E-Zine Pak je geluk, Ed Monsma Nr. 129

31 oktober 2018

Telkens ben ik te laat met eraan te denken het door te geven. Dus: Op dit moment is er weer een 21-daagse van Deepak Chopra meditaties (Engelse taal) die je gratis kunt volgen. Hij is bij dag 3. Onderwerp: ‘Energize your life’. Je kunt je hier registreren: https://chopracentermeditation.com

Domweg gelukkig

Omdat het geen toeval zal zijn, moet ik er wel over schrijven. De laatste tijd word ik van allerlei kanten geconfronteerd met het feit dat je zonder reden je gewoon gelukkig mag voelen. Sterker nog, dat je – wat je ook doet – kunt genieten van al wat je doet. Op elk moment van de dag.

Bij veel mensen merk ik dat ze wachten op een moment van extase waarop ze zich echt gelukkig mogen voelen. Want het mag alleen als er een goede reden is.
En het alledaagse gaat voorbij in een soort automatisme. We doen wat we altijd doen, of doen wat we moeten doen. Met een neutraal gevoel, of soms zelfs een aversie-gevoel.

Ook merk ik dat veel mensen om zich een gevoel van plezier of geluk te geven dingen doen die ver buiten zichzelf liggen. Soms zelfs ver buitenshuis. Naar de dancing, naar de film, uit eten, ergens anders koffie gaan drinken, veel op vakantie, dure dingen kopen, grijpen naar verslavende genotsmiddelen…….
Toch ligt het allemaal veel dichter bij huis.

Het ligt dichter bij ons, het zit in ons.
Een gevoel van geluk, het besef van geluk, is iets wat we met onze mind kunnen oproepen. Maar eerst moeten we dat beseffen. Dat het kan, bedoel ik. Dat je met je mind kunt afspreken dat je je gewoon gelukkig voelt. Of zelfs heel erg gelukkig voelt. Het is een gevoel dat je op elk moment kunt oproepen.
Voor veel mensen is dat een raar idee, mede omdat we andere ideeën hebben meegekregen in ons leven en de opvoeding die ermee gepaard ging. Ik wist het ook niet. Geluk hoorde vaak bij iets bijzonders en was er niet zomaar. Je moest het min of meer verdienen. En vanaf de schoolleeftijd werd ons de maat genomen op school. Elk niet perfect antwoord kreeg een rode streep en haalde punten af van het perfecte cijfer 10. (Oké, als je het wel allemaal goed deed kreeg je een stempeltje of zelfs een plaatje, even blij).

Hoe dan ook, het idee dat we geluk en plezier gewoon kunnen oproepen met onze mind is ons niet met de paplepel ingegoten en zal voor menigeen ook misschien wel ‘zweverig’ aandoen. Dat is immers alles wat we niet begrijpen met ons beperkte ‘denkraam’ (met dank aan Marten Toonders Olivier B. Bommel).

Je bent wie je vandaag kiest te zijn; niet wie je gisteren was – Wayne Dyer

En toch is het zo eenvoudig, al is het wel behulpzaam als je in staat bent in het nu te zijn.
Het huidige moment (‘nu’) is niet een fase of periode, het is een minimoment en al voorbij als je eraan denkt. In het nu zijn, bestaat in feite uit ontelbare mini-momentjes waarin er niets ander bestaat dan ‘hier en nu’. En als er niets anders bestaat dan het hier en nu, zijn er niet de zorgen van morgen en niet de negatieve herinneringen aan gisteren. Het is een ‘blanco’ moment, een moment zonder zorgen en gevoelens die ons beletten gelukkig te zijn, het is een moment waarop we gemakkelijker vreugde en geluk kunnen ervaren. Er is kortom niets wat ons belet om ons gelukkig en blij te voelen. Doordat er geen ‘storing’ is, staan we in direct contact met het universum, met God, met de ‘bron’. En is je gelukkig voelen een logisch gevolg, je bent verbonden met ‘alles’.

