E-zine Pak je geluk, Ed Monsma Nr. 105

30 juli 2016

De vakantie zit er weer op, het mooie weer wappert in vlagen door de neerslag heen (of andersom). De tuin is hemels, de druiventrosjes vormen zich en de Japanse wijnbessen zijn al rijpend. Ik geniet. Zolang ik in het nu ben. Ik sluit mijn ogen niet voor alle ellende in de wereld, maar zie ook het goede. En daarop focus ik me liever, zonder de kop in het zand te steken.

Je tijd is beperkt, verspil hem dus niet dor andermans leven te leiden. Val niet in de valkuil van dogma’s – wat leven is naar de ideeën van anderen. Laat het geluid van andermans meningen niet het geluid van je innerlijk stem uitdoven. en als belangrijkste: heb de moed je hart en je intuïtie te volgen. Zij weten al wat je echt wilt (worden), de rest is secundair.
– Steve Jobbs –

Klagen, soms lekker, maar niet gezond…….

Het kostte even moeite om uit de vakantiemodus te komen. Ik hoop daarentegen dat het jullie weinig moeite zal kosten erin te komen.

Het kostte me ook moeite om het boek (“The Code of the Extraordinary Mind”) wat ik aan het lezen was los te laten, omdat het een aaneenschakeling is van leerzame en verrijkende informatie en oefeningen. Ik zal het later ongetwijfeld vaker aanhalen in combinatie met andere schrijvers of informatie.

Klagen, het is van alle dag. En het hoort er bijna bij. Zoiets van ‘als er niet geklaagd wordt, wordt er niet geleefd’.
Klagen over de vele regen, of over de wel erge hitte, over de slechte fietspaden, over de herrie van passerende autoradio’s, over al die buitenlanders, over IS, over iemand die klaagt….

Ik hoorde onlangs mensen zeggen dat ze twijfelden of ze in deze wereld wel aan kinderen moesten beginnen, en herinnerde me dat wij dat ook deden destijds. “Al die ellende in de wereld”, en toen kwam er ook nog AIDS bij………
Gisteren stond er een stuk in de Belgische krant De Morgen waarin werd beschreven dat het terrorisme in Europa destijds erger was dan nu. Het is dus allemaal zo relatief, zo vergankelijk en zo afhankelijk van wat je in je hoofd doet met wat je als informatie krijgt.

Het ware teken van intelligentie is niet kennis, maar imaginatie
– Albert Einstein –

Onze jongens zijn met onze auto op vakantie en ‘dus’ gingen wij afgelopen donderdag op de fiets naar een grote campingzaak in Zaandam (20 km) ondanks de kans op regen en windkracht 6 (het voordeel van fietsen met ondersteuning, als het te zwaar is gebruik je meer ondersteuning). Op de heenweg was er al af en toe een buitje, maar niet al te erg. Tja. Het zij zo.
Voor we terug gingen gaf de buienradar aan dat het de komende 2 uur droog zou zijn (hoewel het grijs, donker en druilerig was), en we kozen ervoor iets om te rijden via een leukere weg. Na een paar minuten begon het te regenen en harder te waaien. Steeds harder te regenen. Het windjack wat ik aanhad lekte door en dus trok ik mijn net nieuw gekochte waterdichte jas aan. Dat stuk van mijn lichaam bleef nu droog, maar de rest was doorweekt na een uur fietsen in stortregen. Mijn spijkerbroek woog toen ik hem uitdeed vele kilo’s. We hadden het afschuwelijk kunnen vinden, maar op de een of andere manier was het heerlijk. Fikse wind, harde regen, doorweekt…….fantastisch !

Het gaat er om wat je doet met de informatie die je krijgt. En informatie is alles: het nieuws, de temperatuur, een pijn, een geur, alles wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft.
Afgelopen week kwam er een mail langs met neurowetenschappelijke tips om geluk en innerlijke rust te vergroten. Best interessant, ook in dit kader. Eén van de drie punten was “praat niet over je ellende”. Oftewel ‘klaag niet’.

Dat doet me denken aan een boek wat ik las wat ongeveer het tegendeel beweerde, wat beweerde dat juist het vertellen van verhalen en belevenissen maakt dat je het verwerkt. Dat hoe vaker je je verhaal vertelt, hoe minder zwaar het wordt, hoe beter je ermee leert te leven. Het grappige is dat het boek ook vol verhalen stond, en dat ik niet verder dan een kwart van het boek bereikte voor ik het weggaf, omdat ik er heel down van werd. Degene die het na mij probeerde te lezen overkwam hetzelfde.

Op dit punt verschillen de meningen kennelijk. Er zijn therapeuten die zeggen dat juist het vertellen van je ellende helpt het te verwerken, neuro-wetenschappelijk is het vertellen over je ellende juist een versterken van die negatieve invloed en energie.

