E-Zine Pak je geluk, Ed Monsma Nr. 130

17 december 2018

Tjonge, het is alweer 6 weken geleden dat ik de vorige E-zine verstuurde, zie ik nu.
(Zojuist krijg ik bericht dat de account van Greenmedinfo, een ‘groene’ site die alleen werkt met wetenschappelijk gecontroleerd onderzoek, van Instagram is gehaald vanwege artikelen over vaccinaties; Zoals ook TED destijds video’s van Rupert Sheldrake weghaalde omdat hij te eigenzinnig was. Het is censuur anno 2018. Jammer, en kwalijk.
Ik moet het even kwijt, want het raakt me. We mogen niet meer zelf nadenken lijkt het.)

Keuzes

Mijn opa werkte tot zijn 72e in de bouw, sjouwend met zware zakken cement. Hij bereikte de leeftijd van 80 jaar ondanks zijn vele roken en zijn borreltjes.

Ik moet regelmatig aan de man denken. In een aantal opzichten was hij een voorbeeld voor me. En hij zal een aantal van mijn overtuigingen hebben gevoed, zeker als je bedenkt dat de meeste van onze (ook beperkende) overtuigingen al voor ons vijfde worden gevormd.

Hij rookte zware shag, later ook sigaren, smeerde reuzel op zijn brood, onderdrukte heel veel van zijn frustraties (met name over zijn vrouw en de politiek), en liep ondanks zijn kleine postuur met die zware zakken te sjouwen, trappen op en af (nu zou dat allemaal niet eens meer mogen). Bovendien waren er de nodige spanningen omdat hij streed voor het grotere goed (het beter maken voor zijn collega’s) terwijl mijn oma haar kinderen te eten wilde geven. Hij was heel sociaal begaan.
En naast en na zijn werk huurde hij een pakhuisje waar mensen goedkoop hun brommers en fietsen konden stallen, omdat hij er oude kranten verzamelde waar een deel van de huur mee betaald werd. Tegelijkertijd was het voor hem een mogelijkheid mijn oma te ontvluchten, stiekem te roken en iets te doen wat ie leuk vond, waarin hij een soort van passie kon stoppen. Een bezigheid waardoor hij zich enigszins nuttig en vrij voelde.

Verander je denken, en je verandert je leven….Marisa Peer

Om verschillend redenen moet ik regelmatig aan hem denken. Hij stond bijvoorbeeld om 5 uur op toen hij werkte, was even na 6 uur ’s avonds thuis, at en las de krant, en lag om half 9 op bed. Het was werken en slapen. Met in het weekend de sociale verplichtingen – waaraan je al snel een dag kwijt was zonder auto – en bijslapen.
Keihard werken dus en ook nog eens heel lang, en dat volhouden tot je 72e, met nauwelijks ziekteverzuim. (En aanvankelijk ook nog 6 dagen lang).
Terwijl nu een op de 5 mensen met burn out thuis zit volgens statistieken. Het lijkt erop dat het dus niet het harde werken is wat ziekte veroorzaakt. Het heeft meer te maken met de manier waarop, en alles wat er rondom ons gebeurt. Hoe we daarmee omgaan. Mijn opa was vrijwel alleen met z’n werk en overleven bezig, tegenwoordig moeten we met de hele wereld bezig zijn……

Het doet me ook denken aan het boek “Mind over Medicine” van Lissa Rankin. Zij laat in haar boek zien dat mensen die op veel fronten ongezond leven soms helemaal niet ziek worden terwijl je dat wel zou verwachten. Ze zag mensen die vreselijk ongezond aten en nauwelijks bewogen, en toch veel gezonder waren dan mensen die gezond eten en veel bewegen. Ze constateert dat andere factoren soms doorslaggevend zijn, dat onze gezondheid niet alleen wordt bepaald door wat we eten en hoe we bewegen, maar ook door hoe gezond (gelukkig) of tevreden we zijn op tal van gebieden.
Denk aan gezonde relaties, aan betekenisvol leven, aan voldoende creatief leven, aan gezond spiritueel leven, aan gezond seksueel leven, aan financieel gezond leven, aan een gezonde omgeving, een gezonde emotionele omgeving, etc.

Als je een volmaakt nutteloze middag kunt doorbrengen op een volmaakt nutteloze manier, heb je geleerd te leven….Lin Yutang

