3 november 2019
Angst is een hele slechte raadgever. Neem zelf het heft in handen en manifesteer wat je wilt in jouw leven. Durf de verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf, voor jouw leven. Vorm je leven.
Onze wensen……..worden verhoord…….deel 2
Vorige keer ging het over manifesteren, ik zou daar wat meer over vertellen.
Een van de belangrijkste dingen is dat je je einddoel (het eindresultaat) voor je ziet. Zelfs Stephen Covey (“The 7 Habits of Highly Effective People”) schreef al iets dergelijks. De tweede van de 7 gewoontes in zijn boek is: “heb altijd het eind (van wat je wilt bereiken) in je hoofd”.
Wees dus niet bezig met tussenstappen, maar zie je einddoel. Alsof het er al is.
Praktisch gesproken is het voldoende om dat eens per dag te visualiseren, voor je te zien, het liefst met de emoties van het bereiken ervan erbij (voel het).
Ik realiseer me dat het voor mensen die het leven voor lief nemen en het leven gewoon laten gebeuren (en dat zijn er heel veel) een beetje vreemd is dat je bezig zou zijn met wat je wilt. Maar eigenlijk is de keuze die je hebt:
Ben jij meester over je eigen mind, of laat je jezelf door je mind kipnappen?
Als we niet zelf bepalen wat we willen, gebeurt dat door onze onderbewuste programmeringen. 95% van de tijd neemt de automatische piloot, het onderbewuste, de leiding. Elke keer als we denken (en kennelijk doen we dat krankzinnig veel) zorgt de automatische piloot voor onze handelingen. We rijden, we praten, we eten op de automatische piloot.
Dat is wellicht niet zo erg, en soms zelfs heel handig (bijvoorbeeld als we in de auto zitten), maar die programma’s waarop het onderbewuste draait zijn programma’s die vooral in de eerste 7 jaar van ons leven zijn gevormd.
Het zijn dus de programmeringen van anderen, onze ouders en opvoeders in die periode. Het zijn programmeringen gebaseerd op wat we toen ervoeren en vaak hoorden. Zoals dat we niet goed genoeg waren, dingen niet konden, niet zo stom moesten doen, hard moesten werken om iets te bereiken, geen kwartje werden als we een dubbeltje waren, niet moesten opvallen, geen emotie mochten laten zien, etc.
Dus als we ons eigen leven willen leiden en er meer uit willen halen, met een ander programma, is het verstandig om zelf het heft in handen te nemen, de kidnapper eruit te werken en zelf meester over onze mind en onze gedachten te worden.
Het leven is als rijden op een fiets. Om je evenwicht te bewaren, moet je blijven bewegen.
Albert Einstein
Een van de belangrijkste manieren om dat te doen is de manier waarop we tegen onszelf en in onszelf praten. Positieve en optimistische zelfpraat is niet alleen prettiger, maar zorgt voor een hogere energievibratie (die zoals ik eerder vertelde zorgt voor gezondere cellen), en zorgt ervoor dat we makkelijker kunnen manifesteren wat we willen.
Ook de negatieve zelfpraat wordt gehoord en gehonoreerd, wees dus voorzichtig met negatieve zelfpraat en negatieve gedachten. Hoe meer negatieve zelfpraat, hoe meer we blokkeren wat we eigenlijk willen.
En soms ook zorgt wat we willen voor andere negatieve aspecten, dus wees heel duidelijk in wat je wilt.
Voorbeelden?
Een kind wat niet wil dat zijn ouders steeds ruzie maken, en migraine ontwikkelt. Als hij migraine heeft, krijgt hij aandacht, wordt ie in het donker gelegd en stoppen zijn ouders met ruziemaken en schreeuwen tegen elkaar(!). Fijn dat de ouders stoppen met ruzie maken, maar als ziekte het gevolg is…….
Of de persoon die over een week een lezing mag houden voor een groot gezelschap maar daar tegen opziet met zelfpraat als ‘kan ik dat wel’, ‘als ik maar niet afga’, etc. Het gevolg: de ochtend voor de lezing is er zo’n keelontsteking dat de persoon geen woord kan uitbrengen. De lezing kan dus niet doorgaan…..
