E-Zine Pak je geluk, Ed Monsma Nr. 128

13 oktober 2018

Deze keer een iets andere benadering en iets over 1 persoon die deze week bij mij in de picture kwam. Gezien al het goede wat ze heeft gebracht, is ze het waard om aandacht aan te schenken. Zonder daarmee heel veel anderen tekort te doen. Niets ingewikkelds, en deels de herhalingen die uiteindelijk zorgen dat we ons groots ontwikkelen.

Louise Hay

Louise Hay zou op 8 oktober 92 jaar zijn geworden, ware het niet dat ze in 2017 overleed.
‘Hayhouse’ (uitgeverij), door Louise destijds opgezet om nuttige teksten en informatie te verspreiden die konden bijdrage aan persoonlijke groei en heling, stuurde daarom enkele korte videootjes rond van enkele minuten. Een van de dingen die Louise belangrijk vond was het werken voor de spiegel (‘mirrorwork’).

Toen ik zo’n twintig jaar geleden een workshop van Robert Benninga volgde deelde hij stickers uit met daarop de tekst “Tiger, I Love You”. De bedoeling was dat je de sticker op de spiegel plakte en elke keer als je hem zag tegen jezelf in de spiegel die tekst herhaalde. En dat had een wonderbaarlijk effect. In enkele dagen veranderde bij mij het gevoel van ‘ik ben net gek dat ik dit doe’ naar een warm gevoel naar mezelf, met een glimlach en lichtjes in de ogen, en dat gold voor iedereen die het deed.
Tegen jezelf ‘ik hou van je’ in de spiegel zeggen is voor veel mensen moeilijk, maar wordt steeds gemakkelijker als je het regelmatig gaat doen.

Omdat ik de korte videootjes van Louise bekeek, kwam ik een iets uitgebreidere affirmatie tegen, die verrassend genoeg een stapje verder gaat:
“ Ik hou van mezelf en keur mezelf goed”. Ook dat voor de spiegel.
Wat ze zelf aangeeft in de video is dat tegen jezelf zeggen dat je van jezelf houdt vaak wel lukt, maar dat het zeggen dat je jezelf goedkeurt vaak gepaard gaat met een aantal ‘maren’, een aantal protesten in jezelf, die weer heel nuttig zijn om te ervaren waar je nog aan moet werken of even bij stil kunt staan.

Bedenk dat je jezelf jarenlang bekritiseerd hebt en het heeft niet gewerkt. Probeer jezelf goed te keuren en kijk wat er gebeurt….. – Louise Hay – 

Wat ik ook tegenkwam – en daar wil ik het over gaan hebben – was een top 10 van regels voor succes. Nu hebben veel mensen wel een soort van top 10 voor succes, maar juist daarom is het leuk om te zien wat Louise Hay voor regels hanteerde.
Overigens zag ik op Wikipedia dat Louise erg omstreden was met haar affirmaties en haar beweringen dat de juiste manier van denken je gezond zou kunnen maken. Met name de reguliere wereld viel min of meer over haar heen. Toch hebben duizenden mensen gebruik gemaakt van haar adviezen, boeken en zelfs cassettebandjes met affirmaties en meditaties. Ook bij de bestrijding van hun kanker. Leuk daarom dat juist nu steeds meer wetenschappelijk onderzoek aantoont dat ze wel degelijk gelijk had.
(Ook al vereist het van de persoon die het doet dat je er voor 100% achter staat. Want als je dezelfde dingen doet zonder het echt serieus te doen en zonder erin te geloven, zal het effect veel minder zijn. En zo zal de scepticus dus ook voer hebben om te ontkennen dat het werkt. Het aloude gezegde geldt hier waarschijnlijk bijna altijd: “of je nu overtuigd bent dat het werkt, of dat het niet werkt, je zult gelijk krijgen”.)

Nu naar de ‘regels’:

1. Hou van jezelf
Ik betwijfel of het helemaal waar is, maar toch zeker voor een groot deel: als je niet van jezelf houdt, kun je niet van anderen houden. Mijn ervaring was na die sticker en de affirmatie van Benninga, dat ik door zo regelmatig tegen mezelf te zeggen dat ik van mezelf hou veel minder de behoefte had om een oordeel over een ander te hebben. Op de een of andere manier leidde het ertoe dat ik anderen meer accepteerde zoals ze waren. En dat is toch liefde……

2. Wees mindful t.a.v. je woorden
Dat doet me denken aan een van de 4 inzichten van Don Miguel Ruiz: “wees onberispelijk in je woord”. Elk woord wat je uitspreekt heeft effect op hoe je je voelt, op je energieveld, op je stemming, op je acties. Je woorden – ook in je gedachten – bepalen hoe je bent en hoe je doet. Het klinkt raar, maar het is absoluut waar. Dus als je wilt werken aan je zelfvertrouwen, maar telkens in gedachten of zelfs hardop jezelf afvalt, ben je in feite jezelf aan het ondermijnen, aan het pootje haken. Als je dus een richting in wilt slaan, doe dat met alles wat je denkt en zegt.