Een andere reden waarom ik aan hem moet denken is een deel van het voedsel van toen wat we nu als slecht zouden bestempelen. Reuzel is uit den boze in deze tijd. Gehakt, spek, ham, salami, het wordt afgeraden door het voedingsbureau.
Maar het vlees wat toen werd gegeten zat nog niet vol met spullen die er niet in horen, en de beesten graasden toen nog in de wei en aten grassen en bloemen. De hoeveelheid goede omega-3-vetzuren was nog groot en het was schoon vlees. Zo ook het vet wat er vandaan kwam. Gezonde beesten die gezond aten en gezond vlees leverden. Groenten waren nog niet bespoten en nog niet genetisch gemanipuleerd, die waren ook ‘schoon’. En zelfs de granen waren nog ‘schoon’, zonder manipulatie, zonder pesticiden, zonder zware metalen erin, en mochten net als de groenten in hun eigen tempo groeien. De vis was ‘wilde’ vis en ook schoon.
Ik noem vooral die dingen, omdat ik – ik heb de tijd nu ik niet meer werk – onlangs een aantal uitgebreide documentaires heb bekeken over auto-immuunziekten. Dat is een ingewikkeld woord voor vrijwel alle ziekten die we vandaag de dag om ons heen zien, van diabetes via hartziekten, spier- en gewrichtsklachten, schildklierproblemen, darmziekten, overgewicht tot reuma en Alzheimer en andere hersenaandoeningen, en zelfs Parkinson. Al lijken het andere ziekten (omdat ze een ander etiket hebben), ze hebben veel gemeen. Sterker nog, ze lijken dezelfde oorzaak te hebben.

Kort door de bocht (als ik al mijn aantekeningen op een rijtje heb zal ik misschien een samenvatting delen via een extra E-zine) komt het erop neer dat die ziekten in feite worden veroorzaakt doordat onze darmen verstoord raken (de darmflora, de darmwand), waardoor deeltjes in ons bloed en lichaam komen die er niet thuishoren. En dat geeft reacties van ons lichaam in de vorm van kleine ontstekingen (lichaam, hart, hersenen, gewrichten, spieren, schildklier) die leiden tot vrijwel alle ziekten die we om ons heen zien.
Wat daarbij niet helpt is dat bijna alle op zich goede stoffen die we in ons lichaam stoppen vervuild zijn met zaken die we erin laten stoppen door de producenten. Maar ook veel medicijnen werken het in de hand (pijnstillers, statines, antibiotica, zuurremmers), zoals ook vaccinaties niet alleen positief zijn (om het voorzichtig uit te drukken).

De productgroep die het meest schadelijk is zijn de granen (eigenlijk de gluten, maar alle granen bevatten gluten, waarvan er wel 1000 vormen zijn). Zo behoort tarwebrood misschien wel tot het meest kwalijke voedsel. Omdat het indirect veroorzaakt dat de darmwand die andere stofjes door gaat laten (‘lek’ raakt)
Er wordt gesteld dat we er goed aan zouden doen ons vooral te voeden met de zaken die onze voorouders aten: veel groenten, wat fruit, gezonde (niet gekweekte) vis en vlees van dieren die hebben gegraasd en dus grassen hebben gegeten en niet zijn behandeld met bedenkelijke zaken.
Maar tegelijkertijd merk ik hoe lastig het is als ik dat probeer. Gezonde groenten zijn alleen de biologische of zelfgekweekte, gezonde vis is ook al lastig want de vis uit zee is ook al te vaak niet schoon meer en het vlees moet eigenlijk van een ‘groene’ slager komen – van beesten die hebben mogen rennen en gezond groenvoer hebben gegeten en niet met van alles ingespoten zijn.

Het maakt het eten lastiger en duurder als we ons aan die richtlijnen willen houden. En ik kan me best voorstellen dat mensen die niet die ziekten al hebben – en zelfs dan – er moeite mee hebben zo te gaan eten. Bovendien wat moet je met ontbijt en lunch als je geen granen kunt eten? Gelukkig zijn er wel paleo-kookboeken, die ons kunnen helpen. Maar veranderen is altijd lastig…..
En toch, ik denk dat het de moeite loont – en wat dat betreft ben ik het helemaal met Richard de Leth eens – om bewuster naar onze gezondheid, onze levensstijl en ons voedsel te kijken.
Want als dit allemaal zo is, en de hoeveelheid zieke mensen en het onvermogen van de reguliere geneeskunde er iets aan te verbeteren lijkt dat te bevestigen, bepaalt ons huidige gedrag hoe we er over een aantal jaren bij zullen zitten. Als we al die ziekten willen voorkomen (of kwijtraken), moeten we – zeker in deze maatschappij met ‘Monsanto’s/Bayer’s e.a.’- kritisch kijken naar wat we doen en wat we in onze mond stoppen.
En wat me het meest nog begroot zijn de vele ziekten bij kinderen. Ze zouden gezond moeten zijn, maar steeds meer kinderen zijn dat niet, ondanks (of dankzij) de vaccinaties en de overvloed aan voeding. Al veel te jong zie ik veel kinderen veel ziek zijn en medicijnen slikken.

We zien de wereld niet zoals ie is, we zien de wereld zoals we denken dat ie is…. Socrates

Het heeft uiteindelijk allemaal te maken met keuzes. Keuzes die we gelukkig zelf kunnen maken.
Hoewel we het nieuwe jaar naderen, ben ik geen voorstander van nieuwjaarsvoornemens, omdat die meestal te weinig geënt zijn op diepere overtuiging en echte wil. Ze mislukken daardoor vaak, en veroorzaken zo frustratie en daling van eigenwaarde. Aan de andere kant geef ik toch in overweging om – als je dat nog niet doet – bewuster na te denken over keuzes die je maakt. Voorbeelden?

