Rijk of niet rijk? Jouw relatie met geld

geld1

Zou het helpen denk je? Zou het makkelijk zijn? ‘Veel geld?’

Geld is energie!

Vaak hoor je: ‘geld maakt niet gelukkig’.Wanneer je het abstract bekijkt is dat ook zo. De briefjes van 100 kan je, zolang ze in je portemonnee zitten, niet opeten. Maar je kunt er wel eten van kopen. Zo lang het geld op de bank staat of in een oude sok zit, is het niets waard. Pas zodra je er iets mee gaat doen komt de stroming erin, dan gebruik je de energie van de waarde die wij eraan toegekend hebben.

Zodra je het ‘gebruikt’ maakt het dat je een ander ook de kans geeft om het te gaan gebruiken. Zie het vanuit energie! Voorbeeld: je koopt brood bij de bakker en daardoor heeft hij weer geld om wederom brood en gebak te produceren. De ingrediënten koopt hij bij de leverancier, enzovoorts…Daar gaat de energie stromen. Zo lang het in je oude sok blijft zitten, is het papier! Je doet er niets mee. Daardoor kan niemand er iets mee en neemt het zelfs in waarde af.

Hierbij zeg ik natuurlijk niet dat je al je geld eens lekker moet gaan verbrassen. Een verstandig uitgavepatroon en -overzicht houden is het meest belangrijke wat je met geld kunt doen. Dat heet met een mooi woord: geld beheren.

Daarmee kun je geld laten groeien. Maar dat is een heel ander verhaal.

Ik zal een ander voorbeeld geven. Je talenten!

Vroeger werd geld ‘talenten’ genoemd.

Weet jij dat? Nu wel 😉

Stel dat je veel mooie talenten hebt waarmee je niets doet.

Iedereen heeft talenten. Het is alleen een uitdaging deze te vinden en te ontwikkelen. Zie het vanuit energie! Wanneer jij je talenten inzet geef je daarmee de ruimte aan anderen om ook hun talenten te ontwikkelen. Dit kan op verschillende vlakken zijn, zoals anderen inspireren of, doordat jij ze een schop onder hun kont geeft en laat denken, hé dat kan ik ook, waarom doet zij het wel en ik niet??!! Of kennis delen, zoals bij workshops, presentaties of op school.

Door kennis te delen kun je anderen wakker schudden om over zichzelf, anderen en het leven na te denken. Delen staat gelijk aan vermenigvuldigen. Wanneer je dit allemaal niet doet, je talenten in de kast laat liggen, zijn je talenten niets waard. De energiestroming stopt daarmee en wordt zelfs minder waard, omdat de wereld rondom je blijft groeien en je informatie veroudert. Dat is jammer, want je houdt zowel jezelf als een ander tegen. Anderen inspireren werkt namelijk voor jezelf ook inspirerend en je leert er veel van. Hierdoor groeit je kennis waardoor jij vervolgens meer kansen krijgt andere talenten in jezelf te ontdekken en ontwikkelen. Iedereen kan anderen op zijn eigen manier inspireren. De een met teksten schrijven en workshops geven zoals ik, de ander met heerlijke gezonde recepten maken en weer een ander door uit te leggen hoe je je huid het beste mooi kunt houden. Zo zijn er veel talenten en inspiratiebronnen te vinden.

Wat heeft dat nou met je relatie met geld te maken? Nou, heel veel!! Het gaat om dezelfde energiestroming. Wanneer jij jezelf weinig waarde toekent in geld, zul jij jezelf hoogstwaarschijnlijk ook weinig waarde toekennen in je eigen talenten en andersom. Waarde is waarde, of het nou eigenwaarde of waarde in Euro’s is. In deze maatschappij hebben we onbewust een koppeling met die waardes gemaakt. 

Wellicht weet je wel waar je goed in bent en heb je daarin geïnvesteerd, maar die waarde geef je vervolgens gratis weg. Ook dat is weinig eigenwaarde!

