Oktober 2017 Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.
Ben jij flexibel? Dan heb je een heerlijke kwaliteit te pakken. Met een flexibele houding leef je makkelijker en heb je het vermogen je aan te passen bij ingewikkelde situaties. Je herschikt eenvoudig prioriteiten. Komt er tegenslag op je pad, dan bekijk je dat ook voor wat het is: tegenslag, het zal je echter nooit ruïneren. Een flexibele leefstijl is verrukkelijk!!!!
Maar wat nu als je deze kwaliteit niet hebt? Wel, dan ga je dit toch leren! Met een beetje discipline is een flexibele levenshouding makkelijk aan te leren, en het is nog leuk ook. De tips uit deze nieuwsbrief kunnen je hierbij helpen. Een aangenaam en leuker leven is je zó gegund!
Tip 1:
Denk klein. Wil je flexibeler worden maak er dan geen overweldigend project van. Voer één kleine verandering door. En bedenk daarna een volgende kleine stap die je kunt zetten. Misschien besluit je wel om een irritatie naar je werk toe te veranderen in een leefstijloefening. Of ga je je dierbaren één of voor één laten weten hoeveel je van ze houdt. Het maakt niet uit, met kleine stapjes kom je uiteindelijk toch ook heel ver.
Tip 2:
Het leven is soms niet eenvoudig. Je kunt intens verdrietig zijn door het verlies van een geliefde, een ernstige ziekte of opzegging van je werk. Sommige mensen storten dan volledig in, terwijl anderen zich juist proberen aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Geconfronteerd met uitdagingen hebben deze mensen het vermogen zich te herstellen van tegenslag door hun flexibiliteit te gebruiken. Accepteer dat verandering een onderdeel is van het leven en nóóit het einde hiervan. Wat er ook gebeurt, het hoeft niet jouw ondergang te zijn. Door de situatie in een groter perspectief te zetten, zie je het al helderder en kun je makkelijker relativeren.
Tip 3:
Gedachten zijn krachten. Het kan niet genoeg gezegd worden. Er zitten duizenden uren aan opnames in je hoofd opgeslagen, waarvan veel informatie met negatieve boodschappen. Wis al die prut, kijk naar de hemel, neem een diepe teug frisse lucht en wees blij dat je leeft en dat je er om geeft. Neem dan het besluit om iets essentieels in je leven met een positievere blik te bekijken. Kun je er dankbaarheid voor voelen, hoe akelig het ook is? Het is tenslotte een levensles die je kunt verwelkomen en die geen bezit van je hoeft te nemen.
Tip 4:
Accepteer je omgeving
• Kies momenten om je positie opnieuw vast te stellen
• Wees bereid vooroordelen overboord te gooien
• Kies liever de juiste richting in plaats van de perfecte oplossing.
• Besef dat dingen anders kunnen lopen.
• Kies voor gedachten die blij maken. Het leven is heilig, jouw leven is heilig.
Tip 5:
Als je makkelijker wilt denken en leven moet je kwetsbaar durven zijn. Het is onmogelijk om je onbuigzaamheid (overdreven gezegd) in tact te houden en ook nog minder stress, angst en onzekerheid te ervaren. Geloof me: jouw ‘niet flexibel zijn’ heeft te maken met je behoefte om altijd goed genoeg te zijn in de ogen van anderen, en dat is onmogelijk! Iedereen heeft nu eenmaal zijn eigen denkraam met daaraan gekoppelde verwachtingen. Mensen houden van echte mensen. Niet van perfecte mensen. Kwetsbaarheid maakt ruimte voor authenticiteit en een échte verbinding.
Tip 6:
Eerst je masker laten zakken en zijn wie je bent. Je mag imperfect zijn. Je mag fouten maken, twijfelen en je onzekerheid laten zien. Dan pas kun je jezelf toestaan losser te leven. En ja, dan zal je af en toe kritiek krijgen en het zal binnenkomen ook. Het hoort erbij. Als je jezelf naar buiten duwt, gaan mensen nu eenmaal hun mening geven. En dat is prima. Tegelijkertijd zul je ook merken dat je een enorme hoeveelheid aan liefde krijgt. Waar kies je voor? Ik ben er ook nog niet, maar ik ga vooruit. Steeds een beetje meer. Steeds meer m e z e l f zijn. En dat voelt heerlijk bevrijdend.
Tip 7:
Stel een flexibeler denk- en doepatroon niet uit maar begin nu, NU. Er is een mooie gedachte die je kan helpen: als je flexibel wilt zijn, ga je dan flexibel voelen. En daarna? Niets, blijf je gewoon flexibel voelen. Falen kun je niet en je helpt je brein te trainen om steeds flexibeler te denken. Mag je dan nooit meer je oude ik zijn? Natuurlijk wel, je mag doen wat je wilt, je bent vrij. Ik denk alleen dat je oude ik je niet meer bevalt en dat jouw makkelijkere levenshouding je veel meer te bieden heeft.
Tip 8:
Als er iets gebeurt waarvan je weet dat je hier niet flexibel op kan reageren, ga dan meteen affirmeren. Dit is je reddingsboei om je verandering in werking te zetten. Bij dreiging kun je zeggen: ‘ik ben veilig, ik ben veilig, ik ben veilig’. Als een door jou bedacht plan niet doorgaat, kun je zeggen: ‘alles is goed in mijn wereld, het is zoals het is en dat is goed’. Krijg je onverwachte kritiek, zeg dan: ‘wat heerlijk dat ik rustig en kalm kan reageren’, of, ‘ik luister vol aandacht en begrijp dat het van de ander is’. Affirmaties werken optimaal als je ze hardop zegt en vele malen herhaalt.
Augustus 2017 Tips om blij van te worden!
