December 2018
ALTIJD EEN GOED GESPREK…….
De donkere dagen voor Kerst, ze zijn er weer. Lichtjes en zachte muziek in de winkelstraten en sfeervolle etalages. Het licht in de huizen gaat ’s middags al aan, de kaarsjes worden aangestoken en de kachel wat warmer gezet. Maar niet iedereen vindt deze sfeervolle tijd fijn. Het roept ook een bepaald gevoel van melancholie op, een hunkering naar die vanzelfsprekende liefdevolle gezelligheid die er voor veel mensen nu te weinig is en wat een gevoel van eenzaam zijn kan geven. Zullen we hier wat aan doen? Of je de gever of de ontvanger bent: Iedereen heeft behoefte aan aandacht, iedereen wil van betekenis zijn, iedereen hunkert naar die arm om zich heen, iedereen vindt een intiem en goed gesprek fijn.
Dat er liefde in je en om je heen mag zijn.
Dit is mijn wens voor jou.
Tip 1:
Stel jouw ervaringen niet gelijk aan die van de ander. Als iemand vertelt over iets vervelends wat zij heeft meegemaakt, vertel dan niet wat jij hebt meegemaakt. Het is niet hetzelfde. Het is nooit hetzelfde. Een beroemde valkuil in contacten is de ‘ik ook’ neiging. Je hoort iets, je herkent jezelf erin en neemt in je onschuld het gesprek over door jouw ervaringen er overheen te leggen. Blijf daarbij weg en l u i s t e r alleen.
Tip 2:
Blijf weg van details. Als je iets vertelt vinden anderen al die precieze namen, data en tijden die jij je kunt herinneren helemaal niet zo interessant. Blijf bij de kern van waar het over gaat, wees niet bang als je tijdens het vertellen plotseling weer geëmotioneerd wordt. De beleving zit in jouw hoofd en doet dan wat met jou. De ander begrijpt dit best wel!
Tip 3:
Het is goed je te realiseren dat heel veel mensen zich onzeker voelen in contacten. Als je dit in jezelf herkent, weet dan dat je hier niet alleen in bent. Oefen jezelf erin om vluchtig oogcontact te maken in de meest gewone situaties, bijvoorbeeld in een winkel, een collectant aan de deur, iemand die je groet op straat, of bij binnenkomst in een trein of bus. Kijk eens of je in staat bent ‘even’ oogcontact te maken en je zult merken, dat als je hier aan went, je je vanzelf veel zekerder gaat voelen.
Tip 4:
Onzekerheid in contact met anderen kan je leven behoorlijk verstoren. Je twijfelt aan wie je bent, wat je kunt en wat je doet. Dit voelt vervelend-kwetsbaar. Iedereen heeft er wel een keertje last van, of misschien dagelijks. Begin dan om te kiezen voor een zelfverzekerde houding. Strek je rug, sta en zit rechtop, draag kleding waarin je je prettig voelt. Een goede, positieve houding verhindert dat negatieve gedachten met je aan de haal gaan.
Tip 5:
Zorg dat je in contact met de ander de kracht van je stem gebruikt. Een zachte stem is bij binnenkomst vaak een teken van onzekerheid. Durf je te laten horen en oefen dit dagelijks. Je zelfvertrouwen zal stijgen.
Tip 6:
Onzekerheid ligt vaak aan het feit dat je je teveel bezighoudt met de buitenwereld. Kom ik wel aardig over? Wat zal de ander zeggen als ik dit doe? Meestal komen die gedachten voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Omdat je niet op je eigen innerlijke kompas durft te varen kies je voor het externe kompas: bevestiging zoeken in de buitenwereld. Maar dit gedrag versterkt juist weer het lage zelfvertrouwen. Zaak dus om daar iets aan te doen, anders blijf je in de bekende vicieuze cirkel hangen.
Tip 7:
Word een super-begroeter. Begroet mensen die je aankijken, mensen die naar de grond kijken, mensen die chagrijnig lijken te zijn. Doe je best om de wereld wat vrolijker te maken. Onlangs fietste ik door de winkelstraat en werd ik ingehaald door een oude man die vrolijk naar mij riep: ‘een blije goedemorgen mevrouw!’. Ik schoot in de lach en vond dit een reuze vondst. Sinds die tijd gebruik ik deze groet regelmatig als ik een wachtkamer inkom of een drukke winkel binnenga. Het werkt aanstekelijk! Doen!
Tip 8:
Straal warmte en liefde uit! Wanneer je de ander benadert vanuit liefde, dan pikken mensen dat op uit je lichaamstaal en help je ze hiermee om zich op hun gemak te voelen. Ze voelen dat ze zichzelf mogen zijn bij jou. Geen oordelen, geen gedoe, gewoon jezelf mogen zijn is heerlijk als je zo de ander daarbij helpt.
Tip 9:
Iedereen wil zich geliefd voelen, gehoord worden en geaccepteerd worden zoals hij is. Echt contact maken wordt makkelijker als je beseft dat je hetzelfde bent. Allemaal aan het worstelen met en aan het genieten van dit leven. Allemaal gemaakt van hetzelfde materiaal. Allemaal op zoek naar betekenis. We zijn allemaal verbonden in één web van leven. Je bent niet afgescheiden, ieder mens is een beetje jij. En jij bent een beetje ieder mens. Als je zo van iedereen kunt houden, ook als je het gedrag afkeurt, ontstaat er magie.
https://www.carmendehaan.nl/
November 2018
JE BENT WIE JE BENT en toch…
Hoe kan een mens zichzelf waarderen én accepteren? Dat valt niet altijd mee. Niemand is namelijk alleen maar goed en inspirerend, maar ook saai of drammerig, niemand kent alleen maar vreugde, maar ook verdriet, en niemand kan alleen maar gelukkig zijn als je geen pijn en tegenslag hebt leren kennen. Je bent gewoon compleet mét je plussen en je minnen. Om die reden is het soms goed je te verwonderen, in de spiegel te kijken en jezelf opnieuw te ontdekken in de zin van: ‘Hé, kijk mij nou….? dát kende ik nog niet van mezelf, wat interessant!’ Je bent wie je bent, en toch…. het blijft altijd een boeiende ontwikkeling die nooit ophoudt. Deze maand staat alles in het teken van zelfkennis, zelfreflectie en zelfrespect, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Doe je mee?
