E-zine Pak je geluk, Ed Monsma Nr. 127

19 september 2018

Het leven is in deze tijd bij velen in een soort chaos beland. Numerologisch zijn dit ook chaotische jaren. Jaren waarin het verstandig is te kijken naar waar we controle over hebben, en waarover niet. Zodat we onze energie goed gebruiken en niet verspillen.

Over ‘controle’ en visualisatie

Ik begin met een mooi verhaal. Mooi, omdat het laat zien waartoe deze vrouw in staat was, en waartoe we dus allemaal misschien in staat zouden kunnen zijn.

Tessa (deze naam is niet de echte naam) werd gediagnostiseerd met baarmoederkanker terwijl ze net de dertig was gepasseerd. De kanker was al door het hele lichaam uitgezaaid. Er werd haar een operatie geadviseerd, gevolgd door radiotherapie en chemotherapie. Maar de kans op overleving (laat staan genezing) was zeer klein.
Daarmee geconfronteerd besloot ze haar lichaam niet bloot te stellen aan de ravage van de behandeling, maar de laatste maanden zo sereen mogelijk door te brengen. Ze begon lange wandelingen te maken in de bossen van de omgeving waar ze leefde. Ze nam elke dag een lang warm bad, waarbij ze telkens warm water aanvulde. Ze stelde zich liggend in het bad of lopend door het bos voor dat er kleine schitterende sterretjes uit de hemel naar beneden kwamen die door haar lichaam passeerden en de punten van de sterren lieten de kankercellen die ze tegenkwamen uit elkaar spatten als ballonnen.
Ze at zo gezond mogelijk, mediteerde elke dag, las inspirerende boeken en beëindigde relaties met mensen die haar van streek maakten. Ze ging steeds langere stukken lopen en zich steeds beter voelen. Toen ze 9 maanden later voor een check-up naar het ziekenhuis ging, konden de artsen geen spoor van kanker meer vinden………….
(uit ‘Mind to Matter’ en ‘Je Geniale Genen’ van Dawson Church)

Ik schreef de vorige keren al dat de materie van onze cellen reageert op de energie van ons bewustzijn. Tessa wist dat zo te sturen dat ze erdoor genas.
Een belangrijk, maar heel moeilijk, facet was ook dat ze de relatie verbrak met mensen die haar van streek maakten. Zeker bij mensen met kanker die zelf een bepaalde weg kiezen, is het belangrijk dat ze daarin worden gesteund door hun omgeving. Dat ze een energieveld kunnen creëren wat hun steunt. Tessa koos een weg die anders was dan de artsen adviseerden. En terecht, want de artsen hadden eigenlijk niets anders te bieden dan het verslechteren van de levenskwaliteit, zonder enig positief vooruitzicht. Ze koos een weg van sereniteit, van rust, van wandelen, van (veel) visualiseren en mediteren. (Als ze toch moest doodgaan, dan liever op die manier).

Hoe goed bedoeld ook, in dit soort situaties zijn er altijd mensen die je gaan vertellen dat je beter naar de artsen kunt luisteren. “Zou je dat nu wel doen?”. “Natuurlijk met je je laten opereren”. “Je geeft het toch niet op?”.

Liefde is niet naar elkaar staren, maar samen dezelfde kant opkijken – Antoine de Saint-Exupery

Maar juist dit soort opmerkingen, eigenlijk alle opmerkingen die je zouden kunnen doen twijfelen aan de keuze die je hebt gemaakt, werken contraproductief, ze werken de genezing tegen. Als je zo’n beslissing neemt, moet je er 100% voor gaan en niet aan het twijfelen worden gebracht. Dus moet je je afwenden van mensen die ‘slecht’ voor je zijn, ‘slecht’ voor je gezondheid zijn. Hoe hard dat ook is.

Het rare is dat ik het eigenlijk wilde hebben over controle, tot ik me dit verhaal weer herinnerde. Want allemaal willen we in meer of mindere mate controle. Controle over ons leven, over onze omgeving, de natuur, onze huisdieren, ons grasveldje, onze kinderen, ons huis, over wat niet.
Los van het feit dat de behoefte aan controle wordt ingegeven door angst (om iets kwijt te raken), zien we dat controle een groot thema is in het leven.