Als je je blij en positief voelt wordt je leven leuker. Je zult het met mij eens zijn dat het leven te kort is om dit niet in ieder geval te proberen! Kun je jezelf blijer en gelukkiger maken? Ik denk het wel, als je tenminste ophoudt om jezelf ongelukkig te maken. Op de een of andere manier zijn we kampioen om eigenschappen te creëren die teleurstelling en verdriet geven, maar waar we ons aan vasthouden alsof je leven ervan afhangt. In deze zomerse nieuwsbrief som ik er een aantal op die je wellicht zult herkennen. Leuk om juist in een zonnige augustusmaand hier iets aan te doen. Beetje luieren en jezelf toch ook die beroemde ‘schop onder je kont’ geven. Vol liefde natuurlijk, want een blij leven is wat ik je zó gun
Tip 1:
Je wilt altijd gelijk hebben. Je vindt het moeilijk te verteren om geen gelijk te krijgen en zet hiermee relaties op het spel en dit geeft weer verdriet en pijn. Is dat het wel waard? Als je de behoefte voelt om je in een discussie te mengen en je voelt de behoefte om je gelijk te krijgen opborrelen, vraag jezelf dan af: ‘Heb ik liever gelijk of ben ik liever aardig?’ En heus waar: aardige mensen zijn geen ‘watjes’, maar zorgen voor verbinding en harmonie. Affirmatietip: ‘ik kan uitstekend loslaten; ik ben flexibel, ik ben vrij!’
Tip 2:
Je hanteert de visie: dit deugt niet. Ben je bewust dat klagen over mensen, situaties, de wereld enz. je ongelukkig, verdrietig en depressief maken? Niemand kan je zomaar ongelukkig maken, en geen situatie kan je zomaar verdrietig maken… tenzij je het toestaat. De ander veroorzaakt niet je negatieve gevoel. Het wordt veroorzaakt door jouw manier van denken over de ander of de gebeurtenis. Heb je een negatieve kijk op het leven, dan is alles moeilijk en vervelend. Laat los! Je kunt toch niemand en niets veranderen. Tel je zegeningen, dan wordt alles meer okay en ben je beter bestand tegen de mindere dingen. Affirmatietip: ‘Vandaag ben ik blij’
Tip 3:
Je bent nu eenmaal kritisch
Het klinkt heel intelligent, maar kritisch zijn veroorzaakt alleen maar verwijdering en isolement. Waardeer daarentegen dat we allemaal anders zijn, en tegelijkertijd ook allemaal hetzelfde willen. Mensen waar je kritiek op hebt, willen ook alleen maar liefde en begrip, net als jij en net als ik. Vervang kritiek eens voor begrip, en je leven zal op een heerlijke manier veranderen. Affirmatietip: ‘Ik ben liefdevol en geliefd’
Tip 4:
Je hebt de overtuiging: ‘ik ben nu eenmaal zo’
Vertrouw dit verhaaltje niet. Niemand is ‘nu eenmaal zo’ en iedereen kan veranderen, ook jij. Geef je ondermijnende gedachten die je wijsmaken dat je nu eenmaal zo bent en dat niks mogelijk is, geen aandacht. Neem jezelf voor om elke gedachte die je vertelt dat je niet kunt veranderen, om te buigen in de gedachte dat je alles kan en dat alles mogelijk is. Sla je vleugels uit en vlieg!
Affirmatietip: ‘ik durf alles, ik kan alles’
Tip 5:
Je denkt steeds: ‘ik heb geen tijd’ Zet je smoesjes en excuses nog vandaag op de trein richting Verweggistan. Je hebt ze niet meer nodig. Smoesjes zijn zielige duiveltjes die je tegenhouden om vooruit te komen in het leven. Bekijk elk smoesje met een kritische blik (ja, hier mag je wel kritisch zijn), dan zie je dat 99% van je smoesjes niet eens waar is. In plaats van smoesjes te verzinnen, kun je je tijd beter steken in het scheppen van ruimte in jezelf. Affirmatietip: ‘Ik moet niets, ik mag alles’
Juli 2017 Een ogenblikje geduld alstublieft!
Vraag iemand of ze graag meer geduld willen hebben en er zullen maar weinig mensen zijn die met nee antwoorden. Ongeduld is schijnbaar iets waar je geen genoeg van kunt hebben. Een soort tweede natuur. We zijn snel ongeduldig, vóóral als het om irritant gedrag gaat. Uit onderzoek blijkt dat praten zonder punt te maken op nr. één staat, traag zijn haalt een stevige tweede plaats en klagen maakt de top drie compleet! Niet zo gek, want we willen alles het liefst nu, meteen, direct, stante pede. Als je belt wil je dat je de juiste persoon ook meteen aan de lijn krijgt. Als je in de trein stapt, wil je dat die je in de ingecalculeerde tijd op je bestemming brengt. Het gaat toch om jouw kostbare uren, maar als je niet oppast kan deze manier van reageren je leven aardig verzieken. Het is handig een manier te vinden om te gaan met je ongeduld en de bijbehorende emoties. Deze laatsten manifesteren zich immers vaak met de snelheid van het licht. Het ene moment ben je volledig in harmonie met alles, het volgende moment ben je volledig in de ban van je irritatie. Geduld is een deugd. Het gaat dieper dan ‘wachten tot iets je toekomt’. Het is een levenshouding die kalmte vraagt en loyaliteit met betrekking tot de ander. Pffff als ik voor mezelf spreek kan ik hier nog wat van leren, jij ook?
Tip 1:
Stel een ‘als … dan …’ plan op. Je kunt van te voren bedenken onder welke omstandigheden je je geduld verliest. Als je dit weet, zou je een plannetje kunnen bedenken hoe je in die situatie gaat handelen. Dus: als ik in de rij van de kassa ongeduldig word, dan droom ik even weg, zet mijn blik op oneindig en fantaseer over een fijne omgeving. Even wegdromen maakt je rustig en kalm en zo voorkom je stress.