Tip 1:
Meer zelfkennis nodig? Creëer dan nieuwe ervaringen. Geef jezelf een boost en onderneem positieve acties om met andere ogen naar jezelf te leren kijken. Praat met de mensen die je kent over wat je allemaal ondernomen hebt. Het hoeft niets hoogdravends te zijn, vertel het gewoon enthousiast. That’s it! Geniet van hun genietende blikken. Je zelfbeeld zal verbeteren en je zelfwaardering ook.
Tip 2:
Kijken naar wie je bent, wat je doet en hoe je dat doet, dat is zelfreflectie. Hartstikke moeilijk, omdat je een automatische piloot hebt in je vaste patronen, bijvoorbeeld je jas pakken voordat je de deur uitgaat. Daar denk je niet over na en doe je gedachteloos. Zo doe je ook gedachteloos dingen die van groter effect zijn op je omgeving en in je relaties. Het geheim van zelfreflectie zit in het vinden van je blinde vlekken. Die vind je nooit zelf, daarom heet het ook blinde vlek, dus je hebt iemand nodig die je vertrouwt en aan wie je kan vragen wat je zwakke en sterke eigenschappen zijn. Verrassend wat je over jezelf ontdekt!
Tip 3:
Gun jezelf meer zelfkennis. Schets een levendig beeld van ‘hoe’ je jezelf graag ziet. Houd het wel haalbaar! Hoe kijk je, hoe loop je, wat straal je uit? Probeer er de emoties bij te voelen die naar jouw mening bij dat plaatje passen. Herhaal deze visualisatie zo vaak als het kan. ‘Speel’ je nieuwe ik en maak hier een dagelijkse gewoonte van. Succes verzekerd!
Tip 4:
Vier ‘road-blocks’ bij zelfreflectie:
1. Zo ben ik nu eenmaal (zwak, vind je niet?)
2. De fout ligt bij de ander (een doodlopende weg)
3. Het ligt aan de omstandigheden (wegkijken van de spiegel)
4. Ik wil er niet meer over nadenken (is er een van frustratie)
Herken je deze blokkades? Dan begint wijsheid en kracht bij je te groeien
Tip 5:
Begin met je gedachten te observeren. Hoe je denkt en praat met anderen. Luister naar de woorden die je gebruikt. Zijn ze positief of negatief? Herken je een patroon? Besteed aandacht aan minder aardige gedachten. Wees niet te streng voor jezelf. Na verloop van tijd zul je zien dat door bewust te worden hoe je denkt, je positiever en vrijer gaat worden. En dit zal zeker gepaard gaat met een prima uitstraling. Mensen met zelfkennis weten dat ze niet perfect zijn, en hoeven dat ook niet te zijn. Je bent gewoon wie je bent en je vindt jezelf verbeteren heerlijk!
Tip 6:
Het leven spiegelt altijd de gevoelens die je hebt naar je terug. Alles begint met – en hangt af van de mate van liefde die je voor jezelf hebt. Wanneer je liefde niet meer op nummer 1 zet in je leven, sterf je iedere dag een beetje. Wees dus wat aardiger voor jezelf. Spreek met jezelf af:
• Vanaf nu klaag ik niet meer over mezelf
• Vanaf nu zeur ik niet meer tegen mezelf
• Vanaf nu houd ik op mezelf te bekritiseren
• Vanaf nu geef ik mezelf niet langer de schuld
Tip 7:
Wat kunnen we toch onaardig zijn tegen onszelf, meer nog dan voor anderen. Aangezien we anderen nu en dan zien, en 24 uur per dag met onszelf leven. Dat is logisch, maar ook tragisch. Als een ander een fout maakt dan leg je dat sneller naast je neer. ‘Kan gebeuren’. Als je zelf een fout maakt, dan blijf je vaak jezelf herinneren aan die fout, je blijft jezelf verwijten. Dat is niet de weg naar liefde voor jezelf. Relativeer je eigen gedrag net zoals je het gedrag van je vrienden relativeert. ‘Niets aan te doen, kan gebeuren’. Een mooie uitdaging, maar het levert veel op!
Tip 8:
Wil je meer zelfkennis, leer dan de juiste vragen aan jezelf te stellen. Goede vragen stellen helpt je bij het krijgen wat je wilt. ‘Waarom word ik altijd zo moe wakker?’ Een ‘waarom’ vraag helpt niet, omdat je hierop geen antwoord krijgt, de kans is groot dat je het probleem dan buiten je legt. Beter is te beginnen met IK, dan begin je in ieder geval met de verantwoordelijkheid zelf te nemen. Je kunt dan vervolgen met HOE of WAT: ‘Wat heb ik nodig om prettiger wakker te worden?’ of Hoe kan ik blijer wakker worden? Voel je het verschil?
https://www.carmendehaan.nl/index.php/home/tips-uit-de-nieuwsbrieven
Oktober 2018 WAT JE ALTIJD GEWETEN HEBT…
Niets is voor niets. Alles gebeurt met een reden. Alles op deze planeet bezit het vermogen om te groeien naar het hoogste potentieel. Met andere woorden: in jou zit een kracht om jezelf te ontwikkelen naar het beste wat je kunt zijn. Daarom heeft alles een reden, positieve én de negatieve dingen in je leven. Alleen zie je dat meestal pas jaren later in, nadat je waardevolle lessen geleerd hebt. Dan ontdek je dat er iets in jou is, wat het gewoon altijd geweten heeft. Is dit niet mooi en troostrijk? Hoe eerder je leert luisteren naar dat iets in jou, hoe beter je weet hoe je jouw leven het beste kunt leiden. Een nieuwsbrief vol tips om je innerlijk weten een boost te geven. Niet dat het daarna makkelijker wordt, maar het begrijpen van het ‘waarom-maar daarom’ maakt het wel een stuk rustiger en eenvoudiger. En dit is iets wat ik je zó gun.
