E-Zine Pak je geluk, Ed Monsma Nr. 135

5 juni 2019

Enige E-zines geleden beloofde ik alle zaken die niet kloppen rond vaccinaties te verzamelen en uit te werken op mijn site. Ik kom daarop terug. Ik verzamel wel, maar ga het niet uitwerken. Het heeft te veel nadelige uitwerking op mijn humeur en daarmee op mijn leven. Bovendien houden de overheid en de media hun eigen waarheid ongeacht de feiten die er liggen. Ik blijf dingen signaleren, maar wil de focus vooral op het goede en positieve. Maar toch:

Relativiteit en de pracht van de natuur

Zojuist keek ik naar een videootje met een uitzending van de Donna Reed Show (1959) en de Brady Bunch (1969) met als onderwerp de mazelen.
In de tweede serie was de humor dat de zes kinderen van de Brady’s vrijwel gelijktijdig de mazelen kregen en er een wedstrijdje van maakten wie de hoogste koorts had, een feestje vierden omdat ze niet naar school hoefden. Er werd een scorebord bijgehouden van welke kinderen welke kinderziekte hadden gehad, dan konden ze dat wegstrepen. De bof, de rode hond, waterpokken……
En op het eind bleek ook de huishoudelijke hulp mazelen te hebben, nog meer lol.
In de Donna Reed show was er een enorme consternatie omdat een puber de mazelen bleek te hebben. In eerste instantie leek het alsof de mazelen zo erg waren, maar even later bleek juist dat het zo’n kinderachtige ziekte was, dat er werd gevraagd of de dokter er niet iets ergers van kon maken….

We hebben het over de tijd voor de vaccinaties, toen er ook mazelenparty’s werden gehouden zodat de kinderen op jonge leeftijd de mazelen kregen en dus hadden gehad.
Het contrast met de manier waarop er nu over mazelen wordt gepraat kan niet groter. Van een relatief onschuldige kinderziekte (de onderzoeksjournalist Jeremy Hammond zocht uit dat destijds 1 op de 10.000 kinderen aan de ziekte overleed en niet 1 op de 1000 zoals nu vaak wordt beweerd) is het geworden tot een gevaarlijk monster wat kost wat kost moet worden bestreden.

Je hart is een intelligent orgaan. Het is ontwikkeld lang voordat jet hersens ontwikkelden S.Choquette

De angstcultuur die ongeveer ten aanzien van alles wordt gecreëerd om de farmaceutische industrie te spekken viert hoogtij.
Toen men begon met het meten van cholesterol – toen het overwegend nuttige cholesterol tot vijand gemaakt werd – was de waarde waarboven echt verschillen zichtbaar waren (na 30 jaar onderzoek!) boven de 7! Er was een minuscule stijging naar ik meen tot 7.2 en na de 7,5 was er een duidelijke toename van hartproblemen. Ik was destijds als huisarts dan ook zeer verbaasd dat de waarde waarbij cholesterolremmers moesten worden gegeven binnen enkele jaren al daalde. Waar haalden ze dat vandaan? Na 30 jaar onderzoek is er een grafiek, en in enkele jaren werd die veranderd om meer te kunnen verkopen? Nu is er kennelijk al de idiotie van een gewenste waarde beneden de 2 bedacht.
Nog even en cholesterol mag helemaal niet meer. En dat terwijl cholesterol de bouwsteen is van vele hormonen en de bouwsteen van het stresshormoon in het bijzonder. En niet te vergeten belangrijk in de bescherming tegen kanker.

Ook bij de bloeddruk is er in de loop van de tijd eenzelfde soort wedloop. De waardes die je mag hebben worden steeds lager. Deels komt dat omdat er statistieken worden bijgehouden die laten zien dat je met een iets hogere bloeddruk dan die ideale waarde (die dus steeds verder omlaag gaat) er iets meer kans is op X (vul zelf maar iets in). Zoals blijkt uit eenzelfde soort statistiek dat iets meer eten van patat de kans groter maakt op Y (vul zelf maar in).
Maar de werkelijke reden dat de zogenaamde ideale waarde omlaag gaat is natuurlijk dat er pillen verkocht moeten worden. En die statistieken zijn dan ideaal, je kunt ze gebruiken zoals het je uitkomt.
De industrie tovert de statistieken aan de dokter voor (vooral de specialist) en die wil op zijn/haar gebied het optimale (is ook niet bezig met de rest, wat ook wel een beetje logisch is), dus die gaat erin mee. En de huisarts volgt zoals al altijd. Immers, de specialist geeft het voorbeeld, die is ‘gespecialiseerd’. En artsen zijn met ziekte bezig, niet met gezondheid…….!