Tessa hierboven nam de controle over haar eigen leven zelf in handen in plaats van die over te geven aan de artsen, die al hadden aangegeven eigenlijk niets te kunnen doen maar wel bereid waren er nog wat chemo en bestraling op los te laten.

Het getuigt van heel veel lef en vertrouwen dat ze dat deed. Enerzijds neem je zelf je eigen verantwoordelijkheid en moet je loslaten wat het resultaat zal zijn van je eigen inspanningen, anderzijds moet je er volledig op vertrouwen.
Overigens is dat precies wat we ook doen als we via gebedsgenezing of via La Qi (voor de CNQ-ers) levensenergie inzetten voor genezing. We vertrouwen volledig op wat we doen en laten het resultaat los. Als we namelijk teveel aan het resultaat gaan hechten, wordt het krampachtig en kan het energieveld niet z’n werk doen. Je gaat dus zitten met de intentie om iemand te helpen genezen, vol vertrouwen dat de Qi die je stuurt dat zal doen, maar verder laat je het los. Het is oké hoe het gaat.
En dat is best lastig, want we doen iets en laten de controle los……..

Je bent niet verplicht vandaag te zijn wie je gisteren was – Marianne Williamson

En de controle loslaten is moeilijk. We zien dat in de maatschappij, het geeft heftige discussies. Kijk naar de immigratie en vluchtelingen. Voor de een is het menselijkerwijs vanzelfsprekend dat ze welkom zijn en dat we onze welvaart een beetje delen, voor de ander is het onbespreekbaar. En dat heeft alles te maken met controle (en angst). Immers, wat gebeurt er ‘als we al die mensen zomaar toelaten?’.
Eenzelfde soort discussie zien we rond vaccinaties. Ook hier heeft alles met (schijn)controle te maken. Je ziet nu zelfs dat mensen in paniek raken omdat er geen vaccin voor hun kind is, terwijl dat kind nauwelijks risico loopt…….. Leve de media die alles opblazen. En leve BigFarma die de overheid adviseerde eerder te vaccineren (met hun vaccin!) en nu via diezelfde media (die leeft op hun advertenties) de overheid de schuld laat krijgen van ‘te laat’ vaccineren.

We moeten ons realiseren dat we niet alles onder controle kunnen hebben. Zeker niet in deze wereld met nogal wat chaos. Iets waarvan ik overigens heb geleerd dat het juist periodes zijn waarin je kunt leren en ontwikkelen. Chaos en verwarring zijn vaak fases waarin we het meeste leren. Er wordt ons gevraagd flexibel te zijn, ons aan te passen aan de omstandigheden. Besef ook dat we nauwelijks tot geen controle hebben over andere mensen en evenmin over gebeurtenissen. Het enige waar we controle over hebben is onze eigen houding, ons eigen gedrag. Als we dat tenminste bewust doen. Herinner je je nog de 5 regels van geluk? (Burt Goldman)

1. Als je ergens van houdt, geniet ervan
2. Als je er niet van houdt, vermijd het
3. Als je het niet kunt vermijden, verander het
4. Als je het niet kunt veranderen, accepteer het
5. Je accepteert het door je houding te veranderen ten opzichte van ‘het probleem’

Ik ga even terug naar het verhaal van Tessa. Een van haar krachtige dingen was de visualisatie waarmee zij haar sterretjes liet neerdalen en hun werk liet doen.
Visualisatie is iets wat we te weinig (in positieve zin) gebruiken om ons leven en onze gezondheid te beïnvloeden. Dat durf ik te zeggen omdat ik in de praktijk heb gezien hoe effectief het kon zijn. Zoals ook dit verhaal dat laat zien.

