Chakra’s in het vissentijdperk

chakras

Er zijn zeven chakra’s

Er zijn zeven chakra’s. Deze spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Elk chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. Het zou ideaal zijn als alle chakra’s open zouden zijn en even actief want dan zou je lichamelijk en geestelijk in balans zijn. Helaas is dit meestal niet zo. Soms zijn chakra’s niet actief genoeg waardoor blokkades in de energie ontstaan en om dit te compenseren worden andere chakra’s juist overactief. Er zijn technieken om de chakra’s te stimuleren en hun werking in evenwicht te brengen.

Kenmerken van de wortel- of stuitchakra (1e chakra)

Plaats: uiteinde van de ruggengraat

Kleur: rood

Emotie: angst

Staat voor: De wortelchakra houdt verband met het zich thuis voelen en aanwezig zijn in situaties. Als de chakra open is voel je je gegrond, stabiel en veilig. Je bent aanwezig in het hier en nu.

Te weinig actief: angstig en nerveus, gebrek aan discipline, te mager, gehaast.

Overactief: Materialistisch, hebzuchtig, zwaarlijvig, traag.

Kruid/geur: Ceder

Edelstenen: robijn, quartz, obsidiaan, onyx

Element: aarde

Lichaamsdelen: benen, botten, dikke darm

Actie: Ik ben, ik heb

Kenmerken van de sacraal chakra (2e chakra)

Plaats: Onderbuik, geslachtsorganen, onderrug en heupen

Kleur: oranje

Emotie: schuldgevoel

Staat voor: Emotie en sexualiteit. Als de chakra open staat kunnen je emoties vrij laten gaan en uiten zonder overemotioneel te worden. Je staat open voor intimiteit en bent gepassioneerd en levendig. Je weet wat je wilt.

Te weinig actief: frigide, stijfjes, afgepast, gesloten, kan niet genieten.

Overactief: overgevoelig, te emotioneel reageren, sexverslaafd,dwangmatig gedrag.

Kruid/geur: gardenia

Edelstenen: koraal, agaat

Element: water

Lichaamsdelen: baarmoeder, geslachtsdelen, nieren, blaas

Actie: ik voel

Kenmerken van de navel chakra of solar plexus (3e chakra)

Plaats: plexus solaris

Kleur: geel

Emotie: schaamte

Staat voor: Wilskracht en macht. Je gedrag in de groep. Is je chakra open dan heb je genoeg zelfwaardering, kun je spontaan reageren en voel je dat je jezelf onder controle hebt.

Te weinig actief: passief, besluiteloos, verlegen, weinig zelfvertrouwen

Overactief: dominant, agressief, overactief

Kruid/geur: gardenia

Edelstenen: amber, topaas, citrien, tijgeroog

Element: vuur

Lichaamsdelen: spierenstelstel, spijsvertering

Actie: ik kan, wil

Kenmerken van de hartchakra (4e chakra)

Plaats: hart

Kleur: groen

Emotie: verdriet

Staat voor: De hartchakra, staat voor liefde, vriendelijkheid en affectie. Als het open is ben je meelevend en vriendelijk en in staat harmonieuze relaties aan te gaan.

Te weinig actief: verlegen, eenzaam, weinig gevoel voor anderen, bitter, kritisch

Overactief: afhankelijk, bezitterig, jaloers

Kruid/geur: lavendel, jasmijn

Edelstenen: emerald, rozekwarts, toermalijn

Element: lucht

Lichaamsdelen: longen, hart, armen, handen

Actie: ik bemin en word bemind

Kenmerken van de keelchakra (5e chakra)

Plaats: keel

Kleur: blauw

Emotie: leugens

Staat voor: Je zelf uiten, kunnen zeggen wat er in je omgaat. Je kunt jezelf uitdrukken, letterlijk of op artistiek gebied. Liegen kan dit chakra afsluiten.

Te weinig actief: angst om te spreken.

Overactief: je praat teveel, kan niet luisteren

Kruid/geur:

Edelstenen: lapis lazuli, turquoise, groene aventurijn

Element: geluid

Lichaamsdelen: keel, oren, armen, handen, mond

Actie: ik spreek en word gehoord

Kenmerken van de hoofdchakra (6e chakra)

Plaats: voorhoofd, tussen de ogen

Kleur: indigo

Emotie: illusie

Staat voor: Inzicht en visualisatie. Als het open is heb je een goede intuitie en kun je fantaseren, heb je voorstellingsvermogen.