Tip 2:
Multitasken bestaat niet! Wetenschappers hebben aangetoond dat ons brein hier niet geschikt voor is. Sommige mensen vinden dat ze het wel kunnen en dat ze dan ook nog veel efficiënter zijn. Natuurlijk, kun je meerdere dingen tegelijk doen, zolang het maar onbewust gaat. Denk maar aan ademhalen, bloed rondpompen, deze tekst lezen. Zodra je echter meerdere dingen zelf kiest om te doen, waar je bewust aandacht aan moet geven, dan gaat er iets mis. In de praktijk doe je er dan 1,5 keer zo lang over en kost het je veel meer energie. Dus? Als je iets doet, doe het dan goed en neem je tijd.
Tip 3:
Zorg voor zelfbeheersing. Denk na over de voordelen van een geduldige levenshouding. Schrijf ze op, prent ze in je hoofd, herhaal ze als een mantra. Je zult merken dat het steeds gemakkelijker wordt om geduld op te brengen. Hier een paar voorbeelden:
• Met geduld bereik ik alles.
• Als ik geduldig ben straal ik kracht uit.
• Met geduld oogst ik bewondering.
• Ik heb heel veel geduld, altijd, overal, in alles. Wat heerlijk om zo te zijn!
Tip 4:
Lach! Hoe moeilijk je dit ook vindt. Ja, lachen is supergezond.
Het vervult je met vrolijkheid, geluk, ontspant en vermindert stress. Je maakt namelijk prettige stofjes aan die stresshormonen bestrijden. Dus?
Tover vaker een glimlach op je gezicht of kijk lachfilmpjes op YouTube. Houd die lach vast en voel de spanning wegvloeien.
Tip 5:
Knuffel meer! Wil je stress voorkomen? Verminderen? Knuffel dan regelmatig! Hoezo? Tijdens lichamelijke aanraking komt het knuffelhormoon oxytocine vrij waardoor de aanmaak van adrenaline en cortisol wordt geremd. Bijkomend voordeel is dat je minder vatbaar bent voor infecties.
Juni 2017 Hoe dankbaar kun je zijn?!
Kun je er voor kiezen om altijd dankbaar te zijn? Ja, daar ben ik helemaal van overtuigd.
Simpelweg omdat geluk niet afhangt van rijkdom of veel mazzel, maar meer van de mate waarop je dankbaar bent en waardeert wat je hebt.
Je kent ongetwijfeld het liedje van cabaretière Brigitte Kaandorp: ‘Ik heb zo’n zwaar leven!’ Het lied is natuurlijk ontzettend overdreven, maar toch staan veel mensen wel zo in het leven. Het weer kan altijd beter, het salaris altijd meer, de vakantie was altijd te kort, de tv-serie te weinig spectaculair, onze favoriete politieke partij te slap, de buurman te luidruchtig en de rij voor de kassa standaard te lang. In Nederland klagen we heel wat af met z’n allen. Wel jammer, want daardoor mis je een heleboel geluk in je leven. Veel verschillende onderzoeken tonen namelijk aan dat wanneer je dankbaar bent, dat een directe uitwerking heeft op de mate waarop je je gelukkig voelt. Anders gezegd: een levenshouding van dankbaarheid is een belangrijke factor voor het ervaren van geluk. Hoe dankbaar ben jij? Waar ben je nu dankbaar voor? Maak eens – bij wijze van oefening – eens een opsomming en ga net zolang door tot je echt niets meer weet. Pas dan zul je merken dat de kracht van dankbaar zijn sterker is dan je gedachte aan dat wat er allemaal nog ontbreekt. Dankbaarheid laat je inzien wat je wel hebt, daarvan te genieten en je erover te verwonderen. Je zult versteld staan van je voorspoed en het geluk wat je ervaart. Dankbaarheid is de sleutel van een heel mooi leven. En dit mooie leven is je zó gegund
Tip 1:
2 minuten, 3 dingen, 21 dagen……
Auteur en onderzoeker Shawn Achor ontdekte dat je je geest met een dagelijkse dankbaarheids- oefening, gemakkelijk kunt trainen om positiever te worden. Zijn methode 2 – 3 – 21 gaat als volgt: schrijf iedere dag in twee minuten tijd, drie
nieuwe dingen op waar je dankbaar voor bent.
Doe dit eenentwintig dagen lang.
Waarom werkt dit? Doordat je weet dat je iedere dag drie dingen opschrijft waar je dankbaar en blij voor bent, train je je brein om continue op zoek te gaan naar zaken waar je dankbaar voor zou kunnen zijn.
Tip 2:
Stop, look, go! methode. In deze rustgevende en mooie TED-talk video legt David Steindl-Rast uit dat het niet zo is dat gelukkige mensen dankbaar zijn, maar dat het juist andersom is. Dankbare mensen zijn gelukkige mensen.
Ook legt hij uit hoe zijn “Stop, look, Go!”
methode werkt. Moeite van het kijken waard! https://www.ted.com/talks/david_steindl_
rast_want_to_be_happy_be_grateful?language
Tip 3:
Vergeet niet dat dankbaarheid niet een benadering is waarbij de slechte dingen in het leven worden vergoelijkt of genegeerd. Het is meer een kwestie van waar je je focus en aandacht opricht. Pijn en onrecht bestaan in deze wereld, maar als je je richt op de het goede van het leven, krijg je een gevoel van welzijn. Dankbaarheid geeft ons hoop. De moeite waard om ermee te oefenen. Je kunt dit doen voor je gaat slapen. Met een dankbaar gevoel in slaap vallen, is een goed begin van de nieuwe dag die komen gaat.
Tip 4:
Wanneer je een gevoel van klagen krijgt, zet deze gedachten dan om in gedachten van dankbaarheid en leer de les uit het vervelende gevoel. Je zult versteld staan hoeveel beter je je voelt. Als je oefent, begint er een innerlijke verschuiving te komen, en je kunt blij zijn om te ontdekken hoe opgewekt en hoopvol je je voelt. Dat gevoel van voldoening krijg je als je met dankbaarheid leert te kijken. Hoe mooi is dat?
