E-Zine Pak je geluk, Ed Monsma Nr. 131

27 januari 2019

Dit keer wat kortere stukjes over onderwerpen. Een keuze uit de vele dingen die ik als onderwerp kon kiezen:

Een ‘zoektocht’

Het afgelopen jaar heb ik een aantal ‘Quests’ gedaan, online cursussen in de vorm van een soort ‘zoektocht’. Zoektocht in de zin dat je actief mee moet doen in de vorm van reflectie, overdenken van situaties en beantwoorden van vragen.

Wat me drijft is nieuwsgierigheid, net zoals ik – terwijl ik niet meer hoef te werken – me blijf verdiepen in alles wat genezing bevordert. Het houdt me van de straat, zal ik maar denken. En het kan eigenlijk ook niet anders als je bedenkt dat ik als klein kind al mensen wilde beter maken. Hoewel dat laatste gaandeweg is veranderd in: mensen helpen zichzelf beter te maken.

De afgelopen weken begon ik aan de Quest ‘Life Book’ van Jon Butcher. Niet de echte volledige cursus, maar een lichte versie daarvan. Hij behandelt 12 categorieën in ons leven en de eerste ging over gezondheid en fitheid. Hij laat je nadenken over zo’n categorie en laat je vragen beantwoorden. Het mooiste van zijn hele benadering is dat alle categorieën op elkaar werken. Ik zal dat zo verduidelijken.

Mijn missie is niet vooral te overleven, maar te groeien
Mary Angelou

Eerst terug naar gezondheid/fitheid. De eerste vraag was ‘hoe voel je je nu?’ De volgende: ‘hoe zou je je willen voelen over 1,5,10 jaar?’.
Natuurlijk willen we ons allemaal goed in ons vel voelen, ons krachtig voelen, ons vol energie voelen, gezond zijn. Maar ieder zal dat op een net andere manier ervaren en verwoorden.
En dan ‘wat ben je bereid fysiek te doen om dat te bereiken?’ ‘Beschrijf een plan waardoor je op dagelijkse of wekelijkse basis actie onderneemt om zo in je lijf/vel te komen zitten als je wilt’
Ook dit zal voor iedereen anders zijn. Ga je dagelijks Qigong doen, en/of dagelijks 30 minuten wandelen, en/of dagelijks mediteren, of naar de fitness, of hardlopen, of met gewichten trainen, of……

Waarom ik je zou willen uitnodigen die vragen serieus voor jezelf te beantwoorden, is de ervaring die ik had na het beantwoorden ervan.
Het merendeel van de mensen neemt het leven voor lief, neemt zijn/haar gezondheid voor lief. Zelfs als we sporten of Qigong doen, zijn we niet bezig met voor onszelf op een rijtje te zetten wat we nu precies willen op het gebied van gezondheid/fitheid. Ja, natuurlijk, we willen gezond zijn en sommigen vinden zelfs dat ze daar ‘recht op hebben’ (wat dat ook moge betekenen en waar het ook op gebaseerd is).
Ik ben mijn hele leven al bezig geweest met gezondheid – vooral op zoek naar hoe ik anderen gezonder kon maken, en daarbij gaandeweg pas beseffend dat ik diezelfde informatie ook voor mezelf zou kunnen gebruiken – en we hadden in het verleden ook altijd een soort van 5-jarenplannen. Niet op papier gezet, maar wel met elkaar uitgesproken.
Sinds mijn eerste fietsongeluk in 2003 was ik al tevreden met het feit dat ik minder pijn had, wat beter kon functioneren, weer wat kon lezen, emotioneel meer in balans was, etc. En ik was zo blij met de verbeteringen, dat ik nooit meer bezig ben geweest met iets als een 5-jarenplan.
Ik leef(de) in het moment en was blij met alle mooie dingen. Daar is overigens niets mis mee, misschien is het zelfs wel fantastisch! Op de rem – rustig aan – genieten.