In dit laatste geval was er noch de wens zo’n pijnlijke keel te hebben, noch de wens de lezing niet te kunnen houden, maar het onderbewuste had het wel zo begrepen, door de zelfpraat!
Zoals ik de vorige keer al schreef adviseert Tom Dooley (‘Playing the Matrix’) om je einddoel, je wensen, globaal te houden. Niet te nauwkeurig te omschrijven. Hij noemt 5 grote thema’s die je zou kunnen benaderen met een duidelijke wens en visualisatie:
1. Dagelijks levensonderhoud: de reden waarom je je bed uitgaat (zorg dat je iets
bedenkt waardoor je elke ochtend met plezier je bed uit
komt)
2. Overvloed Het gaat hier om geld waarmee je kunt doen wat je wilt
3. Gezondheid Je lichaam
4. Relaties op alle mogelijke manieren
5. Je verschijning, je uiterlijk/voorkomen, hoe wil je overkomen/eruit zien
Bedenk hierbij dat overvloed ook te maken heeft met je mindset. Je kunt miljoenen winnen of verkrijgen en toch ongelukkig zijn, en je kunt weinig geld hebben maar zo dankbaar en tevreden zijn dat je er toch intens gelukkig mee bent.
Het is altijd het eenvoudige wat het wonderbaarlijke produceert…… Amelia Barr
Dat doet me eraan denken dat manifesteren en materialiseren soms in één adem worden genoemd. Toch is het iets anders. ‘Niets’ of gedachten omzetten in materie is één ding, maar manifesteren gaat voor mij verder. Dat heeft ook veel meer te maken met gevoel en met die mindset. Want wat is immers wat we echt willen als we als wens een Jaguar of mooie cabrio hebben? Dat is het gevoel wat we erdoor krijgen. Het genot in die auto te zitten of rijden bijvoorbeeld. Het grappige is dat we dat gevoel al kunnen oproepen door ons voor te stellen dat we dat doen. Het gevoel helpt zelfs te manifesteren.
Het is al lang geleden dat ik een ijsje kocht. Ik doe dat zelden omdat ik me dan realiseer dat er niets gezonds aan is en het alleen maar een kortstondige bevrediging geeft. Ik laat me (mijn mind) flessen door het ijsje als het ware. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat ik een likje of hapje neem – en dat gevoel is een prima vervanger. Ik heb het ijsje niet fysiek nodig om me fijn te voelen……
De reden van deze 5 thema’s is vooral omdat je bij deze thema’s alleen zelf betrokken bent. Je kunt ongestoord manifesteren, zonder inmenging van anderen. Ga je buiten deze thema’s willen manifesteren, heb je te maken met anderen en hun (onbewuste) wensen en manifestaties. Ik noemde als voorbeeld al de ‘wereld’ zoals die nu is met het klimaatverhaal, alle oorlogen, Brexit, etc.
Is het toeval dat het klimaatproces in een stroomversnelling is geraakt? Of heeft dat te maken met het feit dat steeds meer mensen ermee bezig zijn (en onbewust manifesteren wat ze niet willen)? Hoe dan ook, als ik in mijn ogen positieve veranderingen wil in de wereld, zal ik moeten wedijveren met mensen die andere veranderingen willen, de kans dat ik mijn wensen kan manifesteren zijn dus geringer.
Als je visualiseert, je doel voor ogen ziet, mag je wel details gebruiken/inkleuren om het gevoel er meer bij te kunnen krijgen (genot, dankbaarheid, plezier, vrijheid, etc.). Je moet alleen niet hechten aan de details. Sta ervoor open dat het universum (het kwantumveld) het iets anders invult, en vaak nog beter dan je zelf zou hebben gedaan.
Vertrouwen is een belangrijk facet. Heb vertrouwen in het universum/het kwantumveld/een hogere macht. Geef de controle uit handen. Het maakt dat je je wens kunt visualiseren en het vervolgens kunt loslaten. Dat je kunt bezig zijn met het hier en nu. Met NU gelukkig zijn.
Wat ook helpt is blij te zijn voor anderen die iets hebben wat jij graag zou willen hebben. Je creëert – als het oprecht is – een energie die maakt dat jij ook makkelijker manifesteert, makkelijker aantrekt wat je wilt. Dat is vele malen beter dan de energie van jaloezie en afgunst.