Tip 1:
In relaties leer je het meeste. Als iemand zo dichtbij mag en kan komen. Elke les daarin levert meer op dan welk zelfhulpboek dan ook. De relatie met je partner, kinderen, ouders, vrienden. Wat een berg ervaringen doe je op! Uiteindelijk gaat het altijd om het werken aan jezelf. Relaties zijn de beste spiegelaars. Kijk, luister, zie wat er gebeurt. En vraag je af wat het te zeggen heeft. Het werk zit in je, niet buiten je!
Tip 2:
Een ander woord voor toeval is synchroniciteit. Als je goed luistert, kijkt en voelt in jezelf en om je heen, ervaar je steeds meer synchroniciteit. Dit zijn de dingen die je dan worden aangereikt.
• Dat je net een computerstoring hebt en je piekert hoe je dit op kunt lossen. Dan lees je op een kaartje in de supermarkt dat dicht bij huis iemand zich als vrijwilliger aanbiedt om dit soort storingen te verhelpen.
• Je hebt een nieuwe fiets nodig voor je zoontje, dan vertelt een buurvrouw je dat de fiets van haar kind te klein is geworden en dat ze een nieuwe gaat kopen. Of de ‘oude’ fiets iets voor je zoon is?
• Je denkt aan een familielid die je lange tijd niet gezien hebt, en ineens gaat je telefoon en is hij daar.
Conclusie: WORD WAKKER!
Tip 3:
Intuïtie is een vaag onverklaarbaar gevoel. Het is onduidelijk waar het zit en hoe het werkt. Van al je andere zintuigen weet je precies hoe je ze kunt inzetten en herken je het meteen wanneer iets niet goed functioneert. Je vertrouwt je ogen, want je ziet. Je vertrouwt je oren, want je hoort. Je vertrouwt je neus, want je ruikt. Je vertrouwt je intuïtie, want je voelt iets vaags in je onderbuik. Ehm… wat? Een handige tip om je intuïtie een meer leidende rol te geven is elke dag een voorspelling doen. Iets wat jouw binnenste je die dag vertelt. En je zult er langzaamaan steeds beter in worden en er waardering voor voelen.
Tip 4:
Je intuïtie, je innerlijke stem of innerlijke wijsheid, zal je altijd signalen geven wanneer iets niet goed is voor je, of wanneer iets juist wél goed is voor je. Maar let op, iets wat goed is voor je hoeft niet per se leuk te zijn. Het vraagt om moed en durf je intuïtie ook werkelijk serieus te nemen. Toch nog aarzeling? Vraag jezelf dan af: ‘hoe voel ik me?’ Voel je vrede, dan zit je goed. Voel je onrust dan is waarschijnlijk je ego-denken aan het woord.
Tip 5:
Gelezen:
Tussen je wenkbrauwen zit een energetisch punt, wat de Chinezen ‘Ýin Tang’ noemen. Dit punt is één van de punten die heel veel met je innerlijke wijsheid te maken heeft. Als je dit punt regelmatig heel zachtjes masseert versterk je je intuïtie. Wat helemaal sterk werkt is de volgende oefening: Stel je voor dat er een 8 op zijn kant over dat punt heen ligt, het punt in de kruising van de lijnen. Doe nu je ogen dicht en volg met je innerlijke oog heel langzaam de beweging van die 8, op en neer, van links naar rechts. Doe dit 10 minuten per dag en je triggert je intuïtie enorm!
Tip 6:
Je intuïtie ontwikkelen biedt veel voordelen. Het helpt je goede beslissingen te nemen, problemen op te lossen, succesvoller te zijn en sneller onheil te voelen. Hoe vaak ben je niet bij iemand geweest met wie je voortdurend ruzie maakte? Heb je ooit een baan gehad die je niet beviel en dat je innerlijk voelde dat je ermee moest stoppen? Hier een gouden tip: Je herkent intuïtie omdat het niet een overdaad aan informatie geeft, wat je rationele denken wel doet.
Tip 7:
Soms is het ontwikkelen van je intuïtie niet eenvoudig. Vooral als je niet de resultaten krijgt die je verwacht. Dit kan gebeuren omdat je je vooroordelen verwart met je intuïtie. Vooroordelen zijn vooringenomen ideeën die diep in je zijn geworteld. Ze gaan zo diep dat je niet kunt zien of het je ideeën zijn of dat je ze hebt aangeleerd. De eerst stap in het verminderen van je vooroordelen, is (h)erkennen dat je ze hebt. Wanneer je weet welke vooroordelen je hebt, is de volgende stap deze uit te dagen met de vraag: ‘Op welke manier kan ik bewijzen dat het waar is wat ik nu denk?’
Tip 8:
Leer om wat meer empathisch te zijn. Dankzij empathie ben je in staat om je in andermans schoenen te verplaatsen. Het is een fantastisch instrument om je intuïtie te versterken. De volgende keer dat je bij iemand bent, probeer dan aan te voelen wat diegene denkt en voelt. In het begin is het beter om dit te doen met mensen die je heel goed kent. Op die manier voel je je prettig genoeg om ze te vragen of je juist zit. Het analyseren van non-verbale communicatie is hierbij heel nuttig.