Tip 5:
Er zijn mensen die zeggen: zodra je dankbaarheid gaat oefenen, dan komt het niet meer van binnenuit. Ik kijk hier anders naar. Als je dankbaarheid oefent en het komt (nog) niet van binnenuit, dan ben je wel al bezig met het creëren van nieuwe gedachtepatronen om van dankbaarheid een gewoonte te maken.
Ook voor de minder leuke momenten in het leven kun je dankbaar zijn. Je bent je nu bewuster en achteraf besef je dat je door deze gebeurtenis stappen hebt ondernomen die je anders niet had ondernomen. Anders was je misschien wel nooit gekomen waar je vandaag bent.
Tip 6:
Ochtendoefening:
* Kijk terug op gisteren. Stel je de dag weer voor en bedenk welke twee personen jij dankbaar bent.
Spreek hun naam en wat ze voor je
gedaan hebben hardop uit.
* Bedenk nu een persoon die je vandaag dankbaar gaat zijn. In het begin speel je misschien op safe, maar door de oefening vaker te doen zul je zien dat je voor onverwachtere personen gaat kiezen.
* Ervaar welk verschil dat maakt in werk en privé.
Tip 7:
Bedank elke dag iemand. We zeggen veel te
weinig ‘dankjewel’ en vinden veel dingen vanzelfsprekend. Zeker van onze partner, gezin, familie of buren. Maak er een gewoonte van om elke dag iemand te bedanken: voor de afwas, het koken, het pakketje dat aangenomen voor je is…. Deze vorm van dankbaarheid maakt 2 partijen blij: degene die je ‘dankjewel’ ontvangt wordt er blij van, maar dankbaarheid uiten maakt jou ook blij. Ook leuk om bedankjes te schrijven aan vroegere docenten of mensen die indruk op je hebben gemaakt……
Mei 2017 Het juiste moment komt nooit…
Aarzeling om de stap te nemen, wie kent dit niet? Is dit wel het juiste moment? Zou ik niet . . .
Bestaat er voor iets eigenlijk wel een juiste moment?
Ik denk van niet. Niets is zeker in je leven en zoeken naar zekerheid is nutteloos. De keuzes die je maakt zul je altijd zelf moeten doen. Daarbij te bedenken dat het maken van keuzes ook nog tot de belangrijkste taken in je leven hoort. Ongeacht hoe je in elkaar zit, voor iedereen geldt: SCHOP ONDER JE KONT! Het magische moment waarop alles op zijn plek valt bestaat niet. Althans, die momenten krijg je in overvloed, maar ze ontstaan pas als jij in beweging komt. Zodra je hebt besloten dat je een stap wilt zetten zul je merken dat dingen ineens makkelijker gaan. Dat dingen op zijn plaats vallen. Wat je nodig hebt is dus ‘bereidheid om te kiezen’. Je hoeft niet te weten hoe, waar, wat, waarmee enz. Alleen al je bereidheid stuurt je de juiste richting op. Laat dat koortsachtige gevoel om het juiste moment te moeten vinden dus maar los en oefen je in ‘bereidheid’. Dan zal er een wereld voor je opengaan waarin je met een klein beetje durf jezelf kunt leren omgaan met het altijd veranderende leven én tevens aanvoelen wanneer het juiste moment voor jou is om . . .
Mij hoor je niet zeggen dat dit makkelijk is. Wel loeispannend en dit geeft je weer een gevoel van zelfvertrouwen en kracht.
En dat is je zó gegund . . .
Tip 1:
Stap uit je kooi! Je kunt duizend en een wensen hebben om te doen, maar wat je werkelijk zoekt, ervaar je als je uit de tredmolen van je gewoontes stapt en ziet dat je in een kooi zat. Dan pas besef je dat het deurtje van die kooi altijd al open stond. Stap er doorheen en je ziet de echte wereld, kijk om en je ziet hoe jij aan het rondrennen was! Nu je ‘buiten’ bent in de echte wereld, ligt het leven op je te wachten. In elk moment ligt de kans te genieten, in elk moment ligt geluk besloten. Doen!
Tip 2:
Hoe doet een roofdier dat eigenlijk?
Er valt veel te leren van de jacht van roofdieren op een prooi! Een roofdier dat rondrent en z’n prooi onder alle struiken en achter iedere heuvel gaat zoeken, zal waarschijnlijk niets vangen! Een beetje roofdier weet dat natuurlijk!
Nee, een succesvolle jager neemt z’n tijd en wacht. Goed geconcentreerd en gefocust. Met ogen, neus en oren wijd open, dat wel, maar dan vooral zonder dat de prooi in de gaten heeft dat er op hem gejaagd wordt. Toeslaan doet hij pas op het enige juiste moment.
Tip 3:
Je hebt altijd wel redenen nodig om iets wel of niet te doen. Daarin schuilt een groot gevaar, omdat je nooit alle factoren hebt om een keuze te maken. Sterker: Op het moment dat je alle informatie over een bepaalde keuze hebt, is andere informatie alweer oud en achterhaald. Als je iets ingrijpends wilt doen, dan kun je het maar beter gewoon doen. Voor je het weet is je leven voorbij. Je hebt veel tijd, maar nooit zoveel tijd als je jezelf voorhoudt. Het leven is een avontuur. Als je je tenminste niet vastklampt aan het veilige en bekende. Soms moet je jezelf in het diepe gooien en gewoon doen. Soms pakt het niet goed uit. Soms pakt het geweldig uit. Het enige waar je zeker van kunt zijn is dit: je zult echt het gevoel hebben dat je LEEFT.
