goedheid
trouw en kwetsbaarheid
wat jou met vertrouwen vervult

Tip 1:
Excuses aanbieden kan je beter niet te snel doen. Neem tijd voor je reactie, des te beter kun je over je zuivere woorden nadenken. Wacht ook weer niet te lang. De kunde is om de timing goed aan te voelen. Het is immers zó belangrijk dat de ander zich gehoord en begrepen voelt.

Tip 2:
Het lijkt wel of we in een sorry-crisis zitten. Er wordt zo vaak sorry gezegd, dat het niets meer met spijt te maken heeft. ‘Sorry, maar mag ik er even langs’ om vervolgens gewoon te passeren. Of nog erger: ‘sorry hoor dat ik dit nu zo zeg, maar….’ en dan vervolgens je hart te luchten. Sowieso is te snel sorry zeggen een manier om jezelf in te dekken, je hebt toch sorry gezegd? Laten we in dit nieuwe jaar eens wat meer nadenken voordat we ‘sorry’ zeggen zonder enige betekenis. Je zin wordt wellicht iets langer en maak dan ook even oogcontact….. Zó wordt alles vriendelijker. Mee eens?

Tip 3:
Belangrijke tip voor als je serieus excuses wilt maken. Excuses aanbieden doe je live. Geen mail, geen WhatsApp, geen telefoontje. Als het even kan, doe je het in levende lijve, onder vier ogen. Dan kan de ander jouw ernst van je boodschap uit je lichaamstaal aflezen; dit zal voornamelijk uit je ogen blijken.

Tip 4:
Oprecht ‘het spijt me’ te zeggen, vinden veel mensen moeilijk. Waarom? Onderzoek hierover legt dit als volg uit: ‘we zijn bang om ons kwetsbaar op te stellen. We willen het liefst perfect zijn – dat maakt excuses maken lastig’. Maar waarom ben je bang om kwetsbaar te zijn? Het maakt je juist zo zacht, oprecht en mooi. In oprecht ‘het spijt me’ kunnen zeggen ligt een enorme kracht.

Tip 5:
Hoe neem je excuses in ontvangst? Dat kan op verschillende manieren, afhankelijk van de situatie. Bedank de persoon voor de verontschuldiging en zeg bijvoorbeeld: ‘Ik waardeer je verontschuldigingen, dank je.’ Het kan ook zijn dat je de behoefte voelt om daarbij te zeggen dat het je inderdaad veel pijn heeft gedaan. Wuif het in ieder geval niet weg met een ‘oké dan’. Dat komt alleen maar slordig over, alsof het je niet interesseert.

Tip 6:
De stelregel voor oprechte excuses bevatten nooit de woorden ‘als’ en ‘maar’. ‘Het spijt me dat ik niets meer van mij heb laten horen, maar andere dingen gingen gewoon even voor’. Dit is een enorme no-go. Het klinkt logisch, maar het is banaal. ‘Als’ en ‘maar’ verpesten je excuses. De ander zal zich onbegrepen en ongehoord voelen.

Tip 7:
Het belangrijkste bij excuses maken is dat je oprecht je fout erkent en hier ook verantwoordelijkheid voor neemt. Zeg dat het jouw fout is en leg uit waar het mis is gegaan. Vraag – indien mogelijk – wat je kunt doen om de schade te herstellen.

Tip 8:
Zorg ervoor dat je controle hebt over je emoties. Oefen desnoods thuis voor de spiegel en wacht op het moment dat je voelt dat je jezelf de baas bent en een gezonde afstand hebt gecreёerd tussen je gemeende woorden en je gevoelens.

https://www.carmendehaan.nl/