Maar naar voren kijken was er nauwelijks bij. En toch, ik heb altijd gezegd dat ik 113 wilde worden (maar dan wel gezond).
Deze Quest nodigde me uit wel vooruit te kijken en na te denken over wat ik wil en hoe ik het wil. Op zich dus al een hele uitdaging. Ik heb de vragen beantwoord over gezondheid/fitheid.
Wat ik daarna ervoer, was alsof ik het allemaal op een enorm groot planbord had geschreven (in de kosmos?), wat me motiveerde om de dingen te doen die ik goed vond voor mezelf.
En dat is niet onlogisch, want wat ik had gedaan was mijn onbewuste duidelijk maken wat ik wilde.
De (automatische) piloot die ons door het leven navigeert had op het gebied van gezondheid/fitheid nu een duidelijk koers. Daarvoor ‘deed ik maar wat’, vanaf dit moment volgde ik een richting, een duidelijke richting naar waar ik wil zijn, hoe ik me wil voelen, hoe ik eruit wil zien, etc. Dat motiveert.
Daarom wil ik je uitnodigen die vragen ook te beantwoorden voor jezelf. Om ook op in elk geval dit gebied een weg te bewandelen die je zelf uitkiest, met een doel in verschiet.

Je houdt niet op met lachen omdat je ouder wordt, je wordt ouder omdat je ophoudt met lachen
Michael Pritchard

Het mooie van het concept van Jon Butcher is zoals ik al zei dat de categorieën op elkaar inwerken. Want als je je fitter voelt en beter in je vel zit, heeft dat invloed op je emotionele leven, op je intellectuele leven, op je spirituele leven, op je relaties, op je ouderschap, op je karakter, op je sociale leven, op je levensvisie, op de kwaliteit van je leven in het algemeen.
Door alleen al jezelf op het gebied van gezondheid en fitheid te verbeteren – voeding hoort daar uiteraard ook bij – beïnvloed je alle facetten van je leven in positieve zin.
Je hele leven wordt erdoor verrijkt. En dan was dat nog maar een categorie…..

Auto-immuunziekten

De vorige keer schreef ik over auto-immuunziekten en hoe het ontstaansmechanisme de basis van alle hedendaagse ziekten is. Ik heb geprobeerd het samen te vatten, maar zelfs dan is het te lang om als E-zine te gebruiken. Wat ik ga doen is de tekst ergens op onze site zetten en in de volgende E-zine een link om er te komen. Uiteraard zal ik er af en toe dingen uit noemen omdat het zo belangrijk is, maar als ik het te kort samenvat doe ik onrecht aan het onderwerp. Wordt dus vervolgd….

Vasten om de gezondheid te verbeteren

We vinden het terug in bijna alle religies. Vasten. Ik heb het in het verleden wel eens geprobeerd. Toen om de dag niet eten en de dag dat ik niet at een aantal vezelsupplementen tabletten. Ik vond het geen succes, en mijn darmen al helemaal niet. Wat een pijn.
Mijn enthousiasme over vasten was dan ook niet groot toen ik me er wat in begon te verdiepen.
Ik begrijp dat het lichaam eraan moet wennen, zich moet aanpassen, maar toch….

Al lezend en luisterend ben ik toch behoorlijk enthousiast geraakt over een vorm van vasten: het intermitterend vasten. Officieel houdt het in dat je dagelijks of periodiek 12-36 uur vast, maar waar ik enthousiast over werd was de mogelijkheid van 12-16 uur gedurende een aantal dagen in de week, of (bijna) de hele week behalve het weekend. Dat geeft me zelf de optie om af en toe een dag te skippen.
Het betekent dat je na het avondeten niets meer eet of drinkt met calorieën (ook geen zoetstoffen!) tot 12 tot 16 uur verder. En je zou dus kunnen beginnen met 12 uur om te wennen en het naar 16 uur uitbreiden.
In de praktijk betekent het dat je na het avondeten niets meer eet of snoept of snackt tot een laat ontbijt of tot de lunch. Vervolgens eet je wat je normaal ook zou eten in de 8-12 uur dat je wel eet.

Wees een licht, niet een rechter; wees een voorbeeld, niet een criticus
Stephen Covey