Tip 9:
Ontwikkel je gevoeligheid c.q. sensitiviteit. Dit kun je doen door de stilte tussen je gedachten op te merken. Dit op zich is al een hele oefening, maar loont! In de stilte zit de wijsheid, de kern van jouw weten. Vanuit deze stilte kun je je open stellen voor de energie om je heen. Net zoals een kok door ervaring precies weet hoeveel zout en peper hij moet gebruiken, zo heb jij je ontdekkingstocht in het leven. Elke ontmoeting met een persoon (ook omgeving en gebouwen) heeft een subtiele impact op je gedachten, ademhaling, fysieke sensaties, emoties en gedrag. ‘Glip’ tussen de wolkjes van je gedachten heen en observeer!
14 September t/m 3 oktober LICHTER DENKEN
Lichter denken is een zegen!
Lichter denken betekent: jezelf niet altijd zo serieus nemen.
Wat meer relativeren.
Is dat te leren?
Niet als je krampachtig niet krampachtig gaat doen.
Wel als je bereid bent jezelf als een stipje op de wereldbol te zetten en de betrekkelijkheid van alles te zien.
Een nieuwsbrief vol tips om wat lucht in je denken te brengen én omdat juist dit je zo gegund is
Tip 1:
Wie de intentie heeft om lichter te gaan denken en dit ook werkelijk gaat doen, kan niet verwachten dat alles hem of haar als vanzelf komt aangevlogen. Natuurlijk krijg je tikken op je neus. De kunst is juist om die tikken te incasseren. Laat de dingen binnenkomen, geef ze een plek en probeer ervan te leren. Doe niet of er niets aan de hand is, laat het niet van je afglijden, maar doe er wat mee.
Tip 2:
Heb je een fout gemaakt? Of iets stoms gedaan? Kan je jezelf voor je kop slaan? Zoom uit! Stap eens in een denkbeeldige helikopter en bekijk je situatie vanuit de lucht. Op deze manier krijg je de regie over je gevoelens weer terug. Zie de betrekkelijkheid van alles. Waar gáát het eigenlijk om? Maak jezelf eens wat minder belangrijk!
Tip 3:
Zit je in de narigheid? Wentel je er dan eens helemaal in en wacht rustig af. Ja, ik weet het. Het klinkt als een absurde tip. Toch is dit vele malen beter dan het veelgehoorde advies dat je een lijstje moet maken met dingen waar je dankbaar voor bent. Krampachtig je zegeningen gaan tellen, werkt meestal niet. Soms zit het leven tegen en voel je helemaal geen dankbaarheid, maar pure shit. Dat is ook goed. Je wéét toch dat alles van voorbijgaande aard is?! Het leven staat echt niet stil en goede tijden komen er vanzelf weer.
Tip 4:
Een gedichtje van Marnix Pauwels is mijn dagelijkse voeding om licht te denken:
En op een dag
kon het gedoe
me niks meer
schelen,
en ging ik
doodgewoon
weer buiten spelen.
Tip 5:
Lichter denken gaat hand-in-hand met het relativeren. Doordat je de heftigheid van je gedachten afzwakt, krijg je ruimte in je hoofd. Dit geeft een soort helderheid die je helpt anders naar dingen te kijken. Daarbij brengt het je ook in het hier-en-nu, waardoor de dagelijkse dingen meer kleur krijgen. Leer dus je gedachten ‘uit te kleden’. Dit kan door jezelf af te vragen: ‘waarom denk ik dit nu?’ Het antwoord wat je krijgt is meteen weer het startpunt om opnieuw te vragen: ‘en waarom denk ik dit nu?’ Doe dit minimaal 5 keer en je zult verrast worden met de rust die dit geeft.
Tip 6:
Eerst denken, dan doen! Krijg je een vervelende opmerking naar je hoofd? Heb je slecht nieuws gekregen van de belasting? Heeft je partner de vaatwasser ‘alweer’ niet uitgeruimd? Reageer niet meteen, haal even diep adem en denk: ‘Wat is het ergste wat deze situatie kan veroorzaken?’ In veel gevallen is dit een ruzie, een verdrietig gevoel, of een dag chagrijnig zijn. Is dat wat je wilt? Waarschijnlijk niet. Denk na of dit het waard is, en of er ook een andere oplossing is.
Tip 7:
Neem je gedachten niet te serieus. Het maakt je alleen maar onzeker. Wat meer zelfspot kan veel oplossen. Struikelen, je verspreken of blozen kan erg gênant en beschamend aanvoelen, maar Magere Hein staat je echt niet grijnzend op te wachten als dit je gebeurt. Lach erom, het gebeurt iedereen wel eens.
Tip 8:
Waar ligt jouw kracht? Ongetwijfeld zijn er tijden in je leven geweest die zwaar waren. En was er toen niet iets waar je je bewust of onbewust aan kon vasthouden? Wat je op de been hield? Iets waardoor je je toch sterk voelde? Wat was dat waar je je toen aan vasthield? Bijvoorbeeld:
• Ik laat me niet stoppen
• Ik volg mijn intuïtie
• Ik ben liefde
• Ik heb passie
• Ik heb recht op geluk
• Ik heb kracht
Of misschien iets heel anders.
Denk daar eens over na want die sterke momenten zijn er al geweest! Door jezelf deze vraag te stellen krijg je het antwoord, en het antwoord helpt je op momenten dat je juist nu lichter wilt denken. Gewoon!
Tip 9:
Durf te vragen! Een hele simpele tip, maar misschien wel de belangrijkste om stress te verminderen en lichter te denken. Als je iets niet (zeker) weet of als je een probleem hebt, zoek dan uit aan wie je meer duidelijkheid kan vragen. Twijfel is geboren en stress staat om de hoek. Dus in plaats van te gissen: vraag hulp! Je hebt dan minder twijfel, weet beter wat je moet doen, kunt je meer focussen en daar krijg je juist energie van.