Te weinig actief: geen visie, geen inzicht, slecht geheugen, rechtlijnig,

Overactief: te veel in een fantasiewereld leven, kan hoofdpijn, nachtmerries, hallucinaties veroorzaken.

Kruid/geur: steranijs

Edelstenen: lapis, saffier, quartz

Element: licht

Lichaamsdelen: ogen

Actie: ik zie

Kenmerken van de kruinchakra (7e chakra)

Plaats: kruin

Kleur: paars

Emotie: illusie

Staat voor: De kruinchakra staat voor wijsheid en één zijn met de wereld. Als deze chakra open is ben onbevooroordeeld en je bewust van jezelf en de wereld om je heen.

Te weinig actief: moeite met leren, niet open voor spiritualiteit, apatisch

Overactief: overintellectueel, verwarring, spiritueel verslaafd.

Kruid/geur: lotus

Edelstenen: ametist, opaal, diamant, maansteen, woestijnroos

Element: kennis, informatie

Lichaamsdelen: zenuwstelsel, hersenschors

Actie: ik weet

bron: https://rubriek.nl/mind/de-chakras/

 

chakra's

Muladhara, het wortelchakra
Het eerste chakra heet basis- of wortelchakra. De naam zegt het al: het wortelchakra geeft ons een basis en fundament en zorgt ervoor dat we stevig met de voeten op de aarde blijven staan. Dit chakra helpt je gronden. Het eerste chakra is verbonden met de aarde en het getal is vier, want er zijn op aarde vier elementen en vier windrichtingen.
Het wortelchakra heeft te maken met het veilig voelen en het accepteren van jezelf. De affirmatie is: Ik mag er zijn; Ik breng mijn leven in balans door van mezelf te houden.

Het wortelchakra helpt ons op aarde te overleven. Als er gevaar dreigt, zorgt het ervoor dat ons lichaam in staat van alertheid komt. Adrenaline maakt ons klaar voor de noodsituatie. Onze longen worden groter en ons hart gaat sneller kloppen. Als dit chakra onderontwikkeld is, ben je te weinig gegrond. Een goede oefening is ritmisch lopen (een twee drie vier, in de maat). Tellend lopen naar de bushalte of de bakker. Echt, het werkt.

Chakra’s hebben hun plussen en minnen. De drang tot overleven uitte zich in de oermens in het zoveel eten als mogelijk was. Je wist tenslotte nooit wanneer de volgende maaltijd was. Dat weten we nu wel, maar de drang tot volproppen is enorm als je eerste chakra niet lekker zit. Een niet goed functionerende eerste chakra herken je ook aan een overdreven hang naar materiële zekerheid. Met pensioenfondsen, genoeg reserves op de spaarbank is niks mis, maar je kunt ook zoveel bezig zijn met de zorgen om de dag van morgen dat je vergeet vandaag te leven.

Svadhishthana: het sacraalchakra
De chakra’s zijn afwisselend actief (gevend, positief, mannelijk) en receptief (ontvangend, negatief, vrouwelijk). Bij het eerste chakra zijn we actief bezig met ons leven en zelfbehoud, bij het tweede chakra laten we ook de omgeving toe. De ander komt in zicht en we stellen ons open voor contact. Onze wereld breidt zich uit. Het getal is zes: onder en boven komen bij de vier windrichtingen.
Het tweede chakra is het sacraal- of sekschakra. We verlaten de zekerheid en geborgenheid van het puur aardse bestaan en geven ons letterlijk en figuurlijk bloot om op intieme manier in contact te komen met de ander. Ook innerlijk kunnen we ons kwetsbaarder opstellen in onze groei naar een evenwichtiger en lichter bestaan. Dit doen we door onze schaduwkant recht in de ogen te kijken in plaats van struisvogel te spelen en alles weg te stoppen in ons onderbewuste.

Het element van het sacraalchakra is water (het gebied van onze emoties), verbonden met de Maan, de veranderlijke drievoudige Godin. Beweging, verandering en emotie. het recht om te voelen zijn de woorden die bij dit chakra horen. Een affirmatie voor dit chakra is: Ik laat het verleden los en accepteer het heden.

Als dit chakra niet goed ontwikkeld is, zit je niet lekker in je vel omdat je je gevoelens niet (voldoende) toelaat. Dan is lekker swingen en vrij dansen een goede (en leuke) oefening voor je. Werk vooral met je heupen.

Met teveel gevoel kom je ook niet verder. Dan ben je binnen de kortste keren van de toppen van vreugde in de dalen van verdriet of huil je krokodillentranen van vals of goedkoop sentiment. Leuk om te weten: in India kennen ze deze uitdrukking ook, maar is de krokodil ook symbool van seksualiteit.