Tip 4:
Juist doordat er zoveel mogelijk is, wordt kiezen er niet gemakkelijker op; al die opties en bergen informatie zorgen voor keuzestress. Zo tobben twintigers, hebben dertigers een dilemma, belanden veertigers in een crisis en zoeken de vijftigers. Durven kiezen is zo lastig omdat je aan je vrijheid hecht. In deze tijd vinden we het een aantrekkelijk idee om gewoon alles open te houden. Als je veel mogelijkheden voor je hebt, dan kun je immers alle kanten op. Om werkelijk voor iets te gaan, is een ander verhaal. Geen echte keuze maken is kiezen voor een gemiddeld bestaan. Als je dat oké vindt, dan ook ophouden met ‘piepen’.
Tip 5:
Hoe weet je nu wanneer jouw innerlijke stem jou de juiste richting aanwijst? Een goed hulpmiddel is vragen om een duidelijk teken. Vraag om een duidelijk teken waar jij niet omheen kunt. Er zijn mensen die bijvoorbeeld vragen: ‘Als dit de juiste beslissing is voor mij, breng dan maar een gele veer op mijn pad’. Dit kan met welk symbool dan ook. Voel wat past bij jou en waarbij jij de klik voelt. Je kunt het ook open laten en enkel vragen om het duidelijke teken. Een teken waar je niet omheen kunt en voelt als een klik in je hoofd of een (vriendelijke) klap in je gezicht. Dit is een manier die heel goed kan werken.
Tip 6:
Wordt jouw aarzeling om knopen door te hakken veroorzaakt door perfectionisme? Perfectionisme is, mits met mate, een mooie eigenschap. Je houdt van goed werk afleveren omdat je aandacht aan details geeft. Maar blijf wel redelijk: moet jij in elke keuze die je maakt perfect zijn? Ga je zo dwangmatig met jezelf om? Dat is niet aardig en ook niet jouw taak in jouw leven. Uiteindelijk wil iedereen – aan het eind van de rit – geestelijk rijker naar huis en dat kan toch het beste als je jezelf met een vriendelijke, zachte hand leidt.
Tip 7:
Als je wilt wachten totdat je de volledige controle hebt, kun je lang wachten. Je hebt geen controle en dat zul je nooit hebben. Dit is soms een van de moeilijkste lessen die je te leren hebt. Het is prima om een gevoel van controle op te roepen. Bijvoorbeeld door je leven georganiseerd te houden, door te plannen en vooruit te denken welke impact je keuze op je leven kan hebben. Op die manier kun je de loop van je leven een beetje beïnvloeden. Maar meer dan een gevoel van controle zul je nooit bereiken. Waar wacht je nog op????
Tip 8:
Iedere keuze die je maakt creёert ‘golven’ op je levenspad. Van het kleinste dingetje tot de ingrijpendste gebeurtenis. Alles heeft een gevolg. Daar kan je je druk over maken of niet, het is wat het is en daar heb je het mee te doen. Dat wat in het verleden is gebeurd, verandert het heden niet. Het verleden heeft je wel lessen geleerd (hoop ik). Het huidige moment is je les NU. Grijp het moment en maak het perfect. Houd op met geneuzel en ‘ja, maar, maar, maar’. Maak het NU perfect.
April 2017 Het is een wonder boven wonder…
Heb je ooit eens een heldere ingeving ontvangen en die omgezet in daden? Of een heldere droom met een duidelijke boodschap? Veel mensen ervaren zogenaamde toevalligheden in hun leven die achteraf zo hebben moeten zijn en die vaak voor verrassende wendingen zorgen. Je krijgt een cadeautje, een scherp en snel inzicht. Deze magische kracht heet intuïtie. Het is de wonderdoener in jou, in iedereen aanwezig, ook als je er niet voor open staat. Maar wie verlangt er niet naar persoonlijke wonderen? Zullen we een stap gaan zetten om te gaan vertrouwen op deze voor jou beschikbare kracht . . . ? Er zal een wereld voor je open gaan waarin je je nooit meer machteloos hoeft te voelen. En dat is je zó gegund!
Tip 1:
Hij of zij belt je out of the blue. Als je onverwacht iemand ontmoet die je perfect kan helpen met het probleem waar je op dat moment mee zit, als je aan een dierbare overledene denkt en opeens overal witte veertjes tegenkomt . . . Het zijn van die momenten dat je je eigenlijk afvraagt of het nu wel of geen toeval is. De kunst is om die tekens te herkennen, in te zien wat het voor je kan betekenen, er je voordeel uit te halen en je er door te laten leiden, maar er niet in door te schieten.
Vooral niet te verklaren. Zie het als seintjes van het leven. Dat dit is waar je moet zijn. Dit is wat je moet doen. Dat je op het juiste pad zit. Stel je open en alert op! Alles dient jou op de juiste plaats en de juiste plek.
Tip 2:
Ga ‘stroperig’ denken, creёer ruimte tussen je gedachtes. Dit kun je jezelf aanleren door alles een stuk rustiger te doen, als het ware in ‘slow motion’. Merk op hoe aandachtig je dan gaat leven. Vul zo min mogelijk in. Wanneer je iemand ziet, die tranen over zijn wangen heeft lopen, betekent dat niet automatisch dat die persoon verdrietig is. Heb je dit je eigen gemaakt dan kun je rustig een vraag stellen waar je graag antwoord op wilt. Er is nu ruimte om echt te luisteren.
Tip 3:
Intuïtie is een vaardigheid waar we allemaal mee geboren zijn en wat in de loop der tijd in het drukke moderne leven kan vervagen. Je intuïtie ontwikkelen is daarom belangrijk. Het is je zesde zintuig, je onderbuik gevoel, je innerlijke stem die altijd weet in elke situatie of bij elke beslissing wat het beste voor je is.
Ga nu je natuurlijke empathie trainen en verplaats je in de gevoelens van anderen. Ga bij wijze van spreken even in hun schoenen staan en voel mee, maar breng wel duidelijk verschil aan tussen de ander en jij. Hoe beter je in staat bent om emoties van anderen te lezen en te identificeren hoe beter je in staat bent om te creëren en te communiceren vanuit je intuïtie.