Grappig is dat er nu enig verzet is vanuit met name de huisartsen tegen de nieuwe verlaging van de zogenaamde ideale waarde (slechts ideaal voor de industrie dus) van cholesterol. En dat vooral vanwege de bijwerkingen als (spier)slapte. Het is kennelijk doorgedrongen dat dat bij veel mensen een probleem is. Er zijn ook statistieken die laten zien dat de kans kanker te krijgen meer toeneemt dan de afname van de kans op hartziekten, maar van dat bestaan weten die huisartsen weer niets, die statistieken worden namelijk door niemand getoond. Ik ben al blij dat ze die slapte eindelijk een probleem gaan vinden.

Het vasthouden aan het nut van cholesterolverlagers gebeurt ook weer met behulp van statistieken, omdat het aantal mensen dat sterft aan hart- en vaatziekten de afgelopen decennia is afgenomen. Naar mijn gevoel veel te langzaam en veel te weinig om dat toe te schrijven aan de cholesterolverlagers, maar je kunt statistieken nu eenmaal interpreteren zoals het je uitkomt. Andere factoren als betere voeding, minder roken en meer bewegen spelen wellicht een belangrijker rol, maar die cijfers zal de industrie liever niet gespecificeerd en uitvergroot zien.

Vergelijken leidt tot aanpassen en aanpassing leidt snel tot middelmatigheid
Brendon Burchard

We leven in een maatschappij waarin angst een steeds grotere kracht is om het voordeel mee te doen. En dat is niet zo gek, want terwijl we vroeger nauwelijks iets afwisten van wat er in Duitsland gebeurde, horen we nu binnen enkele minuten dat er in India een trein is ontspoort met wel 20 doden waaronder 3 kinderen……..Tja. Alsof het om de hoek is.
En als je het nieuws volgt is er overal wel ongeveer oorlog. En overal liggen ziekten op de loer, dus wapen je met zoveel mogelijk van wat je maar kunt bedenken (chloor, vaccins, handschoenen, mondmaskertjes). Helaas verliezen we daarbij maar al te vaak de relativiteit en realiteit uit het oog. En vergeten we onze verbinding met de natuur. En dat is toch wat ons in leven houdt. Of we willen of niet.

Over angst gesproken en relativiteit. Gisteren was ik aan het tennissen op de buitenbaan van ons tenniscomplex terwijl het (buiten)dak van de binnenbanen werd vervangen. Het oude dak bevat asbest, dus de mannen die op het dak bezig waren liepen in maanpakken op dat dak. En daaronder waren wij aan het tennissen. Heerlijk warm weer, licht windje. En er dwarrelde geen asbest?
Nu is dat ook iets waar je enorme angst over kunt ontwikkelen, maar enkele tientallen jaren geleden hadden alle remvoeringen asbest en dwarrelde er altijd asbest om ons heen. De vlamverdelers onder de pannen waren van asbest (dan vlogen ze niet in de fik), ik had zelfs een soort van gatenvuller met asbest, de achterwand van kolenkachels en later gaskachels was van asbest. Kortom, er was overal asbest. En nu moeten we enorm bang zijn van enkele vlokjes. (De overeenkomst met mazelen doet zich gelden)

Als je echt wist hoe krachtig je mind was, zou je niet iets denken of zeggen wat je niet echt als waarheid wilde
Jim Kwik

Maar de realiteit is (ook) dat we in een fantastische wereld leven, omgeven door een natuur die zichzelf op alle mogelijke manieren in stand probeert te houden.
Ik heb me de afgelopen tijd verdiept in essentiële oliën, en de waarde daarvan. Wist je dat alle planten en bomen stoffen aanmaken die deze beschermen? Beschermen tegen bacteriën, virussen, schimmels, tumoren en andere ziekten?
En wij dan? Natuurlijk beschermen wij onszelf ook via ons afweersysteem. Maar dat moet dan wel de kans daartoe krijgen. Op dit moment – en het lijkt alleen maar erger te worden – beginnen we met 2 maanden al dat immuunsysteem te onderdrukken én over te belasten. Ik heb daar al genoeg over gezegd.
En op het moment dat we een ziekte hebben en ons lichaam zich gaat roeren, grijpen we maar al te vaak in door die goede reactie te bestrijden in plaats van het lichaam de kans te geven zichzelf te weren en op die manier zichzelf te trainen en ons sterker en weerbaarder te maken. Omdat dat te weinig gebeurt, worden we steeds afhankelijker van kunstmatige ingrepen en onnatuurlijke manieren ter zogenaamde bescherming. En de meeste medicamenten ondermijnen ons afweersysteem via de darmen…

Maar die essentiële oliën dus. Het is een wereld op zich. Ik pik er als mooi voorbeeld lavendelolie uit. Olie dus van lavendel. Ik moet erbij zeggen dat veel van de oliën zo krachtige zijn dat je ze niet onverdund mag gebruiken. Meestal doe je dus enkele druppels in een klein flesje met een dragerolie (kokosolie, amandelolie, jojoba-olie om maar iets te noemen) en dat kun je dan op de huid gebruiken. Maar je kunt sommige ook inhaleren of zelfs innemen.
Maar het veiligst is dus de toepassing op de huid, of via een vernevelaar – een diffuser. We kennen ook de brandertjes, maar daarbij wordt de olie zo verhit dat we wel de reuk (soms heel lekker) hebben maar het therapeutisch effect grotendeels teniet wordt gedaan. Zeer bekende oliën uit de bijbel zijn natuurlijk wierook (boswellia) en mirre.
Terug naar de lavendelolie: een perfect olie voor wondjes, voor insektensteken (zelfs die van wespen), maar ook om de slaap te verbeteren, te kalmeren, bij spierklachten, bij striae, bij acne, bij waterpokken, bij hyperactiviteit, bij zweren, etc.

