Tips nieuwsbrieven Carmen de Haan 2015

December 2015. Thema is ‘Hoe bijzonder is een wonder?’  

Tip 1:
Als je de ‘bestelservice’ optimaal wilt laten werken, is het nodig dat je jezelf goed leert kennen. Wat ervaar je als prettig en als niet prettig? Weet je dat precies? Kan je voor jezelf exact duidelijk maken waar het bij jou écht om gaat? Wat je precies wilt? Hoe duidelijker je bent, hoe efficiënter de bestelling wordt uitgevoerd. Als je nog niet zover bent om je gedachten, over wat je precies wilt, te formuleren, wacht dan liever even met bestellen. Dat scheelt mogelijke tegenvallers. Een uitstekend hulpmiddel om helder en duidelijk in je wens te zijn, is je te verplaatsen in de spontaniteit van een kind. Houd je wens kinderlijk eenvoudig!

Tip 2:
Stop valse bescheidenheid! Het is voor de meeste mensen een enorme uitdaging om totaal zichzelf te zijn. Hier is een voorbeeld: Als iemand vraagt of je thee wilt drinken en je zegt ‘nee’, terwijl je het eigenlijk best wel wilt, maar de ander niet tot last wilt zijn, maak je het jezelf extra moeilijk. Als de ander vervolgens vraagt: ‘wil je écht geen thee?’ en je zegt ‘ja, als dit niet lastig voor je is’, dan kom je al een stapje verder. Vraagt de ander wát voor thee je wilt, en je antwoordt: ‘maakt niet uit, ik vind alles lekker’, dan ben je weer super onduidelijk. Besef dat je hiermee de ander ook niet helpt. Je maakt het allemaal erg ingewikkeld. Begin te oefenen met ’thee’ of andere kleinigheden in je dagelijkse leven. Oefening baart kunst! Zo leer je straks ook je wonderen te creëren, gewoon door duidelijk te zijn.

Tip 3:
Alles waarin je gelooft slaagt. Een wonder word je niet van buitenaf gegeven, ze zijn géén geschenk van een God of een andere weldoener, maar ze worden door jou zelf tot stand gebracht. Het universum, wat door sommige mensen God (ik zeg liever Go(e)d) wordt genoemd is zuivere energie, pure kracht, intelligentie, liefde, of welk woord je er maar aan wilt geven. En jij bent hier deel van. Het universum is onpartijdig, kent geen gevoelens en is loepzuiver! Het geeft je exact wat je bewust of onbewust in werking hebt gezet. Je hebt dus werk te doen. Als je hoofd vol zit met warrigheden, waaronder veelal negatieve dingen, hebben wonderen minder de ruimte te ontstaan. Elke vorm van oordeel houd je weg van wonderen. Wonderen gebeuren pas als je eerst de bezem door je leven haalt. Wég met je negatieve gedachten, ópruimen die frustraties. Vergeef jezelf voor wat je jezelf hebt aangedaan door middel van je gedachten!

Tip 4:
Hier is een meditatieoefening die wat onlogisch lijkt, maar uitstekend werkt.
• Ga gemakkelijk zitten
• Bewegen mag
• Zorg voor zoveel mogelijk stilte van buiten. Geen muziek enz.
• Gedachten zijn gedachten en laat ze er gewoon zijn
• Denk nu woorden en zinnen die heel positief en goed voor je voelen. Het gaat niet om zinnen over wat je nog wilt bereiken, enkel en alleen denken in positieve uitspraken en versterken wat al aanwezig is, ongeacht in welke mate. Ik ben spontaan; ik ben gezond; ik ben overvloed; ik ben liefde, ik ben mildheid; ik ben passie; ik ben complimenteus; ik ben loyaal; ik ben vriendschap, ik ben ontspannen enz. enz. Ga door tot je echt niets meer weet.
• Voel de invloed van deze woorden en zinnen en geniet hiervan. Het zal je resultaat geven.

Tip 5:
Spreek de universele kracht aan, zoals je met een goede, trouwe vriend praat. Spreek zó met hem (of haar), dat je je er sterk bij voelt en dat je plezier ervaart en iets te lachen hebt. Als je in een God gelooft, neem dan ook aan dat deze tijdens de schepping niet heeft zitten knoeien, maar jou die talenten heeft gegeven die je nodig hebt om een gelukkig leven te kunnen beleven. En als jij een gelukkig leven hebt is het ook mogelijk een zinvolle bijdrage aan het leven van een ander te geven. Want hoe wil je een bijdrage leveren als je zelf ontevredenheid uitstraalt? Straal plezier en geluk uit en creëer ruimte voor wonderen. Je verdient het, sterker nog, het is je geboorterecht.

November 2015. Thema is ‘Hé kijk mij nou, ben ik dat…?’

Tip 1:
Observeer jezelf. Op die manier kom je tot zelfkennis. Kijk vanaf de buitenkant naar jezelf: let op je gedrag, niet op je bedoelingen en afwegingen. Juist via de buitenkant kun je jezelf leren kennen, omdat je dan niet wordt misleid door alle bedenksels die je achteraf erbij verzint.

Tip 2:
Kijken naar wie je bent, wat je doet en hoe je dat doet, zonder oordeel. Dat is zelfreflectie. Hartstikke moeilijk, omdat je een automatische piloot hebt in je vaste patronen, bijvoorbeeld je jas pakken voordat je de deur uitgaat. Daar denk je niet over na maar doe je gedachteloos. Zo doe je ook gedachteloos dingen die van groter effect zijn op je omgeving en in je relaties. Het geheim van zelfreflectie zit in het vinden van je blinde vlekken. Die vind je nooit zelf, daarvoor heet het ook ‘blinde vlek’, maar kun je uitstekend ontdekken via anderen. Vraag drie personen: één die jou goed kent, één met wie je een vriendschappelijk contact hebt en één met wie je een goede maar wel een afstandsrelatie mee hebt. Vraag hen op te schrijven wat zij vinden wat je sterke en zwakke punten zijn en dit in drie kolommen te verdelen: ’top’, ‘minder’ en ‘houden zo’.
Verrassend wat je over jezelf ontdekt!

Tip 3:
Neem een besluit. Besluit om jezelf te vertrouwen, besluit dat je knap bent, besluit dat je het waard bent, besluit dat je je inkomen verdubbelt, besluit dat je OK bent. Is het zo simpel? Vaak wel. Je kunt blijven zoeken naar hoe het komt dat je geen/ weinig/ niet zoveel zelfvertrouwen hebt maar uiteindelijk gaat het erom hoe je het kunt laten groeien!
Projecteer je besluit op de toekomst! Als je iets van plan bent om te gaan doen kun je dit versterken door de vraag te stellen: Wat zou het betekenen voor mijn toekomst als ik dit besluit NU uitvoer?

Tip 4:
Een negatief zelfbeeld komt vaak uit een diepe overtuiging over wie je bent. Dit negatieve beeld kan je flink beperken in je leven. Het verschil tussen een succesvol leven en een leven van geestelijk lijden zit hem vaak in hoe je jezelf ziet. Weten waaróm je zo’n laag beeld van jezelf hebt is heel belangrijk. Heb jij je ooit afgevraagd hoe het is veroorzaakt? Het is fijn als je dit kunt vinden. Neem even de tijd voor jezelf en laat de volgende vragen op je inwerken:
Heb je altijd last van een laag zelfbeeld of alleen in bepaalde gevallen of situaties in je leven? Welke zijn dit? Kun jij je een tijd herinneren toen je zelfbeeld goed was? Zo ja, wat was het voorval dat dit veranderde? Waren er andere mensen bij betrokken? Wie? Kun jij je een situatie herinneren waarin je normaal gesproken last zou hebben van een negatief zelfbeeld, maar waar het in dit geval niet zo was? Wat was deze keer anders? Wie zou je zijn zonder dit negatieve zelfbeeld?
Mogelijk geven bovenstaande vragen je wat inzicht over de oorzaak.