Gratis geven is overigens fantastisch! Zolang je er maar wel ‘in ruil’ iets voor terug krijgt; dat kan zijn eigenwaarde, kennis, bekendheid, ervaring, reclame enzovoorts. Zo houd je de energiestroom in stand. De verhoudingen moeten daarin wel kloppen. De balans goed in de gaten houden! Het is gewoon niet okay om altijd alleen maar te geven en niets terug te kunnen, willen of durven te ontvangen. Aan wie je het geeft en van wie je vervolgens iets terugkrijgt maakt niet uit! Daarmee bedoel ik te zeggen: het kan zijn dat je aan de een iets geeft en dan via iemand anders iets terug krijgt. Onvoorwaardelijk geven is dat. En daarmee maak je de wereld een stukje mooier…

Het is een ander verhaal, een andere energie, wanneer jij wel een goed maandsalaris hebt en jij je daarnaast gratis inzet voor bijvoorbeeld een goed doel of vereniging. Dat heeft meer te maken met gerichte keuzes. Dat is natuurlijk ook mooi, maar daar ga ik nu niet op in.

Hoeveel waarde ken jij jezelf toe? Hoeveel ruimte heb jij?

Dat is de essentie. Geld maakt op zich niet gelukkig, maar de ruimte die je ermee ervaart om dingen zonder zorgen te kunnen doen, maakt wél gelukkig. Of de ruimte hebben om ervaringen met elkaar te beleven, mooie herinneringen maken noem ik dat, die ruimte, dat is de energie! Dat is de waarde!

En het vreemde is, ook dat is weer dubbel. Er zijn namelijk veel dingen gratis op deze wereld waar je echt heel gelukkig van kunt worden. Als je mensen vraagt waar ze gelukkig van worden, dan benoemen ze altijd een gevoel. Een geluksgevoel. Dat is onbetaalbaar!

En dát is die ruimte. Dat is nou juist iets wat niet met geld te betalen is. Het is gelinkt aan of jij überhaupt die ruimte kunt zien of niet.  

Dat kan variëren van een prachtige zonsopkomst tot een schattig eerste lachje van een baby. Of een wandeling met de hond in een voorjaarszonnetje met de wind door je haren, een dagje strand of wat anders. Dat kan zo vaak je wilt, of je nou miljoenen op de bank hebt, of dat je nog miljoenen aan de bank moet terug betalen.

Maar kun je ervan genieten? Dat is het punt waar het om gaat.

Geld is nog steeds erg belangrijk. Waarom? Omdat we dat met elkaar in deze maatschappij zo hebben afgesproken. Je kunt toch echt niet naar de supermarkt gaan en in ruil voor je boodschappen een dikke hug geven of de vloer dweilen. Geld is nodig. Wellicht komt er ooit een tijd dat het niet meer zo is, maar dat kan pas wanneer we elkaar allemaal als gelijkwaardig gaan zien. Gelijkwaardigheid begint bij jezelf.

Het is helaas nog steeds zo dat je met geld macht kunt kopen en aanzien hebt wanneer je succesvol bent of dure dingen kunt kopen.

Het slaat natuurlijk nergens op! We zijn namelijk allemaal één en allemaal gelijk.

De sleutel zit hem in ons eigen paradigma (paradigma is een beperkende overtuiging). Zolang jij zelf iemand hoger plaatst dan jezelf omdat hij/zij succes of veel geld lijkt te hebben, mooier is of intelligenter, dan houd je de overtuiging zelf in stand. Door iemand op een voetstuk te zetten plaats je jezelf automatisch lager. Zo simpel is het. Dus stop met al die voetstukken!

Je ziet het ook gebeuren in de wereld van artiesten en bekendheden. Mensen vereren of verafgoden vaak een zanger of een acteur terwijl hij/zij ook maar een mens is met zijn eigenaardigheden. Daarmee plaats je jezelf toch echt op een lager niveau dan die bekendheid mits jij een voorbeeld aan die persoon neemt! Dat is weer een andere energie. Dan laat je je juist inspireren door te bedenken; dat wat hij of zij kan, dat kan ik ook, òf beter!!