Als je je voorneemt dankbaar te zijn, en gelukkig te zijn, is er steeds minder nodig om dat op te roepen, om in die staat te zijn. Als je met jezelf afspreekt om dankbaar te zijn, zullen er steeds meer dingen zijn waarvoor je dankbaar kunt zijn. Daarom is iets als een dankbaarheidsjournaal, een dagboek waarin je dagelijks 3-5 dingen schrijft waar je dankbaar voor bent, zo nuttig. Het leert je te beseffen dat je dankbaar kunt en mag zijn. En wetenschappelijk is aangetoond dat het bijdraagt aan de mate van geluk. Zo eenvoudig is het.
Het maakt dat je je steeds vaker realiseert hoe dankbaar je kunt zijn in dit leven. En dankbaarheid en geluk liggen dicht bij elkaar, ook qua trillingsfrequentie.

Energie heeft net als jij geen begin en geen eind. Het kan nooit worden vernietigd. Het is alleen in een steeds veranderende toestand – Panache Desai

Het energieveld wat we ermee oproepen is bovendien helend, genezend. Ik had het er eerder over, het zorgt ervoor dat de nieuwe cel (8 miljoen per minuut) de knop naar gezondheid om kan zetten in plaats van de kwaal over te nemen die z’n voorganger had.
Zo worden we cel voor cel (maar wel met 8 miljoen per minuut dus) gezonder.

Maar terug naar het begin. Het is dus mogelijk en niet verboden om je gewoon gelukkig en blij te voelen, ook als er geen reden toe is. En door in het NU te zijn of in de flow te zijn met iets waar je gefocust bij bent, is dat geluk, is die blijdschap, op te roepen. En hoe meer je je dat bewust bent of wordt, hoe gemakkelijker het wordt.
Het is ook wel grappig om ermee te oefenen, met dat je gelukkig voelen. Het is tevens een training om in het hier en nu te zijn. Ik kan me herinneren dat ik het bij een begrafenis van een dierbare deed. Even een moment beseffen dat ik in het hier en nu was en kijken of het lukte me gelukkig te voelen (ik voelde me bijna schuldig – dat minimoment, misschien mocht het wel als het een mini-moment was?) tussen het verdriet door. Tot mijn niet geringe verbazing lukte dat vrij gemakkelijk. Verdrietig en gelukkig tegelijk.

Het lijkt raar, maar voor mij maakte het duidelijk dat geluk niet per se iets is wat te maken heeft met buitengewone omstandigheden. Het iets wat je op elk moment kunt oproepen, al vergt het misschien wat training en bewust zijn. Neem even een moment en probeer het op te roepen, probeer jezelf te voelen als een zon die licht uitstraalt, iemand die (ongeacht hoe de ‘werkelijkheid’ is) omringd wordt door een energie van geluk.
En laat vooral los dat je geluk moet verdienen of er hard voor moet werken. En dat je alleen blij mag zijn als je iets gepresteerd hebt.

Onderzoeken wijzen overigens het tegenovergestelde uit: mensen die gelukkig en vreugdevol zijn, presteren meer, bereiken meer, en zijn bovenal gezonder en worden ouder.
Zo leren we dus dat we op bepaalde voorwaarden gelukkig en blij mogen zijn, maar is de waarheid misschien wel de omgekeerde wereld (zoals met veel dingen in onze wereld overigens): gelukkig en blij zijn zorgen voor die voorwaarden.
We leren: als we goed hebben gepresteerd mogen we gelukkig en blij zijn, en tot die tijd zitten we in spanning of we dat gaan bereiken. Maar als we (eerst) gelukkig en blij zijn, presteren we des te gemakkelijker, wat de vreugde en het geluk alleen maar vergroot.

Stop dus met te denken dat je alleen gelukkig en blij mag zijn als…..

Je hebt het volste recht om dat op elk moment te zijn. Het maakt bovendien het leven een stuk aangenamer en gemakkelijker.
En bedenk ook vooral dat het een mindset is, iets wat je met jezelf afspreekt als zodanig te ervaren. Het betekent dat je je ook gelukkig en blij kunt voelen als je ziek bent, of als je ‘afgaat’, of als je een wedstrijdje verliest.

Dat laatste betekent niet dat je daarom minder je best zult doen om te winnen. Het kan allebei: je best doen en blij zijn met wat er ook uitkomt. Het heeft het bijkomende voordeel dat je het ‘resultaat’ loslaat terwijl je iets doet, wat de kans op succes alleen maar vergroot.