Tip 5:
Je gedachten veranderen begint met observeren, bewust, hoe je denkt en praat met anderen. Luister naar de woorden die je gebruikt. Zijn ze positief of negatief? Kun je een patroon herkennen? Besteed extra aandacht aan beperkende gedachten. Wees niet al te streng voor jezelf. Na verloop van tijd zul je zien dat je positieve en vrije gedachten een gewoonte gaan worden. En dit zal zeker gepaard gaat met een krachtige houding en uitstraling. Mensen met zelfkennis hebben zichzelf lief. Ze weten dat ze niet perfect zijn, en hoeven dat ook niet te zijn. Hun zelfacceptatie geeft hen de nodige zelfvertrouwen.

Tip 6:
Gun jezelf meer zelfkennis. Schets een levendig beeld van je nieuwe ‘ik’ in je hoofd. Probeer er de emoties bij te voelen die naar jouw mening bij dat plaatje passen. Herhaal dit zo vaak als het kan. ‘Speel’ je nieuwe ik en maak hier een dagelijkse gewoonte van.
Succes verzekerd!

Tip 7:
Meer tips voor zelfkennis nodig? Creëer dan nieuwe ervaringen. Een negatieve visie over jezelf geeft een deuk in je zelfvertrouwen. Je kan nieuwe ervaringen creëren en je zelfvertrouwen een boost geven.
Onderneem positieve acties om met andere ogen naar jezelf te leren kijken. Misschien moet je zelfs onaangename dingen ondernemen en vanuit je comfortzone een stapje in de wereld zetten. Met nieuwe ervaringen kunnen je negatieve denkpatronen doorbreken.
En je kan nog meer doen, werk een beetje harder en probeer nieuwe dingen uit. Je zelfbeeld zal verbeteren en je zelfwaardering ook.

Oktober 2015. Thema is ‘Over de waanzin van het ego’

Tip 1:
Je ego is het stemmetje in je hoofd die de hele dag tegen je aankletst. Het is dat deel in jou dat zoekt naar goedkeuring en bevestiging en hier steeds maar meer van wil. Deze stem ben jij echter niet!! Het ego is een hardnekkige vergissing in je denken dat je afgescheiden bent. Afgescheiden van je ware Zelf en van de ander. Het is een tak die voor zichzelf begonnen is. Een golf die denkt dat hij bestaan kan zonder oceaan. Een lucifer die roept dat hij groter is dan de zon.
Allemaal een onmogelijkheid. Er bestáát helemaal geen afscheiding.
Wanneer iemand je beledigt, komt onmiddellijk het ego in actie en laat je direct weten dat je deze boodschap niet hoeft te pikken en dat het terecht is dat je hier de pest over in hebt. Als je geen ego zou hebben, dan zou je de ‘belediging’ opvatten als een reeks woorden die worden uitgesproken door een persoon. Dat is het, het is niet goed of slecht. Je hecht er geen waardeoordeel aan. Alles is wat het is, alles is goed zoals het is.

Tip 2:
Volgens de encyclopedie is het ego: ‘het begrip van een ik. Het wordt onderscheiden van een ziel, maar dan zonder een geweten. Het wordt vaak vals genoemd als het ik zich identificeert met materie. Het is de zetel van de angst, omdat materie de garantie is voor mislukking, aangezien niets materieels zijn vorm voor eeuwig behoudt’.
Simpel gezegd, als je het hebt over mijn auto, mijn horloge, en je bedoelt ook ‘dit is van mij en van niemand anders’, dan vergis je je, want als jij je jasje uitdoet (je overlijdt) gaat die auto en dat horloge écht naar iemand anders toe. Hoe meer je dit inziet, hoe meer je kunt genieten van al de dingen die je beschikbaar hebt! Mijn ondervinding is dat ik daardoor met meer liefde en plezier met mijn spullen omga!

Tip 3:
Kunst van leven is, zo veel mogelijk zorgeloos, probleemloos, onbevangen en ontspannen te leven vanuit je innerlijke integriteit, innerlijke vriendelijkheid en zuivere bewustheid. Wanneer dit je niet lukt, kijk dan eens of je inderdaad de hardnekkigste egotrekjes hebt losgelaten.

– Heb je werkelijk de meeste dingen waar je teveel aan hechtte losgelaten?
– Heb je je zelfbelangrijkheid onbelangrijk gemaakt?
– Heb je je ergste oordelen over jezelf, anderen en de wereld al losgelaten?
– Heb je je schuldgevoelens, negatief zelfbeeld en zorgen werkelijk geheel losgelaten?

Tip 4:
Wist je dat een onbelangrijker ego minder kwetsbaar is en minder pijnlijk bij afkeuring dan een opgeblazen ego? Je schakelt ook veel gemakkelijker om naar een gezond zelfbeeld. Een pretentieloos onbelangrijk ego, misschien zelfs een beetje maf (leer te lachen om jezelf), geeft ruimte voor realisme. Je staat jezelf toe fouten te maken, of niets waard of belachelijk te zijn; of heerlijk dom, en daarmee voel je je een stuk lichter en vrolijker. De moeite waard dus!

Tip 5:
Ken je dat gevoel, dat je kapsel echt niet goed zit, waardoor je er de hele dag onzeker bij loopt? Wees gerust, schrijft de Roos Vonk, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in haar boek ‘Ego’s en andere ongemakken’, geen kat in je omgeving merkt het op. Van die bad hair day hebben we alleen zelf last. Want mensen zijn te veel met zichzelf bezig om te letten op details van anderen. Vonk doet onderzoek naar de drijfveren van slijmgedrag en vleierij en bestudeert grote ego’s. Ego’s met weinig zelfrelativering hebben het gevoel dat anderen hen ook belangrijk vinden. Ze hebben het gevoel dat ze zelf objectief oordelen en anderen subjectief. Ze zijn overtuigd van hun gelijk. De oorzaak van mislukkingen wordt bij de omgeving gelegd, bij externe verstoorders of tijdelijke factoren. Let op: ga nu niet gretig in je familie- of kennissenkring kijken waar bovenstaande voor geldt, want dan ben jezelf die ego!!!!!

Tip 6:
Dat we een ego hebben valt te verklaren uit de evolutie. De mens leefde 99% van zijn geschiedenis in groepen, waarin het van levensbelang was om erbij te horen. Wie zich niets aantrok van de anderen, had geen overlevingskansen. Nog steeds willen we een deel zijn van het geheel en vinden we het doodeng om ons hoofd boven het maaiveld uit te steken. Maar waar ben je nou zo ontzettend bang voor? Geen stappen zetten, houden zoals het is….
Vanuit het idee van zekerheid en controle is het begrijpelijk. Tenzij je je dromen uit wilt laten komen en écht gaat staan en gaan voor waar je diep in je hart naar verlangt, jezelf zijn in plaats van enkel en alleen te willen voldoen aan wat de ander van jou verwacht. Houd ermee op om je omstandigheden te misbruiken als excuus! Besef dat jouw wereld er wel eens een stuk beter er uit kan zien als jij je hoogste waarden en idealen waar gaat maken!