Juli 2018 ZOMER – ZALIG – ZORGELOOS (?) –
Op eigen benen staan lijkt het meest geweldige wat er is, ALS JE JONG BENT. Jaar na jaar droom je van een volwassen leven, met een eigen huis, een mooie baan, een auto, een leuke relatie en zo mogelijk kinderen. Maar eenmaal goed en wel aanbeland bij dat hoofdstuk, wordt het na een tijdje gewoon en kom je erachter dat al die leuke dingen ook een berg onderhoud en verantwoording met zich meebrengen. Dat huis, die baan, die lange relatie, de zorg voor de kinderen, de boodschappen, dat is nog maar een topje van de lange lijst. Pffff… wat is dat hard werken! En natuurlijk is het ook oké, zeuren doen we niet, maar zo af en toe bekruipt je het gevoel dat je wel érg veel ballen in de lucht hebt te houden. Dat zalige, onbezorgde gevoel van vroeger, waar is dat? Hoe krijg je dat spontane, dartele gevoel weer terug, zonder iets in te leveren? Daar gaan onderstaande tips en voorstellen over. Om jou dat duwtje in de rug te geven. Het is je zó gegund.
Tip 1:
Stop ermee!
Je wilt zo graag zorgeloos zijn? Zet dan een rem op je zorgelijke gedachten. Ze helpen je echt niet. Telkens wanneer je jezelf betrapt op gepieker, vraag je dan hardop af: ‘HELPT DIT? NEE? WEG ERMEE!’
Tip 2:
Gebruik je verbeelding
Wanneer je zorgen hebt, gebruik je meestal je verbeelding. Diezelfde verbeelding kan je ook helpen te ontzorgen. Neem dus een fijn beeld voor ogen, dat kan een herinnering zijn of iets wat nog niet bestaat. Kijk ernaar, voel het, hoor het, heeft het een geur? Maak dit beeld zo levendig mogelijk. Ook al zit je midden in de narigheid en ben je bang dat je hier nooit meer uitkomt; ook dan helpt dit fijne beeld je enorm. Eén beeld is voldoende, ongeacht je situatie. Stap in het fijne beeld en het nare gevoel verdwijnt.
Tip 3:
Durf het leven zijn gang te laten gaan!
Een probleem is pas een probleem als je er dit etiket op plakt. Wanneer je af en toe het leven even op zijn beloop laat, dan zie je dat schijnbare problemen zichzelf oplossen. Of dat lastige situaties je uiteindelijk tot zegen zijn. Het is een ‘idee-fixe’ dat je ergens controle over kan hebben! Dat wil het ego je graag laten geloven, maar dit is echt NIET waar. Laat je dus meevoeren op de veranderingen in het leven en ervaar hoe makkelijk je leven kan zijn.
Tip 4:
Maak je leven m a k k e l ij k
Als je denkt dat het leven moeilijk is, ervaar je het ook als moeilijk. Als je denkt dat het leven makkelijk is, ervaar je het als makkelijk. Het is heel simpel. Doe je best om van het positieve uit te gaan, en stop met verzetten tegen al je zorgen. Zeg – en praat – liever over ‘gedoetjes’ die je wilt oplossen. Handel hier ook naar. Doe dingen die iemand met deze laconieke houding ook zou doen. Doe alsof je leven makkelijk is, dan zal het vanzelf makkelijker worden!
Tip 5:
Wen aan een anti-tob gedrag!
Stel jezelf de volgende vraag:
1. Wat is het ergste wat er nu zou kunnen gebeuren?
De volgende stap is:
2. Verzoen met het ‘allerergste’.
En als laatste stap:
3. Met a en b in je hoofd: maak er nu het beste van!
Dit is een bewezen manier die heel veel mooie dingen oplevert. Begin maar met oefenen op zogenaamde eenvoudige obstakels in je leven.
Naderhand word je vanzelf een professional.
Mei 2018 HELP! IK BEN VAN MIJN PADJE AF!
Als een lieve collega van mij een heftige tijd ervaart, roept ze ‘ik ben helemaal van mijn padje af!’, waarmee ze bedoelt dat ze –op dat moment- niet meer weet hoe ze goed bij zichzelf kan blijven. Menigeen onder ons zal zich hierin herkennen. Er gebeurt teveel, of je denkt teveel, of je weet het niet meer, je draait om jezelf heen en bent het stuur even kwijt. Van je pad af. Hoe kan dit? Er is maar één antwoord: het ego speelt zijn spelletje. Het ego is het ‘duiveltje’ in je dat redeneert vanuit gebrek, angst en twijfel. Het streeft naar macht en maakt je wijs dat je overlevingstactieken nodig hebt om controle te behouden. Het laat je merken dat je vooral je moet aanpassen aan wat de buitenwereld van jou wil. Zéér vermoeiend! Maar zonder ego kunnen we ook niet omdat het onlosmakelijk gekoppeld is aan ons mens zijn. Je kunt er echter wel bewust van worden. Hoe bewuster je wordt, hoe intenser je leeft. En laat dat nu precies het gevoel zijn wat ik je zo gun!
Tip 1:
Wil je het ego doorzien, let dan op de vele ego-spelletjes. Domineren is er één van. Het ego wil voortdurend controle behouden en is super kritisch. Het raadt je aan de lat hoog te leggen voor jezelf en anderen. Doe je dat niet dan gaat hij klagen of wordt boos. Herken je dit van jezelf? Dan weet je dat het ego weer zijn stempel drukt en jij het roer uit handen hebt gegeven.