Iedere gedachte die we denken creëert onze toekomst – Louise Hay

3. Wees niet haatdragend of onverzoenlijk
Een van de dingen die ik in de NLP leerde is dat iedereen altijd het beste doet wat ie op dat moment kan. En dat moet je zien in de hele context van alles wat er gebeurt (in en buiten die persoon). Als je je dat realiseert, dan weet je dat iemand die iets vervelends deed tegen jou op dat moment kennelijk niet anders kon. Maar dat wil niet zeggen dat die persoon dat ook echt meende, of echt zo’n rotzak is. En zelfs als dat wel zo lijkt, heeft dat meestal meer te maken met de fase waarin die persoon zit, de emoties die rond die persoon spelen, de manier waarop die persoon ervaringen heeft geïnterpreteerd, dan met jou. Als je dat alles realiseert en van jezelf houdt, is het veel gemakkelijker om te vergeven en dingen in een beter perspectief te zien.

4. Leer hoe succesvol te denken
Dit zit in het verlengde van regel 2. Immers, als je telkens tegen jezelf zegt “ik kan het, ik ben succesvol”, is de kans vele malen groter dat je succesvol bent als wanneer je denkt en/of zegt “ik denk niet dat ik het kan, ik ben bang dat ik ga falen”. Of je bent bezig met een lezing (spreekbeurt) en je denkt “ik ga het fantastisch doen” tegenover “als ik maar niet ga stotteren”. Je ziet jezelf staan voor een menigte en een onderhoudend grappig betoog houden in plaats van met angst en beven denken aan het feit dat je voor een groep mensen zou moeten staan……Je denken, je focus, het zorgt voor een wereld van verschil.

5. Help anderen
We weten inmiddels dat wetenschappelijk is aangetoond dat er oxytocine vrijkomt (het ‘geluks-hormoon’) als we iets voor een ander doen, en zelfs als we zien dat een ander iets voor een ander doet. Het gaat me wat te ver om te zeggen zoals ik ooit een psychologe hoorde beweren dat anderen helpen daarom egoïstisch zou zijn, maar feit is dat anderen helpen ook jezelf helpen is. Het maakt dat je je prettiger voelt en is zelfs goed voor je gezondheid. En het je prettiger voelen maakt dat je je succesvoller zult voelen.

6. Wees rustig
Een soort van standaardaffirmatie van Louise was “Alles is goed en werkt uit tot het beste voor mij”. Wat er ook gebeurt, het leidt uiteindelijk tot iets goed voor je….
Dingen die nu heel vervelend zijn (of lijken), blijken vaak op den duur een nuttige les in te houden of je sterker te maken. Natuurlijk heeft dat ook te maken met welke kant je opkijkt. Zie je wat het je aan goeds brengt (vooruit kijkend) of kijk je vooral naar het verlies, naar het vervelende (achteruit kijkend). De focus is bepalend. Maar als je bedenkt dat ook de meest vervelende dingen hun keerzijde hebben en toch ook een positieve kant hebben (alleen is die pas iets later te vinden), is het makkelijker rustig te blijven. Datzelfde geldt voor het geloven in iets groters dan jezelf. Of dat nu God, Allah, Universum, Moeder Natuur of hoe dan ook heet. Als je gelooft in iets groters dan jijzelf kun je vertrouwen op dat grotere, op een goede uitwerking voor jou. En dus rustig blijven.

7. Doe affirmaties
Niet zo verwonderlijk deze regel bij Louise Hay, ze werd bekend om haar affirmaties en haar aandacht daarvoor. Alle mogelijke positieve zinnetjes, uitgesproken in het hier en nu, in de tegenwoordige tijd, alsof het er al is. “Ik voel me geweldig”, “ik ben goed in wat ik doe”, “mijn lichaam geneest me”, “elke cel in mijn lichaam dient mij”, en ga zo maar door. Ik kan zeker aanbevelen om eens naar YouTube te gaan en naar Louise Hay te luisteren. Het is zo eenvoudig, en tegelijkertijd zo krachtig.