Tip 7:
Door regelmatig te mediteren, al is het maar 10 minuten per dag, kun je je ego kleiner maken. Maar dat is niet eens het belangrijkste. De belangrijkste stap naar het verkleinen van je ego is hem simpelweg te herkennen. Door in te zien dat jij en je gedachten niet één zijn, je hebt gedachten, je bent ze niet! Wie je bent is de schepper van je gedachten. Wat betekent dit? Dat je zelf de regisseur kunt zijn over de gedachten die van belang voor je zijn. De rest kun je als wolkjes aan de blauwe hemel wegwuiven. Een klein ego is fijn. Voor jezelf en voor de mensen om je heen. Je leven wordt makkelijker, je blijft dichter bij jezelf en je ervaart minder problemen. Niet omdat je een beter mens wordt, maar vooral omdat je dichter bij de realiteit leeft. Dichter bij je authentieke Zelf.

Tip 8:
Je weet nu inmiddels dat het ego verschillende strategieën in huis heeft om jou een ongemakkelijk gevoel over jezelf te geven. Het kent kleinerende, pushende, straffende en relativerende stemmen. Het vergelijkt jou met anderen en het laat je vooral niet zijn wie je bent. De realiteit: zoals je bent, ben je prima. Misschien win je nooit de Nobelprijs maar dat geeft niet. Op jouw eigen, unieke manier ben je waardevol, ook voor de mensen om je heen. Waar komt dit oordeel vandaan? Waar komen de eisen vandaan om anders te zijn dan je nu bent? Onderzoek de boodschap en vertel je kleine zelf (het ego) dat je niet langer geïnteresseerd bent. Daarna ben je veel beter in staat om een reality check te doen en te kijken naar wat er waar is aan de boodschap van het ego. Het kan namelijk wel zinvol zijn om jezelf op bepaalde punten te corrigeren.
Groei en ontwikkeling vindt vanzelf plaats. Net zoals een boom vanzelf groeit, zo groei je ook. Elke dag zijn er weer nieuwe ervaringen waarvan je iets leert. Meer en meer leer je over jezelf. En meer en meer word je jezelf.

September 2015. Thema is ‘De kracht van zacht’

Tip 1:
Een extra bemoediging:
Wetenschappelijke studies naar de effecten van de glimlach:

– 72% zien anderen die vaak lachen als zelfverzekerd en succesvol

– 86% van de mensen praten sneller tegen een vreemde wanneer deze lacht.

– Mensen die veel lachen promoveren gemiddeld 12% sneller.

Tip 2:
Glimlachen, waar ook je oog- en je mondspieren aan meewerken, helpt je hartslag te verlagen na een stressvolle gebeurtenis. Het blijkt dat mensen met een hartziekte ook minder lachen dan gezonde personen. Net zoals sporten, niet roken en gezond eten je hart ten goede komen, kun je ‘met een gerust hart’ een glimlach aan dit lijstje toevoegen. Doen!

Tip 3:
Wat is liefde? Probeer het maar eens uit te leggen aan iemand. Heb je in de gaten dat dit onmogelijk is? Je kunt een tafel of een vaas omschrijven, maar niet de liefde. Je kunt vergelijkingen zoeken of haar duidelijk maken in verhalen. Maar eigenlijk kun je alleen liefde ervaren en voelen als je weet wat niet-liefde is. Door elke dag te kijken naar je ervaringen en er een paar op te schrijven, kun je ze precies rangschikken of je ervaringen liefde of niet-liefde zijn. Leuk om te oefenen!

Tip 4:
Gezonde, positieve gedachten hebben een hoger trillingsniveau dan negatieve. Het is als het draaien aan de zenderknop van de radio. Welke muziek wil je graag horen?
Gezonde, positieve gedachten hebben een hoger trillingsniveau dan negatieve gedachten. Het is als het draaien aan de zenderknop van de radio. Welke muziek wil je graag horen? Zolang je niet de juiste frequentie hebt gevonden, kun je jouw gewenste muziek niet horen. Met andere woorden: hoe bewuster je omgaat met hetgeen je uitzendt, hoe eenvoudiger het is positieve ervaringen naar je toe te trekken. Geef negatieve gedachten geen aandacht, dan gaan ze vanzelf weer weg. Open je hart en je zintuigen en laat liefde vrij stromen. Je zult al snel merken dat je ogen gaan twinkelen en je ‘licht’ aan het verspreiden bent. De wereld, jouw wereld heeft je nodig!!!!!

Tip 5:
kunt pas je eigen leven leiden en zachtheid in jezelf toelaten, als je kunt vergeven.
Vergeven heeft altijd met jezelf te maken. Vergeven doe je ook alleen voor jezelf, ongeacht wat de ander jou heeft aangedaan. Jij bent degene die denkt, jij bent het die wrok en frustratie vasthoudt. Jij betaalt zelf je zelfgecreëerde emotionele prijs, zolang je deze ongewenste gedachtes en gevoelens vasthoudt. Zachtheid toelaten, betekent dat je bereid bent los te laten wat niet meer bij je past. Zachtheid in jezelf voelen geeft heel veel kracht. Kracht om een nieuwe weg in te slaan die duizenden malen meer voldoening en vrijheid geeft.

Tip 6:
Verbind je met de zachtheid in je leven. Als je in alle rust eens goed kijkt naar alles wat er goed loopt in je leven, besef je dat dit veel meer is dan je dacht. Herinner je elke dag – bij wijze van oefening – de mooie momenten. Wat heb je allemaal gepresteerd? Wat heb je bereikt? Hoeveel mensen heb je een goed gevoel nagelaten? Kijk met nieuwe ogen en zonder weemoed naar deze zegeningen in je leven. Dat is je kracht en wat je allemaal kunt. Ook in de toekomst ben je daartoe in staat. Wees zacht, deel zachtheid uit.

Juli 2015. Thema is ‘Verlangen’

Tip 1:
Verlangen hangt samen met groei. Het besef van groei en vooruitgang is een belangrijke bron van geluk. Zodra je ziet dat je vooruit komt voel je je beter. Verlangen naar beter betekent ook dat je de ‘hartslag’ van jouw leven accepteert. Het kan meezitten, het kan tegenzitten. Soms zijn er grote pieken die je vlinders in je buik bezorgen en soms zijn er diepe dalen die je voelt in je maag. Hoe meer je de beweging van jouw leven accepteert hoe stabieler je je zult voelen! Maar let op: één ding zal altijd nodig zijn: het doen! Laat je verlangen nooit alleen bij woorden maar ook bij daden, want woord + daad = resultaat!

Tip 2:
Verlangen naar een beter, vrijer leven, houdt in dat je ook je oude gewoontes onder de loep neemt, dat je uit je comfortzone stapt. Dat kan gepaard gaan met heftige gevoelens en gedachten. Je kunt gaan twijfelen. En twijfel kan weer zorgen dat je teruggaat naar je oude gewoontes. Geef niet op. Mensen geven te makkelijk op. Veranderen doe je niet zomaar. Niemand zegt dat het makkelijk is. Maar wat zou je er gebeuren als je nog langer in je oude systeem doorgaat? Echt waar, gewoon beginnen en je wordt gemotiveerd door de verandering zelf…… door deze verandering raak je besmet en groeit je verlangen naar méér! Laat je koers nooit beïnvloeden door wat anderen ervan denken en zeggen. Wie weet het beter dan jijzelf?