Ik beweer de laatste tig jaar dat ik me gelukkiger voel dan ooit, en ik realiseer me dat dat mede komt door mijn ongelukken die me terugwierpen op mezelf en mijn naasten en me de ruimte gaven dingen te gaan beseffen waar ik anders misschien niet aan was toegekomen.
Maar eigenlijk is het vooral omdat ik ben gaan beseffen dat ik dat gevoel van geluk elk moment kan oproepen, en ik dat vroeger niet wist. Ik wist niet dat het kon, ik wist niet dat het mocht, dat het toegestaan was. Zomaar, zonder reden.

En toch was het frappant dat ik het de laatste tijd regelmatig tegenkwam in allerlei teksten. Niet zozeer dat gelukkig voelen, maar ook dat je gewoon van elk moment van de dag, wat je ook doet, kunt genieten.
Het doet me denken aan de Chinese Qigong leraren die je vertellen tijdens de inspannende oefeningen telkens de glimlach op je gezicht te houden. Ook als je het nog maar net volhoudt, blijf de lach koesteren, blijf je blij voelen.

En zo is het ook in het dagelijks leven. Probeer – of liever maak die afspraak met jezelf – te genieten van alles wat je doet. Ook als je liever ander werk zou doen of in plaats van werken liever thuis met een hobby bezig zou zijn, geniet van wat je doet. Het zorgt voor een andere energie, en daardoor ook voor minder vermoeidheid. Geniet van wat je doet, ook als het ergens niet leuk is. Jij plakt het etiket ‘leuk’ of ‘niet leuk’!
Kijk naar een individuele wedstrijd. De nummers 2 en 3 (bij echte sporters telt alleen de eerste plaats) vallen halfdood neer, helemaal uitgeput. De winnaar loopt ogenschijnlijk fris en blij rond. Het is een kwestie van energie, de energie van ‘leuk’ of ‘niet leuk’. De energie van ‘niet leuk’ is na zo’n wedstrijd afmattend, de energie van ‘leuk’ zorgt voor een boost.

Gedachten worden dingen; kies voor de goede gedachten – Mike Dooley

Die gave van energie kunnen we onszelf dus elke dag en elk moment geven. Het gevoel van geluk geeft positieve energie, net zoals het gevoel van plezier, van blijheid.

Er zijn veel filosofen die boeken volschrijven over het nut van het leven, ik denk dat een van de dingen die we kunnen leren van het leven is dat we gelukkig en blij mogen zijn (zonder specifieke reden). Het leven kan ons soms verrassen met zware en moeilijke fasen, maar de manier waarop we daarmee omgaan, de etiketjes die we erop plakken, bepalen hoe we ons voelen en hoe we ons oprichten.
Hoe meer mini-momentjes van geluk we weten op te roepen, hoe sneller we er bovenop komen en hoe sneller het leven weer leuk wordt. Train die mini-momentjes en rijg ze langzaamaan aaneen tot langere momentjes en periodes. Ook als het allemaal goed gaat. Het kan er alleen maar beter door gaan………. Be happy!

Guy Finley:
Het maakt geen verschil naar wie of wat we de vinger wijzen als verwijt voor ons lijden, tot we ons bewust worden van onze eigen hand op die momenten….verandert er niets (www.guyfinley.com)

De intentie van deze E-zine is enerzijds het bewustzijn te versterken t.a.v. wat we zelf kunnen doen om ons leven aangenamer te maken; en anderzijds het leven een stukje positiever te benaderen, het gevoel van geluk een beetje dichterbij te brengen. Te knipogen naar ons leven. Spreekt dat je aan, attendeer dan anderen s.v.p. op deze E-zine, zodat de E-zine steeds meer mensen kan bereiken. De intentie is eens per 2-4 weken—-. Aanmelden kan via aanmeldenEzine@praktijkmonsma.nl .
Op dit moment neemt het aantal lezers langzaam toe. Dank je wel dat ik dit mag doen!

Over “praktijk”: ik geef Chi Neng® Qigong les en schrijf af en toe wat (4 boeken op de website, veel PakjeGeluk-“hulpmiddelen”, en blogs over Homeopathie, Qigong, Numerologie, PakjeGeluk, Integrale geneeskunde en Praktijkervaringen). Hanneke geeft eveneens Chi Neng® Qigong les en is daarnaast actief als NEI-therapeute. Als je geïnteresseerd bent, lees op de site www.praktijkmonsma.nl.

Wil je de E-zine niet meer ontvangen: afmeldenEzine@praktijkmonsma.nl
www.pakjegeluk.nl