8. Blijf werken aan jezelf
Ik weet nog dat ik net huisarts was. Jarenlang gestudeerd, soms tentamens over gedaan, veel op wachtlijsten gestaan, soms tentamens mondeling gedaan omdat schriftelijk te lastig bleek. Elke keer tot midden in de nacht studeren, soms zelf de hele nachten door, elke keer weer de spanning van de tentamens en de uitslag, de vermoeidheid. Al die boeken, al die colleges. En nu was ik huisarts. Ik had het wel gehad met studeren. Ik zou mijn vak bijhouden – zoals dat hoorde – en verder zou ik voorlopig niets meer doen. Uiteindelijk liep het anders omdat ik niet tevreden was met wat ik kon met al die kennis. En bleef ik dus toch studeren. Niet alleen kennis, maar ook het managen van mezelf, het ontwikkelen van mezelf als mens, als partner, als naaste, als medemens, als…….
In veel relaties zie je helaas dat mensen niet aan zichzelf blijven werken, of niet aan de relatie blijven werken. Het wordt allemaal teveel voor ‘gewoon’ aangenomen, voor ‘lief genomen’ zoals het heet. En dus gaat het fout. Want juist voor degene die het meest nabij is moet je aan jezelf blijven werken, en aan jullie relatie. Of het nu gaat om vriendschap of een huwelijksrelatie, elke relatie heeft onderhoud nodig. Als de zaak gaat verroesten, vastloopt, omdat het niet onderhouden wordt, gaat elke relatie uiteindelijk kapot. Soms zelfs de relatie met jezelf. Onderhoud ook die relatie goed. Denk aan regel 1…..

9. Wees dankbaar
En dat het liefst zo vaak mogelijk per dag. Neem niets voor lief en wees dankbaar voor alles wat je hebt, wat je mag meemaken, wat je mag ervaren, wat je mag doen. En gek genoeg: hoe meer je je dankbaarheid uitspreekt, hoe meer er lijkt te zijn om dankbaar voor te zijn. Dankbaarheid schept gelegenheden om dankbaar voor te zijn.

10. Geloof dat er alleen goede dingen voor je liggen
Zoals ze al zegt: ‘geloof’. Geloven of overtuigingen kun je jezelf aanleren. Als je ervan uitgaat dat er alleen goede dingen op je pad komen, is dat sowieso al een prettiger vooruitzicht dan zwartkijkend vooral ellende zien. Bovendien zal je iets wat op je pad komt er ook al positiever door kleuren. Ook hier geldt dat een gebeurtenis op zich geen kleur heeft, maar de kleur aanneemt die jij eraan geeft. Met een positieve blik zal het eerder een positieve kleur zijn. En de echt negatieve dingen op je pad hebben wellicht een les in zich die uiteindelijk ook een positieve kleur meebrengt. Dus als je de keus hebt, en die heb je, waarom dan niet kiezen voor deze positieve benadering?

Ik fix geen problemen. Ik fix mijn denken. De problemen fixen dan zichzelf – Louise Hay

Tot zover de 10 regels voor succes van Louise Hay. Het was een mooi mens met voor veel mensen heel mooie informatie en lessen. Dat mag best nog eens gezegd worden.
Ik wens jullie veel ‘succes’…….

Guy Finley:
Het weigeren om negatief te kijken naar het komen van een ongewenst moment maakt dat je nu….of nooit iets hebt om verzet tegen te bieden..
(https://www.guyfinley.org/)

De intentie van deze E-zine is enerzijds het bewustzijn te versterken t.a.v. wat we zelf kunnen doen om ons leven aangenamer te maken; en anderzijds het leven een stukje positiever te benaderen, het gevoel van geluk een beetje dichterbij te brengen. Te knipogen naar ons leven. Spreekt dat je aan, attendeer dan anderen s.v.p. op deze E-zine, zodat de E-zine steeds meer mensen kan bereiken. De intentie is eens per 2-4 weken—- Aanmelden kan via aanmeldenEzine@praktijkmonsma.nl . Op dit moment neemt het aantal lezers langzaam toe. Dank je wel dat ik dit mag doen!

Over “praktijk”: ik geef Chi Neng® Qigong les en schrijf af en toe wat (4 boeken op de website, veel PakjeGeluk-“hulpmiddelen”, en blogs over Homeopathie, Qigong, Numerologie, PakjeGeluk, Integrale geneeskunde en Praktijkervaringen). Hanneke geeft eveneens Chi Neng® Qigong les en is daarnaast actief als NEI-therapeute. Als je geïnteresseerd bent, lees op de site www.praktijkmonsma.nl

Wil je de E-zine niet meer ontvangen: afmeldenEzine@praktijkmonsma.nl
www.pakjegeluk.nl