Tip 3:
Bij je verlangen naar …….( dat weet jij zelf beter in te vullen) is het belangrijk dat je jezelf de juiste vragen stelt. Begin niet met naar antwoorden zoeken want die kunnen je blokkeren. Vragen leiden tot oplossingen en dat is wat je wilt. Dus niet: maar wat nou als ik de verkeerde keuze maak? (en jezelf vervolgens gek maken met de meest bizarre gevolgen). Vraag liever: wat zou er kunnen gebeuren als het toch niet de juiste keuze is en wat is hier dan zo erg aan? Dus niet: dit gebeurt mij nu altijd! (en vervolgens oneindig naar een reden zoeken) Vraag liever: wat kan ik doen om het beter te laten verlopen? Als je gestructureerd vragen aan jezelf stelt en blijft doorvragen totdat dit een concreet antwoord oplevert, kun je de meeste situaties oplossen.

Juni 2015. Thema is ‘Veerkracht’

Tip 1:
In het leven is tragedie. Je kunt intens verdrietig zijn door het verlies van een geliefde, een ernstige ziekte of opzegging van je werk. Sommige mensen storten dan volledig in, terwijl anderen zich juist proberen aan te passen aan de levensveranderende omstandigheden. Geconfronteerd met uitdagingen hebben deze mensen het vermogen zich te herstellen van tegenslag door hun veerkracht te gebruiken. Veerkracht kan deels gevormd worden in je opvoeding, maar het is ook een eigenschap die aan te leren is. Accepteer dat verandering een onderdeel is van het leven en nóóit het einde hiervan. Bepaalde doelen zijn wellicht niet langer haalbaar als gevolg van de veranderde omstandigheden, maar met positieve gedachten over jezelf en het vermogen om hetgeen er gebeurt in een groter perspectief te zetten, kom je al een heel eind.

Tip 2:
Gedachten zijn krachten. Het kan niet genoeg gezegd worden. Er zitten duizenden uren aan opnames in je hoofd opgeslagen. Allemaal achterhaalde informatie met veel negatieve boodschappen. Wis al die prut, je hebt het gewoon niet meer nodig, je hoeft echt niet lijdzaam alles telkens opnieuw aan te horen. Kies voor gedachten die gebaseerd zijn op een heerlijk leven, vol groei, vol mogelijkheden. Het leven is heilig, jouw leven is heilig. Alle situaties die pijnlijk voor je zijn, die je gekwetst hebben, zijn leermomenten die je nu niet hoeft te begrijpen. Enkel te accepteren. Later, vaak veel later, wéét je gewoon waarvoor het diende en dan kun je dankbaar zijn.

Tip 3:
Tegenslag, verlies, angst, teleurstelling zijn net als grote grijze wolken die de blauwe hemel verbergen. Maar de hemel is er. Die komt niet of gaat niet weg, die is er altijd. Jij bent als de hemel, en de komende en gaande wolken zijn al die vervelende situaties die maar tijdelijk zijn en waar je mee te dealen hebt. Vertrouw op je eigen deskundigheid. Niets of niemand heeft macht over jou, want je bepaalt altijd zelf wat je wel of niet in je denken toelaat. Het enige wat je ooit onder controle hebt, is wat je nú denkt. De kwaliteit van je gedachten in het nú, geven je veerkracht als je dat wilt.

Tip 4:Als er iets gebeurt waar je geen controle over denkt te hebben, ga dan meteen affirmeren. Dit is je reddingsboei om je veerkracht in werking te zetten. Bij dreiging kun je zeggen: ‘ik ben veilig, ik ben veilig, ik ben veilig’. Als een door jou bedacht plan niet doorgaat, kun je zeggen: ‘alles is goed in mijn wereld, het is zoals het is en dat is goed’. Krijg je onverwachte kritiek, zeg dan: ‘wat heerlijk dat ik rustig en kalm kan reageren’, of, ‘ik luister vol aandacht en begrijp dat het van de ander (hem, haar) is. Ik neem de tijd om hierover na te denken’. Affirmaties werken optimaal als je ze hardop zegt en vele malen herhaalt. Is het niet gepast om het hardop uit te spreken, denk het dan.

Tip 5:Een geliefde verliezen aan de dood kan grote impact op je hebben. Je voelt dit als een persoonlijke amputatie. Zoek je naar veerkracht om staande te blijven, dan zou het je enorm helpen om deze tragedie in een groter verband te gaan zien. We gaan allemaal een keer dood en er bestaat geen goed- of verkeerd moment. Fijne mensen sterven, ellendelingen sterven. Het is een normaal en natuurlijk proces. Terwijl de deur van dit leven dichtgaat, wordt er een nieuwe deur naar een ander leven geopend. Het leven is eeuwig. Dat je soms bang kunt zijn dat je het niet aan kunt, is normaal. Je bent geen robot, je bent een mens!

Tip 6:
Ongeduld is geen veerkracht! Je wilt geen pijn, je wilt geen tegenslag, je wilt geen verlies. Maar dan wil je óók de tijd niet nemen om de ‘les’ te leren die je op dat moment aangeboden wordt. Je rent jezelf voorbij in de hoop dat je je spoedig beter gaat voelen, maar het versnelt je behoefte hieraan écht niet. Geduldig zijn betekent dat je in harmonie bent met jezelf, zonder tijdslimiet, je ziet wel. Dan pas bouw je veerkracht op.

Tip 7:
Veerkracht heb je ook nodig als je tegenslag in je financiële zaken ervaart. Vaak zitten je negatieve overtuigingen over geld zo ingebakken dat het moeilijk is erover te praten zonder dat het emoties bij je oproept. We hebben allemaal lange tenen als de manier waarop we met geld omgaan ter discussie wordt gesteld. Spannend om dit eens te doorbreken: pak een blanco blad papier en schrijf bovenaan:
mijn grootste angst over geld is:……. Laat het blaadje dan een paar dagen op tafel liggen met een pen erbij en telkens als je de zin leest, schrijf je op wat op dat moment bij je naar binnen valt. Oeps, dat ik schrikken!

Mijn dagelijkse affirmatie is:
Ik leef in overvloed, geld stroomt makkelijk naar mij toe. Ik geniet van geven en ontvangen.

Mei 2015. Thema is ‘Lichter’ leven.

Tip 1:
Last van een onrustig gevoel? Je voelt het in je hoofd en in je lijf. Je vindt het lastig om je te concentreren op je dagelijkse bezigheden. Er is iets, maar je weet niet wat. Je voelt je niet zo energiek en zelfverzekerd als eerst. Je bent moe, maar weet niet waarom. Er sluimert ontevredenheid. Het liefst stop je dit ondefinieerbare gevoel weg, zodat je het niet hoeft te voelen en weer over kunt gaan tot de drukke orde van de dag. Als dit lukt blijft het vervelende gevoel weg en denk je er niet meer aan. Maar soms lukt dit ook niet en wil dit gevoel je iets duidelijk maken. Bijvoorbeeld dat je toe bent aan een nieuwe stap. Dat het tijd is om te groeien, omdat er iets op je ligt te wachten dat groter, nieuwer, mooier en energieker is. Gewoon, omdat je de mogelijkheden in je hebt om nog meer uit je leven te halen. Dat het juist deze mogelijkheden zijn die ‘aan je deur rammelen’, omdat ze graag benut willen worden. Ga eens op onderzoek uit en zeg ja tegen nieuwe kansen. Nee zeggen kan altijd nog!!