Tip 4:
Door tijd te nemen en naar je innerlijke wereld te luisteren, zal je erachter komen hoe geweldig en bijzonder je werkelijk bent. Door je af te zonderen om naar jezelf te leren luisteren train je je innerlijke stem en dit zal leiden tot het direct toegang krijgen van krachtige intuïtieve ideeën. Naarmate je jezelf beter leert kennen, zal ook je intuïtie ontwikkelen. Stel vragen, hoe meer hoe beter, luister naar de antwoorden en stel nieuwe vragen. De meeste kracht komt niet uit de antwoorden, maar uit de vragen, waardoor je een pad opgaat dat je niet eerder had overwogen en wat antwoorden geeft. Je intuïtie ontwikkel je dus het beste door levendige vraag en antwoord sessies te doen.
Tip 5:
Wees alert op hulp in allerlei vormen. Het universum werkt op allerlei manieren mee om je te helpen helderheid over je beslissing te geven. Er komen mensen op je pad met de juiste boodschap, je ziet een televisieprogramma waar je precies ziet of hoort wat je wilt of moet weten. Je leest een krantenartikel met de informatie die je nodig hebt. Als je je bewustzijn mobiliseert en weet wat je wilt (een antwoord op je vraag) dan komt er hulp. Alleen: je moet wel thuis zijn als ze je het cadeau komen brengen en het aanpakken.
Tip 6:
Ken je valkuilen! Angsten of zorgen kunnen je afleiden van je innerlijke inzicht.
Wanneer je bijvoorbeeld de neiging hebt te veel naar de adviezen van anderen te luisteren, kan dit problemen opleveren.
Als je dan tegen de stroom in zwemt door je eigen intuïtieve besluit te volgen, kun je onzeker worden omdat je bang bent dat anderen je niet steunen. Bedenk dat anderen niet kunnen weten wat het beste voor jou is, maar je intuïtie weet dat wel.
Weet dus wat je zwakke punten zijn die het volgen van je intuïtie kunnen verstoren.
Tip 7:
* Oefen jezelf in het opmerken van signalen die je lichaam geeft en durf die serieus te nemen. Vraag je eens af wat je voelt, in plaats van hoe je erover denkt.
* Als je ergens een beslissing over wilt nemen, let dan op het eerste woord of gevoel dat in je opkomt.
* Oefen je observatievermogen door tijdens een feestje o.i.d. details op te merken: een ernstige blik van een vriend, de scheefgeknoopte blouse van de oude dame, het andere kapsel van je vriendin enz.
* Jezelf ‘s morgens de vraag stellen: ‘hoe wil ik mij voelen aan het eind van de dag?
Tip 8:
Laat je inspireren door de gedachte dat alles mogelijk is… Doe je ogen dicht en zie datgene wat je wilt creëren voor je, het is gelukt! Het wonder is geschied. Je weet niet hoe het tot stand is gekomen, het lijkt geheel buiten je om te zijn gebeurd. Jouw enige aandeel was dat je geloofde dat het wonder mogelijk was. Stap in dit beeld alsof het een film is met jou in de hoofdrol en geniet van alles om je heen! Doe de dingen die erbij horen. Wie spelen er nog meer mee in deze film? en welke interactie er tussen jou en de andere spelers? Luister, ruik en voel hoe het is. De mogelijkheden om een wonder te ontvangen zijn grenzeloos. De vraag aan jou is: ben je bereid dit te geloven?
Maart 2017 Er is toch niemand te vinden die alléén maar uitademt
Tip 1:
Ken je de lotusbloem?
Een prachtige bloem, zuiver, helder, mooi. De lotusbloem wordt als symbool gebruikt bij mindfulness.
Er is iets wat deze bloem doet groeien. Iets wat de lotusbloem nodig heeft. Een lotusbloem groeit in de modder, het kan niet groeien zonder modder. Zonder modder geen lotusbloem.
Tip 2:
Hoe denk je dat je de meeste kans maakt om je doelen te bereiken? Door je huidige omstandigheden als je vriend, of als je vijand te zien? Je leven is alleen maar een strijd omdat je deze zelf steeds weer aangaat. En je kunt deze strijd alleen maar winnen door te stoppen met vechten en vriendschap te sluiten met jouw omstandigheden.
Tip 3:
Je succes wordt uiteindelijk niet bepaald door je hoogtepunten, maar hoe je met de dieptepunten omgaat. Investeren in vaardigheden die je leren tegen de wind in te zeilen zijn van levensbelang.
Dat geldt voor een goede mentale weerbaarheid, een leuke werkkring of een goede gezondheid. Niets krijg je cadeau. Je hebt er iets voor te doen. Begin nou eens om dát leuk te vinden, dan volgt de rest vanzelf.
Tip 4:
Neem de touwtjes in handen!
‘Vele wegen kent dit leven, maar van al die wegen is er één die jij te gaan hebt. Die éne is voor jou, die éne slechts. of je wilt of niet, díe weg heb je te gaan.
De keuze is dus niet de weg, want die koos jou. De keuze is de wijze, hoe die weg te gaan. Met onwil om de kuilen en de stenen, met verzet omdat de zon een weg die door ravijnen gaat, haast niet bereiken kan. Of met de wil om aan het einde van die weg milder te zijn en wijzer dan aan het begin. De weg koos jou, kies jij ook hem?” Uit: “Tot overblijft wat echt is: Jij”, naar Dag Hammarskjöld.
Tip 5:
Richt je aandacht eens op datgene wat je al een tijdje bezig houdt. Het kan van alles zijn. Ontspan je ogen, zodat ze halfopen zijn en adem een paar keer diep in en uit. Neem hier even de tijd voor . . . Laat je ogen een aantal maal over de volgende tekst gaan:
‘het nu: het moment in de eeuwigheid dat de teleurstelling van de hoop scheidt’.