Tip 2:
Het ego is ervan overtuigd dat jij superieur bent, waardoor je het gevoel kan hebben dat je eigenlijk altijd gelijk hebt. Anderen zien het gewoon verkeerd. Snap je nu waarom je snel (innerlijke) conflicten hebt in relaties, werk, verkeer enz.? Het ego is doodsbang om fouten te maken want je zou eens ongelijk kunnen krijgen…… De 1ste stap naar bevrijding is bewust worden van dit soort spelletje van het ego. Je hebt het niet nodig!
Tip 3:
Je wilt van je ego af. Je wilt alleen nog maar onvoorwaardelijk liefhebben en je negatieve overtuigingen kwijt. Dan zeg je eigenlijk: ik wil een nog betere en liefdevollere versie van mezelf worden. Je versterkt dan vanbinnen het illustere trio: je neiging om je best te doen, je neiging om alles te rationaliseren en te verklaren en je neiging tot zelfkritiek. Je versterkt dus je ego! Je kunt niet van het ego af. Hoe harder je dat probeert, hoe groter je ego wordt.
• Je best doen, maakt niet gelukkig.
• Rationaliseren maakt niet gelukkig.
• Zelfkritiek maakt niet gelukkig.
Tip 4:
Wanneer je je aangevallen voelt is je ego aan het werk. Iemand zegt of doet iets en jij voelt je er vervolgens persoonlijk door aangetrokken en gekwetst. Je ego zegt dan: ‘Hé, wat hier gebeurt is niet goed en jij moet terug meppen’. Ga je hierop in dan kom je in een negatieve en destructieve spiraal en dit zorgt ervoor dat je je slachtoffer voelt. Het is de kunst om gedrag van de ander bij de ander te laten en je niets persoonlijk aan te trekken.
Tip 5:
Stop met klagen. Je schiet er niets mee op. Je creëert er een negatieve spiraal mee waar je in blijft hangen. Je creëert altijd wat je denkt. Denk je heel negatief dan daalt je energie-vibratie en trek je negativiteit aan. Echt een stunt van het ego, dus stop ermee. Probeer het, ga ervoor om een week niet te klagen en je niet druk te maken over dingen waar je geen controle over hebt, zie hoe je leven een andere wending neemt en je gedachten veranderen.
Tip 6:
Genoeg is genoeg. Het ego heeft nooit genoeg en wil meer en meer, ongeacht hoeveel geld, macht, spullen of controle je hebt. Wat je ook hebt bereikt, voor het ego is het nooit genoeg. Wanneer je dit kunt loslaten en je kunt genieten van datgene wat tot je beschikking is, zul je merken dat overvloed naar je toekomt. Je zult de vanzelfsprekendheid van ‘flow’ leren kennen, gewoon omdat je hierin gelooft. Je maakt je geen zorgen meer over wat je niet hebt, maar creëert tevredenheid.
Tip 7:
Waarom hecht je aan het ego? Omdat het ego je laat denken wie je zou moeten zijn, in plaats van wie je bent. Dr Wayne Dyer heeft in zijn boeken een aantal belangrijke tips gegeven waarvan één: Stop met zaken op jezelf te betrekken. Er is altijd wel een woord of gedrag van een ander, dat jij op je zelf kunt betrekken. Als je continu op de ander let, zal dit zeker gebeuren. Hierdoor laat je je leiden door de ander, in plaats van door je eigen bewustzijn. Wees trouw aan jezelf, wees jezelf!
Tip 8:
Stop met het verlangen om je identiteit te hangen aan je prestaties. Wel, dat kennen wij allemaal wel: ons identificeren met onze prestaties. ‘Ik heb toen en toen een groot feest georganiseerd voor wel honderd mensen.’ Natuurlijk is het een prestatie een feest tot in de puntjes goed te organiseren, maar je bent je prestatie niet. Je hoeft je identiteit er niet aan op te hangen.
Tip 9:
Je ego is heel creatief in het bedenken van redenen waarom je iets gedaan hebt of juist niet gedaan hebt en geeft je allerlei ‘goed’ praatjes of excuses. Stap er niet in! De echte ik in je, je ware Zelf, speelt geen spelletjes. Word niet boos op jezelf, maar wees oprecht en zachtaardig. Zo zal je stap voor stap je ego ontmaskeren. Oefening baart kunst.
Tip 10:
Heb je dat ook? Dat je zo onaardig kunt zijn als er weer zo’n ongewenst telefoontje komt van een energieleverancier of wat dan ook. Dan komt bij mij mijn donkere kant naar boven waar ik niet trots op ben. Waarom? Omdat het ego dit als ideale kans ziet zich te laten horen. ‘Hoe haalt iemand het in zijn hoofd mij ongevraagd te storen?’ Maar soms lukt het begrip te tonen voor de beller en vriendelijk en duidelijk te maken wat mijn standpunt is. Dan voel ik mij trots. Of is dit ook weer ego? Ingewikkeld toch!
April 2018 LICHTER DENKEN – OMGAAN MET TEGENSLAG
Is je leven precies zoals je wilt dat het is? Of vind je je leven soms lastig en zwaar? Heb je tegenslag, zit je in de knoop en snak je naar een lichtere manier van denken? Dan is dit het juiste moment. Als je jezelf spuugzat bent van het malen en piekeren en vooral merkt hoe uitgeput je hiervan raakt, dan is het tijd om de knop om te draaien en lichter te denken: simpel, kalm, overzichtelijk en stabiel. Wow!, wat een heerlijk vooruitzicht! Lichter denken is zó bevrijdend. Je niet meer opwinden over steeds terugkerende zaken, maar jezelf afvragen: ‘is dit nu écht zo belangrijk?’ Er zijn maar heel weinig dingen in het leven echt belangrijk, en waarschijnlijk zijn de dingen waar je je nu druk over maakt hier geen onderdeel van. Ingewikkeld denken creëert donkere wolken en schept obstakels. Het is zoveel fijner om lekker laconiek en opgewekt te zijn. Niemand weet hoe het leven zich zal ontvouwen. De realiteit maak je zelf. Maak je niet druk en relativeer wat meer. Je leven is precies zoals het nu moet zijn. Echt waar. Kan ik je helpen je leven op te leuken? Dan gaan we dat doen. Het is iets wat ik je zó gun!