Tip 2:
Als je lichter wilt leven is het belangrijk dat je overtollige ballast van je af gooit. Maak eens een lijstje met je bezigheden en bekijk één voor één bij welke bezigheid je een ja-gevoel of een nee-gevoel krijgt. Probeer er niet over na te denken, alleen te voelen. Geef aandacht aan je nee-gevoel. Poets het niet weg, het geeft je waardevolle informatie! Als je weet waarin je je beknot voelt, komen er vaak vanzelf antwoorden over wat je dan wel zou willen. Vaak op een hele onverwachte manier. Soms ‘weet’ je gewoon ineens het antwoord, of iemand zegt iets tegen je waardoor het kwartje valt. Of je ziet een film waardoor het antwoord duidelijk wordt. Het moeilijkste hier is om deze onverwachte antwoorden serieus te nemen. Laat zo’n antwoord een paar dagen op je inwerken, kijk of het blijft hangen, of de gedachte je energie geeft, ook als het tegelijkertijd spannend voelt.

Tip 3:
Op weg naar ‘lichter leven’ kom je eerst altijd je oude, negatieve denkpatronen tegen die je onzeker en nerveus kunnen maken. Hier zijn wat tips:
Iedereen heeft last van zenuwen/onrust. Je wilt het niet, maar het gebeurt. Zorg ervoor dat je deze gevoelens gewoon gaat vinden, ze horen op dat moment echt bij je.
Je kunt ook je ongewenste gevoelens in gedachten veranderen en er ‘opgewonden’ of ‘enthousiast’ van maken. Als je het zo bekijkt, wordt het een stuk leuker en relaxter. En de 3e tip: pas op wat je zegt. Gedachten gaan razendsnel, maar de woorden die je uitspreekt gaan langzamer en kun je controleren en corrigeren. Zorg voor een positieve ondertoon in alles wat je zegt en voor je het weet, zullen je gedachten hier braaf op aansluiten.

Tip 4:
Lééf! Je staat er te weinig bij stil en jakkert maar door, onbewust van hoe waardevol je leven is! Je leven is zó belangrijk. Wij hebben allemaal een innerlijke rijke bron van wijsheid, vrede, liefde en vreugde. Je bent er slechts één ademtocht van verwijderd. Je kunt steeds opnieuw nieuwe gedachten kiezen. Eerst verander je je denken en vervolgens verandert er iets in de manier waarop de buitenwereld op je reageert. Vind je het moeilijk om op te starten? Begin dan met de dagelijkse oefening door te zeggen: Ik ben …….. en vul dan ieder positief woord in wat bij je naar boven komt. Dus: Ik ben lief, ik ben zacht, ik ben enthousiast, ik ben gemotiveerd, ik ben blij, ik ben moedig enz. enz. Zo geef je jezelf richting om een perfecte dag te beleven.

Tip 5:
Dankbaar zijn is misschien wel de belangrijkste kwaliteit om lichter te leven. Wees dankbaar. Doe zomaar een goede daad. Geef je boodschappenkar door aan iemand zonder het geldstuk eruit te halen. Raap rommel op in het park of op het strand. Geef een onbekende een bloemetje. Praat eens met een dakloze. Laat iemand weten dat je hem of haar waardeert. Stuur kaartjes rond met een dankbare boodschap aan mensen die je gekend hebt en die van betekenis voor je waren. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk!

Tip 6:
Lichter leven kan je ook als je ouder wordt.
Dr. Wayne Dyer heeft hier een mooie uitspraak over: ‘hoe oud zou je zijn, als je niet wist hoe oud je was?’
Cijfers kunnen je nooit laten bepalen hoe je je moet voelen en gedragen. Wat je gelooft wordt werkelijkheid, zo gaat dat. Je kunt van ouder worden een positieve, actieve en gezonde ervaring maken als je je gedachten in overeenstemming hiermee brengt. Ouder worden heeft ook veel voordelen: het maakt je meestal niet meer uit wat een ander over je denkt; je hoeft ook niet meer aan zoveel maatschappelijke normen te voldoen. Je bent meer vrij dan ooit! Denk jezelf vrij!

Tip 7:
Het voelt geweldig om te weten dat je voor jezelf kunt zorgen. Wat er ook gebeurt, je weet dat je het aankunt.
Laat je gedachten je beste vrienden zijn. De meeste mensen denken steeds in dezelfde patronen. Dat kan een negatieve sleur worden. Denk speels en bedenk steeds nieuwe manieren om bekende dingen te doen. Rijd op een andere manier naar je werk toe, ga eens in een andere winkel je dagelijkse boodschappen halen Het houd je fris en levendig.

Tip 8:
Wat is er mooier de dag te beginnen met een treatment voor een licht leven? Hier is een voorbeeld:

Goedemorgen [VOORNAAM],
Ik begroet deze nieuwe dag vol lichtheid. Alle negatieve, zware, beangstigende gedachten en verdere onzin, zet ik vandaag resoluut van mij af. Bevrijding geven kan ik alleen maar zelf en ik neem deze uitdaging vol enthousiasme aan.
Ik kies voor mijn geestelijke onafhankelijkheid in mijn denken en doen en ik houd onvoorwaardelijk van mijzelf.
Ik leef deze dag in voorspoed en harmonie! Ik zal zorgen dat ik een zegen ben voor mijzelf en voor anderen.
En zo is het [VOORNAAM]! (Amen)

Lees dit treatment hardop en handel ernaar!

Tip 9:
Als je lichter leeft, in waarheid leeft, kun je de wereld veranderen. Iedereen – ook jij – staat in contact met oneindige wijsheid. Het enige wat je hoeft te doen is dit te beseffen en ernaar leven. We creëren nu de toekomst met onze gedachten. De gedachten die je denkt, de woorden die je uitspreekt en de overtuigingen die je hebt geven de toekomst vorm. Ga elke ochtend voor de spiegel staan en affirmeer: ik ben een instrument van vrede, voorspoed, wijsheid en geluk, en zo is het. Dit is pas een overtuigende manier om je dag mee te beginnen. Maak jezelf een instrument van vrede en harmonie.

April 2015. Thema is ‘Controle is goed, vertrouwen is beter’

Tip 1:
Vertrouwen opbouwen is belangrijk. Hoe je dit kunt doen is onder andere door recht door zee te zijn, vertel waarheid, gebruik eenvoudige taal en stem non-verbaal op de ander af. Laat zien dat je om de ander geeft en toon respect. Zorg er ook voor dat je ook op gelijke ooghoogte met elkaar in contact bent. Praat vooral rustig en ontspannen en laat de ander weten waarvoor jij staat en gaat. Krijg je feedback? Ontvang dit dan als een geschenk waar je dankbaar voor bent. Het is heerlijk voor jou én de ander om een eerlijke indruk achter te laten.