Je krijgt zo een fase van ‘opbouw’ (waarin je eet) en ‘schoonmaak en herstel’ (waarin je niet eet).
En waarom werd ik zo enthousiast? Om de volgende redenen:
Het vasten veroorzaakt de volgende positieve zaken
– We gaan vet verbranden in plaats van suiker. Dat levert niet alleen meer energie op, maar is ook veel gezonder
– Het geeft dus meer energie, en maakt mentaal helderder
– Ontstekingen verminderen. Ik beschreef de vorige keer al dat ontstekingen de basis van alle ziekten zijn. Het verminderen ervan is heel belangrijk.
– Het maagdarmkanaal kent minder stress en het (zelf)herstel neemt toe
– Oude en foute cellen worden versneld afgevoerd (‘opgegeten’)
– Onze genetisch materiaal kan beter herstellen (bij erin geslopen foutjes) en de vernieuwing en herstel van weefsel is groter door de toename van groeihormoon
– De activiteit van stamcellen neemt toe, dat zijn de voorlopers van onze nieuwe cellen, waardoor ook vernieuwing/verjonging van weefsels wordt vergroot
– De insulinegevoeligheid neemt toe. Dit is belangrijk omdat veel van onze ziekten het gevolg zijn van insulineongevoeligheid (sterk geldt dat voor diabetes en vetzucht). De hoeveelheid vet neemt erdoor ook af. En ook dit zorgt voor minder ontstekingen
– Het risico op chronische ziekten neemt af
– De relatie met voedsel zal verbeteren, zoals verslavingen e.d.
– De mentale gezondheid neemt toe; door toename van de ketonen (afbraak van vetten) verbetert de stemming, de energie en de helderheid
– Spirituele gezondheid en intuïtie zouden ook verbeteren.
– Een beter gewicht, zeker als het betekent dat je minder snoept en snackt dan voorheen

Wat ik persoonlijk merkte toen ik ermee begon was dat ik gedurende een paar dagen extra slaap leek nodig te hebben, maar dat kan ook komen omdat ik gelijktijdig aan het ontgiften was (buiten wat het intermitterend vasten al deed). Daarnaast ben ik me alleen maar beter gaan voelen.
Het is zeker een manier om bij te dragen aan een betere gezondheid. En heeft niet de nadelen van langere tijd niets eten.
Overbodig is het wellicht om te zeggen dat je niet moet vasten als je zwanger bent, atletiek op topniveau beoefent, eetproblemen hebt, uitgemergeld bent, type 1 diabetes hebt, of als je baby of erg jong bent.
Wat bovendien goed is en een beetje helpt het ’s ochtends vol te houden is na het ontwaken 2 glazen water drinken. Dat helpt de afvalstoffen af te voeren, stilt een eventuele honger en het verlengt het vasten.

Losse opmerkingen uit de auto-immuunziekten reeks:

– Vecht niet tegen je lichaam; geef je min of meer over aan het idee van ‘mijn lichaam gaat door een proces, wat heeft het nodig van mij?’. Wees nieuwsgierig. Weerstand leidt slechts tot blokkade van herstel.
– Iedere gedachte die we hebben gaat naar het zenuwstelsel, zorgt voor (andere) neurotransmitters, en die gaan naar iedere cel en het immuunsysteem…. Wees je dus bewust van je gedachten…..
– Volg je hart, je passie, je gaven, je talent……

Guy Finley:
Hoe meer we bereid zijn onze menselijke zwakte te zien, hoe meer we begiftigd raken met de Goddelijke kracht die nodig is het te overstijgen….
(www.guyfinley.com)

De intentie van deze E-zine is enerzijds het bewustzijn te versterken t.a.v. wat we zelf kunnen doen om ons leven aangenamer te maken; en anderzijds het leven een stukje positiever te benaderen, het gevoel van geluk een beetje dichterbij te brengen. Te knipogen naar ons leven. Spreekt dat je aan, attendeer dan anderen s.v.p. op deze E-zine, zodat de E-zine steeds meer mensen kan bereiken. De intentie is eens per 2-4 weken—-. Aanmelden kan via aanmeldenEzine@praktijkmonsma.nl .
Op dit moment neemt het aantal lezers langzaam toe. Dank je wel dat ik dit mag doen!

Over “praktijk”: ik geef Chi Neng® Qigong les en schrijf af en toe wat (4 boeken op de website, veel PakjeGeluk-“hulpmiddelen”, en blogs over Homeopathie, Qigong, Numerologie, PakjeGeluk, Integrale geneeskunde en Praktijkervaringen). Hanneke geeft eveneens Chi Neng® Qigong les en is daarnaast actief als NEI-therapeute. Als je geïnteresseerd bent, lees op de site www.praktijkmonsma.nl.

Wil je de E-zine niet meer ontvangen: afmeldenEzine@praktijkmonsma.nl
www.pakjegeluk.nl