Maar vooral: probeer jezelf te trainen om (het liefst alleen maar) positief te denken en duidelijk te zijn in wat je denkt. Corrigeer jezelf als je dat niet doet. Maar laat het wel echt zijn, niet geforceerd. Maak het een eigenschap. (Wat geen advies is om je kop n het zand te steken t.a.v. wat er gebeurt in de wereld!).
Ik weet dat het gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Al is het alleen al omdat we zijn opgevoed en worden bestookt door een wereld waarin angst de boventoon voert. Een wereld waarin veel mensen denken – als er iets goeds gebeurt – dat het niet waar kan zijn.
Die angst maakt dat we onze mind laten kidnappen. Door de industrie vooral.
Ook komt dat doordat materie een steeds belangrijker rol is gaan spelen in ons leven, in alle opzichten en op alle gebieden. Maar ja, materie kan gemaakt en verkocht worden, en levert geld op. Velen meten hun geluk en welzijn af aan wat ze bezitten of wat ze verdienen. Gevoel is op een tweede (of misschien wel derde) plaats gekomen, en wordt eerder hinderlijk dan nuttig gevonden.
Veel medicatie wordt ook gegeven uit oogpunt van angst. Denk aan de griepprik waarvan al jaren duidelijk is dat ie niets toevoegt. Mensen halen hem toch. ‘Omdat ie gratis is’? Nee, omdat ze onbewust toch bang zijn griep te krijgen. En wat dan nog? Tja…..angst.
Of aan de statines (cholesterolverlagers) die worden gegeven om dichtslibben van vaten te voorkomen (dat wordt althans beweerd en blijkt steeds meer niet waar te zijn). Een recent onderzoek toont aan dat nu 55% meer van de bevolking statines krijgt dan de normen in 1987 waren. Bovendien blijkt dat de veronderstelde preventie er nauwelijks is (slechts 3% heeft er echt baat bij) en dat de bijwerkingen stevig zijn (15-25% van de mensen). Bijwerkingen als spierverzwakking, vermoeidheid, maar ook gedrags-veranderingen en agressie. Bovendien minder cholesterol in de hersenen (wat ze hard nodig hebben om optimaal te functioneren) en minder bescherming tegen kanker. Het is niet niets!
Maar opnieuw: de reden is angst. Angst in het algemeen, angst voor (zelfs onschuldige) ziekte, angst bij en van artsen. En het wordt een self fulfilling prophecy: de medicatie zorgt voor meer ziekte. De industrie weet beter te manifesteren en visualiseren dan wij die ervan afhankelijk worden. Artsen zijn steeds banger geworden voor ziekten en steeds meer gevoel/emoties worden behandeld met materie (medicijnen), die als we pech hebben voor nog meer ellende zorgen (de schietpartijen met vele dodelijke slachtoffers van de afgelopen jaren waren het gevolg van bijwerkingen van medicatie). Maar artsen zijn ook bang zich niet te houden aan de stadaarden, de voorschriften die van ‘hogerhand’ bepaald zijn. Die standaarden schrijven je als arts voor wat je moet doen. Vooral niet zelf denken dus, maar doen wat je beroepsgroep onder invloed van de industrie als beleid heeft bepaald.
Het gaat niet om de afwezigheid van angst, het gaat om het overwinnen van angst….
Emma Watson
Alle reden dus voor ons om zelf na te denken, en vooral je creatieve vermogens om te manifesteren zoveel mogelijk te gebruiken. Op die manier zorgen we voor een gezonde mind in een gezond lichaam. En voor fijne relaties, een gelukkig leven, een mooier wereld, etc.
Manifesteer jezelf gelukkig, denk je gelukkig, voel je gelukkig, wees gelukkig. Don’t worry, be happy!
Waarom ik niet alles koop wat biologisch is (of heet te zijn)
Vorige keer brak ik een lans voor biologische producten. Daar zal ik ook nu niets aan veranderen, maar………
In het algemeen kun je stellen dat het beter is om kant-en-klaar producten in de schappen te laten staan, vanwege de verschillende toevoegingen van allerlei soort.