Tip 2:
Wil je gedegen en betrouwbaar overkomen, laat dan je waarden en normen duidelijk zichtbaar worden! Je hebt kleine waarden en grote waarden. Een kleine waarde is bijvoorbeeld dat je je eigen spullen opruimt en je zo je woon- of werkomgeving prettig leefbaar houdt. Een voorbeeld van een grote waarde is dat je goed omgaat met het milieu.
Normen zijn de stappen die je zet om bij je waarden te komen. In het voorbeeld van het milieu: scheid je al het afval? Ga je al creatief met eten om dat overblijft? Laat zien wie je bent en hoe je in het leven staat.

Tip 3:
Ken je dit?:
“Ik wil je iets zeggen in vertrouwen, iets wat tussen ons moet blijven”……..
Wellicht haast je je dan om te zeggen dat de ander altijd alles tegen je kan vertellen en dat het bij jou in vertrouwde handen is. Maar is dat wel zo? Het kan zijn dat de ander met iets heel heftigs komt, waar jij je geen raad mee weet. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de mensen geheime informatie deelt met een derde partij. Met nadruk vragen om informatie geheim te houden – “Even tussen jou en mij…”- blijkt paradoxaal genoeg juist een stimulans om het toch te delen. Beter is dus om bij de opmerking om iets in vertrouwen aan te horen eerst te zeggen dat je niet weet of je schouders sterk genoeg zijn om het nieuws te kunnen dragen. Op deze manier ben je eerlijk en zal de ander je als zeer ‘betrouwbaar’ inschatten.

Tip 4:
Vertrouwen maakt of kraakt een relatie. Vertrouwen opbouwen in een relatie is een breekbaar proces en kan in één klap vernietigd worden. Ga hier dus altijd zorgvuldig mee om. Vertrouwen vormt immers de belangrijkste pijler binnen iedere goede relatie. Of het nu om een intieme-, een vriendschappelijke-, of een zakelijke relatie gaat. Is het vertrouwen eenmaal geschaad dan zal dit niet in één gesprek hersteld kunnen worden, want voor vertrouwen geldt altijd dat het ’terugverdiend’ moet worden door goed gedrag. Dit heeft meestal ook met tijd te maken. Over het algemeen geldt dat, wanneer een intieme relatie flinke schade heeft opgelopen, hier ± 3 jaar voor staat eer alle pijn verdwenen is.
Een relatie, ongeachte welke soort relatie, vraagt onderhoud. Blijf daarom altijd aan je relatie werken. Je zult merken dat als je je basisvaardigheden (luisteren, oprechte interesse, betrouwbaar, enz.) aanwezig zijn, je relatie blijft groeien en beter en beter wordt.

Tip 5:
Wil je meer vertrouwen in jezelf en dit ook uitstralen, kleed je dan netjes. Je zult merken dat je je beter zult voelen als je er goed uit ziet en mensen reageren ook anders op iemand die netjes gekleed is. Het hoeft geen dure kleding te zijn, het gaat er meer om dat je merkbaar aandacht hebt besteed aan je uiterlijk. Dat straalt uit en het laat zien dat je jezelf de moeite waard vindt. Let ook op je houding, met een rechte rug voel je je direct beter. Als laatste tip: glimlach. Glimlachen is aanstekelijk en je komt er gelukkig en zelfverzekerd door over. Mensen reageren positief op een glimlach. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen vriendelijker klinken aan de telefoon als ze glimlachen.
Leuk hé!

Tip 6:
Ben jij altijd degene die het stilst is op een feestje of bij een vergadering? Ben je bang dat je niets zinnigs te zeggen hebt waardoor mensen je een beetje vreemd vinden? Gooi die angst overboord! Mensen zijn over het algemeen veel toleranter dan je misschien denkt. Wanneer je in ieder ‘vreemd’ gezelschap tenminste één keer van je laat horen bouw je langzaam je zelfvertrouwen op, en overwin je verlegenheid. Bloos je snel en zie je dat andere mensen dit ook zien? Zeg dan zoiets als: ‘kijk mij nou eens, ik krijg er een kleur van’. Dit helpt enorm.

Tip 7:
Om meer vertrouwen te krijgen is het ook een goede gewoonte om op de eerste rijen te gaan zitten als je toehoorder bent bij een spreker. Veel mensen met weinig zelfvertrouwen verstoppen zich ergens achter in de zaal. Bang om op te vallen. Het kan ook best een beetje eng aanvoelen als je ‘gezien’ wordt, maar weet dan dat ieder mens in zijn hart hunkert naar aandacht. Dus waarom zou je hier niet voor uit komen?

Maart 2015. Thema is ‘Hoe is de relatie met jezelf’

Tip 1:
Jouw leven is een kans:
grijp haar.

Jouw leven is een droom:
verwerkelijk haar.

Jouw leven is een worsteling:
aanvaard haar.

Jouw leven is een avontuur:
waag het.

Jouw leven is een belofte:
vervul haar.

Jouw leven is een spel:
speel het.

(Bron: moeder Teresa)

Tip 2:
Wat is Zelfkennis? Zelfkennis is het bewust zijn van je gedachten, emoties en gevoelens. Zelfkennis krijg je als je een nietsontziende eerlijkheid tegenover jezelf hebt en je jezelf voortdurend een spiegel voorhoudt. Wie zichzelf kent, weet waar zijn sterke en zwakke punten liggen. Het is zinvol als je over jezelf nadenkt jezelf de vraag te stellen: ben ik introvert of extravert? Ben ik een mensen-mens en kan ik goed met anderen overweg of leef en werk ik liever in m’n eentje? Ben ik slordig of een pietje-precies? Onder welke leefomstandigheden voel ik mij het prettigst?
Weet dat jezelf kennen tot vrijheid leidt. Je bent dan zelf de regisseur op je levenspad. Als je (nog) niet weet wie je werkelijk bent onderzoek het dan!!!!!

Tip 3:
Als je blij met jezelf bent trek je sneller stabiele en interessante mensen aan. Hoe optimistischer je bent, hoe leuker mensen het vinden in jouw omgeving te zijn. Dit geldt ook in partnerrelaties. Een partner kan je in die zin ook niet gelukkig maken, dat zul je echt zelf moeten doen. Als je dit van een partner gaat verwachten, zul je zien dat je na een spannende tijd van verliefdheid weer heerlijk ontevreden met jezelf bent. Zie jouw relatie als een loepzuivere spiegel. De spiegel straalt uit wie jij ten diepste innerlijk bent. En dat wat je in je puurheid bent komt altijd naar je terug! Zorg dus goed voor jezelf en weet wat je in essentie wilt. Je bent en blijft een mens en je hoeft niet perfect te zijn, maar verwacht dat dan ook niet van je partner. Ondersteun elkaar juist in elkaars onvolkomenheden. Heb begrip en wees zachtaardig. Kun je je partner accepteren zoals hij/zij is? Weet dat het ook jouw diepste verlangen is om geaccepteerd te worden zoals je bent, met al je imperfecties. Kun je dat je partner geven, dan kan liefde bloeien.

Tip 4:
Sommige mensen zijn jarenlang echte sleutelaars. Ze sleutelen aan hun relaties, aan hun vriendenkring, aan hun werk, aan hun gezondheid. Tot ze op een dag de ontdekking van hun leven doen: ze gaan van zichzelf houden!!
Of deze ontdekking nu via een cursus, een zelfhulpboek of een andere manier doen, dat maakt niet veel uit.

