E-Zine Pak je geluk, Ed Monsma Nr. 132

4 maart 2019

Dit keer voor het eerst een paar vragen zonder antwoord.

Eenvoudig is nog niet gemakkelijk….

Nieuw in deze E-zine is dat ik een aantal vragen stel zonder antwoord te geven. Mijn hele carrière als arts heb ik vragen gesteld, vooral aan mezelf. Ook (soms) aan anderen. En mijn vrouw stelde vragen aan mij. Daardoor heb ik veel geleerd. Van Edison heb ik begrepen dat hij ook vooral vragen stelde en zo zijn uitvindingen kon doen. Ik ben niet zo’n grootsheid, maar heb door al mijn vragen wel heel veel geleerd. En het mezelf vooral moeilijk gemaakt, doordat ik dingen beter wilde waar anderen ‘de kudde’ volgden. Ik heb nogal eens tegen de stroom in geroeid, maar heb er geen spijt van. Ik weet dat ik mijn best heb gedaan om mensen zo goed mogelijk te helpen met de mogelijkheden en de kennis die ik had. Kennis die elke dag toenam. En dat gaat nog steeds door……

Vandaag de dag is het zo dat het overgrote deel van de mensen klakkeloos de kudde volgt, terwijl andere wegen veel beter zijn voor de gezondheid en voor geluk. Gewoon verstandig nadenken en iets doen met de kennis die tot je komt maakt dat je betere keuzes kunt maken. Kiezen voor gezondheid van jezelf, van je kinderen, van je kleinkinderen. Ik realiseer me dat ik het enerzijds gemakkelijker maak door de informatie die ik geef om voor gezondheid en geluk te kiezen, maar anderzijds gaan sommige dingen die ik vertel tegen het kuddegedrag in. Voor sommigen is dat een brug te ver. Doe dus met de informatie wat je wilt (of juist niet), ik begrijp het in beide gevallen.

Laat ik beginnen met een belofte in te lossen. Ik beloofde een (uitgebreide) samenvatting te maken over de informatie over auto-immuunziekten, oftewel alle ziekten van het hedendaagse leven. Ik heb die gemaakt en dit is de link ernaartoe: https://www.praktijkmonsma.nl/index.php/blog-jouw-gezondheid/2-ongecategoriseerd/242-auto-immuunziekten-uitgebreid-samengevat

Alleen al als je met deze informatie aan de gang gaat, zal het je leven en gezondheid in alle opzichten veranderen. Het is eenvoudig, maar niet echt gemakkelijk, zoals zoveel dingen in het leven.

Er is bijvoorbeeld weinig zo eenvoudig, nuttig en bevredigend als het beoefenen van (o.a. Chi Neng) Qigong, maar gemakkelijk is het niet. Slechts weinigen zijn zo gedisciplineerd dat ze het dagelijks doen omdat het goed voor hen is. Vaak hebben we allerlei argumenten om het vooral niet elke dag te doen (ook ik tegenwoordig). Net als meditatie. We hebben het ‘te druk’, we hebben ‘andere dingen’ aan ons hoofd, het ‘komt niet uit’, het weer is er niet naar, het is al zo goed dat we het gisteren deden, we moeten nog zoveel andere dingen doen……terwijl juist het dagelijks beoefenen zoveel kracht en zoveel bevrediging geeft. Ook dat ervaar ik, en toch……

Het universum hoort niet wat je zegt, het universum hoort wat je bedoelt
Abraham Hicks

Er is weinig ook zo eenvoudig als gezond eten. Maar het is niet gemakkelijk. Als je de samenvatting leest, weet je wat je kunt doen om gezond te blijven of te worden. O.a. elke dag minstens 500 gram aan groenten, geen granen, alleen gezonde vetten, de goede kruiden. Het is eenvoudig, maar oh zo lastig. Hoe vervang je brood? ’s Ochtends wellicht door een heerlijke smoothie met lijnzaad, chiazaad, fruit, gember, bleekselderie, blauwe bessen, wat boerenkool, e.d. Maar dan tussen de middag? Ja, een salade, maar dat betekent dat je altijd salades in je koelkast moet hebben staan, dat je creatief moet zijn in oplossingen bedenken. Dat mensen opmerkingen zullen hebben omdat je anders eet dan zij, de ‘kudde’. De avondmaaltijd is nog wel te doen, met veel groenten en wat vlees.
Zelf heb ik de laatste tijd naast ‘powerreepjes’ met dadels, kokosrasp, kokosolie, lijnzaad en cashewnoten ook een appel-kaneelbrood als oplossing tussendoor (als brunch omdat ik intermitterend vast en pas laat in de ochtend eet). Zowel het brood als de reepjes bevredigen het gevoel van honger goed en beide zijn samengesteld uit bestanddelen die ‘gezond’ zijn. Zonder granen, maar wel voedzaam. Te vinden op internet.