Als ik biologische producten promoot, heb ik het over zaken als groenten en vlees, enkelvoudige producten die volledig biologisch zijn.
Het voordeel van vlees bij een biologische slager (groene slager) vandaan is dat de dieren ook beter zijn behandeld, meer hebben kunnen bewegen en gezondere voeding krijgen, waardoor de samenstelling van de vetzuren in het vlees ook een stuk gezonder is. Bovendien is het vaak lekkerder. Die slager weet ook waar de dieren vandaan komen, en hoe ze behandeld worden. Bij de supermarkt weet je dat allemaal niet.
Klaag niet als je een keuze moet maken. Wees blij dat je kunt kiezen…. Olaf Hoenson
Als het gaat om samengestelde producten die biologisch worden genoemd, geldt gewoon het advies geen samengestelde producten te kopen, ook geen ’biologische’. Een slechte oliesoort blijft namelijk ook biologisch slecht. Vaak zitten koolzaadolie of zonnebloemolie in zo’n samenstelling en is het dus niet gezond. Zo is er ook vaak vis in blik (visolie is goed) wat in zonnebloemolie zit (wat slecht is). Hoe goed is die vis dan nog voor ons lichaam? Het is soms niet zoals het lijkt…….denk dus goed na bij wat je koopt en laat je niet door een etiket beet nemen.
Zo laten we ons ook te vaak leiden door gemak. Een ‘wokolie’ zal wel beter zijn om te wokken. Maar dat is helemaal niet zo. Doe het gewoon met kokosolie of olijfolie, een stuk gezonder. Of frituurolie. Ook gewoon ongezond, neem kokosolie – even wennen aan de smaak, maar je doet er ook heel veel langer mee omdat je het pas na maanden hoeft te vervangen. Of een pastasaus. Het kan gemakkelijk zijn, maar het zelf maken is minstens zo leuk, en vaak gezonder.
Biologisch is goed als het product goed is, niet omdat er ‘biologisch’ op staat. Rood vlees wordt in toenemende mate als ‘slecht’ beschouwd, maar rood vlees van een groene slager is door het andere leven van het dier waar het vlees vanaf komt veel minder slecht (als het al slecht is) dan ander rood vlees waar dieren gemanipuleerd voedsel hebben gegeten en nauwelijks hebben bewogen………..
Guy Finley:
Hoewel de meesten van ons weinig tolerant zijn als het gaat om dingen die ons leven verstoren, is de waarheid dat juist die ongewenste momenten ons confronteren met delen van onszelf die anders niet geheeld zouden worden.
(www.guyfinley.com)
Links:
Naar de samenvatting over de ziekten van vandaag de dag en wat je er zelf aan zou kunnen doen: https://www.praktijkmonsma.nl/index.php/blog-jouw-gezondheid/2-ongecategoriseerd/242-auto-immuunziekten-uitgebreid-samengevat
De intentie van deze E-zine is enerzijds het bewustzijn te versterken t.a.v. wat we zelf kunnen doen om ons leven aangenamer te maken; en anderzijds het leven een stukje positiever te benaderen, het gevoel van geluk een beetje dichterbij te brengen. Te knipogen naar ons leven. Maar ik ben ook arts (ook al is het ‘in ruste’) en soms moet ik iets vanuit mijn artsenhart kwijt.
Spreekt de E-zine je aan, attendeer dan anderen s.v.p. op deze E-zine, zodat de E-zine steeds meer mensen kan bereiken. De intentie is eens per 3-4 weken-. Aanmelden kan via aanmeldenEzine@praktijkmonsma.nl
Dank je wel dat ik dit mag doen!
Over “praktijk”: ik geef Chi Neng® Qigong les en schrijf af en toe wat (4 boeken op de website, veel PakjeGeluk-“hulpmiddelen”, en blogs over Homeopathie, Qigong, Numerologie, PakjeGeluk, Integrale Geneeskunde en Praktijkervaringen). Hanneke geeft ook Chi Neng® Qigong les en is daarnaast actief als NEI-therapeute. Als je geïnteresseerd bent, lees op de site www.praktijkmonsma.nl.
Wil je de E-zine niet meer ontvangen: afmeldenEzine@praktijkmonsma.nl
www.pakjegeluk.nl