Zelf ben ik geen klager over lichamelijke klachten (wat het soms lastig maakt voor mensen in mijn omgeving omdat ze niet weten of ik wel of geen pijn heb) terwijl ik vaak mensen alleen maar hoor klagen over hun kwaaltjes en pijntjes. Ik zie er het nut niet van in om te klagen en bovendien versterkt het voor mijn gevoel de klachten ook alleen maar. Iets wat de neurowetenschap dus ook vindt.
Vanuit de Qigong gekeken is dat ook zo. De klagende aandacht naar de klachten zorgt ervoor dat de klachten erger worden en je levensenergie afneemt.

Dus helpt het je geluksgevoel te verbeteren om niet te klagen en niet over je ellende te praten. Maar er eigenlijk ook niet over te denken, want als je er wel veel over denkt en er niet over praat, stik je erin!
Ik hoorde Anthony Robbins ooit vertellen over iemand die depressief was en die hij ‘verbood’ de komende maanden alle woorden die iets met depressie te maken hadden te gebruiken. Bij terugkomst was de depressie weg………er waren geen woorden (meer) voor dus bestond het niet.
Als we in de Qigong oefeningen doen, en er zijn klachten zoals bijvoorbeeld pijn, dan geven we die klachten geen aandacht en doen de oefeningen. De aandacht is bij de oefeningen en het lichaam als geheel, maar niet bij de klachten. Als de aandacht naar buiten gaat (‘ver weg’, de leegte), laten we de klachten oplossen in het universum. Uiteindelijk zorgt dat voor heling, voor verbetering, zelfs genezing.

Visie zonder actie is vooral een droom
Actie zonder passie is tijdverdrijf
Visie met actie kan de wereld veranderen
– Joel A. Barker –

Klagen is dus contraproductief en ziekmakend. Misschien heet het niet voor niets ook wel ‘kankeren’.

Het tweede punt van de mail betrof het genieten van je drukke mind, je drukke brein. Vaak wordt gezegd dat je je brein stil moet zien te krijgen, maar dat is best wel lastig. Daarom is mediteren zo lastig voor veel mensen, en daarom is bijvoorbeeld Chi Neng Qigong een zoveel gemakkelijker manier om meditatief bezig te zijn. Maar, stelt de neurowetenschapper, je hoeft je brein niet stil te maken. Het gaat erom dat je je brein leert observeren. Dat je – zonder emotie – constateert dat je denkt of voelt. Hoe meer je dat leert doen (hé, ik denk, hé ik voel – zonder er een betekenis aan te geven), hoe beter het effect.
Er ontstaat dan meer rust en het gevoel van geluk neemt toe…….

En tenslotte het derde punt. Dat stelt dat mediteren goed is maar niet zo lang hoeft te duren. Uiteindelijk gaat het om de combinatie van focus en de diepte van ontspanning. Een uur mediteren is niet beter dan 12 minuten. En neurowetenschappelijk blijkt zelfs dat elk uur 1 minuut mediteren het meest effectief zou zijn. Maar dan moet je wel 1 minuut heel goed en diep ontspannen…

Voor ik een oefeningetje geef uit het bovengenoemde boek om op een eenvoudige manier je geluksgevoel te vergroten, kan ik nog aanvullen dat uit een ander ‘neuro’-rijtje – regels om stress te verminderen – bleek dat ons brein na zo’n 20 minuten even rust nodig heeft. Eigenlijk zouden we elke 20 minuten even kort moeten ontspannen. Even bewust een paar keer in- en uitademen, helemaal in het nu zijn, en dan weer doorwerken. Het vermindert de stress en verhoogt de productiviteit. Je zou er een timer (mindful app op je smartphone) op kunnen zetten.
De volgende dingen stonden ook in dat rijtje om stress te verminderen:
leef je waarden. Volg jouw waarden, je hart en je innerlijke stem en laat die niet uitdoven door herrie van andermans meningen en waarden (media!?, de massa!?).
– dagdroom. Drijf met je gedachten weg en droom van dingen die je misschien ooit zou willen meemaken, zou willen ervaren…..
vertrouw je intuïtie. Intuïtie is een kostbaar goed. Het is een soort van gevoel wat ontstaat op basis van ongrijpbare kennis. Het is niet altijd duidelijk waar het vandaan komt en waarom het er is, maar heet klopt bijna altijd.
– als je resultaten belangrijk vindt, hou een lijstje bij met resultaten van die dag, en noteer alle kleine succesjes en resultaten, want voor ons brein is er geen groot verschil tussen een groot resultaat en een kleine zege.