Tip 1:
Kan je af en toe ‘ontploffen’? Slaan je stoppen bijna door? Wil je uit je slof schieten? Leer dan ‘STOP NU’ tegen jezelf te zeggen en trappel een aantal keren met je voeten snel op de grond, ontspan je tong (dat verhindert negatieve gedachten) en voel hoe je weer verbonden raakt met de aarde in dit moment. Zo, dit is beter hé!
Tip 2:
Tegenslag? Gelukkig duurt dat niet eeuwig. Er komen altijd betere tijden. Tegenslag als enorme teleurstelling ervaren heeft te maken met de verwachtingen die je koesterde. Zonder al die verwachtingen zou je veel minder pijn hebben. Verwachtingen zijn niet goed of slecht, maar te hoge verwachtingen geven vaak teleurstelling. Vervang je verwachtingen eens door ‘het vermogen om verrast te worden’, grappig hé hoeveel meer ruimte dit je geeft.
Tip 3:
Keer het om! De negatieve invloeden van buitenaf kunnen je beïnvloeden in wat je doet. Als je bijvoorbeeld televisie kijkt en er komt een reclame voorbij waarin iemand van een heerlijke vakantie geniet, dan voel jij je misschien treurig omdat je geen geld voor een luxe vakantie hebt. Je hebt misschien niet eens door dat dit treurig voelen komt door de reclame, je laat je ongemerkt beïnvloeden. Maak hier gebruik van en keer het om. Hoeveel leuke dingen in je leven kun je benoemen waar je ontspannen en blij van wordt? Allemaal mini-vakantietjes! Wanneer op deze manier denken je niet helemaal lukt, kijk dan naar anderen die dat wel kunnen. Je maakt zo gebruik van positieve invloeden van buitenaf.
Tip 4:
Hoe kan het dat sommige mensen met de grootste narigheid kunnen omgaan, terwijl anderen al bij de eerste beste tegenslag opgeven? Antwoorden haal je het beste bij Holocaust overlevers, topsporters, de Dalai Lama, Steve Jobs en Stephen Hawkin: Hier is het antwoord van de Dalai Lama: ‘Vergeet wie je dacht te zijn en accepteer wie je bent.’
Tip 5:
Veel mensen vinden het moeilijk om te dealen met tegenslagen omdat ze zich vasthouden aan hun overtuigingen. Zij geloven dat je talenten en vaardigheden krijgt bij je geboorte en dat je het daar mee moet doen. Mensen die juist goed met tegenslagen om kunnen gaan, denken anders, zij hebben een flexibele manier van denken en geloven dat je alles kunt veranderen en leren. Je zit dus niet vast aan je ‘lot’, maar kunt door hard werken, blijven verbeteren en een beetje geluk alles behalen wat je wilt.
Tip 6:
De psychiater Victor Frankl, die drie jaar in verschillende concentratiekampen verbleef en de Holocaust overleefde, wilde koste wat kost terug naar huis, naar zijn gezin. Die gedachte, om hen terug te zien, hield hem staande. Maar hij zag meer. Tijdens zijn gevangenschap in Auschwitz viel hem op wie overleefde en wie niet: diegenen die hun doel opgaven, stierven en diegenen die vasthielden aan hun overtuiging, bleven – ondanks alles – overeind. Toen bij terugkomst bleek dat zijn gezin de oorlog niet had overleefd, stortte hij niet in, maar gebruikte hij die kennis en zorgde hij voor een nieuw doel in zijn leven: een boek schrijven over alles wat hij had meegemaakt. Dit boek: ‘De Zin van het Bestaan’, werd zijn nieuwe strohalm waar hij zich aan vasthield en was voor hem de enige manier om om te gaan met zijn vreselijke teleurstelling.
Tip 7:
Omgaan met teleurstelling doe je met positieve én een negatieve gedachten. Je zou verwachten dat alleen de positief ingestelde mensen mentaal sterk zijn. Niets is minder waar! De truc van omgaan met tegenslagen ligt volgens de overlevers van ellende ook aan je flexibiliteit. Je krijgt altijd met teleurstellingen te maken, dus kun je er beter op voorbereid zijn. Door je mogelijke obstakels te bedenken, kun je vooraf al oplossingen bedenken, waardoor je de risico’s beter inschat. Is je glas ook af en toe half vol, dan maakt dat juist weer dat je ook kansen ziet.
Tip 8:
Het feit dat je teleurstelling kunt voelen bij tegenslag betekent dat er passie in je aanwezig is. Als het je niets zou kunnen schelen, zou je ook geen teleurstelling voelen. Maar je geeft erom, en het goede is: je voelt iets! Je lichaam en geest geven je een signaal. Nu zijn er grofweg drie manieren hoe je met dit signaal kunt omgaan. Je kunt erin meegaan, je kunt het verdringen of je kunt onbevooroordeeld naar de emotie kijken en het zien als mogelijkheid tot groei. Besef dat je teleurstelling voelt omdat je teveel gefocust hebt op het resultaat en te weinig op je groei gedurende de weg naar het beoogde resultaat.
Januari 2018 ‘DE BEZEM DOOR JE LEVEN!’