Ik denk dat veel artsen en therapeuten zullen herkennen dat je altijd fases hebt waarin je over een bepaalde therapie of bepaalde hulpmiddelen heel enthousiast bent. Tot je iets anders tegenkomt waar je aandacht meer naar uitgaat. Zo heb ik een fase gehad waarin ik mensen veel adviseerde om te visualiseren. Te visualiseren omtrent hun gezondheid. Vooral als mensen veel klachten hadden, vroeg ik ze te visualiseren dat ze kerngezond waren en alles konden waar ze nu beperkingen ervoeren.
Het lastige was dat ik homeopathisch arts was en ook een middel moest geven (voor mijn gevoel). Daar kwamen mensen immers voor. Toch durf ik te beweren dat ik zonder die middelen in die periode fantastische resultaten had geboekt. Of liever gezegd, niet ik, maar de patiënten.
Klachten verdwenen als door de zon gesmolten. Mensen zaten lekkerder in hun vel, voelden zich sterker. (Dat zag ik ook na het goed gekozen homeopathisch middel, maar ik weet bijna zeker dat het in dit geval door de visualisaties kwam).
Sommige mensen gaven in een volgend consult aan dat 90% (!) van hun klachten was verdwenen.

We zijn allemaal redelijk goed in het visualiseren van negatieve uitkomsten.
‘Als maar niet…’. ‘Als dat maar goed gaat….’. En we zien voor ons wat er zou kunnen gebeuren…

De kunst is het om te keren en die kunst van het visualiseren die we allemaal hebben – sommigen moeten het wat meer trainen en oefenen dan anderen – in te zetten voor positieve verwachtingen en uitkomsten.
En hoe meer we positief visualiseren, hoe meer we dat energieveld wat onze gezondheid en ons geluk bepaalt beter richten. Hoe meer we positiviteit, ook via visualisaties, in het universum sturen, hoe meer kans dat we dat terugkrijgen.

Hoe meer je je leven prijst en viert, hoe meer er in het leven te vieren is – Oprah Winfrey

Zo ken ik ook mensen die – als ze een probleem hebben – het universum (of God) vragen om een oplossing, zelfs als het gaat om niet in slaap vallen. En vrijwel altijd werkt het. Ook hier lijkt het of het loslaten van de controle een belangrijke factor is. Acceptatie van wat is, iets wensen of visualiseren en het resultaat loslaten.

Maar het is soms best lastig. Kijk naar de wereld. We willen allemaal een vreedzamere wereld, met minder chaos en meer liefde.
Dat visualiseren en voor ons zien lukt nog wel, maar het geloof erin vasthouden wordt heel lastig als je vervolgens de krant openslaat of op een nieuws-app kijkt. Op die moment worden we weer ruw de ‘werkelijkheid’ van dat moment ingetrokken.
Toch ben ik ervan overtuigd dat hoe meer mensen regelmatig visualiseren over een mooiere wereld en meer liefde en vreedzaamheid (of een goede gezondheid), dat in eerste instantie voor die mensen zelf een positief effect heeft, maar in tweede instantie ook de wereld ten goede zal veranderen. Denk aan een steentje wat je in een meer gooit, de rimpeltjes breiden zich langzaam uit, steeds verder en verder……
……..en als we allemaal een steentje gooien…..

Accepteer wat is, visualiseer, en laat het resultaat los………

Guy Finley:
Het enige wat we elke keer ‘verkrijgen’ als we klagen over iets ongewenst in ons leven, is dat we het opnieuw ervaren. (https://www.guyfinley.org/)

De intentie van deze E-zine is enerzijds het bewustzijn te versterken t.a.v. wat we zelf kunnen doen om ons leven aangenamer te maken; en anderzijds het leven een stukje positiever te benaderen, het gevoel van geluk een beetje dichterbij te brengen. Te knipogen naar ons leven. Spreekt dat je aan, attendeer dan anderen s.v.p. op deze E-zine, zodat de E-zine steeds meer mensen kan bereiken. De intentie is eens per 2-4 weken—- Aanmelden kan via aanmeldenEzine@praktijkmonsma.nl . Op dit moment neemt het aantal lezers langzaam toe. Dank je wel dat ik dit mag doen!

Over “praktijk”: ik geef Chi Neng® Qigong les en schrijf af en toe wat (4 boeken op de website, veel PakjeGeluk-“hulpmiddelen”, en blogs over Homeopathie, Qigong, Numerologie, PakjeGeluk, Integrale geneeskunde en Praktijkervaringen). Hanneke geeft eveneens Chi Neng® Qigong les en is daarnaast actief als NEI-therapeute. Als je geïnteresseerd bent, lees op de site www.praktijkmonsma.nl

Wil je de E-zine niet meer ontvangen: afmeldenEzine@praktijkmonsma.nl
www.pakjegeluk.nl