Zodra je jezelf als gelijkwaardig beschouwt t.o.v. anderen, zul je automatisch meer gelijkwaardigheid ervaren. Zo lang jij zelf denkt in rangorde, succes, meer en minder, beter of slechter, zul je deze energie ervaren en in levenslessen gespiegeld krijgen. Zolang jij jezelf weinig waarde toekent, blijf je altijd in werk of opdrachten vervallen waar een rangorde heerst of onderbetaald blijft. Je zult dan weinig geld te besteden hebben, weinig ruimte ervaren om dingen te doen die jij werkelijk wilt.

Je houdt jezelf tegen om ooit veel geld te hebben door alleen al de overtuiging te hebben dat geld niet gelukkig maakt. Stel je nou eens voor dat je elke dag 1000 hongerige kinderen te eten kunt geven en een veilige slaapplaats kunt bieden. Of bedenk eens een ander mooi en goed doel. Zou je daar blij en gelukkig van worden wanneer je dat voor elkaar krijgt? Waarschijnlijk wel. Daar is wel geld voor nodig! spaarpot-geld

Zolang je blijft hangen in de overtuiging dat geld niet gelukkig maakt, zal het je ook niet gelukkig maken en zal het geld geen kans krijgen om naar je toe te komen. Dan kun je ook niet de 1000 kinderen dagelijks eten, enz. Je houdt met deze overtuiging het allemaal zelf tegen. Klinkt gek hè? Maar het is echt zo.

‘Veel’ geld en ‘weinig’ geld is je eigen perceptie. Je eigen beleving geeft aan wat veel of weinig is. De ene vind €10.000,- erg veel en de ander vindt €10.000,- erg weinig. Het is vanuit welk perspectief je het bekijkt, welke waarde je er zelf aan toekent. En zo is het cirkeltje over waarde en eigenwaarde weer rond.

Ik kom terug op het woord gelijkwaardigheid. Dat is ver te zoeken in onze maatschappij. In liefdesrelaties, in religies, in ouder-kind relaties, in werkomstandigheden, noem maar op. Waar komt dat vandaan en wie houdt het in stand?

En ja, natuurlijk is het zo dat in bepaalde situaties de een meer verantwoordelijkheid draagt dan de ander en dat de één meer uren werkt dan de ander. Ja! Dat klopt. Natuurlijk wordt nog steeds veel misbruik van geld gemaakt door corruptie en andere negatieve zaken. Maar wanneer je blijft linken aan de overtuiging dat slechte mensen veel geld hebben, of die andere negatieve zaken, zul jij je paradigma daarmee in stand houden en nooit ‘veel’ geld hebben. Want jij wilt toch geen slecht mens zijn?

Kijk naar wat er goed gaat met geld! Er zijn veel mensen die prachtige dingen creëren voor zowel de mensheid als de wereld en dat doen ze met behulp van (veel) geld. Blijf geld zien als energie. Als een stroming waar je zelf de positieve flow in kunt behouden. Als een ruilmiddel voor diensten. Dat kunnen mooie diensten zijn!

Stel jezelf de volgende vragen

Zet jij snel iemand op een voetstuk? (ja?)

Heb jij een ruim inkomen waar je zorgeloos van kunt leven? (nee?)

Geef jij vaak diensten weg waarvoor je eigenlijk geld zou moeten vragen om ervan te kunnen leven? (ja?)

Zet jij je talenten in om je eigen geld te verdienen, om het leukste werk te doen wat jij je kunt bedenken? (nee?)

Leef jij met het motto ‘geld maakt niet gelukkig?’ (Ja?)

Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je een lage eigenwaarde hebt. En eigenwaarde is gekoppeld aan gelijkwaardigheid. Wanneer je de ander kunt gaan zien als ‘mens’ i.p.v. iemand boven of ondergeschikt aan je, dan is de energie al heel anders! Doe het eens!

Kortom, geld hebben, eigenwaarde, waarde en gelijkwaardigheid begint bij jezelf! Plaats jezelf op eenzelfde niveau als de ander. Zie jezelf voor vol aan, maar óók de ander!

Kun je hier iets mee? Ik wens je veel eigenwaarde en voldoende geld om een zorgeloos bestaan te hebben. Heb jij nog aanvullingen of een reactie? Ik lees het graag onder dit artikel. Dank je wel.

Liefs, Esther Buijs

http://www.estherbuijs.nl/

https://www.facebook.com/krachtlessen/?fref=ts