Manipura: zonnevlechtchakra
Na zelfbehoud (eerste chakra) en de omgeving (tweede chakra) komen we toe aan onszelf. Manipura betekent flonkerend. Met het zonnevlechtchakra kunnen we schitteren als de koperen ploert aan de hemel, want in het derde chakra staat het ego centraal. Alles draait om zaken als macht en wilskracht en zelfvertrouwen. De kleur is natuurlijk geel en het element vuur.
Het derde chakra is onze energiecentrale. Geest (Shiva) en materie (Shakti), hemel en aarde komen in dit chakra samen om vorm te geven aan onze ideeën. Het ego ligt niet zo goed in de spiritualiteit, maar we hebben het echt nodig, want anders komt er van onze plannen niets terecht.

Als je een slecht ontwikkelde zonnevlecht hebt, sla je geen deuk in een pakje boter. De schaduwkant van een overontwikkeld chakra heb je natuurlijk al zelf bedacht. Als je teveel in je ego zit liggen verwaandheid en arrogantie op de loer of word je zo’n wals die gevoelloos over iedereen heen dendert om je plannen koste wat kost uit te voeren. Je kunt bij dit chakra ook denken aan de puberteit waarin jongeren zichzelf en hun eigen persoonlijkheid leren kennen en experimenteren met hun macht.

Mooi en evenwichtig ontwikkeld, zorgen de tien lotusblaadjes van dit chakra ervoor dat je zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde hebt. Je hebt, net als iedereen, het recht om jezelf te zijn en hoeft je nergens voor te schamen. Omdat de ander dat ook heeft en je de ander ook ruimte moet gunnen, is er geen sprake meer van pushy gedrag en gebruik je het vuur van de zon, in plaats van dat het jou verteert. Vuur is niet alleen het element dat verteert, het is ook reinigend, want het brandt alles weg wat overbodig is.

Chakra’s – Anahata: hartchakra
Alle chakra’s zijn prachtig als ze opengaan in zuiverheid, maar het hartchakra is als middelste chakra prachtig prachtig. Hier is alles in balans. Je ziet het aan het symbool van dit chakra, de zespuntige ster. Een driehoek wijst naar boven, de tweede naar beneden. Aarde zoekt hemel, hemel zoekt aarde. Samen vinden ze elkaar in liefde.
Het getal is 12, een verdubbeling van het tweede chakra. Dat heeft ook met liefde te maken, maar is meer aards gericht op seks en voortplanting. Niet dat het hartchakra tegen seks is, maar er is meer onder de zon, ook als de onvoorwaardelijke liefde nog ver weg is. De kleur is groen als de prille lente: liefde is groeikracht.

Liefde, zegt Deepak Chopra, is het begin van de reis, het einde van de reis en het doel van de reis. Wie dit chakra goed ontwikkelt en opent, leeft vanuit een hogere liefde, vanuit mededogen en vergeven. Vergeet daarbij niet van jezelf te houden. Dat is vaak het moeilijkste, maar het is wel het begin van alles.

Wie vanuit het hart leeft, heeft vertrouwen en kan leven als de lelies in het veld en de vogels in de lucht in de gelijkmoedigheid van de wijze. Kwaadaardige gevoelens, angst, agressie en haat zijn tekenen dat je nog een heel stuk af te leggen hebt. Je hart als spiegel van je ziel laat zien dat de onderste chakra’s nog niet zover zijn en je afleiden van het pad van liefde. Werk aan de winkel dus. Verklaar je hart verboden terrein voor boze opwellingen en ga mediteren of pak eens een spiritueel boek.

Chakra’s – Vishuddi: het keelchakra
De nek verbindt het lichaam met het hoofd. Het keelchakra is de verbinding tussen de drie lagere chakra’s en het hartchakra met de twee hogere chakra’s. De liefde van het hartchakra is prachtig, maar waar zijn we als we het niet kunnen uiten? Communiceren, uiting geven aan, dat is het terrein van dit chakra.
De zonnevlecht liet ons bewust zijn van ons eigen persoon, het keelchakra brengt dit op een hoger plan en spoort ons aan er wat moois van te maken. Dit is het chakra van creativiteit en kunstzinnigheid. Niet het geel van de zon domineert, maar het heldere blauw van de stralende hemel.