Eens in de week snacken we zelfs, maar dan wel met (biologische) zoete aardappelen gebakken in kokosolie. Het is even wennen, maar je eet gezond en lekker. De zoete aardappelen zijn eigenlijk groenten (en geen aardappel) en kokosolie heeft het voordeel niet alleen een gezonde olie te zijn, maar bovendien geen kankerverwekkende stoffen te produceren zoals frituurolie en zonnebloemolie wel doen bij verhitting.
Telkens als ik weer een nieuw ‘paleo-recept’ uitprobeer, blijkt het heerlijk te zijn. En wat misschien nog belangrijker is: elke keer als ik me niet houd aan ‘gezond eten’, merk ik dat lichamelijk. Hoe meer ik me eraan houd, hoe beter ik in mijn vel zit, hoe beter ik lichamelijk ga. Toeval? Het kan, maar ik denk het niet.

Het is grappig dat gisteren in de ‘Luizenmoeder’ even een discussie was tussen de ouders over gezond eten en prioriteiten stellen. Ik herken het. Het is inderdaad een kwestie van prioriteiten stellen. Kies je voor gezond en daardoor duurdere groenten en minder (duurder) vlees, of ga je door op de manier die je gewend bent. Bovendien kun je ‘gezond’ zo duur of goedkoop maken als je wilt. We geven kapitalen uit aan andere zaken als voeding, als we het geld wat verschuiven richting voeding hebben we daar meer aan…… De ‘kosten’ zijn meestal een slap excuus om niet voor je gezondheid te kiezen.

Vragen:
– Hoe komt het – terwijl ons als artsen tijdens de opleiding tot arts wordt verteld dat wij de
‘beste’ geneeskunde hebben – dat het aantal mensen met chronische aandoeningen nog nooit zo
groot is geweest.
– Hoe komt het – terwijl ons als artsen tijdens de opleiding tot arts wordt verteld dat wij de
‘beste’ geneeskunde hebben – dat er nog nooit zoveel menen waren met kanker en stierven aan
kanker (zo’n 40.000 per jaar).
– Hoe komt het dat we onze kinderen al decennia laten inspuiten met ziekteverwekkers onder het
mom dat ze dan minder gevaar lopen en gezonder blijven en dat er toch nog nooit zoveel
kinderen met chronische aandoeningen waren? Dat de gemiddelde gezondheid van kinderen nog
nooit zo slecht was?
– Hoe komt het dat in de Oekraïne na een massavaccinatie onder druk van Europa honderden
kinderen de mazelen kregen en er zelfs tientallen overleden (door de vaccinaties, niet door
een ‘spontane’ mazelen) en dat onze media die sterfte gebruiken om angst voor mazelen te
vergroten?

Affirmatie die op mijn pad kwam….

Onlangs kwam ik bij toeval (?) een affirmatie tegen van Louise Hay die me sedertdien niet meer heeft losgelaten:

Ik hou van het leven en het leven houdt van mij………. (Louise Hay)

Probeer het maar eens, zeg hem maar eens op. Merk je wat er gebeurt? Als je zegt dat je van het leven houdt, heb je het over iets groters dan jezelf. Net als de alternatieven ‘ik hou van het universum’ of ‘ik hou van God’. Het maakt dat je je liefde verklaart aan iets groters. Het maakt dat het energieveld om je heen zich vult met liefdesenergie. En dat maakt weer dat je energieveld heel positief is en een ideaal energieveld is om de nieuwe cellen (de 48 miljoen per minuut) in je leven te ontvangen. Je nieuwe cellen zullen gezond zijn, ook als ze zieke vervangen, zo simpel werkt het.

Maar ik merk dat ik deze affirmatie ook (spontaan) opzeg juist op die momenten dat het leven even niet zo meewerkend is en ‘problemen’ geeft. Want dat is wat het leven is, niet alleen zonneschijn en hoezee, maar af en toe ook gewoon tegenslagen, uitdagingen, een teleurstelling, frustraties, etc. Dat hoort erbij. Als ik terugkijk op mijn leven, ik ben net 65 geworden (s.v.p. geen felicitaties, want daarom vertel ik dit niet), dan vallen me 2 dingen op.