– Kies ik met wat ik eet of drink voor iets wat me gezond houdt en maakt, of kies ik puur voor genot (ten koste van mijn gezondheid)?
– Kies ik voor positieve gedachten of voor negatieve gedachten over een issue, of in het algemeen?
– Kies ik door mijn gedachten voor een positief en genezend energieveld voor mijn (nieuwe) cellen door gedachten te hebben van blijheid, dankbaarheid, respect, liefde, vreedzaamheid; of kies ik voor een negatief en ziekmakend energieveld door gedachten van boosheid, jaloezie, afgunst, frustratie, agressie, verwijten, starheid, schuldgevoel, veroordeling, etc.? In wat voor energieveld zet ik mezelf neer?
– Kies ik ervoor de boodschappen lopend te doen, op de fiets of met de auto? Zorg ik met wat ik doe voor meer beweging of juist voor meer ‘roest’?
– Kies ik met mijn activiteit voor ontspanning van mijn geest en daarmee indirect voor een betere gezondheid, of kies ik voor nog meer spanning dan er al is in mijn systeem, in mijn zenuwstelsel, en dus voor meer kans op ziekte?
– Kies ik ervoor mijn hoofd vol te stoppen met junkfood in de vorm van nutteloze informatie (in de zin dat ik er niets mee kan) die me wel ‘belast’ en bezighoudt, of kies ik ervoor die informatie links te laten liggen en te mijden?
– Kies ik ervoor mijn eigen leider te zijn en bewust beslissingen te nemen, of kies ik ervoor lijder te zijn en mee te glijden op de emoties en beslissingen van anderen
– Kies ik ervoor mee te gaan in een golf van frustratie en verontwaardiging omdat ‘ze’ niet doen wat ik wil, of kies ik ervoor mijn hart te volgen en trouw te zijn aan mijn eigen normen en waarden?
– Kies ik ervoor mijn gelijk te willen hebben ten koste van de harmonie (waarmee ik slechts mijn ego streel ten koste van…) of kies ik ervoor te beseffen dat ieder een eigen waarheid heeft die soms iets afwijkt van de mijne? Waarbij ik besef dat mijn gelijk willen hebben ook een soort van slachtoffergedrag is.
– Kies ik ervoor de wereld als mooi te zien door vooral te focussen op de mooie dingen in het leven, of kies ik ervoor vooral te focussen op de ellende en nare dingen waardoor de wereld een nare plek is om in te leven en mijn leven verziekt wordt?
– Kies ik voor mijn toekomst en welzijn, of doe ik maar wat?

Het is maar een handje uit de vele keuzes, en het zijn wellicht ook niet de belangrijkste. Maar voorop staat dat we (nog) zelf kunnen kiezen, want in zo’n wereld leven we ook. En ik ben daar dankbaar voor!
En als je iets kunt, en het goed voor je is, moet je het misschien ook wel doen?

Laten we vooral ook beseffen – ik doe dat als ik al die ontevreden mensen op TV hoor en zie – dat de meesten van ons het beter hebben dan misschien wel 97% van de wereldbevolking, ondanks alles wat anders gaat dan wij zouden willen. Dat we in onze landen vooral bezig zijn met ons druk te maken over materiele zaken, terwijl een onaanvaardbaar groot deel van de wereld bezig is met overleven. En tegelijkertijd besef ik dat een deel van die andere 97% die het minder heeft wellicht gelukkiger is dan velen van ons. Omdat ze een andere mindset hebben, andere keuzes maken. Ook daar kunnen we van leren.

Met die gedachte wens ik jullie fijne dagen op weg naar een in alle opzichten gelukkig 2019!

Guy Finley:
Bijna alles wat we denken te ‘zien’ is niet wat het blijkt te zijn. Dat is waarom ‘wacht en let op’ het ware pad is wat leidt tot de top van hogere zelfkennis.
(www.guyfinley.com)

De intentie van deze E-zine is enerzijds het bewustzijn te versterken t.a.v. wat we zelf kunnen doen om ons leven aangenamer te maken; en anderzijds het leven een stukje positiever te benaderen, het gevoel van geluk een beetje dichterbij te brengen. Te knipogen naar ons leven. Spreekt dat je aan, attendeer dan anderen s.v.p. op deze E-zine, zodat de E-zine steeds meer mensen kan bereiken. De intentie is eens per 2-4 weken—-. Aanmelden kan via aanmeldenEzine@praktijkmonsma.nl .
Op dit moment neemt het aantal lezers langzaam toe. Dank je wel dat ik dit mag doen!

Over “praktijk”: ik geef Chi Neng® Qigong les en schrijf af en toe wat (4 boeken op de website, veel PakjeGeluk-“hulpmiddelen”, en blogs over Homeopathie, Qigong, Numerologie, PakjeGeluk, Integrale geneeskunde en Praktijkervaringen). Hanneke geeft eveneens Chi Neng® Qigong les en is daarnaast actief als NEI-therapeute. Als je geïnteresseerd bent, lees op de site www.praktijkmonsma.nl.

Wil je de E-zine niet meer ontvangen: afmeldenEzine@praktijkmonsma.nl
www.pakjegeluk.nl