Wijsheid is weten dat wij allemaal één zijn. Liefde is hoe het voelt en compassie is hoe het werkt.
– Ethan Walker –

En dan de korte oefening die je dagelijks kunt doen om je geluksgevoel, je tolerantie, je compassie en alles wat mooi en prettig is te vergroten. Met dank aan Vishen Lakhiani die het als dagelijks onderdeel beschrijft in zijn bovengenoemde boek:

Doe je ogen dicht en denk aan iets of iemand die liefde in je oproept (je partner, je kind, je kleinkind, evt. je huisdier). Houdt dit gevoel vast.
Stel je nu voor dat je in een grote bel, vol met dit gevoel van liefde, zit.
Maak de bel groter. Zo groot als je huis en voel en stuur liefde naar iedereen in je huis.
Zo groot als je straat en voel en stuur liefde naar iedereen in je straat.
Zo groot als je stad of drop en voel en stuur liefde naar iedereen in je stad of dorp.
Zo groot als Nederland en voel en stuur liefde naar iedereen in Nederland.
Zo groot als Europa en voel en stuur liefde naar iedereen in Europa.
Zo groot als planeet Aarde en voel en stuur liefde naar iedereen in de wereld.
Zie jezelf liefde en compassie sturen naar iedereen in die bel…………
Kom terug bij jezelf, open je ogen en weet dat je dit gevoel elk moment kunt oproepen!

Het kost je een paar minuten, maar elke dag ’s ochtends (en ’s avonds) gedaan verandert het je leven!

Voedsel is je beste medicijn

Ik moest afgelopen week aan een artsenbezoeker denken die me vertelde dat hun hormoonzalf minder bijwerkingen had dan die van de concurrent. De concurrent had nota bene verteld dat er helemaal geen bijwerkingen waren. Ik voelde me best wat beduveld… Minder zou goed moeten zijn, maar niks was dus niet niks?
Waarom moest ik daaraan denken?
Een vriend vroeg zich onlangs af of groenten in de supermarkt wel bespoten zouden zijn. Het leek hem een beetje overdreven om biologische groente te kopen voor (soms aanzienlijk) meer geld. En waarom zou je groenten bespuiten? Prompt spreken Jumbo en Albert Heyn deze week af vanaf 2018 (!) een 28 tal (!) meest erge landbouwgiffen uit hun groentesappen te weren. Het gaat om de ergste, dus er worden er kennelijk nog meer gebruikt. (Bovendien zitten er dus tot 2018 wel die stoffen in!).

Uit onderzoek blijkt dat mensen die biologisch gaan eten in een week tijd een aanzienlijke daling (dagelijks meer) van gifstoffen in hun lichaam hebben. Er wordt kennelijk erg veel ‘rommel’ gebruikt. En de paradox is dat je een gezonde groente uitzoekt, die dan bewerkt is met ongezonde producten. Wat weegt zwaarder? De gezonde groente of de ongezonde ‘toevoegingen’? En als het elkaar opheft, hoe gezond is die groente dan nog? Wat eten we eigenlijk?
Wij (Hanneke en ik) kiezen ervoor om toch zoveel mogelijk te gaan voor biologisch als dat te krijgen is, en zijn uiteindelijk niet duurder uit omdat we het ongezonde vlees laten staan en op dat punt de ‘schijf van vijf’ volgen: maximaal 1-2x per week dierlijk eiwit. En dan het liefst vette vis: zalm, ansjovis, haring, makreel…………we eten op die manier gezonder en weren de giffen. (Overigens moet je dan bij de vis er ook wel weer op letten dat het verantwoord en duurzaam is).

Guy Finley:
Het is onmogelijk om in of met angst te leven en toch vrij te zijn……….
(www.guyfinley.com)

De intentie van deze E-zine is enerzijds het bewustzijn te versterken t.a.v. wat we zelf kunnen doen om ons leven aangenamer te maken; en anderzijds het leven een stukje positiever te benaderen, het gevoel van geluk een beetje dichterbij te brengen. Te knipogen naar ons leven. Spreekt dat je aan, attendeer dan anderen s.v.p. op deze E-zine, zodat de E-zine steeds meer mensen kan bereiken. De intentie is eens per 2-4 weken.

Aanmelden kan via aanmeldenEzine@praktijkmonsma.nl .
Op dit moment neemt het aantal lezers langzaam toe. Dank je wel dat ik dit mag doen!

Over “praktijk”: ik geef Chi Neng® Qigong les en schrijf af en toe wat (5 boeken op de website, veel PakjeGeluk-“hulpmiddelen”, en blogs over Homeopathie, Qigong, Numerologie, PakjeGeluk, Integrale geneeskunde en Praktijkervaringen). Hanneke geeft eveneens Chi Neng® Qigong les en is daarnaast actief als NEI-therapeute. Als je geïnteresseerd bent, lees op de site http://www.praktijkmonsma.nl/

Wil je de E-zine niet meer ontvangen: afmeldenEzine@praktijkmonsma.nl

www.praktijkmonsma.nl           www.chinengheemskerk.nl         www.pakjegeluk.nl      www.edmonsma.nl

STA60069_edited