Adem rustig door en merk dat je ademhaling steeds rustiger wordt. Neem ook hier even de tijd voor . . . Had je in dat moment een probleem?
Tip 6:
Mentaal veerkrachtig en weerbaar omgaan met de snelle veranderingen van deze tijd is een truck op zich. De sleutel ligt dan ook niet in het proberen terug te dringen van deze veranderingen, maar een manier vinden om er gezond tegen opgewassen te zijn. Dit begint met het vergroten van je zelfbewustzijn. Neem je eigen talenten, drijfveren, ambities, waarden eens goed onder de loep. Je hart volgen vraagt om lef. Vaak kies je voor gemak en zekerheid en niet voor uitdaging en onzekerheid. Maar dat is niet de weg. Door het zetten van de eerste kleine stappen kom je in beweging.
Tip 7:
Leuk inzicht over je comfort zone: Stap niet uit je comfort zone. Alles zal zo eng lijken dat je er onmiddellijk terug inkruipt. Nee, wat je moet doen is je comfort zone vergroten. Vergroot je comfort zone door ’n piepklein stapje verder te nemen dan je eigenlijk durft. Bijvoorbeeld tegen vreemden babbelen, of iemand mee uitvragen. Of een winkel binnenlopen met de groet: ‘een hele blije middag’.
Zo blijf je bij jezelf en toch leef je meer . . .
Februari 2017 Niets in de wereld, kan je zoveel zorgen geven, als je eigen GEDACHTEN
Tip 1:
Schrijf je zorgen op en zet ze om naar actiepunten. De energie die je normaal verbruikt aan jezelf ‘druk maken’ ga je nu investeren in deze actiepunten.
Kijk eens hoe je leven verandert.
Het leven is wonderbaarlijk, zelfs als er dingen gebeuren die je niet leuk vindt.
Kijk verder, verbreed je blik, en het zal beter met je gaan.
Tip 2:
Soms is je leven ongekend ingewikkeld. Jij hebt geen controle over wat er om je heen gebeurt, ook al willen je gedachten dat dolgraag hebben. Je lichaam is bijvoorbeeld het meest complexe geheel dat we kennen. Het is constant bezig met al zijn ingewikkelde dingen, wat jij hier ook van vindt. Denken maakt je leven ingewikkeld. Vervelende dingen zijn alleen vervelend als jij ze als zodanig bestempelt. Dus houd op met etiketjes plakken. Niets gaat zoals jij dat wilt dat het gaat.
Tip 3:
Verleg je focus van zorgen naar wensen! Dit is mogelijk nog de meest uitdagende manier om je eigen te maken. De gewoonte om te denken in doemscenario’s levert je niet alleen nare gevoelens op, het richt je aandacht ook op wat je NIET wilt.
Maar wat wil je eigenlijk WEL? Wat voor dingen, activiteiten of mensen geven je een goed gevoel? En hoeveel beter voelt het om daar bij stil te staan? Stil te staan bij waar je hart ligt? De meest gelukkige mensen maken hier een manier van denken van. Een ‘Ik wil dit in mijn leven’-denkpatroon.
Tip 4:
Als je een sirene hoort, dan denk meteen het ergste. Als de telefoon op een ongewoon moment over gaat dan ben je bang dat er iets naars is gebeurd. Zo veel zorgen en angst en meestal allemaal om niets.
Probeer eens de anti-tob methode:
a. Stel je het ergste voor
b. Verzoen je hiermee. Het is zo, niet anders
c. Zodra je b accepteert, maak er dan het beste
van
Dit is een oefening die ik ooit uit een boek van Dale Carnegie heb gehaald en het heeft mij en anderen al heel veel rust gegeven!
Tip 5:
In ons leven gebeuren dingen waar we absoluut geen macht over hebben. Mensen van wie we houden kunnen sterven, ziek worden of gehandicapt raken; we kunnen onze baan kwijtraken of in de steek gelaten worden door mensen die we vertrouwen. Er zijn dus veel dingen waar we geen greep op hebben, maar de pijn die we voelen, wordt veroorzaakt door het feit dat we gewoon niet kunnen accepteren wat er gebeurd is. Er zijn mensen die neigen te denken dat veel zorgen of stress onderdeel van het leven is. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het normaal is. Voelt het normaal? Nee toch, hoe kun je je nou zorgen maken om iets waar je toch geen invloed op hebt?
Tip 6:
Realiseer je dat zorgen maken meestal betekent dat je uitgaat van het slechts mogelijke scenario. Het is niet erg waarschijnlijk dat dit ook uitkomt. Wat is de kans dat dit slechts mogelijke scenario ook daadwerkelijk uitkomt?
Doe een simpele kansberekening en zie zelf dat dit erg onwaarschijnlijk is.
Probeer ook de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken.
Stel jezelf voor dat je vanuit de toekomst terugkijkt op jezelf (die zich nu zorgen maakt).
Hoe belangrijk zijn je zorgen dan?
‘Zonde hé, hoe je je leven beperkt!’
Tip 7:
Heb je regelmatig stramme of pijnlijke schouders? Herken dan de kleine signalen, die vragen om aandacht en onderhoud! Of wacht je liever tot je het uit gaat schreeuwen van de pijn en je wel moet luisteren om uiteindelijk afstand te doen van het te veel aan troep (meestal van anderen) wat je te lang met je mee hebt gedragen? In de filosofie die we in de Praktijk uitdragen erkennen we dat je schouders zijn bedoeld om vreugde te dragen en geen lasten. Wees lief voor jezelf.
Januari 2017 Met ziel en zaligheid mezelf zijn
Tip 1:
Je kent het vast wel van vroeger: “gedraag je!”, “als je niet… doet, dan…” en zo word je gedurende je jeugd ongemerkt gedrild om een aangepast mens te worden.