Het wonder zit ‘m in: ‘van jezelf houden, precies zoals je nu bent.’ Als je dat echt gaat doen gebeuren er onvoorstelbare mooie dingen. Je problemen verdwijnen als sneeuw in de zon. Je hoeft niets meer te sleutelen, alleen maar van jezelf te houden. Van jezelf houden is de wonderkuur.

Tip 5:
Roddelen, wie doet het niet? Roddelen betekent letterlijk: met genoegen praten over anderen, vooral in negatieve zin. Als je je ervan bewust wordt hoe schadelijk roddelen is voor alle betrokkenen, kun je het besluit nemen ermee te stoppen. Je zult merken dat je in de dagen hierna niet zoveel meer te zeggen hebt. Het is een kunst en een prima gewoonte om goede dingen over je medemens te zeggen. Op die manier ontstaat er een positieve sfeer waar iedereen blij van wordt en het verbetert aanzienlijk je zelfbeeld. Neem de tijd om belangstellend en oprecht te luisteren naar wat de ander je vertelt. Wees bemoedigend en inspirerend. Kies je woorden zorgvuldig. Hoor je een roddel? Vertel het niet verder. Hoor je een positief verhaal, vertel ik het iedereen.

Tip 6:
De beste relatie is de relatie met jezelf. Relaties zijn prachtig, ook intieme relaties, maar relaties zijn wel tijdelijk. Op een dag zijn ze voorbij. De enige met wie je altijd samen blijft, ben jezelf. De relatie met jezelf is eeuwig. Je kunt je eigen beste vrien(in) zijn. Elke dag even de tijd nemen om in jezelf te kruipen en liefde door jezelf voelen stromen. Je weet dat je altijd verbonden bent met iedereen en alles. Hoe meer je beseft dat alles om jou draait, hoe jij met jezelf omgaat, hoe stabieler je in je leven staat.

Tip 7:
Denk je dat je tevreden kunt worden als je steeds opnieuw bevestiging en erkenning zoekt? Ik denk het niet. Wat je eigenlijk zoekt is een bewijs van ‘ik ben goed genoeg’ en wanneer is goed ‘goed genoeg’ voor jou? Als je partner het zegt? Als je het zelf (gemeend) kunt zeggen? Zolang je torenhoge verwachtingen koestert, zul je steeds weer opnieuw teleurgesteld worden.
Dit ligt niet aan jou…….maar aan je verwachtingen! Heb je daar wel eens aan gedacht? Gooi ze eruit! Verwachtingen zijn nekbrekers. Ga voor de verandering is onvoorwaardelijk van jezelf houden, wat je ook doet, wat anderen ook zeggen. En voor die mensen die dit zweverig gezwets vinden, durf ik uit de grond van mijn hart te zeggen: dat is alleen maar omdat je het nog niet doet. Voor wie van zichzelf houdt, is het de gewoonste zaak van de wereld om tegen zichzelf (en de ander!) te zeggen: Ja, dat klopt, ik houd van mezelf, precies zoals ik nu ben!

Februari 2015. Thema is ‘Het licht zien’

Tip 1:
Een zienswijze om over na te denken:

Er is één Leven, één Kracht, één Intelligentie, één Vrede, één Liefde, één BRON. Alles wat je waarneemt is een weerspiegeling van deze Bron, de creatieve kracht van de Bron drukt zich uit in de wereld waarin jij leeft. Het is in de lucht die je inademt, het is in je hart dat klopt, het is in de zon, de maan, in de sterren. Het is ook in het geluid van auto’s die voorbij komen, de klok die tikt, geluid van de buren. Er bestaat he-le-maal niets zónder de Bron, er is geen enkele uitzondering. Alles, alles, alles is hier onderdeel van, dus JIJ ook, ja-a, jij bent deel van deze Bron. Wat een rijkdom!

Hóe je hier ook over denkt: het is GO(E)D…….

Tip 2:
Spirituele groei is van groot belang voor iedereen en dus niet alleen voor mensen die zoeken naar verlichting en er voor kiezen om in afzondering te leven. Spirituele groei is de basis voor een beter en harmonieuzer leven, een leven vrij van spanning, angst en zorgen.
Hier zijn wat tips die je kunnen helpen:
1. Lees vaker spirituele boeken. Neem jezelf voor minstens iedere dag één hoofdstuk te lezen en vraag jezelf aan het eind van een hoofdstuk af: wat heb ik nu eigenlijk gelezen? Hoe begrijp ik dit?
2. Leer hoe je je geest rustig kunt maken door simpele concentratieoefeningen.
3. Niets is blijvend in deze wereld. Dingen komen, dingen gaan. Mensen komen, mensen gaan. Als je dit kunt accepteren zal het je houding ten opzichte van mensen en dingen positief veranderen. Je zult meer gaan genieten van het moment!
4. Begin je dag met het besluit alles van de zonnige kant te bekijken. Reageer energiek en optimistisch op mensen. Geluk komt van binnen uit. Externe factoren kunnen nooit je geluk bepalen.
5. Wees dankbaar voor alles wat je krijgt.
6. Ontwikkel verdraagzaamheid, geduld, mededogen en werkelijke aandacht voor anderen.

Tip 3:
Is een beslissing iets wat je enkel neemt, of ook iets wat je als het ware van binnenuit ontvangt? Beslis nooit alleen met je verstand. Leer te luisteren naar de boodschappen van binnenuit. Voor de een is dat een gevoel, voor de ander een stem of iets anders. Vertaal vervolgens datgene wat je hebt ‘gehoord’ in een zin en spreek deze hardop uit. Doe dan wat je goed vindt om te doen. Er bestaan geen goede of foute beslissingen. Het is wel belangrijk dat je de verantwoording neemt over je beslissing. Alles heeft immers consequenties. Je zult merken dat als je van binnenuit beslist, de consequenties makkelijker te aanvaarden zijn. Onthoud: ingevingen van het verstand hebben altijd te maken met angst om iets niet te krijgen of iets te verliezen. Ingevingen van binnenuit zijn zeer geduldig en altijd gebaseerd op liefde.

Tip 4:
In de stilte hoor je meer. Niet iedereen lukt het om te mediteren en dat hoeft ook niet. Het kan soms spannender zijn te bedenken dat het hele universum op een bepaald niveau uit een web van gedachten bestaat. Observeer dit web op een afstandje en zie hoe het constant in beweging is door de gedachten die komen en gaan van iedereen. Voorbij dit web is de grote stilte, een oneindige ruimte en een pure liefde. Maak je verlangen hiernaar heel groot en voel hoe je door de mazen van het web ‘zwemt’. Omhul je met deze grote onuitsprekelijke stilte en liefde. Mooi hé.

Tip 5:
De behoefte van veel mensen aan een bewust en vervuld leven neemt meer en meer toe. Mensen zijn op zoek naar het wezenlijke; datgene dat er echt toe doet. Langzamerhand worden we ons meer bewust van het feit dat uiterlijke schoonheid slechts samen gaat met innerlijke schoonheid en gezondheid.
Herken je dit ? Begin dan om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen geluk. Geluk is een ervaring waar je voor kunt kiezen in elk moment. Het is geen doel waar hard aan gewerkt moet worden. Kijk eens wat er op je verlanglijstje staat en besef dat elk verlangen altijd in de toekomst staat. Als je geluk in de toekomst plaatst, dan zul je er ook altijd op moeten wachten. Wacht niet langer en sta open om te genieten van wat je nu ervaart. Als je je richt op het waarderen van de goede dingen die je nu hebt, dan zal je meer daarvan in de toekomst creëren.