Zin (of noodzaak) de bezem door je leven te halen ? Niets is gezonder dan dat. Een keer volkomen eerlijk tegen jezelf zijn en de balans opmaken over hoe je er nu in je leven voorstaat. Wat is ter verbetering vatbaar? Het kan zijn dat bepaalde relaties een opknapbeurt nodig hebben, of dat er muizenissen in je hoofd rondspoken die om een andere benadering vragen. Het is nóóit te laat om jezelf aan te pakken en voor een kwaliteitsverbetering te gaan. Oude rommel eruit en verfrissende nieuwe plannen erin. In deze nieuwsbrief vind je er volop tips over. Doe je mee met mijn bezemactie ? 2018,….. Here we come! Je kúnt het! En het is je zó gegund!
Tip 1:
Ter bemoediging deze prachtige tekst:
‘Het is onmogelijk’, zei trots
‘Het is riskant’, zei ervaring
‘Het is zinloos’, zei verstand
‘Geef het een kans’, fluisterde het hart
Tip 2:
Iedereen kent wel situaties in zijn of haar leven die je alle reden geven om super saggerijnig van te worden. Of dat nu het schoffie compleet met petje in zijn verlaagde afgerachte auto is, die je rechts inhaalt en je snijdt, of dat het een geliefde is die je hevig teleurstelt en je in de steek laat. Of dat je je baan verliest, of een deuk in je mooie auto rijdt….. Er is genoeg op te noemen. Zonde om je leven te laten verpesten! Leer jezelf om altijd naar de verborgen geschenken van narigheid te kijken. In bovengenoemde situaties: je wordt weer alerter in het verkeer; je bent gered voor een zogenaamde geliefde die jou niet waard is. Je ervaart weer inspiratie en uitdaging bij het zoeken naar een andere baan, en gelukkig is die auto maar materiaal en heb jijzelf geen deuk opgelopen. Het werkt, écht waar!
Tip 3:
Ruim je sociale leven op! Ga een met een gezond-kritische blik door al je contacten, ook via facebook en aanverwante apps. Kijk je agenda van het afgelopen jaar er op na: wie zou je weer willen ontmoeten en wie niet? Maak vervolgens je wensenlijstje en plan dit voor het komende kwartaal. Hang een vernieuwde verjaardagskalender in je toilet! Sta eens stil (bv onder de douche) en vraag jezelf af hoe je je voelt vandaag. Wat heb je nodig, van wie? Vraag het!
Tip 4:
Als je niet rondloopt met honderden kleine en grote verwachtingen over van alles en nog wat, dan kun je het ook niet oneens zijn met de uitkomst. Je kunt je er wel dankbaar voor voelen natuurlijk. Dankbaar dat je lelijke dingen ziet, dankbaar dat je iets moois meemaakt. Simpelweg dankbaar voor de ervaringen, dingen en mensen in je leven.
Tip 5:
Gedachten bepalen je gevoel. Het gaat allemaal heel snel. Er schieten bepaalde gedachten door je hoofd en onbewust neem je deze gedachten aan als waar. Als gedachten zich hardnekkig repeteren wordt het een overtuigend gevoel. Stel bijvoorbeeld dat je steeds denkt: ‘Ik kan niet tegen files’ dan wordt dit jouw waarheid en maak je jezelf slachtoffer van je irritatie. Wat nu? Stop met geloven van je gedachten! Veruit de meeste gedachten zijn onzin. Maak er een sport van om fijne, humorvolle gedachten bij tegenslag te denken en stuur je gevoel de goede kant op. Wees zuinig met jezelf. Jij bepaalt altijd zelf hoe je je wilt voelen!
Tip 6:
Eigenwijs zijn is lekker. Daar gaat je energie van stromen. Goed eigenwijs is niet keer op keer je kont tegen de krib gooien, maar meer je eigen wijze weg gaan. Dit mag dan misschien afwijken van de algemene norm of hoe je dat in je opvoeding hebt meegekregen. Maar hier wilde je toch al de bezem doorheen halen toch? Het vereist moed en durf om dit te doen en ‘nee’ te zeggen tegen dingen die niet meer goed voelen. Wat je ervoor terugkrijgt is het dubbel en dwars waard: jouw leven beléven!!!!
Tip 7:
Simpel tevreden zijn en positief in het leven staan is tegenwoordig voor veel mensen al een hele kunde. Van jongs af aan leer je dat je verplichtingen hebt. Wanneer je ouder wordt nemen deze verplichtingen alleen nog maar toe. Menigeen verlangt regelmatig naar die onbezorgde kinderjaren. Je kunt echter zelf kiezen hoe je met deze ‘verplichtingen’ om wilt gaan. Je moet helemaal niets. De keuzes die je in je leven maakt, bijvoorbeeld werken, solliciteren of stofzuigen, zijn altijd gebaseerd op de consequenties. Zo kies je ervoor om je huis van stof te ontdoen, omdat je niet in een puinhoop wilt leven. Niemand verplicht het je te doen, al lijkt het soms van wel. Je moet echt niets, je mag. Als je op deze manier gaat denken draai je meteen al een knop om en zie je alles al een stuk lichter. Leer jezelf dagelijks te zeggen: ‘Ik moet niets, ik mag alles – ik moet niets, ik mag alles – ik moet niets, ik mag alles’. Zo, dat ruimt op!
Tip 8:
Kracht om te veranderen vind je alleen in het NU, met het zetten van de eerste stap. De meeste mensen wachten en wachten om het juiste moment te vinden. Ze beloven zichzelf om vanaf 1 januari meer te sporten en gezonder te eten of elke avond vroeger naar bed te gaan enz. Het gekke is echter dat deze afspraken met jezelf de kans verkleinen dat je het ook werkelijk gaat doen. Zodra je het besluit hebt genomen om een aantal zaken in je leven drastisch anders aan te pakken, kun je hier beter zo snel mogelijk mee beginnen. Als je je gisteren nog een slappeling voelde, zal dat morgen beslist ook nog zo zijn, tenzij je er met een gezonde schop onder je kont meteen aan begint.