Enerzijds heb ik van de vele tegenslagen heel veel geleerd, ben ik erdoor gegroeid, ben ik er ‘rijker’ door geworden. Niet op het moment zelf, maar zeker achteraf door ermee om te gaan, het te verwerken, het te accepteren, ervan te ‘leren’.
Anderzijds realiseer ik me meer dan ooit tevoren hoeveel er is om dankbaar voor te zijn. Alleen al het bereiken van de 65 jarige leeftijd is geweldig (mijn moeder werd 57 en mijn vader 66). En dan in mijn gezondheid (oké, ik heb lichamelijke ‘klachtjes’, maar ik kan ermee dealen en ik voel me geweldig). Maar ik besef me ook hoe dankbaar ik ben voor alles mooie dingen om me heen, de ‘rijkdom’ waarin ik me kan baden. Een lekker bed, een warme douche als ik dat wil, een dak boven mijnhoofd, eten als ik dat wil, vasten als ik dat wil, de gigantische keuze die ik heb v.w.b. voedsel, de bloemen straks weer in de tuin, de duinen om de hoek, mijn geweldig partner (die ik veel te weinig zeg hoeveel ik van haar houd), schrijven wanneer ik wil, lezen wanneer ik wil, kunnen sporten, zelf kunnen beslissen over wat ik eet en niet eet, onze kinderen, en ga zo maar door. Een paradijs op aarde.

Als ik dat op die manier bekijk. En ik kies daar inderdaad voor. Ik kan ook kijken naar de beperkingen, van mijn lichaam (mijn klachten), mijn mentale staat (niet tegen veel prikkels kunnen waardoor ik mij verjaardag niet groots heb gevierd wat wel zou passen bij mijn dankbaarheid voor dit leven) en andere zaken die minder zijn. Maar het hele leven wordt bepaald door waar je focus ligt. En daarbij kies ik voor de positieve benadering. Voor alles wat ik wel kan, voor alles wat wel oké is.
Als arts kan ik veel moeite hebben met de huidige geneeskunde en het gebrek aan inzicht en kritische visie van de meeste (reguliere) artsen, maar als mens kies ik ervoor te denken dat elke ziel het beste wil. Ik kies ervoor te denken dat elke arts – dat elk mens – naar beste vermogen handelt.
Dat doet me denken aan de punten van geluk, zoals José Silva en Burt Goldman die ooit samenstelden, ik noemde ze al eerder:
1. Als je iets fijn of prettig vindt, geniet ervan
2. Als je iets niet fijn vindt, vermijd het
3. Als je iets niet fijn vindt en niet kunt vermijden, verander het
4. Als je iets niet fijn vindt en niet kunt/wilt vermijden of veranderen, accepteer het
5. Je accepteert het door de manier waarop je ernaar kijkt en het beleeft te veranderen

Ik hou van het leven, en het leven houdt van mij…………..

Met die affirmatie word ik wakker en met die affirmatie ga ik slapen. Het is een van de vele hulpmiddelen of gereedschappen die we kunnen gebruiken om ons gelukkiger te voelen, om ons gezonder te laten zijn. Er zijn er vele, maar we moeten ze wel toepassen, wel gebruiken. Daarom nog een keer:

Ik hou van het leven, en het leven houdt van mij……… met dank aan Louise Hay!

Guy Finley:
We zijn drukker en drukker, bezig ons moment in de zon na te jagen, en vergeten wat het betekent op te kijken en ons dankbaar te voelen voor ’t licht wat het leven mogelijk maakt….
www.guyfinley.com)

De intentie van deze E-zine is enerzijds het bewustzijn te versterken t.a.v. wat we zelf kunnen doen om ons leven aangenamer te maken; en anderzijds het leven een stukje positiever te benaderen, het gevoel van geluk een beetje dichterbij te brengen. Te knipogen naar ons leven. Spreekt dat je aan, attendeer dan anderen s.v.p. op deze E-zine, zodat de E-zine steeds meer mensen kan bereiken. De intentie is eens per 2-4 weken—-. Aanmelden kan via aanmeldenEzine@praktijkmonsma.nl .
Op dit moment neemt het aantal lezers langzaam toe. Dank je wel dat ik dit mag doen!

Over “praktijk”: ik geef Chi Neng® Qigong les en schrijf af en toe wat (4 boeken op de website, veel PakjeGeluk-“hulpmiddelen”, en blogs over Homeopathie, Qigong, Numerologie, PakjeGeluk, Integrale geneeskunde en Praktijkervaringen). Hanneke geeft eveneens Chi Neng® Qigong les en is daarnaast actief als NEI-therapeute. Als je geïnteresseerd bent, lees op de site www.praktijkmonsma.nl.

Wil je de E-zine niet meer ontvangen: afmeldenEzine@praktijkmonsma.nl
www.pakjegeluk.nl