Tip 6:
Ontwikkel jouw idee van spiritueel bewustzijn en hoe je je leven hierin vorm wilt geven. Ga dus zorgvuldig om met wat anderen je graag willen laten geloven en voel wat waar voor je en wat wel of niet voor je werkt.
Gevoel is de taal van je ziel, van God als je wilt. Blijf met je beide benen stevig op de grond staan, van zweverig gedoe word je alleen maar duizelig.
Spiritueel bewustzijn gaat over Liefde in zijn zuiverste vorm. Liefde is áltijd het antwoord op welke netelige situatie dan ook. Zowel op persoonlijk- als wereldniveau. Als er oprecht geantwoord en gehandeld wordt op de vraag: ‘wat zou liefde hier nu doen?’ zou menig probleem opgelost worden. Ideetje?: print deze zin op een sticker of gebruik ‘m als soort van logo bij je emailverkeer. Een heerlijk gevoel!

Tip 7:
Alleen in vrijheid kun je je volledig ontplooien. Je hebt geestelijke vrijheid nodig om nieuwe dingen te kunnen proberen (en er ook weer mee te stoppen). Vrijheid zorgt voor ruimte en ontwikkeling. Je zet jezelf vast als je je overgeeft aan sombere, negatieve gedachten. Kap met het innerlijke stemmetje dat je afhoudt van allerlei stappen en keuzes. Zeg JA tegen je leven en accepteer dat we nu eenmaal allemaal zeer creatieve saboteurs in ons hebben. Ze mogen er zijn, je hoeft er echter niet in te investeren! Ja zeggen tegen het leven is ja zeggen tegen jezelf. Jij hebt een unieke bestemming in dit leven. Je hoeft nog niet eens te weten welke dat precies is, je verlangen leidt je daar vanzelf naar toe. Een verlangen dat voortkomt uit je hart, in welke vorm het zich ook maar aandient, maar het wordt echt duidelijk voor je. Luister gewoon wat meer naar je innerlijk……..

Januari 2015. Thema is ‘Visualiseer en realiseer’

Tip 1:
De eerste tip die je ontvangt is een cadeautje. Een Nieuwjaarsgewoonte. Eerdere jaren ontving je als welkom een treatment. Dit is een positief, bevestigend gebed zoals we dit in de Science of Mind gebruiken. Het is fantastisch om een treatment uit te spreken en vol verwondering en dankbaarheid de resultaten hiervan te ontvangen. Minstens zo fantastisch om te doen is bijgaande visualisatie. Visualiseren is een eenvoudige vaardigheid waarbij je je volledige fantasie gebruikt. Als je visualiseert, zie je levendig voor je wat je wilt bereiken. Dit heeft tot gevolg dat je automatisch jezelf aanzet tot de juiste dingen in de juiste richting te doen.

Voordat je begint: zoek een rustig plekje en zorg ervoor dat je denken rustig en kalm is. Lees dan de tekst en laat je fantasie zijn werk doen.

Het is een prachtige dag. Ik loop op een wonderlijk mooi pad in een prachtige omgeving. Een zachte verfrissende bries speelt door mijn haren en een aangenaam zonnetje verwarmd mijn gezicht. Ik voel mij blij.
(klik hier voor de hele visualisatie)

Tip 2:
Onlangs kreeg ik zo’n leuke tip dat ik deze graag met iedereen wil delen.
Ga je een pintransactie doen in een winkel o.i.d. druk dan denkbeeldig in plaats op de oké-knop op ‘de knop van overvloed’. Het is even wennen, maar het geeft zo’n dankbaar en heerlijk gevoel!!!!

Tip 3:
Je wensen uit laten komen? Visualiseer dan zorgvuldig en let op hoe je denkt! Wees goed voor jezelf.
Als je merkt dat je telkens plaatjes in je hoofd maakt die gaan over niet genoeg of over de onmogelijkheid om je ideaal te realiseren, zorg dan dat je dit stap voor stap gaat aanpassen, anders blijf je in hetzelfde oude patroon hangen. Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: “Het is oké, volgende keer ga ik het beter doen” en schakel dan meteen over naar het gewenste ideaalbeeld. Wees niet te streng, maar aardig voor jezelf. Iedere dag groei je in je bewustzijn. Alles staat voor je klaar, het is aan jou wanneer je het gaat toelaten.

Tip 4:
Om je wensen te realiseren via visualisatie, is het belangrijk dat je zelf volkomen in balans bent wat je gevoel van liefde betreft voor de ander. Als er wrevel in je schuilt kun je geen vrede oogsten. De volgende oefening is een ware uitdaging voor je, en oh zo effectief!
1. Visualiseer iemand van wie je houdt. Concentreer je enkele momenten op dit gevoel. Probeer de liefde en de genegenheid zo volledig mogelijk te voelen en laat je er helemaal door doordringen.
2. Visualiseer dan iemand tegenover wie je neutraal staat. Terwijl je je aandacht bij deze persoon houdt, laat je je gevoelens van liefde en genegenheid even groot worden als bij de eerste persoon.
3. Tenslotte visualiseer je iemand bij wie je echt weerstand voelt en laat je opnieuw je gevoelens dezelfde mate van liefde en genegenheid bereiken als bij de andere personen.

Tip 5:
Haal je een favoriete herinnering voor de geest. Iets positiefs, iets dat verband houdt met de fijnste uren of dagen van je leven die je je kunt herinneren. Haal je de beelden voor de geest alsof het hier en nu gebeurt. Hoe voel je je? Of belangrijker nog, waaróm voel je je zo? Spelen warme gevoelens zoals liefde, tederheid en humor er hoofdrollen in? De kans is groot dat je na die vraag geen herinnering kiest waarin grote geldbedragen, bezittingen of andere vormen van rijkdom in het middelpunt staan. Maar als dat wel zo is, is het ook goed. Het gaat er echter om dat echt geluksgevoel verbonden is met iets meer dan alleen ‘bezit’. Waarachtige voorspoed is veel meer dan het verwerven van materiële dingen, ook al kunnen deze er deel van uitmaken. Het gaat daarbij ook om innerlijke rijkdom.

Tip 6:
Je kunt ook prima visualiseren voor anderen, met name voor die mensen die je in jouw ogen last bezorgen.
Zo kun je je nieuwsgierige schoonmoeder visualiseren als Katrien Duck, inclusief stippeltjesjurk, roze strik, roze schoenen en kwetterende stemmetje.
Of je visualiseert je ex in een vermogende situatie, bijvoorbeeld op een zonnig terras, omgeven door mensen die allemaal graag naar hem/haar kijken en luisteren hoe hij vertelt dat de hoofdprijs in de loterij op zijn lot is gevallen en hoeveel vrijheid hij nu gaat kopen……
Mogelijkheden te over.

Tip 7:
Vind je visualiseren nog steeds moeilijk? Of vergeet je er telkens tijd voor te nemen? Print dan onderstaand gedichtje uit en hang het op een plaats waar je het regelmatig onder ogen komt.

De vicieuze cirkel van het beeld.

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken
Blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht
Blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven zoals ik altijd heb geloofd
Blijf ik doen zoals ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen zoals ik altijd heb gedaan
Blijft mij overkomen wat mij altijd overkomt.

Bron:  http://carmendehaan.nl/pages/tips-uit-nieuwsbrieven.html