Het gevolg? De één wordt daardoor een ‘pleaser’, de ander een ‘rebel’, maar allemaal zijn we voor 90% geconditioneerd op sociaal aangepast gedrag. En we willen zo graag authentiek zijn! Damn, wat een klus!
Beginnen met te erkennen wat er in je omgaat, vooral op de momenten dat je je minder voelt, is in ieder geval de eerste stap. 2e stap: begin elke ochtend met de affirmatie: vandaag laat ik mezelf zien!
Tip 2:
Stop met bang zijn dat je niet geaccepteerd en gewaardeerd wordt als je je eigen weg inslaat.
Je bent geen kuddedier, je bent een mens met een karakter. Met leuke en minder leuke kantjes, maar juist dat maakt jou zo echt! Lach om jezelf!
Tip 3:
Wil je echt ‘écht’ zijn, allereerst voor jezelf, maar ook dat de ander daar iets aan heeft, dan is het fijn als je positief spontaan bent. Het grote voorbeeld hierin is Erica Terpstra, met haar overweldigende enthousiasme en spontaniteit. Toch kun je er zeker van zijn dat Erica Terpstra meer is dan spontaan en enthousiast. Anders kun je niet functioneren in de slangenkuilen van sportbonden. Nu hoef je natuurlijk niet zo enthousiast positief spontaan te zijn als Erica. Maar het is wel een voorbeeld. Je kunt dit oefenen. Leer jezelf verschillende prijzende opmerkingen aan: super tof, helemaal fantastisch, absoluut geweldig. En roep ze vol enthousiasme uit. Doe dat ook richting andere mensen: Oh wat fantastisch dat je dit doet! Je hebt me zo gelukkig gemaakt!
Geweldig!
Tip 3:
Wil je echt ‘écht’ zijn, allereerst voor jezelf, maar ook dat de ander daar iets aan heeft, dan is het fijn als je positief spontaan bent. Het grote voorbeeld hierin is Erica Terpstra, met haar overweldigende enthousiasme en spontaniteit. Toch kun je er zeker van zijn dat Erica Terpstra meer is dan spontaan en enthousiast. Anders kun je niet functioneren in de slangenkuilen van sportbonden. Nu hoef je natuurlijk niet zo enthousiast positief spontaan te zijn als Erica. Maar het is wel een voorbeeld. Je kunt dit oefenen. Leer jezelf verschillende prijzende opmerkingen aan: super tof, helemaal fantastisch, absoluut geweldig. En roep ze vol enthousiasme uit. Doe dat ook richting andere mensen: Oh wat fantastisch dat je dit doet! Je hebt me zo gelukkig gemaakt!
Geweldig!
Tip 4:
Echt zijn. Het mooie is dat je er niets speciaal voor hoeft te doen. Je kunt gewoon direct beginnen. Hoe voel je je nu bijvoorbeeld? Blij, ontspannen, vol inspiratie en optimistisch? Of gespannen, angstig, vertwijfeld, of zelfs wanhopig, gefrustreerd of verwijtend?
Merk je hoe moeilijk het is om die eerste gevoelens bij jezelf te erkennen? Dat soort gevoelens stoppen we het allerliefst weg. We verdoven ze met snoepen, eten, drinken en anti-depressiva.
En toch gaat het hierom: Ja zeggen tegen elk gevoel wat er bij je opkomt.
Zelfkennis vergaren!
Tip 5:
Authenticiteit of echtheid wordt nog wel eens verward met egoïsme. Authenticiteit betekent dat je je eigen weg gaat, los van verwachtingen van anderen. Maar authenticiteit is geen vrijbrief om met niemand rekening te houden. Je bent een mens en je wilt fijne mensen om je heen hebben en contacten goed onderhouden. Jouw uitstraling, jouw echtheid komt juist tot bloei in contact met anderen. Een houding van ‘zo ben ik nu eenmaal’ is niet altijd verstandig. Hoe dichter je bij jezelf staat en vanuit je eigen waarden handelt, hoe beter je in staat bent jezelf te onderscheiden van anderen om je eigen identiteit te kunnen neerzetten.
Tip 6:
Ons verlangen om steeds meer in contact te komen met ‘echte’ mensen klinkt overal door. In de politiek, in de zorg, in je privéleven. We zoeken naar oprechte emoties, empathie en klare taal. Oppassen dus dat het geen cultus gaat worden.
Vraag je af wie de ´jij´ is die authentiek wil zijn? Er is niet één ‘jij, je hebt allerlei ´jijen´ in je. De ‘jij’ die je bent als dochter, als collega, als buur, als vriend(in)…. Iedere rol die je vervult vraagt weer wat anders van je. Wanneer ben je dan helemaal echt? Het gaat vooral om hoe je overkomt. Mensen willen graag je menselijke kant zien en alleen jij weet hoe je dat kunt zijn.
Tip 7:
Echt overkomen is je kans om sympathie en waardering te winnen. Als je de roep om echtheid verstaat, weet je ook dat je
medemens hiermee bedoelt dat ze je graag
zien zoals zij je graag willen zien: jezelf!, mét je (gedoseerde) emoties, je spontaniteit, naïviteit, complimenten en bescheidenheid. Wil je dus iets voor elkaar krijgen, dan is ‘echt’ zijn je ultieme kans. Je dient niet alleen jezelf, maar ook de ander.
Tip 8:
Laat het gebeuren. Er is maar één zekerheid in het leven, en dat is dat niets blijft zoals het is. Alles is continu in verandering. Als het goed gaat wil je graag dat het altijd zo blijft, maar dat is niet zo. Dus pak het moment als het daar is. Ga voor wie je werkelijk bent. Geniet op het moment dat het er is. Leef in het NU. Daar gebeurt het. En als het niet goed gaat, weet dan dat ook hier ooit een einde aan komt. Dit is niet de rest van je leven, het is alleen NU.
Dus maak je niet teveel zorgen, laat het gebeuren!