Het is fantastisch om te zien hoeveel oliën ons kunnen helpen bij zoveel ongemakken die we nu vaak oplossen met heel tegennatuurlijke methoden. Door een diffuser aan te zetten met bepaalde olie kunnen we onze weerstand vergroten, ons humeur verbeteren, onze slaap verbeteren, onze bloeddruk verlagen, ons mediteren vergemakkelijken, onze stress aanpakken, onze griepverschijnselen reduceren, onze ademhaling verbeteren, onze allergie verminderen, een vakantiegevoel creëren……….

Ik heb het misschien al vaker gezegd, maar hoe meer ik leer van wat de natuur ons biedt, hoe minder ik begrijp van het vak (reguliere) geneeskunde. Hoe minder ik begrijp van de mate waarin we zijn afgedreven van de natuur en de natuurwetten.
Onlangs had ik enorme rugpijn, het gevoel zelfs alsof mijn rug brak als ik door een minikuiltje op de weg ging op de fiets. De chiropractor kon het iets verlichten, een pijnstiller maakte dat ik me de hele dag waardeloos en misselijk voelde. Maar weg ging het niet. Tot ik een massageolie maakte met wat van die olietjes en daarnaast een homeopathisch middel nam in een 200 potentie (200x 1 op 10 verdund, dus 200 nullen achter de komma). Binnen 24 uur waren mijn klachten – die ik al weken had – compleet verdwenen!
Thanks to the nature! (Helaas weet ik dus niet welke van de twee het meeste deed).

Ik moet – met mijn achtergrond en mijn kennis – af en toe wijzen op de rariteiten die er optreden in wat ‘geneeskunde’ heet al is het alleen maar om mensen bewuster te maken, maar vooral wil ik me bezighouden met het mooie wat deze wereld ons biedt en kan bieden. En dat is eindeloos. Natuurlijk overkomen ons soms dingen die we niet wensen zoals ziekten, overlijden van naasten, ongevallen, maar ook dat hoort (helaas maar onvermijdelijk) bij het leven. Het is de kunst om naast dat alles te zoeken naar het mooie, het ongrijpbaar fantastische van dit leven, van de natuur om ons heen, van ieder moment, van NU. Vooral dat laatste maakt dat ik de E-zine blijf maken (tot nu toe).
Doe je ogen dicht, bedenk waar je ongelooflijk dankbaar voor mag zijn, adem diep in, voel het tot in je tenen…………….geniet van het moment. Leef!

Guy Finley:
Als we zullen doen wat volgens ons hart juist is, alleen maar omdat het ’t juiste is, kunnen we dat niet fout doen. Juistheid kan nooit door een fout worden overtroffen.
(www.guyfinley.com)

Links:

Naar de samenvatting over de ziekten van vandaag de dag en wat je er zelf aan zou kunnen doen: https://www.praktijkmonsma.nl/index.php/blog-jouw-gezondheid/2-ongecategoriseerd/242-auto-immuunziekten-uitgebreid-samengevat

De intentie van deze E-zine is enerzijds het bewustzijn te versterken t.a.v. wat we zelf kunnen doen om ons leven aangenamer te maken; en anderzijds het leven een stukje positiever te benaderen, het gevoel van geluk een beetje dichterbij te brengen. Te knipogen naar ons leven. Maar ik ben ook arts (ook al is het ‘in ruste’) en soms moet ik iets vanuit mijn artsenhart kwijt.
Spreekt de E-zine je aan, attendeer dan anderen s.v.p. op deze E-zine, zodat de E-zine steeds meer mensen kan bereiken. De intentie is eens per 3-4 weken-. Aanmelden kan via aanmeldenEzine@praktijkmonsma.nl
Dank je wel dat ik dit mag doen!

Over “praktijk”: ik geef Chi Neng® Qigong les en schrijf af en toe wat (4 boeken op de website, veel PakjeGeluk-“hulpmiddelen”, en blogs over Homeopathie, Qigong, Numerologie, PakjeGeluk, Integrale Geneeskunde en Praktijkervaringen). Hanneke geeft ook Chi Neng® Qigong les en is daarnaast actief als NEI-therapeute. Als je geïnteresseerd bent, lees op de site www.praktijkmonsma.nl.
Wil je de E-zine niet meer ontvangen: afmeldenEzine@praktijkmonsma.nl
www.pakjegeluk.nl