In het element ether komen de vier ‘aardse’ elementen samen in een volmaakte balans. Vier maal vier is zestien, het getal van dit chakra. De balans wordt verstoord als aarde, water, vuur en lucht – de onderste vier chakra’s – niet in balans zijn. Dan uit je je onzeker of sentimenteel of geef je je over aan roddel, achterklap en kwaadsprekerij.

Als de hogere chakra’s niet goed ontwikkeld zijn, zit je ‘in je kop’. Je praat rationeel, maar zonder gevoel. Da’s niet zo verstandig als het soms lijkt. Teveel van dit chakra maakt je een drukke prater, waar omstanders alleen maar de blik op oneindig kunnen zetten omdat je je niet afstemt op hen. Het keelchakra gedeit op vrolijkheid: je opent het met mantrazingen, dansen en andere creatieve manieren om je spiritueel te uiten. Of zet eens wat mooie Gregoriaanse muziek op.

Chakra’s – Ajna: het derde-oogchakra
Het derde-oogchakra wordt ook wel het innerlijk oog of het commandocentrum genoemd. Dat is niet voor niets. Want dit innerlijk oog wijst meteen het belangrijkste kenmerk aan. Dit is het chakra van het inzicht.
Er zijn maar weinig mensen die een volledig geopend derde oog hebben aangezien dit altijd met een hoge graad van bewustzijn gepaard gaat. Maar zelfs als het derde oog gedeeltelijk geopend is kan het toch harmonieus functioneren, wat blijkt uit een helder verstand en geestelijke bezigheden. Je bewustzijn is een spiegel voor het Goddelijk Zijn. Je bent Meester over je geest.

In het Sanskriet heet dit chakra “anja”, hetgeen betekent: waarnemen, besturen, beleid. Het bevindt zich op het op het voorhoofd, iets boven het midden tussen de twee wenkbrauwen. De achterkant van dit chakra bevindt zich op het achterhoofd, juist onder de schedelrand. Het is het gebied van bewuste waarneming, je bewust worden van het bestaan.

Voor een juist evenwicht in dit levensgebied is een evenwichtige aandacht tussen binnenwereld en buitenwereld, onze omgeving, ligt bij dit chakra vooral aan de voorkant, het voorhoofd. Hiermee nemen we actief werkelijkheid waar, zijn we gefocust op de buitenwereld. Als dit erg sterk is ontwikkeld zien we de priemende ogen die niets willen missen. De binnenwereld is te vinden op ons achterhoofd, die de aandacht juist naar binnen richt (reflectie). Onwillekeurig leggen we de beide handen wel achteroverleunend om even bij onszelf te komen.

Chakra’s – Sahasrara: het kruinchakra
Het kruinchakra is het einde van de reis langs de chakra’s, de kroon op het werk. De duizendbladige lotus verwijst naar de oneindigheid, naar de eeuwige oerklank OM, naar de verlichting die ons optilt boven de wereld van tijd en plaats. Hier is het Niets verbonden met het Al. Ware verlichting is vol en leeg tegelijk en niet in woorden te vangen. In dit HeelAl voorbij de woorden hoort de kleur paars. Paars is het einde van de regenboog, verdere kleuren kunnen we niet zien. Ook goud (de koninklijke kleur) en wit (waar alle kleuren uit voortkomen en weer samenkomen) passen bij dit chakra.
Verlichting is niet voor iedereen elke dag weggelegd, maar ook in de wereld van tijd en ruimte doet het kruinchakra zijn werk. Een open kruinchakra verheft je boven de verschillen. Gelijkmoedigheid is hier het kernwoord. Je bent geen slaaf van je hartstochten en angsten. Vreugde en verdriet vallen van je af omdat je innerlijke rust onverstoorbaar is.

Zelfverwerkelijking (zonnevlecht) maakt plaats voor zelfrealisatie en het besef dat je het grotere geheel dient als je anderen helpt. Waarom trots zijn op je talenten die immers geschenken van de Bron zijn om je werk op aarde te doen? Zonder dit besef verval je in een schaduwkant van dit chakra, zwarte magie. Dan gebruik je de kosmische krachten die via je kruin in je wezen stromen en je talenten niet voor het grotere geheel, maar voor je eigen lagere lusten.

Als je kruinchakra slecht ontwikkeld is, is de ‘Poort van Brahman’ dicht en kan de kosmische energie je niet bereiken. Lusteloosheid en gebrek aan energie en vertrouwen in het Hogere is het gevolg. Openzetten dus en – alweer – meer mediteren en bewust spiritualiteit in je leven binnenlaten.

Bron http://www.spiritueelnetwerk.nl/achakr.html